Slovenija

Potrč in Cukjati: Starosti o trenutnih razmerah v državi

Ljubljana, 15. 12. 2011 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Potrč: Po osamosvojitvi, ko je bil Jože Pučnik predsednik SDS, smo imeli razgovore o možnostih sodelovanja. Normalni odnosi so se brez potrebe na ideoloških podlagah in na ocenah preteklosti spremenili. Cukjati: Vesel bi bil, če bi na mestu predsednika DZ znova videl gospoda Boruta Pahorja. On se je že izkazal kot dober predsednik parlamenta.

Miran Potrč je v poslanskih klopeh sedel od leta 1990, sprva v slovenski skupščini, pozneje pa v DZ. Pred prvimi predčasnimi državnozborskimi volitvami v Sloveniji pa se je odločil, da ne bo več kandidiral in tako pri svojih 73 letih odhaja v pokoj. Med drugim se bo v pokoju, kot pravi, več posvečal sebi, sprehodom, branju in bo bolj prijazen do žene.

Miran Potrč (SD) pravi, da bi mu bilo ljubše, če bi se oblikovala koalicija, ki bi imela več izkušenj in glede katere bi državljani in politika vedeli, kaj se od nje pričakuje.

Meni, da bi bilo bolje, če bi večino dobila stranka SD, saj je v svojem mandatu pripravila vrsto odločitev, s katerimi bi lahko nadaljevali, prav tako pa bi se vedelo, kako deluje.

"Socialni demokrati sodijo v krog resnih, umirjenih sredinskih strank v Sloveniji. SDS Janeza Janše je do sedaj silno rada govorila, da smo ekstremno leva stranka, a to nikoli nismo bili. Način delovanja SDS je konflikten, in to bo najbrž kazala tudi v tem mandatu, ker bo menila, da bi glede na angažma v minulem mandatu morala dobiti relativno večino. Reči, da tega mnogi nismo pričakovali, je laž. Zato je bilo razočaranje na njihovi strani veliko, presenečenje na naši strani pa tudi precejšnje. Morda je prav samozavest SDS in nekoliko oholo delovanje bil eden od razlogov za preobrat na volitvah," je dejal Potrč.

Negotovost, kakšni bodo odnosi v novi levo-sredinski koaliciji, za katero upam, da bo oblikovana, je velika. Dogovoriti se moramo, kako bomo delovali, da se ne bi takoj pokazale razpoke in bi te zadeve prihajale v javnost. Tako kot v minuli koaliciji.

Še naprej vztraja pri tem, da če bi morali izbirati med mandatarstvom Janše ali Zorana Jankovića, da bi raje izbral slednjega. In zakaj tako meni? "Zato, ker je način dela SDS v veliki meri avtoritaren in na nekaterih točkah brezkompromisen za sodelovanje. Imam celo občutek, da imajo kolegi iz SDS dosjeje za vse pomembne politike v Sloveniji – torej mislim na dosjeje, ki jih pridobijo iz zavzemanja stališč v številnih letih in ne kakšnih dosjejev iz tajnih dokumentacij. Sodelovanje z njimi je izjemno težko tudi zaradi nekaterih vprašanj, povezanih s preteklostjo. Zato si tega sodelovanja ne bi želel," pravi starosta Socialnih demokratov.

Glede vstopa v koalicijo s Pozitivno Slovenijo pravi, da v stranki SD še ni popolnoma enotnega mnenja, a poudarja, da so v SD komaj začeli pogovore. Sam se bo zavzemal za to, da bo SD šla v koalicijo, a vstop ni odvisen le od njihove stranke. "Kljub vsemu ima največjo odgovornost za oblikovanje koalicije največja stranka, ki mora pripraviti takšen pogled na temeljne cilje, ki so za partnerje v koaliciji sprejemljivi. Menim pa, da Jankovićeva stranka še nima izoblikovanega nekega vsebinskega koncepta, temeljnih ciljev, kratkoročnih nalog in metod dela," pravi.

In katere stranke vidi Potrč v koaliciji? Pravi, da bi bili zadovoljni, če bi v močni koaliciji sodelovali tudi SLS, Lista Gregorja Viranta in DeSUS. "Ne bi nasprotovali še komu drugemu, toda če so v NSi rekli, da ne bodo sodelovali z Jankovićem, nanje ni računati. Za sodelovanje Jankovića in Janše pa ta trenutek ni pogojev, če se ne moreta dogovoriti niti, ali se bosta sestala na pol poti ali v kakšni dvorani,“ razlaga. 

Miran Potrč
Miran Potrč FOTO: Miro Majcen

In kaj poreče na koalicijo SD in SDS? "V perspektivi je najbrž ta možnost dana, v tem mandatu pa zelo dvomim. Po osamosvojitvi, ko je bil Jože Pučnik predsednik SDS, smo imeli razgovore o možnostih sodelovanja. Normalni odnosi so se brez potrebe na ideoloških podlagah in na ocenah preteklosti spremenili," je dejal Potrč.

