Slovenija

Potočnik 'povprečen', SDS bi Zvera, NSi Peterleta, Cerar jasna pravila, ZL 'antikapitalista'. In kakšno je delo za 20 tisočakov?

Ljubljana, 18. 07. 2014 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
294

V kratkem bo znano, kdo bo zasedel slovenski stolček v evropski komisiji. Za prestižno in dobro plačano službo naj kandidatov ne bi manjkalo, vprašanje pa je, koga bi ob tako različnih stališčih lahko politika izbrala s "širokim konsenzom".

Bratuškova in Cerar sta glede imenovanja evropskega komisarja na nasprotnih bregovih. Bratupkova trdi, da se mudi, čeprav so zaslišanja šele septembra, Cerarju ni všeč, da ga želi izključiti iz odločanja.
Bratuškova in Cerar sta glede imenovanja evropskega komisarja na nasprotnih bregovih. Bratupkova trdi, da se mudi, čeprav so zaslišanja šele septembra, Cerarju ni všeč, da ga želi izključiti iz odločanja. FOTO: Miro Majcen

Ker se bliža dan, ko bo treba povedati ime slovenskega kandidata za evropskega komisarja, je boj za to mesto vse bolj napet. Imen v javnosti je veliko, a hkrati je veliko govora o tem, da bi moral biti kandidat izbran s širokim konsenzom.

Na kar pa zaenkrat ne kaže, saj imajo stranke precej različne poglede - že na sam postopek imenovanja, kaj šele na lastnosti kandidatov in konkretna imena.

Imena, o katerih je govora v povezavi s funkcijo evropskega komisarja: Alenka Bratušek, Anja Kopač Mrak, Karl Erjavec, Janez Potočnik, Mojmir Mrak, Milan Zver, Lojze Peterle, Tone Rop, Rado Genorio ...
Še naprej se zapleta pri tem, kdo ima v trenutku, ko ena vlada odhaja, nove pa še ni, sploh polne pristojnosti, da kandidata imenuje. Premierka Alenka Bratušek je prepričana, da bo to storila njena vlada, njen najverjetnejši naslednik Miro Cerar meni, da bi moral imeti pri tem kaj besede tudi on, še najbolj javno pa politiko trenutno skrbi, da se na to mesto ne bi imenovala kar Bratuškova sama.

V stranki Mira Cerarja menijo, da komisarja vlada Bratuškove ne bi smela samovoljno imenovati: "Posvetovati bi se morala z vsemi strankami, ki so bile izvoljene v parlament, pri čemer bi bilo prav, da upoštevajo nova razmerja moči, ki bodo vzpostavljena, ko se bo ta konstituiral." S kakšnim kandidatom bi se strinjali oziroma koga bi predlagali pa v stranki še ne vedo: "Ker k temu nismo bili pozvani, o tem organi stranke še niso sklepali." Vidijo pa težave v postopku imenovanja: "Vsekakor ni dobro, da vse dosedanje vlade niso izdelale nekega zakonsko oprijemljivega postopka za imenovanje evropskega komisarja - namreč ni pravil o tem, kako se predlagajo kandidati za komisarja, kakšne pogoje morajo izpolnjevati in kako vlada o tem odloča."

V SDS, ki je na volitvah v Evropski parlament zmagala, so jasni – za komisarja predlagajo evropskega poslanca Milana Zvera, podlaga za to pa so po zgledu šefa Evropske komisije rezultati volitev v evropski parlament. "Neupoštevanje predloga, ki ima nedvoumno podporo volivcev, bi pomenilo izigravanje načel demokracije."

V DeSUS-u se strinjajo, da kandidata izbere odhajajoča vlada, da pa bi se morala o tem posvetovati tudi s Cerarjem. Sami želijo kandidata s široko podporo: "Kandidat ali kandidatka mora imeti zadosti političnih izkušenj, izkušenj z delovanjem v mednarodnem okolju, gospodarsko diplomacijo ter izkušenj z vodenjem večjih državnih organov, ustanov."

