Slovenija

Malenkost in namesto na morju boste 'uživali' na domačem kavču

Ljubljana, 03. 06. 2016 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poletje, dopust je rezerviran, bliža se dan odhoda. Potem pa ... panika! Nenadoma ugotoviš, da potni list ni več veljaven, da je treba urediti zdravstveno zavarovanje ali peljati psa k veterinarju. Poglejte, kaj vse je pred odhodom na pot dobro preveriti.

Spet je poletje in spet je prišel čas za odklop. Marsikdo je z mislimi že na počitnicah, morda potovanju. A preden res spakirate kovčke in se odpravite na pot, preverite, ali morda niste česa pozabili.

Osebni dokumenti

So vaši dokumenti še veljavni? Tudi letos namreč v poletnih mesecih poteče veljavnost največ osebnih izkaznic in potnih listov. Junija, julija ali avgusta bo moralo tako za novo osebno izkaznico poskrbeti 46.216, za nov potni list pa 19.747 ljudi. 

Potek veljavnosti osebnih izkaznic in potnih listov
Potek veljavnosti osebnih izkaznic in potnih listov FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve
Priporočljivo je, da si pred odhodom na pot izdelate fotokopije dokumentov.

Tudi če vaš potni list v času potovanja še velja, ni rečeno, da ga boste lahko uporabljali. Če potujete v Turčijo ali Malezijo, mora biti veljaven še najmanj šest mesecev od datuma vstopa v državo, če vas bo pot zanesla na Filipine, pa poskrbite, da bo veljaven še vsaj šest mesecev od izstopa iz države. Pri Turčiji tudi veljavnost potnega lista ne bo dovolj, če v njem nimate vsaj ene prazne strani za žige mejnih oblasti. Takih primerov je še več, zato se, če potujete izven EU, pozanimajte, kakšne so zahteve.

Težav s pravočasnim izdajanjem novih na ministrstvu za notranje zadeve ne pričakujejo. "Kljub temu državljanom priporočamo, da preverijo veljavnost svojih dokumentov in dokumentov otrok, ki se izdajajo s krajšo veljavnostjo, ter da vlogo za izdajo osebne izkaznice ali potnega lista vložijo pravočasno," so povedali. Vloga se lahko vloži tudi pred datumom, ki je naveden kot datum veljavnosti na samem dokumentu.

Izdelovalec mora osebno izkaznico izdelati v štirih, potni list pa v sedmih delovnih dneh od prejema naročila. Če število vlog preseže količino 2.000 dnevno, se rok za izdelavo podaljša za en delovni dan za vsakih nadaljnjih 500 vlog dnevno. "Državljani morajo dodatno upoštevati čas, ki je potreben za prenos izdelanega dokumenta od proizvajalca do upravne enote oziroma državljana, kadar se ta odloči, za vročitev po pošti," še dodajajo na ministrstvu. 

Ob doplačilu vam lahko dokumente izdelajo prej, že v enem dnevu. Če se vam mudi, je priporočljivo, da se na svoji uzpravni enoti oglasite pred 11. uro, dokument pa boste nato morali dvigniti v Celju. 

Prtljaga
Prtljaga FOTO: Thinkstock
Zdravstveno zavarovanje

Če boste na počitnicah naleteli na težave, si je dobro zapomniti, da v vseh državah EU velja enotna evropska telefonska številka za klic v sili 112. Brezplačno jo lahjko pokličete s stacionarnega, mobilnega ali javnega telefona v vseh državah EU, omogoča pa neposredno zvezo z reševalnimi službami – policijo, reševalno postajo ali gasilci.

Pred odhodom si je priporočljivo urediti zdravstveno zavarovanje za tujino. Prva izbira za tiste, ki potujejo na Hrvaško ali v katero koli drugo državo članico EU je evropska kartica. Ta se uporablja tudi v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji, Srbiji, Švici, Lihtenštajnu, na Norveškem, na Islandiji in – čeprav se imenuje evropska – celo v Avstraliji.

