Tujina

'Omejitev potovanj ni potrebna'

Ljubljana, 28. 04. 2009 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./V.L.
Komentarji
7

Evropska komisarka za zdravje ocenjuje, da omejitev potovanj zaradi izbruha prašičje gripe za zdaj ni potrebna. 'Nihče ne bi smel podcenjevati razmer, toda prav tako ni razloga za preplah,' je zatrdila.

Prašičja gripa je izbruhnila v Mehiki.
Prašičja gripa je izbruhnila v Mehiki. FOTO: Reuters

Evropska komisarka za zdravje Andrula Vasiliu je danes v Bruslju ocenila, da omejitev potovanj zaradi izbruha prašičje gripe za zdaj ni potrebna. "Varnostni ukrepi so priporočljivi, a na tej točki ne vidim razloga za omejitev potovanj. Razumem pa, zakaj so se ZDA odločile za omejitev potovanj v Mehiko," je pojasnila.

O prašičji gripi bodo govorili ministri EU za zdravje na izrednem zasedanju ta četrtek v Luksemburgu. Odločitev o omejitvi potovanja je sicer odvisna od posamezne države članice, ministri pa bodo po komisarkinih besedah razpravljali o uskladitvi varnostnih ukrepov: nasvetih ljudem, ki potujejo, nadzoru in spremljanju razmer, diagnozi in zdravljenju.

Ob tem je ocenila, da se bo "situacija v prihodnjih dneh v EU še razvijala. Nihče ne bi smel podcenjevati razmer, toda prav tako ni razloga za preplah," je zatrdila.

Evropska komisija je za zdaj uvedla nujne ukrepe, ki vključujejo 24-urni nadzor in stike z državami članicami EU, je pojasnila Vasiliujeva.

Potniki, pozor!

Opozorilo na spletni strani slovenskega zunanjega ministrstva za državljane, ki potujejo v Mehiko, ZDA, Kanado, Veliko Britanijo in Španijo:

Mehiško ministrstvo za zdravje je pred šestimi dnevi izdalo opozorilo zaradi epidemije za celotno državo. Sporočila o ugotovljenih primerih bolezni prihajajo iz več mehiških zveznih držav, poleg Mexico Cityja še Estado de Mexica, San Luis Potosija, Oaxace, Baje Californie (Mexicali), Chihuahuhe, Sonore in tudi Nuevo Leona, Vere Cruz in Aguascelientesa.

Epidemija je v Mehiki že zahtevala več kot 150 življenj, tudi v Mexico Cityju, kjer so trenutno odpovedane vse javne prireditve, v petek, 24. aprila, pa so zaprli tudi vse šole.

''Državljane, ki se nahajajo na območju, opozarjamo na izbruh epidemije gripe in svetujemo redno spremljanje napotkov in informacij lokalnih organov ter povečano previdnost. Priporočamo izogibanje krajem, kjer se je bolezen pojavila oziroma kjer so že ugotovili primere prašičje gripe. Svetujemo tudi izogibanje večjim skupinam oziroma zbirališčem ljudi. Če se pojavijo simptomi gripe, pa priporočamo takojšen obisk zdravnika (simptomi so podobni kot pri običajni gripi, prav tako način prenosa bolezni, zato je izredno pomembno redno umivanje rok in izogib stikov z obolelimi).''

Primere prašičje gripe so odkrili tudi že v ZDA in Kanadi. Potnikom, ki prihajajo iz Mehike, na vseh letališčih namenjajo posebno pozornost in svetujejo takojšen obisk zdravnika, zlasti ob opaženih znakih bolezni. ''Priporočamo posebno previdnost in spremljanje informacij iz vseh razpoložljivih virov – Ministrstvo za zdravje RS, Inštitut za varovanje zdravja RSEvropski center za preprečevanje bolezni, Svetovna zdravstvena organizacija – WHO. Državljani, ki so že v Mehiki, se za morebitno potrebno pomoč in dodatne informacije lahko obrnejo na konzularni oddelek slovenskega veleposlaništva v Washingtonu."

Kaj je prašičja gripa? Vir: IVZ
Načrt pripravljenosti na pandemijo gripe
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
28. 04. 2009 18.08
Izvozimo baučare, štore, janževce, borate, brate poštenjake in ostale podobne v Mexiko, in v Guadaljaro. Da vidimo če so sposobni preživet. Tuki počasi z njimi nimamo kaj početi...
ne.me.jezkat
28. 04. 2009 14.45
dimn
28. 04. 2009 14.42
ok - bom šel pa z zasebnim letalom, da se ne bom na letališču gužval
Ana Sdy
28. 04. 2009 14.10
... seveda, poskrbite sami, služize sami, preživite sami. Potem ne vem, zakaj in čemu volitve, pa podpore, ko pa tako in tako moramo vse postoriti sami. Sicer pa, dober nasvet: če epidemije ne bodo ustavili, se enostavno izognemu stiku z ljudmi in stvarmi. Preživimo - iz zraka. Poskrbite sami ...
pixlikk
28. 04. 2009 10.03
zapret vse odhode pa prihode potnikov, ne glede iz katere drzave, ne pa da moramo sami poskrbeti da gripe ne fašemo...
jernejj
28. 04. 2009 09.48
Le kdo bi bil toliko butast da bi zdaj rinil v mehiko??
tistatam
28. 04. 2009 09.38
Evo pa so mi prasici(ne morem verjet,da lahko uporabim besedo dobesedno tu) pokvarli dober izlet :((( bo treba it nekam drugam zdej.....