Slovenija

Potrata: Čas bi bil, da Janša razmisli o zamenjavi ministra Turka!

Ljubljana, 04. 09. 2012 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Rektorji bi lahko po novem predlogu povečali delovni obseg zaposlenih, kar bi lahko prineslo nova odpuščanja, pravi poslanka Potrata, ki Janšo poziva k ukrepanju. Oglasil se je tudi Štrukelj, ki od Turka pričakuje javno opravičilo.

Majda Potrata, poslanka SD
Majda Potrata, poslanka SD FOTO: POP TV
Predlog novele zakona o visokem šolstvu nedopustno posega v avtonomijo visokega šolstva in odgovornost za posledice že sprejetih varčevalnih ukrepov prelaga na rektorje, je bila danes kritična poslanka SD Majda Potrata. Po njenih besedah predlog ustvarja zaskrbljenost in negotovost med študenti in zaposlenimi, saj odgovornost za posledice varčevalnih ukrepov prelaga na rektorje. Ti bodo namreč po noveli imeli možnosti povečati delovni obseg zaposlenih na univerzi, kar bi lahko pomenilo "možnost odpuščanja in kadrovskega siromašenja". Prav tako v SD nasprotujejo "manipulacijam z roki za akreditacijo visokošolskih programov". Kot je dejala Potrata, je namreč opravičilo za nujni postopek sprejema zakona oprto prav na potek akreditacij univerz.

Glede na ravnanje šolskega ministra Žiga Turka bi bil čas, da premier Janša "intenzivno" razmisli o ministrovi zamenjavi, je dejala Potrata. Na področjih, ki so mu zaupana, torej na izobraževalnem, znanstvenem, kulturnem in športnem, so namreč že večkrat opozorili na zmanjševanje avtonomije in na politizacijo, je še poudarila.

Branimir Štrukelj, SVIZ
Branimir Štrukelj, SVIZ FOTO: Blaž Garbajs

SVIZ morda v pogajanjih ne bo sodeloval

Mi si želimo, da to šolsko leto ne bi šlo na škodo otrok, da ne bi bili oni največja žrtev teh potencialnih konfliktov. Tisto, za kar se bomo mi zavzemali, je, da bomo poskušali vzdrževati neko konstruktivno vzdušje med učitelji in starši, saj se na obeh straneh nezadovoljstvo povečuje. Branimir Štrukelj, SVIZ
Na drugi šolski dan je pred novinarje znova stopil Branimir Štrukelj, prvi sindikalist Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, in dejal, da se o prihajajočih predlaganih reformah morda sploh ne bodo pogajali. "V prihodnjih mesecih si bomo prizadevali, da se socialna država ne bo dalje razgrajevala. To je izjemno pomembna točka naših prizadevanj," pravi in nadaljuje, da kljub temu da ministrstvo tudi v socialni sporazum vsiljuje zaostritev standardov in normativov, ki so jih zaradi stavke morali odstraniti, ne bodo privolili v nobenega od teh normativov, niti v povečanje učne obveznosti za štiri ure tedensko, niti v povečanje števila otrok v razredih in vrtcih, niti v zmanjšanje skupne prisotnosti pomočnice vzgojiteljice in vzgojiteljice v vrtcih.

Šolniki bodo glasovali, ali naj se sploh še pogajajo

Kot pravi Štrukelj, po pogovoru s člani ni nobene možnosti, da bi privolili v dodatna zniževanja plač, za katere se govori, da naj bi se zgodila v 2013. Prav šolniki so imeli namreč najvišje znižanje plač od celotnega javnega sektorja, pravi in nadaljuje, da bodo v članstvu organizirali tajno glasovanje ter šolnike povprašali, ali se naj SVIZ sploh spusti v pogajanja. "Če bo odgovor ne, se pogajali sploh ne bomo," je dejal in pojasnil, da bi to pomenilo, da je obdobje socialnega miru končano. Pravi, da ne bodo prenehali biti bojeviti, da "ne bodo postali Marijina družba".

Štrukelj je predstavnike sedme sile opozoril tudi na to, da naj bi združevanje šol potekalo skrajno improvizirano. "V enem tednu so v Ljubljani že zamenjali tisto kompozicijo treh šol, ki naj bi se združile, z dvema drugima," je dejal.

Žiga Turk, šolski minister
Žiga Turk, šolski minister FOTO: Blaž Garbajs

"Prvi šolnik z napačnimi podatki dokazuje, da smo lenuhi!"

