Gospodarstvo

FOTO: Brez odločitve o prodaji Mercatorja

Ljubljana, 20. 12. 2011 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prodaji Mercatorja so naklonjeni zaposleni in delničarji Pivovarne Laško ter tudi nadzorniki NKBM. Nadzorniki NLB in Pivovarne Laško se o tem še niso izrekli. Pred vlado se je sicer zbrala množica nasprotnikov prodaje Mercatorja tujemu kapitalu za vsako ceno.

V zadnjih trenutkih pred vse verjetnejšo prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju se v Sloveniji vrsti vse več pozivov proti prodaji. Prodaja Mercatorja bi po mnenju sindikatov in slovenskih pridelovalcev pomenila uničenje delovnih mest vsaj 12.000 trgovcev, katerih preživetje je odvisno od dela v Mercatorju. Z Mercatorjem je neposredno ali posredno povezanih 130 tisoč Slovencev. S prodajo najboljšega soseda bi bila ogrožena četrtina slovenskih proizvajalcev hrane. Slovenski pridelovalci se namreč bojijo, da se bo Agrokor raje odločil za svoje, hrvaške pridelovalce.

Sindikat trgovcev od države pričakuje aktivno vlogo pri upravljanju družbe in jo poziva, naj pridobi četrtinski delež plus eno delnico Mercatorja. Grozi tudi, da bo člane sindikata, ki so hkrati komitenti NLB, pozval, naj zamenjajo banko.

In le dan po protestu predelovalcev se je pred vladno palačo zbrala množica članov Sindikata delavcev trgovine Slovenije in Konfederacije sindikatov 90. Klic za rešitev že tako velike stiske domačega gospodarstva je naslovljen na državo, ki mora po besedah sindikalistov prevzeti aktivnejšo vlogo pri upravljanju Mercatorja. Sindikat med drugim zahteva opredelitev zaveze, da je vsako delovno mesto v Mercatorju vredno 50.000 evrov in da mora kupec za vsako delovno mesto zagotoviti bančno garancijo.

Sindikat je sicer na družbo naslovil pobudo za spremembo podjetniške kolektivne pogodbe, v katero bi vnesli zaveze glede ohranitve delovnih mest in med drugim določili, da se ne sme spremeniti prihodnjih 10 let. V KS 90 menijo, da bi zadolženi Agrokor obremenil in izčrpaval prevzeti Mercator, ogrozil delovna mesta, na police pa namesto slovenskih proizvodov plasiral izdelke lastne živilskopredelovalne proizvodnje.

Prodaji "najboljšega soseda" tujcem glasno nasprotujeta tudi dva vidna člana Pahorjeve vlade – dosedanji kmetijski minister Dejan Židan in finančni minister Franc Križanič.

V Pivovarni Laško so prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju naklonjeni.
V Pivovarni Laško so prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju naklonjeni. FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorniki Pivovarne Laško se bodo o prodaji odločili v petek

Odločitev o prodaji našega največjega trgovskega podjetja pa se dan pred podpisom pogodbe s hrvaškim Agrokorjem prelaga.

Nadzorniki Pivovarne Laško, ki je lastnica 23,34-odstotnega deleža Mercatorja, so se na današnji seji seznanili z vsemi aktualnimi informacijami glede prodaje, o podaji soglasja za prodajo "najboljšega soseda", pa bodo odločali v petek, je povedal predsednik nadzornega sveta Vladimir Malenković.

Kot je dejal, so imeli le eno točko dnevnega reda, in sicer prodajo Mercatorja. Po večurni razpravi so sprejeli sklep, da podpirajo prodajo, vendar so upravi Pivovarne Laško naložili, da do petka poskuša izboljšati svojo pogajalsko pozicijo znotraj konzorcija prodajalcev Mercatorja. Na petkovi seji nadzorniki pričakujejo odgovore uprave laške pivovarne o tem, ali ji je uspelo doseči izboljšanje pozicije ali ne. Na podlagi te informacije pa bo nadzorni svet sprejemal odločitev o podaji soglasja za prodajo Mercatorja.

