Slovenija

Bratuškova predlagala sebe, Fajonovo in Erjavca

Ljubljana/Bruselj, 31. 07. 2014 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"Kadrovska kuhinja" in "farsa". S temi besedami je Gregor Virant označil oblikovanje paketa treh kandidatov za evropskega komisarja. Sedanji evropski komisar iz Slovenije Potočnik ne želi biti na seznamu z več kandidati. Gre res za dogovor med ZaAB in SD?

Danes se izteka rok, ki ga je Juncker dal državam za posredovanje imena ali imen njihovih kandidatov za prihodnje evropske komisarje.

Vlada se je seznanila s predlogom premierke v odhodu Alenke Bratušek, da v Bruselj pošlje listo kandidatov za evropskega komisarja, na kateri je ona, prvak DeSUS Karl Erjavec in evropska poslanka SD Tanja Fajon, je po seji vlade pojasnil minister v odhodu Dejan Židan. Prisotnih je bilo osem ministrov, s predlogom so se seznanili brez glasu proti.

Židan je pojasnil, da je bilo na razpolago nekaj slabih možnosti, ocena SD pa je bila, da je med njimi to manj slaba možnost. V SD so, tako Židan, velike napore vlagali v to, da bi poslali predlog enega kandidata s širšim konsenzom. "Želel bi si, da bi tudi ostale stranke tako konstruktivno delovale. Mi nismo vztrajali pri svoji kandidatki, pripravljeni smo se bili umakniti," je dejal.

Le za koga se bo odločil Juncker?
Le za koga se bo odločil Juncker? FOTO: 24ur.com

Virant ostro nad predlog

Erjavca, sicer tudi zunanjega ministra v odhodu, medtem na seji vlade ni bilo. Notranji minister v odhodu Gregor Virant pa se s predlogom liste kandidatov ni strinjal in je sejo predčasno zapustil. "Zanimivo je, da je ta vlada rekla, da v času opravljanja tekočih poslov ne bo nič kadrovala. Zdaj pa na koncu kadrujejo na tak sramoten način," je bil oster. Dejal je, da bi želel svojo politično pot končati častno in "pri tej kadrovski kuhinji in tej farsi ne bo sodeloval". Zato je sejo vlade zapustil. Pojasnil je, da je predlagan paket treh kandidatov in je očitno nek dogovor med ZaAB in SD, da to sprejmejo.

Alenka Bratušek je na listi kandidatov za evropskega komisarja.
Alenka Bratušek je na listi kandidatov za evropskega komisarja. FOTO: Miro Majcen
Evropski poslanci iz Slovenije v komentarjih na odločitev vlade, da v Bruselj pošlje seznam s tremi kandidati za Evropskega komisarja, večinoma obžalujejo, da slovenska politika ni bila zmožna izbrati enega samega kandidata oz. kandidatke. Predvsem člani Evropske ljudske stranke (EPP) menijo, da bi morali imeti glas tudi oni.

Je pa Židan poudaril, da je za predlog glasoval minister za infrastrukturo iz vrst DL Samo Omerzel, od katerega pa po seji vlade novinarjem ni uspelo dobiti izjave.

Na vprašanje, ali je Bratuškova z listo kandidatov dosegla svoj namen, Židan odgovarja, da je to verjetno bil njen cilj. "Ona je na kandidatni listi, a je poleg nje tudi fenomenalna kandidatka Fajonova, ki ima posebne kompetence," je dejal. Verjame, da bodo evropski komisarji, predsednik komisije in Evropski parlament spoznali, zakaj je potrebno, da Fajonova postane komisarka.

Jakič: Vlada v Bruselj pošilja kredibilen seznam treh imen

Pred novinarje je po seji vlade stopil še minister za obrambo v odhodu Roman Jakič, sicer iz vrst ZaAB, ki meni, da vlada v Bruselj pošilja kredibilen seznam treh imen. Kdorkoli s tega seznama bo izbran, bo po njegovi oceni dober kandidat oz. kandidatka za mesto evropskega komisarja.