V NSi pravijo, da bi morala vlada pri imenovanju komisarja iz Slovenije upoštevati lizbonsko pogodbo, ki je bila osnova tudi pri izboru predsednika Evropske komisije. "Po tej logiki bi bilo prav, da bi tudi v Sloveniji spoštovali rezultate evropskih volitev in da bi kandidata za evropskega komisarja, ki prihaja iz Slovenije, predlagala politična skupina, ki je v Evropskem parlamentu prejela največ poslanskih mandatov. Vlada bi se morala glede imena komisarja uskladiti z Državnim zborom oziroma Odborom za zadeve EU, kot je to na primer urejeno v Avstriji," menijo. Za komisarsko mesto imajo pa konkretnega kandidata: "V NSi menimo, da bi bil Lojze Peterle, ki ima v Evropi velik ugled in veliko izkušenj, lahko zelo dober komisar."

Da bi moral prihodnji komisar prihajati iz vrst slovenskih članic EPP, ki so dobile največje zaupanje na majskih volitvah v Evropski parlament, menijo tudi v SLS, ki je na teh volitvah osvojila en sedež v EP. "Kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije mora imeti ustrezna znanja s področja, ki bi ga kot komisar vodil, ter profesionalne izkušnje, ter bi moral biti širše sprejemljiv in uživati ugled v Sloveniji," menijo. In to ni Alenka Bratušek: "Njena stranka na volitvah v EP sploh ni kandidirala, komaj je dosegla prag za vstop v DZ, s svojim delom predsednice vlade pa nas ni prepričala o kompetencah za vodenje vlade, kaj šele za položaj evropskega komisarja."

Da bi morala komisarja ali komisarko imenovati nova vlada, menijo v Združeni levici, kjer konkretnega imena za to mesto nimajo, želeli bi pa nekoga, ki ima "strokovne in politične kompetence ter sposobnost zagovarjanja interesov ljudi, ne pa interesov kapitala."

Janeza Potočnika naj bi zanimal še tretji mandat, stranke so z njegovim delom različno zadovoljne.
Janeza Potočnika naj bi zanimal še tretji mandat, stranke so z njegovim delom različno zadovoljne. FOTO: Reuters

Potočniku očitajo pasivnost

Slovenija je doslej obakrat za slovenskega predstavnika v Evropski komisiji predlagali istega kandidata – ekonomista Janeza Potočnika. Ta je bil v prvem mandatu komisar za znanost in raziskave, v drugem pa evropski komisar za okolje.

Čeprav je bil na domačem parketu prisoten le redko, je vseskozi v tem obdobju veljal za enega najbolj priljubljenih slovenskih politikov, zato so ga stranke vabile na svoje kandidatne liste za domače in evropske volitve. Nazadnje je zavrnil ponudbo Pozitivne Slovenije, da stranko vodi na evropske volitve.

Kakšna je verjetnost, da se v Bruselj vrne še tretjič, pa ni povsem jasno. Stranke so z njegovim delom različno zadovoljne.

V NSi njegovo delo ocenjujejo z besedo "korektno", v stranki Mira Cerarja pravijo, da se do njegovega dela niso nikoli opredeljevali in se tudi ne nameravajo, v stranki DeSUS pravijo, da je bil "pri podpiranju slovenskih stališč pasiven", v SLS, ki je v novem mandatu v parlamentu skoraj zagotovo ne bo, sicer menijo, da si je Potočnik v dveh mandatih dela na različnih področjih kot komisar nabral veliko izkušenj, delijo pa mnenje stranke DeSUS, da se je pri svojem delu preveč redko in premalo odločno postavil v bran Slovenije in njenih interesov. Zelo ostri pa so v Združeni levici, kjer pravijo, da delo Evropske komisije ocenjujejo kot nezadostno: "Dosedanji evropski komisar Potočnik pa si zasluži enako oceno kot Evropska komisija."