V primeru škodljivih odločitev nadzornikov bo društvo malih delničarjev zahtevalo sklic izredne skupščine, na kateri bo zahtevalo zamenjavo nadzornega sveta družbe in proti nadzornikom sprožilo tudi odškodninske zahtevke.

Svet delavcev Pivovarne Laško pa je informacijo o prodaji Mercatorja obravnaval že na petkovi seji in svojima dvema predstavnikoma v nadzornem svetu dal soglasje, da prodajo podpreta.

Predsednik Društva malih delničarjev Pivovarne Laško Dušan Siljan je povedal, da tudi društvo podpira prodajo Mercatorja najboljšemu ponudniku, ki je v tem trenutku vsekakor Agrokor. Društvo, ki je na zadnji skupščini Pivovarne Laško zastopalo interese približno sedem odstotkov kapitala, pa je v sporočilu za javnost opozorilo, da so sklepi skupščin Pivovarne Laško povsem jasni, prav tako so jasne zahteve bank upnic in zato od nadzornikov pričakujejo, da bodo sodelovali in odločali predvsem v interesu delničarjev družbe.

Člani nadzornega sveta so za odločitve, ki jih sprejemajo, po zakonu kazensko in materialno odgovorni. Zato društvo tistim, ki bi kljub jasnim sklepom skupščine morebiti dvomili glede dejanskega interesa delničarjev Pivovarne Laško ali pa bi želeli celo preusmerjati pozornost javnosti z dejanskih prioritet finančne sanacije skupine laške pivovarne, priporoča, naj nemudoma odstopijo in prepustijo svoja mesta tistim, ki bodo zastopali interese delničarjev družbe.

Bo Mercator nazadnje le v lasti tujega kapitala?
Bo Mercator nazadnje le v lasti tujega kapitala? FOTO: Blaž Garbajs

NKBM prodaji naklonjen, NLB izgubil Jašoviča

Poleg Pivovarne Laško in NLB delež prodajajo še NKBM, Abanka, Gorenjska banka, Banka Koper, Banka Celje, Hypo banka in NFD Holding.

Iz NKBM so sporočili, da je nadzorni svet na redni seji obravnaval prodajo Mercatorja in se strinjal s podpisom pogodbe o prodaji svojega nekaj več kot petodstotnega deleža v Mercatorju.

Nadzorni svet NLB, ki je z 10,75-odstotnim deležem Mercatorja njegova druga največja posamična lastnica, pa je odločanje o prodaji Mercatorja prestavil. "/.../ Glede na spremenjene okoliščine, vezane na informacije o prevzemni nameri za Pivovarno Laško in pisna opozorila večinskega lastnika, se je nadzorni svet banke odločil, da odločanje o prodaji odloži," so zapisali.

Poleg tega se je nadzorni svet na današnji seji seznanil tudi z nepreklicnim odstopom Boža Jašoviča z mesta predsednika uprave NLB.

Hribar: S prodajo Mercatorja bi pokazali, da nimamo več zavor za tuje investicije

V primeru prodaje deleža Mercatorja gre za kupnino v višini več sto milijonov evrov. Več kot se bo zgodilo tovrstnih transakcij, bolj se bo Slovenija pokazala kot država, kjer nimamo zavor za tuje investitorje, po čemer smo bili kar nekaj let znani v mednarodnih finančnih institucijah, pravi generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na gospodarskem ministrstvu Marjan Hribar.

13 pogajalcem, ki usklajujejo pogodbo med Agrokorjem in lastniki, je uspelo zvišati kazni, če bi Agrokor kršil zaveze. Za vsakega odpuščenega delavca bi moral zdaj plačati 20 namesto 15 tisoč evrov, maksimalna višina kazni za kršitve pogodbe pa je 20 milijonov evrov, kar je dvakrat več od prvotno predvidene globe. Novost v pogodbi pa je člen, da bo Agrokor vse zaveze spoštoval, tudi če bo pridobil manj kot 75 odstotkov delnic.

Ob tem je pojasnil, da je odločitev, ali bo do prodaje Mercatorja prišlo ali ne, v rokah lastnikov delnic. "Lahko samo presojamo morebitna sporočila v mednarodni poslovni svet, tako v primeru te kot drugih transakcij. V primeru Fructala se je na tem področju zagotovo zgodil premik," je dodal Hribar.