Ob tem je Jakič zanikal očitke glede problematičnosti, da je Bratuškova pravzaprav predlagala samo sebe. "Če že koga želite kriviti, je to ZaAB. Kot stranki se nam je zdela predsednica vlade v odhodu dovolj kredibilna in dobra kandidatka za to mesto. Včasih imam občutek, da v tujini bolj cenijo naše kadre, kot jih cenimo sami doma, in menim, da se je Bratuškova, ko je prevzela vodenje vlade v zelo kritičnih trenutkih, odrezala zelo dobro. Ne razumem, zakaj je ta zgodovinski spomin tako kratek, da ne bi bila primerna, da gre v Bruselj," je dodal.

Kot je povedal, tudi ne razume očitkov, da se Bratuškova "ni prav otepala predloga, da bi bila na tej listi". Ponovil je le, da so vsi trije kandidati kredibilni in novinarjem dejal, da so "lep odgovor" na to vprašanje sredini odzivi oz. informacije, ki so prihajale tudi iz Bruslja. STA je namreč v sredo neuradno izvedela, da si bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kot komisarsko kandidatko iz Slovenije želi prav Bratuškovo.

O tem, kaj bi imenovanje Bratuškove za evropsko komisarko pomenilo za ZaAB, pa bodo v stranki po Jakičevih besedah razpravljali po tem, ko bodo videli, kako se je odločil Juncker.

Potočnik se poslavlja

Janez Potočnik
Janez Potočnik FOTO: Reuters

Zmagovalka volitev SMC je sicer še v sredo vladi predlagala, naj kot edinega kandidata za komisarja predlaga dosedanjega komisarja Janeza Potočnika. Ta se je predsedniku SMC in najverjetnejšemu novemu mandatarju Miru Cerarju zahvalil za izkazano zaupanje in podporo, danes pa sporočil, da ne želi biti na seznamu z več kandidati. Jakiča, kot je povedal, to dejstvo žalosti. Po njegovem mnenju bi bil namreč Potočnik "zelo primeren kandidat, da bi se pomeril v očeh Junckerja". Ob tem ga tudi preseneča Potočnikova drža, da si na listo kandidatov ne želi, bi pa bil samostojen kandidat.

Bi se nova vlada lahko vpletla v današnjo odločitev?

Medtem se pojavljajo vprašanja, ali bi nova vlada, če bo dovolj hitro imenovana, utegnila zamenjati koga od teh treh kandidatov oz. koga odpoklicati. Jakič je danes pojasnil, da na hipotetična vprašanja težko odgovarja. Hkrati pa je poudaril, da v trenutku, ko bo Juncker izbral kandidate in bodo šli predlogi skozi postopek Evropskega parlamenta, nacionalna vlada več nima vpliva na imenovanje oz. razrešitev. Pred tem postopkom bi bil sicer, pravi Jakič, kdo od kandidatov lahko "razrešen", a ob tem dodaja: "Če ste večkrat poudarjali, kako velika blamaža bi bila, če ne bi poslali kandidata ali da pošiljamo listo kandidatov, se mi zdi odpoklic kandidata še toliko večja blamaža za državo."

Po Jakičevi oceni današnja odločitev vlade tudi ne bo povzročila kakršnihkoli težav pri pogajanjih za oblikovanje nove koalicije. Kot je povedal, je bil na vseh dosedanjih pogajanjih ZaAB s SMC in je bilo vedno poudarjeno, da izbor komisarja ni del koalicijskih pogajanj.

Kot je dejal tudi Židan, "vemo, da nekaterih stvari očitno ne moremo prenašati na novo vlado, ki je ni in še ne vemo, kdaj bo". SMC naj bi se na dogajanje odzvala predvidoma danes zvečer.

Vsi izpolnjujejo pogoje za imenovanje

Iz urada vlade za komuniciranje so sporočili, da imenovani kandidati izpolnjujejo vsa merila za položaj. Kdo izmed trojice pa bo na koncu izbran, pa je odločitev novoizvoljenega predsednika Evropske komisije. Naj spomnimo, da je neuradno sicer slišati, da si Juncker na tem položaju želi videti Bratuškovo. Juncker Bratuškovo "zelo ceni", so pojasnili viri blizu Junckerju.

Iz urada so še sporočili, da Slovenija pričakuje, da bo slovenski kandidat za člana komisije zadolžen za delovno področje, ki ustrezajo njegovi izobrazbi, delovnim izkušnjam in do sedaj pridobljenim znanjem.