Kateri resor bo Slovenija vodila v prihodnji komisiji sicer ni znano, saj šef Jean-Claude Juncker najprej želi imena, potem pa bodo delili področja. A če bi že lahko izbirali – kaj so po mnenju strank resorji, ki bi bili Sloveniji pisani na kožo?

V SMC menijo, da bi bil lahko glede na nadaljnji razvoj EU, takšen resor širitve, a je glede na razvoj dogajanj v EU najbrž rezerviran za kakšno močnejšo državo. V SLS pa bi izbrali komisarsko mesto za regionalno politiko ali kmetijstvo in razvoj podeželja.

Novo Evropsko komisijo bo vodil Jean-Claude Juncker.
Novo Evropsko komisijo bo vodil Jean-Claude Juncker. FOTO: Reuters

Kaj je treba delati za okoli 20.000 evrov plače?

Poleg dejstva, da gre za prestižno funkcijo, komisarski stolček prinaša tudi lepo plačo. Ta znaša okoli 20.000 evrov, komisarjem pa pripadajo še različni dodatki.

Komisija sicer deluje po načelu kolektivne odgovornosti, kar pomeni, da odločitve sprejema kolegij komisarjev, ki ima pred Evropskim parlamentom kolektivno odgovornost. Komisarji svoje predloge predstavijo kolegiju, ki odločitve običajno sprejema soglasno, na zahtevo komisarja pa tudi z glasovanjem, kjer je merilo enostavna večina. Komisarji torej praviloma ne odločajo sami, izjemoma jim lahko Komisija podeli pristojnost, da sprejmejo ukrepe na svojem področju.
Zaradi množičnosti in kompleksnosti zadev, s katerimi se ukvarja Komisija, se od vsakega komisarja pričakuje, da je strokovnjak vsaj na enem področju.

Evropski komisarji v zaprisegi obljubijo, da bodo pri svojem delu spoštovali temeljno pogodbo in listine, da bodo pri svojem delu popolnoma neodvisni, da bodo delovali v interesu Evropske unije, ter da pri opravljanju nalog ne bodo ne sprejemali, ne iskali navodil katere koli vlade institucije, organa, urada ali koga drugega. Komisija se praviloma sestaja enkrat tedensko v Bruslju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