Dodal je, da imamo nefleksibilen trg dela, preveliko reguliranost poklicnih dejavnosti. Predolgo se čaka na izdajo gradbenega dovoljenja in predolgo trajajo postopki v zvezi z nakupom zemljišč in objektov. Ob tem pa je izpostavil, da tuje investicije v slovenski gospodarski prostor v marsičem prinašajo tudi neko novo kulturo upravljanja podjetij.

Da je Mercator naravna posledica dogodkov, ki so se začeli že pred leti in se zdaj zaključujejo na način, ki morda ni mnogim všeč, pa meni minister za razvoj Mitja Gaspari. Načrtovane prodaje Mercatorja sicer ni želel podrobneje komentirati, je pa dejal, da se takšne operacije praviloma delajo s partnerji, ki so finančno kakovostni.

Mercator daje delo 12.000 delavcem, ki so v skrbeh, da bo prodaja Mercatorja Agrokorju pripeljala do množičnih odpuščanj. Od Mercatorja je odvisnih tudi 70 odstotkov slovenskih dobaviteljev.
Mercator daje delo 12.000 delavcem, ki so v skrbeh, da bo prodaja Mercatorja Agrokorju pripeljala do množičnih odpuščanj. Od Mercatorja je odvisnih tudi 70 odstotkov slovenskih dobaviteljev. FOTO: B.G.

Janković: Mercator je na neki način moj otrok

Najverjetnejši novi mandatar Zoran Janković prodaji Mercatorja nasprotuje, ker je, kot pravi, na neki način njegov otrok. Dodal je, da je že pred sedmimi leti predlagal združevanje trgovcev iz te regije, z Maxijem iz Srbije in s Konzumom iz Zagreba, in sicer je predlagal formulo trikrat 25 odstotkov, 25 odstotkov pa bi obdržala država. "Pa ni bilo sprejeto, kar je slabo. Ker povezava v trgovini je nujna," meni.

Dejal je, da ne razume, zakaj nekdo, ki kupuje Mercator, ni dal javne ponudbe. Meni, da bi bila najboljša ideja, da se Konzum ali Agrokor in Mercator povežeta z zamenjavo delnic. "Govorim na pamet: da bi imela vsak 40 ali 45 odstotkov, 10 ali 15 odstotkov pa bi imela Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD)," je dejal.

Povedal je tudi, da z Novo Ljubljansko banko ni imel razgovorov že 10 mesecev in meni, da NLB "svoje funkcije ne opravlja dobro".

'Domače tajkune bodo zamenjali tuji tajkuni'

Sindikat trgovine Hrvaške v pismu, ki ga je proti prodaji Mercatorja Agrokorju poslal Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, poudarja, da je Agrokor zanje eden najboljših delodajalcev. Sindikalne akcije proti Agrokorju ocenjujejo kot "neprimerne, neprofesionalne in nesindikalne".

Za Agrokorjem pri prevzemu Mercatorja po informacijah Agencije za upravljanje naložb RS (AUKN) ne stojita Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in mednarodna finančna korporacija IFC, pač pa lastnika Agrokorja in tobačne družbe Adris, Ivica Todorić in Ante Vlahović, meni član uprave AUKN Marko Golob. Ob tem se sprašuje, ali si v Sloveniji res želimo, "da bi domače tajkune zamenjali tuji tajkuni". EBRD se na nobeni odločevalski ravni ni odločila za vstop v posel, ampak je dala le načelno privolitev, da bo sodelovala v njem, je poudaril.

Mercator vztraja pri ustrezni zaščiti ključnih interesov

Iz družbe Mercator so sporočili, da podpirajo prodajo večinskega deleža družbe Agrokorju le pod pogojem, da bodo predhodno ustrezno zaščiteni ključni interesi skupine Mercator. Prodajalcem nobeden od predlaganih pristopov za zaščito ne ustreza in obenem močno priporočajo upravi, da zagotovi potreben material za skrbni pregled, zahtevan s strani Agrokorja in partnerjev.

