Slovenija

VIDEO: Pahorju ni uspelo prepričati SSN

Ljubljana/Maribor, 20. 02. 2009 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.Š./D.Š./T.Š./STA
Komentarji
1147

Pahorju ni uspelo prepričati predstavnikov SSN glede referenduma o Hrvaški. Referendumske aktivnosti se bodo tako zaenkrat nadaljevale. Medtem pa pozivi Sloveniji, naj to prepreči, prihajajo tudi z vrha Nata in iz ZDA.

Vincenc je bil kritičen tudi do predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki po njegovem mnenju zgolj blefira in ne bo storil nič, poleg tega pa celo zavaja ljudi.
Vincenc je bil kritičen tudi do predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki po njegovem mnenju zgolj blefira in ne bo storil nič, poleg tega pa celo zavaja ljudi. FOTO: POP TV

Premierju Borutu Pahorju na današnjem sestanku s predstavniki Stranke slovenskega naroda (SSN) slednjih ni uspelo prepričati, naj zaustavijo referendumske aktivnosti. So pa slednji napovedali, da bodo ''razmislili'', ali bo stranka predčasno prenehala zbirati podpise. Prav zaradi tega Pahor današnji pogovor in njegov izplen vidi kot ''korak naprej'' v pogovorih s SSN.

"Možnost, da se pobuda umakne, obstaja v primeru, da bi se uresničil sklep DZ," je po seji sveta stranke in po srečanju s Pahorjem dejal v.d. predsednika stranke Lovro Škrinjarič.

Pahorju tudi danes ni uspelo prepričati SSN.
Pahorju tudi danes ni uspelo prepričati SSN. FOTO: Dare Čekeliš

SSN tako nadaljuje z danes začetim zbiranjem 40.000 podpisov v podporo razpisu referenduma o ratifikaciji vstopa Hrvaške v zvezo Nato, vendar pa obstaja možnost umika pobude, ko bo znano, kako se bo uresničeval sklep DZ, je dejal Škrinjarič.

Pahor, ki se je seji sveta stranke pridružil uro po njenem začetku, je že drugo srečanje s predstavniki SSN v zadnjih dveh dneh ocenil kot pomemben korak naprej. "Obljuba, da bodo vnovič premislili in da dopuščajo možnost, da bodo prekinili z referendumskimi aktivnostmi, dopušča možnost Republiki Sloveniji, da bi v pravem času deponirala ratifikacijske listine pri depozitarju v Washingtonu, s čimer bi Slovenija zelo okrepila verodostojnost v njenih zunanjepolitičnih aktivnostih," je po srečanju dejal Pahor.

Pahor je 12 članom sveta stranke pojasnil, zakaj se mu zdi prekinitev zbiranja podpisov pomembna za slovenske interese. "Člani sveta so te argumente slišali in v prihodnjih dneh se bodo odločali, kako naprej," je po srečanju dejal Pahor.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je v četrtek določil rok, do katerega mora Stranka slovenskega naroda zbrati 40.000 podpisov, stranka pa ima za to čas do 26. marca.

Nekdanji predsednik Stranke slovenskega naroda (SSN) Zdenko Vinkov Vincenc, ki je v četrtek odstopil z mesta predsednika, je za 24ur. com danes dejal, da bo zelo težko zbrati 40 tisoč podpisov za razpis referenduma, če ne že skoraj nemogoče.

Doslej neuspešni pogovori

Premier Borut Pahor je sicer že v četrtek zaman skušal prepričati pobudnike, SSN, naj odstopijo od svoje namere. Na novinarski konferenci po seji vlade je povedal, da je sogovornikom predstavil razloge, zaradi katerih izvedba referenduma ne koristi interesom Slovenije.

Kot je pred tem po srečanju s Pahorjem sporočil Vinkov, se je svet stranke odločil, da pobuda za razpis referenduma ostaja. Vinkov se s tem sicer ni strinjal, zato je odstopil, medtem ko je vodenje stranke prevzel podpredsednik Lovro Škrinjarič. Po besedah Škrinjariča pobude ne bodo umaknili, ker imajo odgovornost do podpisnikov pobude za razpis referenduma ter slovenskih nacionalnih interesov.