Pahorjevo predsedniško mesto v stranki je precej odvisno od njegovega stališča glede sodelovanja SD v koaliciji, "če bi med večinskim mnenjem v stranki in med njegovim mnenjem prišlo do radikalnih razlik, ima to vpliv," je dejal in dodal, da so Pahorja opozorili, da zaradi njegovega ostrega mnenja do Jankovića lahko pride do nesoglasij. "Mislim, da je on to popravil ter sporočil, da gre za to, da so vprašanja glede sodelovanja SD v koaliciji še odprta," pravi.

Na vprašanje, ali je rezultat SD na volitvah uspeh ali poraz, je Potrč odgovoril, da uspeh prav gotovo ni. "Če primerjamo s podporo SD še pred nekaj meseci, smo sedaj veliko dosegli. Toda v primerjavi z minulim mandatom smo izgubili dve tretjini poslanskih mest. Govoriti, da za to ni del odgovornosti v stranki, v vladi in končno v predsedniku, je težko. Niso krivi le drugi," je razložil.

Na vprašanje, ali verjame, da bo Janković uspel sestaviti koalicijo, je odgovoril pritrdilno. Sicer pa meni, da je za tehnično vlado v tem trenutku malo verjetnosti.

Kaj pa pravi Cukjati?

France Cukjati je v poslanskih klopeh sedel od leta 2000, med kandidati na prvih predčasnih državnozborskih volitvah v Sloveniji pa ga ni bilo več. Kot pravi sam, bi zdaj rad še delal v splošni ambulanti, a če v treh mesecih ne bo dobil primernega dela, se bo upokojil.

Dolgoletni poslanec SDS France Cukjati, v času vlade Janeza Janše predsednik, v iztekajočem se mandatu pa podpredsednik DZ, se poslavlja iz poslanskih klopi. Dobre, učinkovite in stabilne koalicije po njegovih ocenah ne bo lahko sestaviti, predsednik SDS Janša pa, pravi Cukjati, uživa njegovo zaupanje.

In koga bi Cukjati rad videl na položaju predsednika DZ? "Vesel bi bil, če bi na tem mestu znova videl gospoda Boruta Pahorja. On se je že izkazal kot dober predsednik parlamenta," je razložil.

Kaj pa pravi glede koalicije? Kakšna je v tem trenutku najboljša? Cukjati pravi, da ne bo lahko sestaviti dobre, učinkovite in stabilne koalicije. "Glede programa in delovanja države obstajajo med Jankovičevo listo in ostalimi strankami velika vsebinska razhajanja. Poglejte samo odnos do zadolževanja, nenehne dokapitalizacije banke, pregona korupcije, vpletanja države v gospodarstvo, itd. Med SD, SLS, NSi, Virantom in SDS vidim veliko večjo kompatibilnost kot med Jankovičevo listo in katero koli teh strank. A žal taka koalicija ni možna, ker je politično ozadje ne bi dovolilo," je dejal.

Na vprašanje, ali meni, da bo Janković uspel sestaviti koalicijo, je odgovoril, da verjetno bo. "Vprašanje pa je, kako in koliko časa bo delovala. Zaradi Slovenije, ki se resnično pogreza v novo gospodarsko, finančno in tudi moralno krizo, bi si želel široko ter stabilno koalicijo. Tudi proti veliki koaliciji ne bi imel nobenih zadržkov, če bi bodoči premier bolj resno jemal problem korupcije in prevzema države (state capture) s strani znanega omrežja. To je namreč najtežji mlinski kamen, ki ga ima izčrpana in zmedena Slovenija okrog vratu," je še dodal.

Cukjati
Cukjati FOTO: Miro Majcen

O zapletih glede lokacije srečanja med Jankovićem in Janšo je razložil, da "zapletu o lokaciji prvega srečanja ni vredno dajati velikega pomena, razen če ni posledica značajskih potez človeka, ki je najbolj odgovoren za iskanje sodelovanja in oblikovanje koalicije".

"V zadnjih treh mandatih, ki jih poznam, so se bodoči premierji bolj spoštljivo obnašali do strank, pri katerih so iskali takšno ali drugačno sodelovanje in podporo. Večina pogovorov je potekala v prostorih parlamenta," je bil kritičen Cukjati. "Se pa ne bojim, da poslanska skupina SDS tudi kot opozicijska stranka ne bi tvorno sodelovala pri vseh protikriznih ukrepih, če bodo le predlagani in predhodno usklajeni s socialnimi partnerji. Če ne bodo, jih bo verjetno znova predlagala SDS. Tako je bilo tudi v prejšnjem mandatu, čeprav naši predlogi žal niso bili sprejeti in so pri vladni koaliciji povzročali le nejevoljo. Partnerstva za razvoj, ki je bilo opoziciji ponujeno v Janševem mandatu, pa verjetno ne bomo dočakali," je še razložil.