Uprava Mercatorja pod vodstvom Žige Debeljaka je konzorciju prodajalcev predlagala pet možnih pristopov v zvezi z zaščito Mercatorja, vendar so prodajalci v ponedeljek v strogo zaupnem pismu sporočili, da nobeden od teh pristopov zanje ni sprejemljiv. Takšno stališče v trgovcu težko sprejemajo, saj so prepričani, da bi bilo ob zadostni volji zagotovo mogoče uveljaviti vsaj kakšnega od predlaganih pristopov.

Družba Eatons Capital, ki ima sedež v Las Vegasu v ZDA, je objavila namero, da bo podala prevzemno ponudbo za nakup delnic Pivovarne Laško. Kaj to pomeni za prodajo Mercatorja?

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tony_abcde@yahoo.com
21. 12. 2011 12.50
+0
Osebno kupujem zelo malo pri najboljšem sosedu, ker je najdražji in je še danes nategator. Da o časih, ko ni bilo nobene konkurence niti ne govorimo. Ta poslovni sistem smo mi postavili iz svojih žepov in krepko preplačali, da je lahko pri tem par posameznikov bogatelo. Posredno preko dveh virov, najprej smo ga kreditirali s pomočjo državnih bank potem pa še kupovali po bistveno višjih cenah, ker ni bilo konkurence. Danes imamo situacijo kjer je zaradi poskusa požrešne "privatizacije" posameznikov pod deklaracijo nacionalnega interesa pristal najboljši sosed v rokah bank in spet dober del posredno v rokah države. Vmes se je zgodila marža na kreditih, ki jo bomo spet davkoplačevalci plačali. Če bi bil vpleten v to trgovsko verigo kot lokalni proizvajalec vem, da bi takoj pobral svoj denar iz NLB in prekinil kompletno poslovanje v kolikor bi prodali najboljšega soseda omenjenemu kupcu. Me pa zanima ali bodo res dosledni pri omenjeni grožnji.
jezni_jezek
21. 12. 2011 08.57
-1
Kupujem v drugi trgovini,v Mercator imajo vse drago za par stvari sem dal 10 evro greš v drugo trgovino za iste stvari sem plačal 3.50evro,naj spustijo cene in bomo hodili kupovat in ne bojo ga rabili prodat :) ali pa bolš da ga prodajo pa bojo novi lastniki spustili cene
Marija Demec
21. 12. 2011 02.22
+0
spomnite se .....SUNČANI HVAR....TVORNICA ALUMINIJA SPLIT ....PIVOVARNA ..LB Zagreb...itd to so njhovi lipi posli NULA OD NJIH IN Z NJIMI,,
KNOPPERS
20. 12. 2011 23.53
+2
Sem absolutno proti prodaji (iz vseh pogledov) 1. prodajamo Agrokrju - firma, ki je zadolžena k sam hudič in je načelu nje tajkun, kot so vsi tajkuni pr nas skupaj. 2. prodaja na Jug (osebno nimam nič proti), ampak.. Slovenija je vedno bila neka mala Amerika za južne brate, zdaj pa prodajamo tja našega trgovca in usodo 20.000 ljudi?? 3. Veste kaj je Mercator za Slovenijo?? To je kot Danone za Francijo, WV za Nemčijo, Gasprom za Rusijo, Nokija za Finsko, Ferrero za Italijo, Nestle za Švico.... To je slovenski biser, največja slovenska firma... In je za slovenijo življenskega pomena.... 4. Dobavitelji in te druge sicer ZELO POMEMBNE zadeve (odkup od slovenskih kmetov in proizvajalcev hrane...), kar 70% blaga v Mercatorju je iz Slovenije. Ampak dovolj o tem, ker je vse jasno glede tega...
BogiEmil
20. 12. 2011 22.33
Za Svobodo ....
KungFuPanda
20. 12. 2011 22.12
+1
Ne trdim, da je prodaja Mercatorja Agrokorju pametna poteza. Vendar pa imam zadržke pri tistih, ki imajo polna usta "slovenskega nacionalnega interesa". Do zdaj se je največkrat izkazalo, da gre v takih primerih za interese posameznikov, ki lobirajo pri množicah. Poglejmo prodajo Uniona Laškemu. To je bil interes Šrota (in ne nacionalni), sedaj pa prodajamo Mercator in Laško, z njim pa tudi Union. Kaj je tu ostalo od slovenskega nacionalnega interesa?
