Slovenija

Potočnik: V Sloveniji so nujne reforme, o pomoči Sloveniji pa se ne govori

Bruselj, 27. 02. 2013 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik meni, da bo morala Slovenija nujno izvesti nekatere reforme za izboljšanje svoje konkurenčnosti. O pomoči v evropski komisiji za zdaj ne govorijo, dodaja Potočnik, ki pa ga skrbijo črne gospodarske napovedi.

Komisar Potočnik je prepričan, da lahko reforme usmerijo Slovenijo na pravo pot.
Komisar Potočnik je prepričan, da lahko reforme usmerijo Slovenijo na pravo pot. FOTO: Reuters

Evropska komisija je minuli teden objavila zimsko gospodarsko napoved, ki slika sivo nebo nad Evropo in črne oblake nad Slovenijo. Obeti za Slovenijo so slabi, občutno slabši od povprečja v evroobmočju: letos dvoodstotni padec bruto domačega proizvoda in 5,1-odstotni javnofinančni primanjkljaj.

Da trendi za Slovenijo niso dobri, meni tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki dodaja, da za zdaj v V Evropski komisiji sicer po Potočnikovih besedah ne govorijo o programu pomoči za Slovenijo. "Mislim pa, da se je vsekakor veliko bolje potruditi in te nujne reforme narediti, kot pa preiti v to situacijo, ker potem pride tudi do tega, da drugi vplivajo na tvojo usodo," je menil komisar, ki je še prepričan, da ima "Slovenija dober in močan gospodarski potencial in da bomo preprosto, tako kot druge države, tudi mi morali nujno izvesti nekatere reforme, ki bodo vplivale na izboljšanje naše konkurenčnosti."

O tem, ali bo Evropska komisija Sloveniji – ki letos očitno ne bo izpolnila cilja za znižanje presežnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP, zaradi česar ji grozijo sankcije – pogledala skozi prste in ji rok podaljšala za eno leto, pa Potočnik ni želel ugibati.

Na splošno pa je komisar napoved komentiral z besedami, da so "gospodarske razmere slabše, kot smo pričakovali in si želeli". Reforme, ki niso prijazne do spodbujanja rasti in se v veliki meri dotikajo fiskalnih konsolidacij, so močno prisotne in vplivajo na stanje stopnje rasti in gospodarskega razvoja, je pojasnil.

A kljub temu je poudaril, da so v komisiji vsi prepričani, da so reforme nujne in da se morajo nadaljevati, da bo dejansko vzpostavljena osnova, na podlagi katere bo mogoč vnovični zagon rasti. Komisija po njegovih besedah tudi meni, da se Unija s svojimi ukrepi in politikami vse bolj pomika k odgovoru na krizo, ki mu tudi trgi pritrjujejo in verjamejo.

Za Slovenijo je evropski proračun dober

Recesija
Recesija FOTO: Thinkstock

Je pa Potočnik zadovoljen o izplenu Slovenije pri večletnem evropskem proračunu za obdobje 2014–2020. "Kot ste videli z neto pozicije same Slovenije in tudi z vidika tega, da bo veliko denarja prišlo ravno za zadovoljevanje investicijskih potreb, se mi zdi, da je za Slovenijo dogovor dober," je menil komisar. Slovenska ekipa je bila po njegovih besedah na pogajanja res dobro pripravljena in je "v okviru objektivnih možnosti dosegla, kar se je pač dalo".

Z dogovorom v celoti pa Potočnik ni pretirano navdušen. Po njegovem mnenju nikoli ne izoblikujejo tako kakovostnega proračuna, kot bi ga dejansko potrebovali. "Tudi sama velikost proračuna se mi zdi vprašljiva. A z njim bomo pač morali živeti," je še menil in dodal, da je dogovor pač posledica dejstva, da je veliko članic Unije v ekonomski in finančni krizi.
Komisar ob tem upa, da bomo vsi skupaj poskušali ta denar porabiti čim bolj kakovostno. "Trudim se predvsem za to, da bi isti evro lahko uporabljali za več namenov, na primer da ga plačamo kmetu, vendar ga plačamo kmetu za to, da vzdržuje okoljsko primernost kmetijstva," je ponazoril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jagoda02
28. 02. 2013 18.13
+2
Dejte mi povedat kakšen komisar .Bolj mesar in grobar Slovenskega naroda.
Brundo
28. 02. 2013 07.28
+3
le kdo te je poslal tja nesposobnež? kaj si sploh naredil v življenju...eeeee
ne rabimo predsednika
04. 04. 2013 13.42
Pisal doktorat med službenim časom, skratka ta mi je bil stalno sumljiv tipček
tron3
27. 02. 2013 18.39
+7
Potočnik je bil ocenjen kot najslabši EU komisar, zato raje naj ostane, tam, ker je že itak preveč nesposobnih v Sloveniji še posebej v politiki in gospodarstvu, današnji cirkus v parlamentu je samo dokaz, da imam prav!!
picajzlnamindzi
27. 02. 2013 18.21
+11
potočnik si že zaustavu italijankse plinske terminale v tržašem zalivu? potem pridi prodajat prazno slamo, ko boš to naredil! in ko boš preprečil privatizacijo vode v EU!
Ementalc
28. 02. 2013 10.31
+1
picajzlnamindzi
27. 02. 2013 18.12
+8
glavno da plačujemo grške in portugalske kredite zakupljeno francosko in nemško orožje!
Ementalc
28. 02. 2013 10.32
+1 Važno da denar kroži iz naših davkov v Grčijo, v Grčiji so jih samo povohali za 5 sekund in gremo naprej v Nemčijo.
terra luna
27. 02. 2013 18.07
+8
potočnik ne umešavaj se v slovenske zadeve
24uric
27. 02. 2013 18.06
+6
kakšne reforme reforme so pisane na kožo bogatašem zato pa ...bogatašem vzeti pa bo dovolj denarja za ve...ej ste mi pokvarjeni politiki
mala.rodriguez
27. 02. 2013 18.04
+7
Kaj pa vi komisarji v eu???? Od Peterleta pa tko naprej tam pocnete???? Da mi je vedeti, gledate z Eu parlamenta kako tonemo v Sloveniji, ma nobena korist tudi od vas!!!!!!!!!!!!!!!!
tony_abcde@yahoo.com
27. 02. 2013 20.02
+3
Ementalc
28. 02. 2013 10.33
+1
Ja in za ta zrak mešat so še dobro plačani.