Včeraj smo imeli prvi šolski dan, rekel sem, da si želim, da bi stvari v šolstvu, izobraževanju umirili. Da te stvari, ki se jim moramo dogovoriti s sindikati, ne bi razburjale javnosti, učiteljev staršev in otrok. Jaz sem žalosten zaradi teh težkih besed. Žiga Turk, šolski minister

Vodja sindikata šolnikov je nato postregel s podatki Eurostata, ki zavračajo trditev šolskega ministra Žige Turka, ki jo je junija izrekel v državnem zboru. Tedaj je po besedah Štruklja minister dejal, da so Finci v zadnjih letih povečali učno obveznost na 24 ur. "Če te ure preračunamo na 45-minutne ure, bi to naneslo 32 pedagoških ur na teden," pravi in nadaljuje, da pravi podatki kažejo, da finski šolniki delajo približno toliko kot slovenski, in sicer od 14 do 18 pedagoških ur na teden, slovenski pa od 16 do 17 pedagoških ur, na teden pa skupno 40 delovnih ur.

"Pričakujem od ministra, da se bo slovenski javnosti opravičil, ker je na podlagi neresnične trditve dokazoval, kako malo slovenski učitelj dela," pravi in dodaja, da "ni opravičljivo, da prvi šolnik z napačnimi podatki dokazuje, da smo lenuhi". V kratkem bodo javnosti predstavili tudi analizo, ki so jo opravili v sodelovanju s pedagoško fakulteto, in sicer o obremenitvi učiteljev. Kot pravi Štrukelj, ta kaže na nedvomno povečanje obremenitve.

Minister odgovarja: "Mednarodne primerjave kažejo, da so slovenski učitelji podpovprečno obremenjeni, da delajo v podpovprečno velikih razredih. Ko to zmnožimo skupaj, pridemo do izobraževalnega sistema, ki je negospodaren. Skupaj moramo najti rešitve, ki bodo ohranile kakovost, ki bodo učiteljem omogočile boljši zaslužek in bodo racionalne tudi za državo in davkoplačevalce."

Štrukelj: Z začetkom pouka ob 7.30 bi radi skrajšali čas, ki ga učitelji preživijo v šolah

Tudi ukrep ministrstva, s katerim se z novim šolskim letom pouk ne sme začeti pred pol osmo uro, naj bi bil po besedah sindikalista slab. Meni, da so z argumentom o humaniziranju življenja otrok prikrili, da je glavni namen ukrepa pravzaprav skrajšanje časa v šolah. To naj bi pomenilo, da bi bili učitelji v šolah krajši čas in s tem tudi manj plačani, večal pa bi se pritisk nanje. "Kaj je pa z otroki, ki so stari tri leta in so ob 5.30 zjutraj že v vrtcu?" sprašuje ministrstvo.

Glede napovedanih reform so se v sindikatu sicer pripravljeni pogovarjati, a le če bo potem bolje, kot je zdaj. "Če pa bo šla zgodba na primer v neplačilo odmora in lažje odpuščanje, z nami dogovora o tem ne bo," je bil odločen.

Minister Turk odgovarja, da je treba stvari v šolstvu umiriti. Na pritožbo Štruklja, da imajo le dva dni časa za odgovor na spremembe zakona o visokem šolstvu, ki povečujejo šolsko obveznost profesorjev, je odgovoril, da so glede spreminjanja akreditacijskih postopkov prisiljeni hiteti zato, da bi rešili akreditacije oziroma legalnost nekaterih visokošolskih zavodov: "In samo to delamo in delamo hitro."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