polikarbonatka
20. 12. 2011 22.02
+1
gripson20.12.2011 18:52:12 6 8 2 In kje je izvirni greh? V prodaji Mercatorja Bavčarju in Šrotu s strani Janše. gripson20.12.2011 18:
Uporabnik113189
20. 12. 2011 21.48
+8
Sem gledal na TV1, kako je predstavnik Agrokorja sadil rožice. In opazil, kako mu je moderatorka dajal mnogo več časa kot Golobu. Vendar je Golob v nekaj stavkih vso stvar razložil dovolj jasno, tako je vsak dvom odveč. Odličen je, škoda ker se je moral izpostaviti medijem. Kot je povedal, so pogodbene kazni nepomembne. Že samo s podaljšanimi roki plačil dobaviteljem ( kar Agrokor dokazano in v resnici počne čeprav se \"glasnogovornik\" sklicuje zelo zavajujoče na povprečje plačil) bo zaslužil kupnino v enem letu. Pomislite kaj doživljamo v Sloveniji že dlje časa zaradi plačilne nediscipline. (v zadnjem času se kar dobro popravlja zahvaljujoč slovenski trmi, da brez plačila ni dela in ne blaga). Ko bo Agrokor prevzel največjo trgovino v našo državi bo z zamiki plačil sesul celo državo in izboljšal likvidnost na hrvaškem. Na kratko, olupil nas bo kot banano, žrtve tega procesa pa bodo tudi bankirji ki nič ne mislijo, naše gospodarstvo pa zopet v krču plačilne nediscipline. . Že davno nazaj sem komentiral, da je pri nas potrebna resna čistka kadrov v ( naših) bankah, ker ne vidijo dlje od kot eno potezo pri šahu. Vsak jih lahko \"nadmudri\" kdor le ima čas. Danes pa so naleteli na veliko ribo, ki zna tako s palico kot korenčkom. Zdravilo za takega je samo odločen NE. Brez vsakega komentarja, brez vsakih skrbnih pregledov ( ker bodo s tem pridobili ogromno podatkov o konkurenci) in brez vsake jeze ali strahu. In ta NE ponavljati v neskončnost. Ta Todorović bo propadel z ogromnim padcem in ni pametno biti blizu, ko se bo njegov grad podiral..
Prassek
21. 12. 2011 01.12
Golob ja Golob. Vpraši ga kaj je sam ustvaril. Morda pa samo sedi na stolčkih, ki mu jih rezervira njegova žena in pametuje. To da bo Mercator pri Agrokorju propadel je dejstvo kot je dejstvo, da ga prodajajo LASTNIKI. Kot razumem ne ti ne Golob nista lastnika. Komunizmu in samoupravljanju smo se že davno odrekli (pssst....leta 19991)
lepota in zdravje
20. 12. 2011 21.38
+8
Če država pri prodaji sedaji ne more nič;naj država tudi pri dokapitalizaciji NLB nima nič
nosko1234
20. 12. 2011 21.38
-5
Prodajmo najslabšega soseda čim prej tem bolje.
playback
20. 12. 2011 22.36
+0
Bomo šli pa k Hoferju, Sapru, Lidlu in Tušu. Saj je tam že itak ceneje, pa še cene so bolj pregledne. Zelenjava pa veliko lepša, kot pri Merkatorju. Ni res, da ima Merkator samo domače blago. Tudi ostali trgovci ga imajo. Potrebna je samo dobro organizirana mreža ponudbe domačega blaga, pa bo . Mogoče bi celo lahko ustanovili neko novo trgovino, ki bi dajala prednost prodaji naših izdelkov. Potem pa se naj Hrvatje z Merkatorjem samo slikajo.
pitbullterier
20. 12. 2011 21.37
+10
predsednik uprave NLB Božo Javševec je nepreklicno odstopil...počelo je počelo...
prehlad
20. 12. 2011 20.46
+3
A NI TO SOVRAŽNO DEJANJE.
Igor Hari 1
20. 12. 2011 20.57
-5
KlubPravilnoPretepenihŽena