Türk: Referendum ni potreben

Predsednik Slovenije Danilo Türk je danes komentiral predlog referenduma za vstop Hrvaške v zveto Nato. Poudaril je, da referendum ni ne potreben ne koristen. To je sicer demokratična pravica, vendar pa je Slovenija že zavarovala svoje interese. Vstop v zvezo Nato po mnenju predsednika ne ogroža slovenskih interesov in ozemeljske celovitosti.

Vstop Hrvaške v zvezo Nato po mnenju predsednika Türka ne ogroža slovenskih interesov in ozemeljske celovitosti.
Vstop Hrvaške v zvezo Nato po mnenju predsednika Türka ne ogroža slovenskih interesov in ozemeljske celovitosti. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenske državljane in državljanke pa je pozval, naj temeljito premislijo, ali bodo referendumsko pobudo podprli. Referendum ni koristen, ker ni odgovora, kaj bo po referendumu, niti to po njegovem mnenju ni vprašanje, ki bi ga prelagali na volivce, ampak morajo o takih vprašanjih odločati ustrezne institucije.

V zvezi s tem pa je opozoril tudi na "kvaliteto politike" v procesu ratifikacije hrvaškega vstopa v Nato in kritično ocenil  "politiko konsenza" premierja Boruta Pahorja. "Konsenz je sredstvo, ne pa cilj; zaradi pretirane privrženosti konsenzu lahko trpi tudi kvaliteta odločanja," je dejal Türk.

Kritiziral pa je tudi četrtkov nagovor hrvaškega predsednika Stipeta Mesića. Kot je dejal Türk, Mesićevi očitki o neevropskem obnašanju Slovenije niso primerni in jih zavrača. "Državi potrebujeta medsebojno spoštovanje, saj bosta le tako sposobni napredovati v smeri rešitev," je še menil Türk.

Zares za spremembe pri referendumih, a nočejo 'pritiskati'

Predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič in vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem sta danes na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavila, da je referendumsko odločanje v Sloveniji urejeno neprimerno, zato bi bilo potrebno spremeniti ustavo in prilagoditi zakon o referendumu in ljudski iniciativi, da bi se preprečilo "nesmiselne referendume, ki se uporabljajo za politične igre".

Golobičeva Zares bi spreminjala referendumsko zakonodajo.
Golobičeva Zares bi spreminjala referendumsko zakonodajo. FOTO: 24ur.com

Ne glede na to pa je Golobič poudaril, da njihova pobuda ni pritisk na proces sedanjega referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, čeprav o njem menijo, da bo škodoval slovenskim interesom. O spremembah referendumske ureditve želijo namreč sprožiti razpravo, ključno pa je, da jo želijo zaključiti v prvem delu sedanjega zakonodajnega mandata, kar po Golobičevih besedah pomeni nekje v dveh letih.

Pozivi Sloveniji z vrha Nata

Generali sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je danes na novinarski konferenci po srečanju obrabnih ministrov zveze Nato v poljskem Krakovu pozval Slovenijo, naj stori vse, da bi Hrvaška lahko postala članica zavezništva na aprilskem vrhu v Strasbourgu in Kehlu.

De Hoop Scheffer poziva Slovenijo, naj naredi vse za hrvaški vstop v Nato.
De Hoop Scheffer poziva Slovenijo, naj naredi vse za hrvaški vstop v Nato. FOTO: Reuters

Kot je dejal, sicer "ne skriva zaskrbljenosti", vendar pa gre po njegovih besedah po drugi strani za načelo demokracije, ki je izredno pomembno. Poudaril je, da je Slovenija demokratična država. "Sloveniji ne moremo zameriti, ker je demokracija in ker uporablja demokratične mehanizme, kadar državljani odločijo, da jih je treba uporabiti," je dejal.