227122
28. 07. 2014 08.46
Alenka Bratušek se je že enkrat žrtvovala, ko nihče ni hotel prevzeti odgovornosti po padcu Janše in je bila edina junakinja, ki je to storila. Kam je po letu dni to pripeljalo Slovenijo vemo vsi. Zakaj pa se ne bi še enkrat žrtvovala, šla v Bruselj in tam dokončala svoje poslanstvo. Naj še EU pripelje tako daleč kot je Slovenijo, bo mogoče kaj pomagalo.
proletarec1
19. 07. 2014 10.27
+5
NA NOVO IZVOLJENI OBLASTNIKI, SE ŽE PRERIVAJO ZA BOLJŠE PLAČANE POZICIJE. NEVEM ALI SMO SI DRŽAVLJANI TO ZASLUŽILI, DA SE NIHČE VEČ NE ZMENI ZA NAS.VEDNO PONAVLJAM, DA NAS JE ŽE 600000 NA ROBU PREŽIVETJA.ZATO PRAVIM, DA BI SE MORALI REVNI ZORGANIZIRATI,DA NAM NE BODO POBRALI ŠE TEGA MALO, KAR IMAMO,KER NEBOMO MGLI VEČ PLAČEVATI POLŽNIC, NAS BODO DOKONČNO UNIČILI. ZATO PA ŠE ENKRAT PROLETARCI ZDRUŽIMO SE,MORDA NAM PA LE USPE NAZAJ PRIDOBITI DOSTOJANSTVO. NA NASLEDNJIH VOLITVAH LAHKO TUDI ZMAGAMO,KER SE BORIMO ZA PRAVICO IN BLAGINJO VSEH DRŽAVLJANOV. NASLEDNJE DRŽAVNOZBORSKE VOLITVE SE NAM OBETAJO PRAV KMALU.
aquauris
19. 07. 2014 08.54
+4
Lahko grem jaz. Za 20 jurjev lahk dam še jes kiklo gor pa visoke petke in se derem v evropskem parlamentu : "Vi nid tajm".
Ku?ko pod pru?ko
19. 07. 2014 00.12
+7
Bratuškura. Baba je zapustila skoraj 400 milijonov dodatnega proračunskega primanjkljaja!!!
HAWAIII69
19. 07. 2014 00.41
+8
Zato pa bi mrknila rada....pa še v žep bi orng padlo!...
HAWAIII69
18. 07. 2014 23.36
+3
Lenča ajd odj....i!...
proletarec1
18. 07. 2014 23.16
+3
PROLETARCI ZDRUŽIMO SE!!!!!!!!
Ku?ko pod pru?ko
18. 07. 2014 23.12
+3
Šiviljo za Singerico, pa naj pokaže, kaj zna!!!
maj.?i.ka
18. 07. 2014 22.47
+3
A zdaj ko nam je AB skopala tako luknjo, da se ven ne vidimo, bo pa še napredovala za evropsko komisarko?! Tudi Peterle, Židan in Zver niso primerni, saj so dopustili, da je Monsantova (GSO) koruza obvezna tudi v Sloveniji. Da ne govorim o tajnem sporazumu TISA... Evropski komisar bi moral zastopati interese svojih državljanov ne pa tujih korporacij.
Prassek
18. 07. 2014 23.56
+2
Saj....slovenski v bruslju postanejo bolj evropski od evropskih.
Jasnovidec Cosmos
18. 07. 2014 21.40
+7
Ja pa kam se še vedno rine zabuhla bratuškovica ali ji še vedno ni jasno kam je zavozila slovenijo?
tony_abcde@yahoo.com
18. 07. 2014 21.01
+5
Ampak afera "razvpita persona" se jim je pa zgodila na zanimiv način...skoraj jim je uspelo zašutkat...
veronqa
18. 07. 2014 20.05
+11
Kar se žensk tiče, baje si želijo ženske, je Tanja Fajon primerna. Je delovna, inteligentna, zna se obnašat, jezik ji ni ovira, pa še izkušnje ima v Eu. Precej naštetega AB manjka.
ich123
18. 07. 2014 21.03
+13
Ja, AB ima dve vrlini laž in zavajanje !!!!!!!!!!!!!!!!
tony_abcde@yahoo.com
18. 07. 2014 21.04
+11
Jasnovidec Cosmos
18. 07. 2014 21.40
+6
delfin11
18. 07. 2014 19.57
+11
Ta EU OBSTAJA LE ŠE ZARADI TAGA,DA NESPOSOBNI POLITIKI DOBIJO DOBRO PLAČANA NEDELAVNA MESTA ,KER DUGAČ BI BILI NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE...
tony_abcde@yahoo.com
18. 07. 2014 20.35
+9
EU razpada po šivih...Seveda bi pomenil razpad izgubo preplačanih delovnih mest za politike in funkcionarje zato se veliko stvari prikriva. Zato nas ves čas prepričujejo o EU enotnosti in podobnih floskulah. Bistvo pa je, da je EU omogočila bogatim državam postati še bogatejše, dostop do trgov, dostop do poceni delovne sile, razrast kriminala itd.