20. 12. 2011 20.44
+3
nov logo od merkatorja bo rdeča šahovnica LOL
prezimovalec
20. 12. 2011 20.24
+7
Prodaji Mercatorja naklonjena tudi NKBM Prodajte VELIKI "M", kot praznično darilo pa dodajte NKBM in sta dve muhi na en mah....
Dongjang1
20. 12. 2011 19.46
-1
Pa ja je bilo to - shod Kahlovih privržencev?
Saloreich
20. 12. 2011 19.35
+1
Hitro v Merkator, dokler so še polne police!!
CDROM
20. 12. 2011 19.35
+0
Poglejmo razmišljanje Slovenca. - Ko so delavci imeli delnice Mercatorja so jih prodali, zato ker so z njimi zaslužili in so jih skušali, kar se da dobro prodat najboljšemu ponudniku, da so lahko iztržili čim več. Ko je bil v igri denar se kaj dosti niso obremenjevali za posledicami, ki jih je njihovo dejanje prineslo. -Danes te iste delnice so najbolj sporne za te delavce, ker se šele sedaj zavedajo kake posledice jim lahko prinese! Malo egoistično razmišljanje!!! Časi socializma so mimo, tako za delavce, kot za njihove dobavitelje oziroma proizvajalce, zato, ker vsak si mora sam iskat tržišče in se borit na prenasičenem trgu. Sam mora ponudit, kar se da najboljše stvari in usluge, da bo privabil kupca oziroma potrošnika. - V zadnjem času je spet ena od špekulacij, da nebi Agrokor plačal v celoti kupnine, tu ni nobenega problema, če so ugotovili, da je tu pomanjkanje varovalk in tu se lahko še zaščitimo. V pogodbo naj se vnese klavzula, da dokler ni kupnina v celoti poravnana, tudi oni ne bodo lastniki, kot neka vrsta plombe, ki naj jo država napravi! Volk sit in koza cela.
prezimovalec
20. 12. 2011 21.19
+1
Po moje je veliko boljša rešitev v »javno zasebnem partnerstvu«! Glede na to, da ima bivši 1. »M-a« in sedaj tudi potencialni Premier, izkušnje s tega področja - kot Župan Ljubljane-, bi lahko počakali do swestave vlade ZJ-ja, nakar bi, le ta, ponudil rešitev na »način«, ki je zgoraj omenjen. V primeru, da zasebni partner ne bi imel sredstev, bi jih »Država« potem enostavno pobrala »davkoplačevalcem«in volk bi bil sit ter koza cela. Pomeni »država« na eni strani in ponovno država v »javno zasebnem partnerstvu«
Odpri.oci
20. 12. 2011 21.51
+1
CDROM.... delavci so "privatizacijske delnice" prodajali zato, ker od jankoviććevih plač niso niti za kruh in elektriko imeli !!!! . Kar pa se tiče omenjene "varovalke do konca plačila"..... zakaj bi sploh odlagali plačilo ??? "Pare na sunce".... pa naj ga kupi.... tudi kupci v Mercatorju morajo na blagajni plačati takoj... ne pa čez eno leto... pa še to samo 90%... (kakor so se dogovorili z sedanjo "pogodbo")... In na take "varovalke" lahko pozabiš.... če jih vpišejo v pogodbo, potem nekaj odgovornih "pri koritu" ostane brez obljubljenih vikendov na hrvaški obali !!!!!
Hool000
20. 12. 2011 18.57
+3
Ker po nas, bode vas, jo srčno branit klical čas.
gripson
20. 12. 2011 18.55
+20
Jaz sem NLB skenslal že pred leti, vi pa še kar vztrajate... Božo bo prodal Mercator, dobil bo še denar od Pivovarne Laško in dokapitalizacije, ob izgubi službe pa si bo izplačal 2mio€ kot nagrado za uspešno poslovanje. Kaj lepšega....
SLOMAISTER
20. 12. 2011 18.54
+8
slovenski državljani smo lastniki in pravimo ne prodaji
gripson
20. 12. 2011 18.57
+4
matic cad
20. 12. 2011 19.59
+4
gostb6fa2
20. 12. 2011 20.40
-2
SLOMAISTER Kdo pa si ti da govoriš v imenu vseh Slovencev.Ne mislimo vsi tako kot ti.