Slovenija

Potratna vladna služba za podnebne spremembe

Ljubljana, 16. 11. 2011 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Suzana Perman
Komentarji
40

Načrte vladne službe za podnebne spremembe, ki namerava na mednarodno konferenco poslati sedem državnih funkcionarjev, bo prekrižala vlada. Slovenija si takšne delegacije namreč ne more privoščiti.

Na mednarodno konferenco o podnebju bi vladna služba rada poslala sedem delegatov.
Na mednarodno konferenco o podnebju bi vladna služba rada poslala sedem delegatov. FOTO: Reuters

Medtem ko okoljskemu ministru Roku Žarniću tiktakajo zadnji dnevi ministrovanja, bi svoji ekipi za konec očitno rad privoščil eksotično potovanje na državne stroške. Kar sedem vladnih uslužbencev naj bi namreč že v kratkem odpotovalo na mednarodno konferenco držav pogodbenic Kjotskega protokola v Južno Afriko. Samo z okoljskega ministrstva bi bili poleg Žarnića v delegaciji še njegova sekretarka, državni sekretar in vodja kabineta. Tako bi zgolj to ministrstvo imelo osem tisoč evrov stroškov.

Vlada se je ob tem prijela za glavo. Darijan Košir z urada vlade za komuniciranje je namreč dejal, da takšen strošek "v časih, ko vsi govorimo o varčevanjih na vseh možnih koncih", nekako ni mogoč.

Poleg Žarnićeve ekipe nameravajo na državne stroške, to je še dodatnih šest tisoč evrov, v Durban potovati še delegatka z zunanjega ministrstva in dva delegata iz službe za podnebne spremembe. Košir ob tem pravi, da bo delegacijo najbrž treba zožiti, ker tako velike delegacije vlada ne namerava podpreti.

To pa čudi uradnega predlagatelja delegacije Jerneja Stritiha. Ta je izračunal, da bi bili stroški letošnje udeležbe še vedno za četrtino nižji od lanske. "Mislim, da to ne bo dobro. Ampak seveda bomo morali s tem živeti,“ je dejal.

Nevladniki si celotno potovanje plačajo iz svojega žepa. Konferenca pogodbenic Kjotskega sporazuma je pomembna, pravijo, a hkrati priznavajo: "Ta konferenca ne bo prinesla nekih dokončnih dogovorov, ki bi imeli takojšnje neposredne učinke,“ je dejala Barbara Kvac iz društva za sonaraven razvoj Focus.

Košir pa dodaja, da bi bila delegacija treh ali štirih ljudi zadosti. Slovenija si takšnih razkošij pač ne more privoščiti, še sporočajo z vlade.