Evropska kartica je brezplačna, najbolje pa je, da jo naročite vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino, svetujejo na ZZZS. "Če npr. odhajate na pot v soboto, jo naročite najkasneje v torek do 22. ure," dodajajo. Če ste prepozni, pa lahko na območni enoti ali izpostavi ZZZS še vedno dobite certifikat, ki nadomešča evropsko kartico.

Načini naročanja evropske kartice.
Načini naročanja evropske kartice. FOTO: ZZZS
Ko izbirate zavarovanje, morate vedeti, da evropska kartica krije le stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja v tujini in to samo v javnih ustanovah. Prav tako ne nudi asistence pri iskanju medicinske pomoči, zdravnika ali ustrezne ustanove, pa tudi stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v Slovenijo ne krije. Zato je v določenih primerih zdravstveno zavarovanje za tujino boljša odločitev.

Kaj pa živali? 

Tudi psi potrebujejo potni list.
Tudi psi potrebujejo potni list. FOTO: Thinkstock
Nekaj vprašanj:

Ali moj morski prašiček lahko dobi evropski potni list za hišne živali?

NE – Žal ne more, saj je evropski potni list za hišne živali namenjen samo psom, mačkam in belim dihurjem. Pogoje za vse druge hišne ljubljenčke določa nacionalna zakonodaja.

Nameravam se preseliti na Irsko in bi rad s seboj pripeljal svojega psa. Kaj se lahko zgodi, če pes ne bi izpolnjeval pogojev za vstop na Irsko?

Vaš pes se bo morda moral vrniti v državo izvora ali (na vaše stroške) prebivati v karanteni toliko časa, kot je potrebno za izpolnitev zdravstvenih zahtev (največ 21 dni). V skrajnem primeru se lahko zgodi, da bo treba psa uspavati.

Sem slabovidna in bi rada letela iz Pariza v London. Ali lahko vzamem s seboj svojega psa vodnika?

DA – Letalski prevoznik mora zagotoviti prevoz izšolanega psa pomočnika v potniški kabini. europa.eu

Če imate psa, mačko ali belega dihurja, starega manj kot tri mesece (ki ni cepljen proti steklini), preverite veljavne nacionalne predpise.

Psi, mačke in beli dihurji potrebujejo potni list. Dobite ga pri pooblaščenem veterinarju, vsebovati pa mora podatke o cepljenju proti steklini. Za druge hišne živali so merodajna nacionalna pravila o premiku živali čez mejo.

Če nameravate hišnega ljubljenčka odpeljati s sabo na Finsko, Irsko, Malto ali v Združeno kraljestvo, mora biti zdravljen proti trakulji (Echinococcus). Zdravljenje mora opraviti veterinar, in sicer največ 120 ur in najmanj 24 ur pred načrtovanim vstopom v državo. Potrdilo mora vpisati v potni list živali.

Hišne živali morajo biti označene z elektronskim mikročipom ali jasno čitljivo tetovirno številko, ki je bila vtetovirana pred 3. julijem 2011. Identifikacijska številka mikročipa ali tetovirna številka mora biti navedena tudi v potnem listu.

Denarna plačila in nakazila s kartico

Večjih količin denarja ni priporočljivo imeti pri sebi ne doma ne v tujini, zato se zanašamo na vedno priročne kartice. Vendar pa se je pred potovanjem v tujino dobro pozanimati o nepričakovanih stroških, ki nas lahko doletijo ob njihovi uporabi.

Teh skrbi pri potovanjih v druge države EU večinoma ni. Pravila določajo, da morajo biti provizije pri plačilu s kartico enake kot v domači državi, isto velja tudi za dvig na bankomatu. Nihče pa vam ne zagotavlja, da boste za dvig gotovine na bančnem okencu plačali toliko, kot bi doma, velja le, da morajo biti cene za obiskovalce iz drugih držav EU enake kot za domačine.