baldahin
10. 09. 2012 15.39
Čas bi bil, da celotna parlamentarna garnitura spakira in ajd u tri krasne. Kar se tiče učinkovitosti, pa jih lahko nadomestijo moji trije vrtni palčki.
BB65551
09. 09. 2012 07.20
Vsem ki jim je ali bo dokazana kraja velikih zneskov je treba po kitajsko.Javno sekanje rok ,pol bi pa vsak premislil ali bi jemal tisto kar ni njegovega.
uma21
04. 09. 2012 23.51
+5
ma čas bi bil da se vsi politik zamenjajo od janše pa do stricev iz ozadja
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 22.08
+4
VLADA BREZ PODPORE NARODA "TROJKA" zahteva od Grčije da uvede 6 dnevni delovni tede za vse sektorje, to je ta ista trojka s katero se naši političari tako radi...
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 22.01
+10
JANEZ JANŠA IN STRANKA SDS LAGALI IN ZAVAJALI VOLILCE! Cene goriv letijo v nebo, trošarin pa kar ne znižajo, čeprav so to v predvolilnem programu (10+100) OBLJUBILI! Preberite 7.točko iz volilnega programa in DELI TO SVINJARIJO NAPREJ! »7. Znižanje trošarin Trošarinska politika sedanje vlade na področju naftnih derivatov državo je ekonomski absurd. Zaradi visokih in nekonkurenčnih cen naftnih derivatov se zmanjšuje povpraševanje in s tem potrošnja ter posledično prihodki državnega proračuna. Predlagamo tako trošarinsko politiko, da bodo cene naftnih derivatov od 5 do 10 odstotkov nižje od cen v sosednji cenovno najugodnejši državi.«
mogvaj
04. 09. 2012 21.57
+2
Vsako leto nov učbenik.... ja pa kaj je tako novega da je to potrebno? kaj da danes 2+2 kakšen drugačen rezultat kot pred 50 in več leti... Zopet na delu klientelizem in lopovščina.
playback
04. 09. 2012 21.56
-1
Pri profesorci Potrati sta maturirala Ajdemi Popuši in Azimi Aljeti. Sedaj oba člana stranke SD.
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 22.01
+3
playback
04. 09. 2012 21.51
+2
Če samo pomislim kdo uči na celjski Fakulteti za logistiko me zmrazi. Dokler bomo imeli takšen kader se nam ni treba bati, da bi se kdaj mogoče rešili Balkana. In takšnih fakultet ter višjih šol je še precej. Samo, da služijo denar, pa še sami ne vedo ali je tisto kar predavajo res ali ne.
jagoda02
04. 09. 2012 21.17
-1
HA HA SPET ŠTRUKALJC PALČEK SPREGOVORIL.
Natasska
04. 09. 2012 20.54
+1
Čas je zate Janša :)
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 22.02
+3
Natasska
05. 09. 2012 14.58
+1
Ja normalno! Kje smo pa pristali od kar je on na vladi?!?!?!?!
nogomet12
04. 09. 2012 20.10
+4
Čas je že , da LJUDSTVO razmisli o zamenjavi Janše!
butro
04. 09. 2012 21.18
+1
novaknovak
04. 09. 2012 20.07
+2
gospodarstvo pada, tam te ne vprašajo sam povejo da plan ni dosežen in je tolk pa tolk folka preveč.ker plač v bistvu niti ne morejo manjšat, vsaj večini ne.ostalo pa uspešnost firme skinejo in žali se komu če se lahk.in kjer se zmanjša zaposlenost morajo ostali ta manjko nadomestit. ne pravim da je to ok, sam tam sindikalisti "nimajo" pristojnosti.če folku ne dajo plač, tud se ne oglasijo. sedaj ko pa priviligirancem nekaj malga manjšajo, pa cel halo.tukaj so pa sindikati izredno pristojni in glasni.in naj mi povedo tile izobraženci, a imajo vsak mesec najmanj 176 efektivnih ur.+nadure, kjer ponekod niti niso plačane.to očitn semoliča ne moti.
Buena Vita
04. 09. 2012 19.48
+0
KAJ POTRATA NAGRAVŽA IMA V ŽEPU SPET KAKEGA PROFEŠURA KI BO NASVOJO FIRMO KASIRAL KAK MELIJON KOT V KOPRU , CELE ŠLAMPARTIJE SO NASTALE KER SI JE VELIK KOS POGAČE ODREZAL PROFESOR KATERI JE PRENAKAZAL DENAR NASVOJE PODJETJEČE BI BIL UVOŽEN BI DOMAČINI ŠE RAZUMELI,TAKO JE DOMAČIN,IN 670 TISOČAKOV V ENEM LETU POKRASTI,TO JE KORAJŽEN A
Flenca
07. 09. 2012 18.27
kokodrill
04. 09. 2012 19.31
-1
ibrahim redzephi
jagoda02
04. 09. 2012 18.46
+6
TRI LETA SMO IMELI VLADO NEVEM KAJ JE DELALA A JE VAM ,KI JAMRATE SAM ŽEPE FILALA AL KAJ .
jagoda02
04. 09. 2012 18.42
+4
SAMA POTRATA V SD.
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 22.03
IN? "Prijatelj" v SNS drugi v SDS tretji v ....
mzurry
04. 09. 2012 18.28
+5
čas bi bil da on odjadra iz scene
comment123
04. 09. 2012 18.26
+7
NEHAJTE SE ŽE UKVARJAT SAMO S SAMIM SEBOJ IN ZAČNITE DELAT.
MERDE-AVE-MERDE
04. 09. 2012 22.04
+1
sezonska_solata
04. 09. 2012 18.21
+6
Cas bi bil, da se zamenja samega sebe!
Mirsad Miro Muharemovi?
04. 09. 2012 18.15
+11
gospa Potrata,čas bi bil da bi se Janša umaknil,on in njegova super ekipa,z super ministri..ne samo en..ok
jagoda02
04. 09. 2012 18.43
+0
novaknovak
04. 09. 2012 19.44
+2
a ma si še tu?si že odgovoril unemu kje si bil okol leta 92?se nadejaš odškodnine?in ktera je boljša ekipa? uni dream team, ki se je sesul sam vase.dveh sploh ni več, sam boratu so težil, ga izsiljeval on jim je pa neskončn zaupal..sedaj se ga pa še njega kao odrekate.ajd, beži...ok..