De Hoop Scheffer je še pozval ljudi v Sloveniji, naj na kakršenkoli način omogočijo, da bo zavezništvo na vrhu v svoje vrste sprejelo tudi Hrvaško. Ob tem je opozoril, naj ne povezujejo stvari in sporov, ki niso neposredno povezani z vprašanjem članstva v Natu.

Pritiski tudi iz ZDA

ZDA od Slovenije pričakujejo, da bo pravočasno zaključila ratifikacijo pristopnih protokolov o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo Nato, je danes za hrvaško tiskovno agencijo Hina izjavil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Rob McInturff.

"Od Slovenije pričakujemo, da pravočasno zaključi postopek ratifikacije, da bi izrekli dobrodošlico obema državama, Hrvaški in Albaniji, na vrhu ob 60. obletnici Nata 3. aprila," je McInturff odgovoril na vprašanje o slovenski pobudi za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, ki je zaključek postopka ratifikacije postavila pod vprašaj.

Na vprašanje o skrajnem roku predaje dokumentov o ratifikaciji State Departmentu kot depozitarju Washingtonske pogodbe je tiskovni predstavnik odgovoril, da v skladu z razlago pravne službe State Departmenta Washingtonska pogodba ne vsebuje "določila, ki zahteva, da se vlado ZDA vnaprej obvesti o ratifikaciji do določenega datuma".

"Hrvaška mora svojo listino o pristopu predati najkasneje do 3. aprila oziroma do prvega dneva vrha," je še dejal McInturff po poročanju Hine.

Srečanje Pahorja in Sanadra v torek


Premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Ivo Sanader, se bosta srečala v torek na Mokricah, govorila pa bosta o odprtih vprašanjih v odnosih med državama, so danes sporočili v Zagrebu in Ljubljani.

Na srečanju bosta prisotna tudi zunanja ministra obeh držav, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković. Srečanje so najprej napovedali v hrvaški vladi, nato pa so ga potrdili tudi v kabinetu predsednika slovenske vlade. V kratkem naj bi tudi uradno sporočili vsebino srečanja. Kot je hrvaška vlada zapisala v sporočilu za javnost, bo srečanje "informativne narave". Srečanje so potrdili tudi v Bruslju. Potrdil ga je evropski komisar za širitev Olli Rehn, ki je dogovor za srečanje premierjev Slovenije in Hrvaške ocenil kot dober znak za reševanje odprtih vprašanj.

Žbogar in Jandroković že v ponedeljek? 

Z Rehnom in Jandrokovićem se je lani takole sestal Rupel, v ponedeljek pa naj bi bil v tej vlogi Žbogar.
Z Rehnom in Jandrokovićem se je lani takole sestal Rupel, v ponedeljek pa naj bi bil v tej vlogi Žbogar. FOTO: MVPEI

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Samuel Žbogar in Gordan Jandroković ter evropski komisar za širitev Olli Rehn naj bi se v ponedeljek sestali v Bruslju, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Drugi viri pri EU sicer ob tem opozarjajo, da je glede tega srečanja še nekaj negotovosti. Skorajšnje srečanje z zunanjima ministroma Hrvaške in Slovenije je danes v Bruslju napovedal tudi komisar Rehn, vendar ni navedel točnega datuma sestanka.