Če potujete na Hrvaško, se pozanimajte, ali je kune bolje kupiti v menjalnici ali jih dvigniti na bankomatu. "Opozarjamo, da je mogoče na določenih bankomatih denar dvigniti s konverzijo ali brez nje. V primeru dviga s konverzijo banka lastnica bankomata zamenja valuto po svojem deviznem tečaju, v primeru brez konverzije pa se pri pretvorbi evrov v kune upošteva tečaj, ki velja na banki, izdajateljici kartice. Dvig gotovine brez konverzije je običajno cenejši, priporočamo pa, da se pred tem o pogojih konverzije pozanimate tudi pri banki, ki je lastnica bankomata oziroma matični banki," svetujejo na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu.

Stroški poti

Preden odpotujete, si lahko okvirno izračunate tudi stroške poti. Informacije lahko poiščete na spletni strani AMZS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LiiMaa
04. 06. 2016 11.22
-1
Berem, da te obvestijo pred potekom preko maila. Jaz sem podaljsal veljavnost pred par leti pa mi niso vzeli emaila. Sramotno je pa to, da imajo hisni naslov, pa ne posljejo opozorila preko navadne poste in se potem, kakorkoli ze priznavam da po svoji krivdi jajcas v Celje po osebne namesto da bi opral in posesal avto pred odhodom in kaj spakiral v miru. Zavarovalni agent klice pred potekom vsake police, banka pred potekom pogodb/kartic, PanJan 2x poslje pred potekom registracije avta obvestilo - za osebne pa vozniske se pa to ne da, sej res niso pomembne
Transformerji
03. 06. 2016 12.48
+6
Najprej preverite svoje finančne sposobnosti - boste med tistimi, ki letos ne grejo na dopust ali med tistimi, ki v anketi manjka vprašanje - ali hodite na dopust????? Če z anketo nimate problemov z začetnimi vprašanji, potem tudi navedenih problemov v tem članku ne boste imeli.
emilzapata
03. 06. 2016 12.37
+5
ste res prepričani, da je stepanje po svetu višek sreče, ki ti lahko nudi usoda? Mislim, da je za srečo človeka bolj pomembno razkošje v glavi, kot pa zunanji doživljaji in dogotki.
Explainator
03. 06. 2016 11.53
-2
danes te eUprava na to obvesti preko emaila, tako da če je kdo kriv, da pozabiš, je to njihov sistem!
gospodkaplan
03. 06. 2016 11.15
+1
Men se je enkat po pomoti na Hrvaškm nekje odpru 24ur.com na telefonu.
spletni_nepridiprav
03. 06. 2016 11.12
-8
najbolj dopust lahko pokvari smrtonosni žarek ki iz sončeve masivne koronalne luknje v 8,3 minutah doseže zemljo z ogromno količino sevanja ki v trenutku uniči vse elektronske naprave in povzroči opekline 12 stopnje ampak bolje da tega ne veste ker potem ne boste dobri potrošniki če se boste preventivno izogibali sonca. MEDIJI MOLČIJO DA SE Z SONCEM NEKAJ NENAVADNEGA DOGAJA, SONCE SE SPREMINJA V NEUTRONSKO ZVEZDO v zadnjem stadiju.
Red_October
03. 06. 2016 11.23
+3
Reif
03. 06. 2016 11.42
+7
A so že začele rasti kakšne čudne gobe?
Andraz010
03. 06. 2016 11.48
+7
Opekline se sicer klasificirajo v 4 stopnje, če se pa misliš spremenit v pepel, to ni več opeklina ;) Najboljše kr doma za pečjo ždet celo življenje, tako se ti ziher ne bo nič zgodilo. Čeprav lahko ti vseeno meteorit pade na glavo ...
tedo9GWTSmedo
03. 06. 2016 11.02
+5
Spet objavljen isti članek iz prejšnjega leta.
gospodkaplan
03. 06. 2016 12.05
+6
Če folk še kr ni dojel. Pa nasledn let bo isto.