tony_abcde@yahoo.com
18. 07. 2014 20.49
+4
Ves čas je govora o eni veliki srečni družini kjer so vsi enakopravni...samo, da so eni bolj enakopravni, lahko so izjeme...ves čas je treba pazit, da te kdo ne nategne v tej družini, drugače so pa prav fajn. Koliko je takih skorumpiranih kriminalcev v EU parlamentu kot je bil naš EU poslanec?
Tone 12345
18. 07. 2014 19.48
+7
Ne vem sam jaz ne bi upal kandidirat če ne znam aktivno angleško!!
tony_abcde@yahoo.com
18. 07. 2014 20.40
+4
Ona obvlada angleščino...učila se jo je pod hipnozo za velike pare...na naše stroške.
tony_abcde@yahoo.com
18. 07. 2014 20.55
+5
Pri borbi za zlato korito kjer so navalili kot svinje na buče jim neznanje tujega jezika ne predstavlja ovire. Za prerivanje okrog zlatih korit so pomembne čisto druge stvari.
Cisto na hitro
18. 07. 2014 19.47
+5
Hanzek naj bo. Ali pa Semolić. Naj pokažete Evropi kozjih molitvic. Seveda pa naj kasirata. Sej njuna zadnjica ni nič drugačna od kapitalistov. Isto sranje drugo pakovanje press.
proletarec1
18. 07. 2014 19.43
+8
SAMO ŠE ZA STOLČKE JIM JE. ZA DRŽAVLJANE,PA JIM SPLOH NI MAR.PROLETARCI SE MORAMO ZDRUŽIT,DRUGAČE SE NAM SLABO PIŠE.
gigi1312
18. 07. 2014 19.42
+3
Ej katera placa.
evian2016
18. 07. 2014 19.37
+5
Vsak komentar je odveč!!!!
DAEMONIUM
18. 07. 2014 19.11
+5
Zver??? Peterle??? Eden bolj nesposoben od drugega, saj tu ne gre za castne politicne funkcije ampak je potrebno tudi kaj narediti. Lojz je v Bruslju ze 5 let in kaj smo v 5 letih o njemu slisali v Sloveniji?? Nic, manj kot nic, jaz sem celo mislil da je ze pokojni. Razen da si je priskrbel vkljucno s tem drugim mandatom 10.000 eur penziona drugega nicesar ni naredil, najmanj pa za Slovenijo. Sicer pa ima 66 let in namesto da bi ga upokojili kot bodo iz javne uprave upokoji 100 ljudi starih 52 let, njega pa pri 66 letih se za 5 let posljejo v Bruselj??? Kaj se gre ta drzava?
demokracijakajjeto
18. 07. 2014 19.23
+5
No sedaj ko si eno stran skritiziral, pa začni naštevati pozitivne strani druge stani, začneš lahko z Potočnikom
tony_abcde@yahoo.com
18. 07. 2014 20.59
+1
Čebelar z orglicami je zrihtal, da je telefoniranje v EU bolj ugodno...vsaj tako se je pohvalil, ko so ga vprašali kaj sploh dela in kaj je naredil za Slovenijo kot EU poslanec.
ich123
18. 07. 2014 18.54
+9
Lenčica!?? Ja, zakaj pa ne!! Naj vidijo v EU kako sposobno vlado smo imeli!! Mogoče pa nam kakšen puf odpišejo, ker se jim bomo smilili!!
InterRefIections
18. 07. 2014 18.58
+4
To bi lahko naredila ECB že zdavnaj. Odkupila dolgove držav članic EU periferije in znižala obresti. S tem bi zagotovili gospodarsko rast.
srebrnibreg
18. 07. 2014 19.04
+4
PEL- dejansko se godi obratno. Državam v krizi nabijejo še večje obresti in jih še bolj siromašijo. To ni demokracija ampak lopovija in gnili kapitalizem
InterRefIections
18. 07. 2014 19.17
+0
slovenc59
18. 07. 2014 18.35
+10
Tudi mene zelo zanima en takle mandat ! Bodo takoj krediti poplačani....Tole prerivanje je pa ekstremno neokusno in samo kaže blišč in bedo slovenske politike !
Kalymero
18. 07. 2014 18.48
+6
Saj ni problema. Samo kakšno diplomsko nalogo kupiš.
tony_abcde@yahoo.com
18. 07. 2014 18.54
+5