Slovenija

Tekočine na letalu: postopno rahljanje varnostnih pravil

Ljubljana, 18. 11. 2011 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če je še danes popolnoma prepovedan vnos tekočin in pijače na letala, bo v decembru stroga uredba omiljena. Ljubljansko letališče bo eno izmed 12 evropskih letališč, na katerih bodo poskusno testirali nov sistem za preverjanje tekočin.

Varnostna uvedba je v veljavi od leta 2006, evropske države pa so jo uvedle po seriji poskusov terorističnih napadov.
Varnostna uvedba je v veljavi od leta 2006, evropske države pa so jo uvedle po seriji poskusov terorističnih napadov. FOTO: Miro Majcen

Z ljubljanskega letališča prihajajo spodbudne novice. Če je še danes popolnoma prepovedan vnos tekočin in pijače na letala, bo v decembru stroga uredba malce omiljena. Osrednje slovensko letališče bo eno izmed dvanajstih v Evropi, ki bo testiralo opremo za prepoznavo tekočin in nadzor nad tem, kaj boste s seboj vnesli na letalo. Vodja službe za varnost in zaščito na Aerodromu Ljubljana Dušan Softič je potrdil, da bodo prtljago potnikov pregledovali s posebnimi napravami, ki bodo javljale, ali imajo potniki med prtljago tekočino ali ne.

Če bo ugotovljeno, da ima potnik pri sebi nenevarno tekočino, jo bo smel s seboj med osebno prtljago odnesti na krov letala. Če se bo med pregledom sprožil alarm, bodo sumljivo tekočino preverili z dodatno napravo in šele potem jo bo smel potnik s seboj bodisi vzeti na letalo bodisi pustiti pri varnostnikih. Odprava prepovedi vnosa tekočin na letala je na ravni Evropske unije predvidena za april leta 2013, do tedaj pa bodo uvedeni varnostni ukrepi v polni veljavi.

Od decembra dalje bo na Letališču Jožeta Pučnika potekalo testiranje sistema za nadzor vnosa tekočin na letalo. Dokončno bo varnostni ukrep ukinjen do leta 2013.
Od decembra dalje bo na Letališču Jožeta Pučnika potekalo testiranje sistema za nadzor vnosa tekočin na letalo. Dokončno bo varnostni ukrep ukinjen do leta 2013. FOTO: Reuters

Uredba je v veljavi od leta 2006 dalje, ko so države Evropske unije po seriji poskusov terorističnih napadov uvedle popolno prepoved vnosa tekočin na letala, če prostornina embalaže presega 100 mililitrov. Evropska komisija je ukinitev ukrepov prestavila na leto 2013 zaradi nasprotovanja nekaterih evropskih držav, saj bi različna pravila zmedla potnike.

Leta 2006 so oblasti odkrile poskuse terorističnih napadov, kjer so teroristi nameravali eksplozive sestaviti kar med čezatlantskimi leti iz Londona v ZDA in Kanado, in sicer z mešanjem različnih tekočin. Hitro potem je sledila prepoved.