Fajonova: Kandidatura mi predstavlja velik izziv

Poleg izziva pa pričakuje tudi, da bo Juncker razsojal tudi na podlagi izkušenj iz evropske politike. Sicer pa je ocenila, da odločitev o paketu kandidatov ni optimalna. "Verjetno se vsi zavedamo, da bi bilo bolje, če bi Slovenija lahko sama izbrala ime, ni pa to prvič in tudi nismo edina država, ki postopek pelje po tej poti, da bo nazadnje odločal Bruselj," je dejala. Na vprašanje, kateri resor bi ji najbolj ustrezal, je Fajonova pojasnila, da v Evropskem parlamentu v zadnjih petih letih najbolj deluje "na področju človekovih pravic, tudi na področju boja proti korupciji, pranja denarja, na področju notranjih zadev in pravosodja, torej migracij, priseljevanja, sosedske politike, zunanje politike". Sicer pa ji tudi kakšno drugo področje ne bi bilo tuje in bi se hitro znašla.

Juncker bo vztrajal pri zadostnem številu žensk v svoji ekipi

Bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo vztrajal pri zadostnem številu žensk v svoji komisarski ekipi. Če med predlaganimi kandidati ne bo dovolj žensk, lahko to privede tudi do zamud pri oblikovanju nove komisije, je danes v Bruslju povedala Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud.

Rok za posredovanje predlogov o komisarskih kandidatih se izteče danes opolnoči. Imen in razdelitve resorjev ne bodo uradno objavili, dokler ne bo seznam dokončno pripravljen, torej šele po odločitvi o visokem zunanjepolitičnem položaju, ki se pričakuje 30. avgusta, je še pojasnila.

Evropski parlament je napovedal, da nove komisarske ekipe ne bo potrdil, če ne bo v njej vsaj toliko žensk kot v sedanji, torej devet. Tudi sedanje evropske komisarke so pred časom Junckerja pozvale, naj zagotovi, da bo v imel v svoji ekipi vsaj deset žensk. Doslej je med predlaganimi imeni premalo žensk. Ženske so po neuradnih navedbah predlagale le tri članice: Češka Vero Jourovo, Bolgarija Kristalino Georgievo in Švedska Cecilio Malmström. Članice so tako pod pritiskom, naj predlagajo ženske, sploh tiste, ki svojih predlogov še niso posredovale v Bruselj. Nekatere članice naj bi predlagale več imen, a koliko in katere ni znano.