Vodja slovenske diplomacije in komisar za širitev se bosta sicer v ponedeljek udeležila zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju, na katerem oziroma ob robu katerega bo po pričakovanjih po današnjih navedbah več diplomatskih virov pri EU govora tudi o Hrvaški.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coldrex
21. 02. 2009 18.25
Pahor bo letos verjetno zares zbolel, kot sem zasledil v nekaterih komercialnih prerokbah za leto 2009. Mislim, da je njegov ego že kar močno načet. Egocentričnost in zanašanje na lepoto ni dovolj. Hudo je tudi to, da je iskal duhovno, moralno in osebnostno oporo v Janši. Mu pač manjkajo določeni vitamini, ki jih morda ni bil deležen v otroštvu. V današnjem času bi nam bilo zelo potrebno vodstvo Gregorja Golobiča. Pahor je na žalost "zmrznil". Žalostno je, da so Slovenci postali narod zagrenjencev in zakompleksancev. Pa kaj se čudimo. Nekaj bolnega je v deželi Slovenski. Če bi res kaj dali na svoje voditelje in na narodno zavest, potem bi imeli še danes med seboj znane potomce karantanskih knezov. V svetu so močni tisti narodi, ki so imeli svoje kneze, cesarje, kralje. Ampak, Slovenci imajo v sebi neko gensko napako, da ne priznavajo moške avtoritete nad sabo in da so ljubimci svojih mater. Ne bom se spuščal v detalje, ker so preveč boleči. Je pa vse bolj očitno, da bo obveljal tisti slovenski pregovor:"Kdor drugemu jamo koplje, bo sam vanjo padel."
Milan Hišan
21. 02. 2009 11.49
@zgolfan Jelinčič je bil od nekdaj slovenski priimek. Res pa je , da beseda zgolfan nikoli.
Tonček Balonček
21. 02. 2009 10.33
Najbolj smešno bo, ko bodo hrvaški in slovenski vojaki na skupnih "nalogah", npr. da bodo čuvali kakšne srbske redovnice na Kosovu, kot zdaj. No, zdaj so naši pod komando Italjano, potem bodo pad Hrvati, gre pač za demokratični proces, napredek, važno je, da je komunistična pošast zlomljena, Italjani nam spet varujejo nebo (perd kom, Marsovci?), za kar mastno plačujemo (vojaška skrivnost!). Tudi Mussolini bi ga varolal, pa takrat pač še ni bilo toliko aviaciej, je pač angažiral belogardiste, kis o nebo "osmatrali" izpred gostilniških dvorišč!
odbogaposlan
21. 02. 2009 10.24
Po 17 letih drkanja se mora ta meja s Hrčki dokončno urediti. Ne da, imamo vsake 2 leti ekscese!
odbogaposlan
21. 02. 2009 10.15
Janževc,se je zmenu zato z Senadrekom, ker ga Senadrek drži za jajca zaradi prodaje orožja Hrčkom v letih 91!
odbogaposlan
21. 02. 2009 10.14
Zgolfan, maš dober ime. Ki paše tvojim komentarjem. Mam čist rodovnik za 500 let nazaj. Kdo je pa tebe delu?
tirolec
21. 02. 2009 10.13
He, he nekoga motijo komentarji...., da jih brišete, ki jih ptički čivkajo!
odbogaposlan
21. 02. 2009 10.13
Slovenija očitno potrebuje na oblasti eno fajn desno stranko in eno fajn levo komunajzarsko stranko. Kajti na oblasti so liberalci, v opoziciji pa talarji. Frak in talar!
Karmek Themama
21. 02. 2009 10.10
zgolfan 21.02.2009, 09:21 proti hrvatom najvec se bunijo slovenski srbi in kvazi slovenci ala jelin;i;...lepo vas prosim pa od kdaj je jelincic slovenski priimek ejj..tio še ne puman da usak priimk k je na ič, pumen d ni sluvenc!!!! ič je še vredi sam ić toj poj prublem...
stafford
21. 02. 2009 10.05
zgolfan Bojujemo se tudi čisto krvni, avtohtoni slovenci. In če bo šlo tako naprej z največjim veseljem zapustim državi in si življenje uredim v tuji, družini prijazni državi.
tirolec
21. 02. 2009 09.55
Slovenčki smo lutke tutke na političnem parketu... "Smrt fašizmu-svoboda narodu!" Mi bi morali iz NATA in EU pa bi nam lepše bilo...