Že leto pozneje je Parlament pozval Komisijo, naj to prepoved, ki ne vključuje le tekočin, ampak tudi gele, razpršilce ter viskozno hrano, odpravi. To naj bi se nato zgodilo leta 2010, vendar pa vse države članice niso bile ravno navdušene, delna odprava prepovedi pa je bila po mnenju Komisije neustrezna.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
19. 11. 2011 13.22
V glavnem še ena stvar za krčenje svobode in pravic, ...malo po malo, do...
Ramzess
19. 11. 2011 13.22
Patiana="Tega sploh ne kontrolirajo cariniki ampak posebna varnostna služba, ki pa ima resnici na ljubo, več pooblastil, kot policija in carina." Ni važna uniforma ali položaj (na neki točki so itak vsi izenačeni), pri teh ljudeh, so pooplastila relativna reč, ki se spreminjajo čez noč, takorekoč, nikoli ne več na kaj boš naletel naslednjič. Vse kar je v domeni kontrolnega sistema, je stvar policije in varnostnikov, ne glede na stopnje znotraj njih, ne carinikov kot takšnih, slednji so le podpora prejšnjim, razen če ne gre za vladne agente, ki se izdajajo za carinike, ... Plani elite gredo v smer, da Gospodar še čipira svoje ovce, ...vmes je še zmanjašanje populacije, ...preko mnogih sistemov, vštevši kemtraile (pršenje mešanice snovi za nižanje upornosti imunskega sistema pri človeku, nakar sledi inficiranje populacije, preko vakcinacije, ...lep tak primer je bil v Ukrajini, ...) itd. Vojna elite proti kajenju ni naključna, gre za nikotin, ki služi podpori imunskemu sistemu, v smislu da preprečuje posledice pri gripi, vglavnem gre nabiranje tekočine v pljučih, ki glavni razlog smrti 'svinjske gripe', ki modificirana na podlagi 'španske gripe', kjer so dokazali, da so ljudje umirali zaradi tekočine v pljučih, ...in prav nikotin to preprečuje, ...zanimivo je, da kar je bilo značilno za 'špansko gripo' (kugo) je enako bilo za 'prašičjo gripo', v obeh primerih so zboleli samo cepljeni ljudje, ne pa tudi tisti, ki niso bili, ... Torej, smo sredi vojne, ki teče na več frontah, ...česar se večina še vedno ne zaveda, ...ki imajo skupni imenovalec, ...to so interesi elite, kontrola nad človeštvo, ...seveda za elito, na vrhu piramide so entitete, ki niso z našega sveta, z naše realnosti, ... Za drugo leto nam pripravljajo nekaj zanimivosti, med drugim, uradno nastop v NWO, uvedba ene vere, religije, skozi šov, najdene dokaze, ki bodo najdeni na več koncih sveta, kobajagi po naravnih katarofah, ki to kajpak ne bodo, ...čas okoli OI iger v Londonu bo zanimiv, okoli OI, od logotipa naprej je veliko cionistične in masonske simbolike, itd. Je to sploh še lahko naključje.
mirko53
18. 11. 2011 21.58
Kdor veliko leti s temi kontrolami res lahko izgubi zivce!Predvsem se zato, ker so stvari od letalisca do letalisca razlicne, na koncu pa je vedno butec potnik!Enkrat cevlje dol, drugje spet ne, pa isto z urami, pasovi itd.Se pa lahko iz dneva v dan menja tudi na istem letaliscu!Ja, pa seveda s pilco za nohte lahko koga zakoljes!Po drugi strani pa sem kot sladkorni bolnik vedno na poti z inzulinsko injekcijo, pa me nikjer in nikoli ni nihce nic vprasal!Pa vam zagotavljam, da z njo cloveka mimogrede ubijes, ce inzulin vbrizgas recimo v vratno zilo!Dobro zame, da je tako, a kaze na obupno nedoslednost in je dokaz, da butasta dolocila res ne poznajo meja!
big brother
18. 11. 2011 20.34
Kašne probleme smo mi imeli s kemikalijami za analizo vode v Bosni, katastrofa. Enostavno se jih ni dal prepelat. Pa je blo 3 ml, za prisotnost težkih kovin neka snov.
selector
18. 11. 2011 20.22
a bodo že tist terminal zgradil da navjo razni mičije muričiji v slovenijo tihotapl drogo tko da se obrnejo na stopnicah in so že v EU?!?
Igor Hari 1
18. 11. 2011 20.03
-1
Potem bo tudi treznejši kader .......
Marjan h.1966
18. 11. 2011 19.45
Če bi res potovala toliko bi vedela, da tega ne kontrolira carina zraven olek tega pa zakaj ne da tega v kovček in mir pa ji kontrola ročne prtljage nebi jemala tega stran.
ibasumik
18. 11. 2011 19.43
Pa bomo spet lahko mel borovničke sabo :)))) Če greš prek luže, se je najboljše ga mal ulit, pa čas hitreje mine.
Denis Koprivc
18. 11. 2011 19.34
OK ajd za kako pijačo je to fajn da jo lahk maš na letalo čeprav dobiš gor zapit me pa res čudijo neakateri ljudje sm že večkrat vido sončne kreme nosijo zravn u torbi na letalo ne razumem zaka majo to v torbi ka jim je tak fajn da jim jo uzemejo pa vržejo u smeti daš jo u kovček pa je to to sploh ti ni treba met nobene tekočine zravn na letalo vse daš u kovček pa je
scipio
18. 11. 2011 19.22
spet bosta pela cviček in slivovka, takole "on board" za preganjanje strahu pred letenjem
Patiana
18. 11. 2011 18.29
-1
Tega sploh ne kontrolirajo cariniki ampak posebna varnostna služba, ki pa ima resnici na ljubo, več pooblastil, kot policija in carina.
grdavs
18. 11. 2011 18.07
Ah, ja. Tekočine in "tekočine" si naši cariniki zelo po svoje razlagajo. Moj otrok malo več potuje in na Brniku ji je odgovorna gospa prepovedala na letalo vzeti "tekočino" malo dražjega tonika za ksiht. Do tu vse lepo in prav. AMPAK, v steklenički od 100ml (kar je dovoljeno) je bilo "tekočine" samo še za par cm. Sprašujem: Koliko kozmetike so si, na račun "tekočin", prisvojile gospe na Brniku? In, da ne bo nesporazuma, drugi aerodromi v EU vsekakor to dovoljujejo.
seba81
18. 11. 2011 17.07
Trgovine na terminalih pa v bankrot :)