V Junckerjevi tiskovni službi pri tem izpostavljajo pomen spoštovanja določenega roka – predloge želijo danes. "Pomembno je spoštovati rok. S tega vidika je bolje posredovati več imen kot nobenega," je v sredo poudarila Junckerjeva tiskovna predstavnica. V Bruslju tako vseskozi izpostavljajo, da lahko članice predlagajo več kandidatov ali kandidatk, kot je to storil tedanji luksemburški premier Juncker v času oblikovanja ekipe Romana Prodija, in končno izbiro prepustijo predsedniku komisije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1024)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
01. 08. 2014 14.09
+3
Tam ne rabijo šivilj ali čistilk le kaj bo tam saj ne zna enga tujega jezika
schrodingerScat
01. 08. 2014 15.33
toyota11
01. 08. 2014 13.49
+3
a ni to zloraba položaja?
zriki
01. 08. 2014 11.38
+1
ne vem kolk moreš biti zahojen, da greš obkrožit zaru kano šiviljo, zato se pa zdaj več kot pol Slo ubada z njo
schrodingerScat
01. 08. 2014 11.40
+0
Ker je lepa in poštena šivilja. Prava Pepelka v politiki.
Šumadinac
01. 08. 2014 13.16
schrodingerScat
01. 08. 2014 11.24
-1
Za Alenko je imenovanje za predsednico evropske komisije le vmesna stopnica do položaja glavne sekretarke ZN. Vse je že dogovorjeno.
Piškica
01. 08. 2014 12.45
+2
cela evropa ne premore boljsega kadra kot je ona al kaj? Dej ne bit smesen.
schrodingerScat
01. 08. 2014 12.52
+2
Pa mi povej katera bejba je boljša? Ashtonova? Čas je, da za vodenje svetovne organizacije poprime ženstvena Alenka, ki bo znala ustaviti rakete na Gazo
Fruci32
01. 08. 2014 13.46
+1
ROMELS
01. 08. 2014 11.22
+1
Pokvarjenost pa res nima meja.
schrodingerScat
01. 08. 2014 11.22
+3
Alenka ima prav tako čutne ustnice in bi bila kar dobra izbira za luksemburškega Ivana. Za Ivane je tako znano, da so jim všeč brunetke. Tako ima nekaj možnosti še vedno tudi Kahl.
Leonardo09
01. 08. 2014 11.10
+4
bratuškova predlaga,alenko bratušek,bratušek alenko in sebe he he he....
Goky
01. 08. 2014 11.48
-2
schrodingerScat
01. 08. 2014 11.07
+2
Naj se žrtev Alenke nagradi!
tomazbodner
01. 08. 2014 10.37
+1
Itak je blamaza, da Slovenija niti ni sposobna sama komisarja izbrati. Potem pa od 2 milijonov prebivalcev posljemo te tri pajace.. Junckerja bo se bolela glava, ko bo videl, med kom izbira... Zensko, ki sama sebe predlaga, frajerjem, ki se obraca bolj pogosto kot ventilator in je znan le po zdrahah in izsiljevanju, potem pa se eno noname Fajonovo, ki ima verjetno se najvec moznosti biti izbrana. Dobro, na Karlovo izsiljevanje smo se ze vsi navadili, ampak da je Bratuskova sama sebe predlagala je pa nekaj, kar bi samo kaksnemu Ruplu ali tisti pijani veleposlanki v BiH prisodil...
123bingo
01. 08. 2014 10.03
+4
Haha, pa ta baba ne zna niti angleško, mislim, to ne morš verjet, res ogabno....
?akimalo
01. 08. 2014 09.49
+3
podn od podna.
1907955
31. 07. 2014 21.26
+3
Vsi naj gredo v Bruselj in ostanejo tam za vse večne čase...
Beopen
31. 07. 2014 21.26
+4
Sem povedal pri sosedovem kmetu kravi na uho kandidate, se je cela štala smejala. Ha, ha, ha...
Mamas&Papas
31. 07. 2014 21.26
+0
Vsekakor bi bil boljši Peterle.
schrodingerScat
01. 08. 2014 11.06
+1
Lojze vleče na frajtonarco, Alenka pa na flavto. Vse ti je to ena te ista goveja muzka.
Leonardo09
31. 07. 2014 21.24
+8
predlagam da se parlament preimenuje v svinjsko štalo
xxxxxxxxxxxxxxxxy
31. 07. 2014 21.23
+1
I G N O R A N T
31. 07. 2014 21.21
+3
To ste vedeli da je pod komunistčnem terorju bilo pomprjenih 100 miljonov ljudi?
schrodingerScat
31. 07. 2014 21.22
+1
I G N O R A N T
31. 07. 2014 21.25
+0
schrodingerScat
31. 07. 2014 21.21
-8
Prosim komentatorje, da se vzdržijo nezrelega in neodgovornega pisanja. Alenka je PREDSEDNICA VLADE, mesto komisarke je velik korak nazaj v njeni karieri. Morda nujen korak nazaj pred ponovnim, velikim vzponom na sam vrh, a kljub temu boleč. Zato malce obzirnosti ne bi škodilo. Hvala.
Slovenec34
31. 07. 2014 21.25
+4
A si resen? Ona dela velik korak naprej. In še beži pred odgovornostjo.
Leonardo09
31. 07. 2014 21.26
+1
tony_abcde@yahoo.com
31. 07. 2014 21.27
+1
majhen korak za njo naprej...in velik korak nazaj za našo državo.
dekra
31. 07. 2014 21.19
+5
vse te republike sploh pa eu je narejena tako, da v ospredje porinejo neke bedake in jih fajn plačajo, ti bedaki nimajo nobene moči in vpliva pa tudi če bi jo imeli bi itak vse uničili ker so pač nesposobni, od zadaj pa vodi zadeve skrita elita
?akimalo
01. 08. 2014 09.52
+2
važno je, da imajo vratna vretenca zdrava, da lahko kimajo...kaj je v glavi, pa ni važno, čim manj, tem bolje.
kapljač1
31. 07. 2014 21.18
+9
Preprečit takšno kadrovanje. To je sabotaža razuma .
kapljač1
31. 07. 2014 21.19
+8