Uporabnik113189
21. 02. 2009 09.53
Janša je brez vsake besede podpisal in soglašal za vstop hrvaške v NATO..Ali res kdo misli, da se je danes premislil???? Kot močan politični igralec še vedno deluje za tisto, o čemer sta se s Sanaderjem dogovorila.Zakaj sta se tako zmenila ve samo Janša in še nekateri ki ne smejo povedati, obujajo sicer spomine v knjigah, vendar dokazov ni. Če torej opozisijska politika danes prikrito podpira vstop hrvaške v NATO, čeprav bi že davno nazaj v Bukarešti morali odločno odgovoriti z NE, danes njihova podpora tej isti stvari poteka tako, da se ruši ugled naše države z nekim blesavim referendumom..
Uporabnik113189
21. 02. 2009 09.43
Referendum namreč škoduje samo vladni koaliciji. Seveda naredi tudi izjemno veliko škodo slovenski državi, ampak kdaj pa so se še desničarji ozirali na narod državo in državljane..Važno je bilo samo to, da so imeli oblast in polne žepe..Kako dobro so delali za državo in državljane pa smo videli pretekla štiri leta..
Uporabnik113189
21. 02. 2009 09.37
Po mojem mnenju, ki si ga vedno ustvarim po tistem starem ameriškem pregovoru follow the money, naveza Janša in Sanader še vedno zelo dobro deluje.. Prej so bili ribiči v zalivu, sedaj pa so se lotili vladne koalicije z referendumom. Janša pač ne izbira sredstev, ko gre za oblast..Mogoče so fanrje iz SSN celo veliki in prepričani nacionalisti, ki bi za Slovenijo žrtvovali vse, vendar preden postaviš svoje življenje in čast na daritveni oltar moraš vedno preveriti ali nisi sam žrtev prevare. Demokracija pri nas omogoča marsikaj. Tudi poseganje hrvaške države v naše notranje razmere. Ne bi smeli pozabiti, da je Janša v celoti razsul Sovo, ki je za Pahorja neuporabna in da za Janšo še vedno deluje njegova privatna obveščevalna služba. Pahor bi se moral zavedati da so to pomembni vzvodi oblasti in da danes tava v temi. Na njegovem mestu bi najprej počistil obveščevalno dejjavnost..Tudi za ceno dolgoletnih zaporov..
capo
21. 02. 2009 09.36
hrvati nas bodo tako kot vedno na tanek led popeljali......mi posranci slovenci jim pa vedno pustimo.....
zgolfan
21. 02. 2009 09.21
proti hrvatom najvec se bunijo slovenski srbi in kvazi slovenci ala jelin;i;...lepo vas prosim pa od kdaj je jelincic slovenski priimek
Kmetovator
21. 02. 2009 09.14
Treba je pokazat,kdo ima glavno besedo,ce Bush in Putin izbirata prikrito gnezdo v znamenju miru,zato moramo vsako pozornost izkoristiti tudi iz preteklosti in se nimamo nicesar bati, saj nas navsezadnje podpira tudi nekaj EU drzav npr.Nemcija.Referendum je najvisja oblika demokracije!Na balkanu se bo v prihodnosti godilo se marsikaj in ne bo lahko,kot si v Bruslju predstavljajo.Cas je,da se upremo in izzovemo mirovno konferenco,po nacelih mednarodnega prava,EU nas ne sme izigrati ne NATO in ne ZDA.Nobenemu ne smemo dopustiti,da se izmuzne skozi se tako ozko luknjico zakona.
borchy77
21. 02. 2009 09.09
PAHOR TI SI EN PAPUČAR....NAREDL SMO NAPAKO DA SMO TE VOLIL...ČEZ 4 LETA BOŠ ODLETU K KNOFLC OD GAT...ŽAL....
intel1
21. 02. 2009 09.04
toro-gr a ti veš kaj so medsosedski odnosi mislim da nimaš pojma si hlapec ki nima jajc za nč razn skrb za svojo rit. A lahk rečeš kje bo konec prisvajanja naše zemlja mogoče na tvojem dvorišču. To je demokracija to ste hotli imet in kaj zdaj. Klečali bomo pred hrvati, natu itd.
bojankoder
21. 02. 2009 09.00
KDO JE BIL CELI ČAS NA ČELU ZUNANJE POLITIKE JALOVI DIMSI. TO STANJE JE REZULTAT NJEGOVEGA DELA PRED SODIŠČE Z NJIM