Vsa ta leta sem sodeloval v strokovnem svetu stranke in rečem vam, da še nisem srečal politika, ki bi bil tako sposoben motivirati, voditi in nadzirati delovanje posameznih strokovnjakov in usklajevati njihova različna stališča. On pri vodenju resnično združuje odločnost in demokratično prilagodljivost. Iz strokovnega sveta ni odšel niti en vodja odbora, razen Viranta, ki se je pač odločil za svojo pot. France Cukjati

Je rezultat SDS na volitvah uspeh ali poraz? "Resen poraz so doživele tri druge stranke, ki so v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubile vse poslance. Poraz je doživela tudi SD, ki je z 29 padla na 10 poslancev. Ob dejstvu, da sta mnogo glasov pobrali dve novi stranki, pa padec števila poslancev SDS z 28 na 26 res ne moremo imenovati velik poraz. Sicer je pa Janša takoj po volitvah ponudil svoj odstop, ki ga je izvršilni odbor stranke odločno zavrnil," je odgovoril.

Cukjati še odločno dodaja, da Janša še naprej uživa njegovo zaupanje. "Pa ne samo mojega, ampak celotne stranke. Kakšen simpatizer stranke mi je res kdaj dobrohotno predlagal, da naj bi zamenjali Janšo, ker so mnogi nanj tako alergični. Vas pa sprašujem, ali naj sposobnega, iskrenega in zavzetega domoljuba umaknemo iz vodstva stranke samo zato, ker nekateri pač nasedajo načrtnemu, pritlehnemu in krivičnemu blatenju, ki traja že dvajset let in mu še ni videti konca? Sicer pa je škoda, da SDS ni dobila nekaj procentov več. V teh kriznih časih namreč ne vidim bolj primernega človeka za premierja, kot je Janez Janša," je razložil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
15. 12. 2011 20.53
-2
Če Cukjati predlaga Pahorja za predsednika državnega zbora, potem na tem nekaj je. 3 ministre in predsednik parlamanta ni slabo za 10% uspeh.
Tonček Balonček
15. 12. 2011 20.13
-5
A obstaja še kak Slovenec, ki bi se tako spreminjal, kot s eje Cukjati!? Šele an stara leta je spoznal svojega boga, JAneza KJnšo. Hvalabogu!
Buena Vita
15. 12. 2011 19.26
+2
ŠE IZ GROBA NAM RDEČI GRENIJO ŽIVLJENJA,NIČ ČUDNEGA DA SO POVZROČILI TOLIKO MORIJE PO SVETU, KUGA 20 IN 21.STOLETJA
srebrnibreg
15. 12. 2011 19.38
-1
ZELO INTELIGENTNO MIŠLJENJE O PREDVSEM CUKJATIJU. SICER NE VEM, ČE SE BO ON S TEM ZGORAJ NAPISANIM STRINJAL.
steiermark1918
15. 12. 2011 20.23
steiermark1918
15. 12. 2011 20.24
+3
Buena Vita, morda pa se lahko preimenujejo (rdečkarji) v AIDS.
Saloreich
15. 12. 2011 20.43
+1
Še iz groba se jih sliši, medtem, ko beli molčijo.
korintos1
15. 12. 2011 21.03
-4
Saloreich
15. 12. 2011 21.13
+2
Prassek
16. 12. 2011 00.08
+1
steiermark 1918 Ne v Aids ampak v HIV+ (hočemo in vzamemo in to pozitivno)
Northwest
15. 12. 2011 18.42
+7
Slika Potrca je taprava,kot plakat za Boter 4.
steiermark1918
15. 12. 2011 20.25
+1
Mislim, da slika odraža "stanje duha" . - Botra (lahko imenuješ tudi trapasto), vendar slika ni kriva za to kar prikazuje.....
povemvsem
15. 12. 2011 18.28
-11
potrč je dober dečko,njegovega šefa pa težko gledam!
HLAPCI.HLAPCI
15. 12. 2011 19.15
12345s
15. 12. 2011 18.28
+6
ravno ker sta ona dva "starosta" naše politike nam je tako dobro. kot je abošudomu
PuppetMaster09
15. 12. 2011 18.27
+13
potrč go home
povemvsem
15. 12. 2011 18.25
-2
cukljati je dober dečko,njegovega šefa pa videti ne morem!
pupa_od_anbot
15. 12. 2011 22.18
major1
15. 12. 2011 18.22
-1
Propadli bomo, ker Potrč ne bo več sedel v DZ.
Tonček Balonček
15. 12. 2011 17.59
+11
Cukjati že vse življenje neguje vrednote, on je car!
lodz68
15. 12. 2011 17.54
+2
koga sploh ZANIMA kaj mislijo ti komunisti????A je to zato samo da se zapolni stran??
srebrnibreg
15. 12. 2011 18.03
-1
steiermark1918
15. 12. 2011 18.40
+3
lodz68, ja, je zato, da zapolni stran, čeprav bi morali najprej zapolniti praznino v glavah, veliko ljudi. Sicer pa o čem pomembnem in resničnem še niso usposobljeni, da bi pisali.
Inspire
15. 12. 2011 17.37
+12
Pahorja bomo videli komaj , ko bo nova vlada že prisegla .
orahovcan
15. 12. 2011 17.52
+7