Ni pa pot v Durban prva Žarnićeva luksuzna želja. Pred kratkim si je, da bi bili na ministrstvu vsaj zadnje dni bolj učinkoviti, omislil 20 iPadov, želel pa je zamenjati tudi pet let starega audija, ker da je zastarel, a mu te želje niso izpolnili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir Kolmanic
06. 12. 2011 18.57
Oseba Odpri.oci v svojem kometantarju nima prav, ko trdi, da si je veleposlanik v Atenah prisvojil depozit. Dejstvo je namreč, da je veleposlanik Kolmanič končal svoj mandat 15.9. 2010, pogodba za rezidenco pa je veljala še do 31.12. 2010 in Veleposlaništvo Atene jo je v tem času tudi uporabljalo. Zato bi lastnik moral depozit vrniti šele po tem datumu oz. po preteku morebitnega podaljšanja pogodbe.Veleposlanik Kolmanič pa je pred odhodom od lastnika tudi dobil pisno izjavo, da so prostori v ustreznem stanju in da bo po preteku pogodbe depozit vrnil.
Tonček Balonček
17. 11. 2011 11.08
Kaj pa naredi za slovenijo, če smem vprašati? A ne dela zase?
byteME
17. 11. 2011 10.20
itak da so podnebne spremembe.... naravni ciklus našega planeta! dejmo še ministrstvo za gravitacijo odpret... ker se tisti pri koritu pritožujejo da jih zemlja vednobolj k sebi vleče pa da se še na tem področju razkrije kaj je vzrok. osebno mislim da se samo redijo
gorencdask
17. 11. 2011 10.10
Praktični primer, kako varčuje JU: "povprečni strošek nečesa je 10.000 EUR letno. Dajmo letos zapravit 30.000, drugo leto spet normalnih 10.000 in se bomo lahko hvalili, da smo privarčevali 66 % " ;)
Tonček Balonček
17. 11. 2011 10.05
Ne vem zakaj tak krava in senzacija, toliko denarja Črnjanka in Massi porabita za en teden "priprav"! Ona verjetno vzame študijski dopust, saj je javna uslužbenka na MZZ-ju! Re spa ej, d ati birokrati ne delajo reklam za Armanija! Mimogrede, a bodo ti smučarji letos sploh kaj tekmovali ali s ebodo pripravlajli že za naslednjo sezono ter snemali reklame za čaje, čokolade in podobno?!
realnews
17. 11. 2011 09.57
zakaj nič ne povedo o radioaktivnem jodu 131 (razpolovna doba 8 dni!!!) ki že dober teden razsaja po Europi, pa noben ne ve od kje prihaja FUKU1 je zelo malo verjeten vzrok!! preverite!
KofiAnnan
17. 11. 2011 09.56
sam vozikal bi se na naš račun , če se že gre tja sta dovolj dva , ne pa cel vrtec
JanezNovakJohn
17. 11. 2011 09.55
Delati je treba ne pa nakladat. Dopustovanje na tek način, zapravljanje za oblekce, metanje denarja skozi okno za falkone, pilatuse, patrije, brezplačnike, kar kakšne študije in raziskave, presegajo vse meje. Le kako je mogoče to ustaviti ?
cirenij
17. 11. 2011 09.13
Namesto vseh stroškov za raziskavo podnebnih razmer , predvsem pa vojsko in raziskavo vesolja, ki ga niti biljoninko ne bomo raziskali..., namenimo v blagor človeštva. Pa se ne bomo sekirali kako bo jutri. Ker ta je neizbežen.
cirenij
17. 11. 2011 09.10
te razne službe za podnebne spremembe so same sebi namen. Razvoj Zemlje gre svojo pot, kot vseh zadnjih milijon let. Pa če jo onesnažujemo ali ne. Izumrli so dinozavri, pračlovek. ...vsakih 7 tisoč let pride do preobrazbe. Nimamo nobenega vpliva. Glede na napovedi pa smo na vrsti, da se iztrebi pohlep in vse škodljive negativne energije. Ki jih je polno ozračje.
olafur
17. 11. 2011 08.11
Povejmo že enkrat na glas da so nevladne organizacije skoraj 100% financirane s strani javnih sredstevali naših ali evropskih vse je to moj denar in da delajo v njih ljudje, ki nato tolčejo po isti državi, ki jih hrani, ker drugega tako ali tako ne znajo delat, zaradi mene bi 90% nevladnih organizacioj pustil da si najdejo denar na trgu pa da vidmo.
Kimberley-Echo
17. 11. 2011 06.44
Bolj brezveznega ministerstva kot je ta za podnebne spremembe v tako majhni državi si ne bi mogli domisliti. A ima Liechtenstein al pa Svaziland tudi tako ministerstvo? Le kaj bi naj Slovenija podnebno spremenila? Mislim ej, čisto zapravljanje časa in denarja.
finec
17. 11. 2011 06.25
Naj zahtevajo od vseh agencij poročilo o nakupih oblačil in usnjene galanterije, da o mobilnikih ne govorimo.
finec
17. 11. 2011 06.25
Naj zahtevajo od vseh agencij poročilo o nakupih oblačil in usnjene galanterije, da o mobilnikih ne govorimo.
scipio
17. 11. 2011 06.23
gotovo je prijavil kdo, ki naj ne bi šel zraven sicer pa ne potrebujemo nikamor hoditi, ker smo podnebne butale že vzpostavili s takimi odločitvami kot je bila tista o neizfradnji vetrnih elektrarnah dol na tisti primorski rebri, kjer vsak dan res piha kot hudič, mi pa si raje svetimo na velenjski lignit in krkški uran. medtem pa po nemčiji, danskem, angliji itd se pa tisoči vetrnic vrtijo, da je veselje. takole nas razne glasne grupice raznih interesnikov in vernikov-v-kdovekaj držijo v razvojnem šahu.
lesnikovsok
16. 11. 2011 23.33
ampak tangice na državne stroške si pa vseno lahko privoščimo! :)
dajno
16. 11. 2011 23.00
Za podnebne spremembe? Prvič, to je nateg, natančneje politilni in kvazi strokovnjakov. Ne pozabit da je s tem zažel Al Gore, ko je popušil... pa našel še boljši vir za ovce molst. Podnebje se spreminja, od ene do druge ledene dobe. Amen. Drugič, če bi radi ti kvazi politiki in strokovnjaki omilili podnebne spremembe, bodite doma, organizarajte si video konferenco in ne boste srali po zraku z izpuhi! Samo ne, potovanje in videti nove kraje in ga srat s kolegi je bolje...
odprioci
16. 11. 2011 22.59
V Avstraliji so uvedli CO2 davek. VSE je obdavčeno od dobrin do storitev VSE. To hočejo narediti po vsem svetu in eko fašisti jim bodo pomagali.
odprioci
16. 11. 2011 22.56
Zakaj ljudje vejamejo v teorijo zarote Al Gora? Ker je točno to le teorija brez dokazov, no ima prirejene "dokaze"
modrook
16. 11. 2011 22.33
pa to človk ne more verjet... folk strada, ti pa razsipavajo na široko... sem prepričan da noben minister oz uslužbenec se ne bo odrekel 12 mesečnemu nadomestilu... sam na ubogega Viranta so se spravl...