Slovenija

Postopke za pridobitev dovoljenj za balonarje vodijo, kot da predpis že velja

Ljubljana, 15. 09. 2012 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na agenciji za civilno letalstvo že vodijo postopke za pridobitev operativnega dovoljenja za komercialne polete z baloni na podlagi pripravljene operativno-tehnične zahteve. Ta med drugim določa odgovornosti in pristojnosti vodje balona, ki je odgovoren tudi za varnost vseh potnikov.

Balonarji operativnega dovoljenja do sedaj niso imeli.
Balonarji operativnega dovoljenja do sedaj niso imeli. FOTO: Thinkstock

Na Javni agenciji za civilno letalstvo že vodijo postopke za pridobitev operativnega dovoljenja za komercialne polete z baloni na podlagi pripravljene operativno-tehnične zahteve. Kot je povedal direktor agencije Žiga Kotnik, so do zdaj na agenciji prejeli devet prošenj. A dovoljenja bodo lahko izdali šele, ko bo ta predpis objavljen v Uradnem listu.

Operativno-tehnično zahtevo za opravljanje zračnega prevoza z baloni so pripravili v skladu z zakonom o letalstvu, ki direktorju agencije nalaga ureditev "določenih stanj, ki so nujna v letalstvu", je dejal Kotnik. Predpis vsebuje vse, kar je povezano z licenciranjem, operacijami in tehničnimi karakteristikami balonov, ki lahko opravljajo komercialne polete.

Zakaj operativno-tehnična zahteva v Uradnem listu še ni bila objavljena, Kotnik ne ve. Pojasnjuje pa, da so besedilo na ministrstvo za infrastrukturo in prostor poslali 5. septembra.

Postopke za pridobitev dovoljenj na agenciji sicer po Kotnikovih besedah sedaj vodijo, kot da predpis že velja, dovoljenj pa pred njegovo objavo v Uradnem listu ne bodo izdali, je pojasnil Kotnik.

Vodja balona je odgovoren tudi za varnost vseh potnikov

Besedilo operativno-tehnične zahteve so na agenciji v petek objavili na lastni spletni strani. Ta med drugim določa odgovornosti in pristojnosti vodje balona, ki je odgovoren tudi za varnost vseh potnikov na krovu balona. Prav tako opredeljuje odgovornost letalskega prevoznika pri zagotavljanju letalske varnosti, dokumentacijo, operativne postopke, omejitve in zmogljivost, minimalno opremo balona in letalske instrumente.

V predpisu sta prav tako določeni tudi usposabljanje in preverjanje pilotov za opravljanje zračnega prevoza z baloni. Letalski prevoznik mora tako zagotoviti, da se vsi piloti vključijo v periodično usposabljanje in preverjanje, ki obsega praktično in linijsko preverjanje usposobljenosti ter tudi usposabljanje za uporabo reševalne in varnostne opreme.

Balon
Balon FOTO: Thinkstock

Predpis med drugim določa še, da se polet ne sme opraviti, razen če je vodja balona prepričan, da glede na vsa razumno razpoložljiva sredstva varna izvedba operacije v nobenem trenutku in fazi poleta ni dvomljiva. Prav tako mora biti vodja balona tudi seznanjen z vsemi razpoložljivimi meteorološkimi informacijami glede na nameravan polet.

Balonarji operativnega dovoljenja do sedaj niso imeli

Da nobeden izmed balonov, ki opravljajo komercialne prevoze potnikov, nima operativnega dovoljenja za opravljanje tovrstnih prevozov, je razkrila nesreča balona na Barju, ki se je zgodila 23. avgusta letos, za posledicami nesreče pa je umrlo šest ljudi. Po nesreči je agencija za civilno letalstvo prepovedala vse komercialne lete z baloni, z izjemo za tiste letalske prevoznike, ki pridobijo dovoljenje.

Agencija pa teh dovoljenj do zdaj ni mogla izdati, saj pogoji za njihovo izdajo niso bili predpisani, na kar so opozorili tudi sami balonarji in tudi direktor agencije Kotnik. Na agenciji so zato kmalu po nesreči začeli intenzivno pripravljati varnostni predpis, ki bi omogočil izdajo omenjenih dovoljenj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Velen?anka01
23. 09. 2012 22.21
+1
Nevica hvala bogu da o izkušenemu pilotu Mirotu K. veš vse in veš vse o njegovih izkušnjah in še in še.... Po vseh teh napadih imajo njegovi piarovci možnost da javno pokažejo njegove licence, njegovo izkušenost, kdaj je naletel z balonom čez 2000 ur in še bi se našlo. Če ima leto 365 dni in bi gospod vsak dan letel bi si te naletene ure opravil v 5-6 letih. Res je izreden......Pišeš ZAVIST KONKURENCE.... draga Nevica verjemi da jih večina nebi želeli biti kot ON, tako pokvarjenega, zlobnega bitja nismo že dolgo spoznali. Grozil je da bo z****** sceno, res jo je, samo na žalost je preveč, veliko preveč plačal on sam. Tako da predlagam da ne bomo v bodoče gospoda pilota po nepotrebnem zmerjai in blatili njegovega imena, da se spravite pred oči javnosti, pokažete njegove dokumente, poveste in dokažete njegove izkušnje, Upam, da se bo preiskave lotila neskorumpirana komisija in da bodo končno rekli bobu bob. Sicer pa je gospod Miro znan po grožnjah.....
Tone 12345
15. 09. 2012 16.43
+7
Jaz pravim da ne moreš biti čisto gladek če si upaš z toplozračnim balonom peljat v zrak 32 ljudi!!!Res ne moreš biti!IIn celo prevzeti odgovornost za njih!Pa človek nima nobenih profesionalnih teoretičnih znanj!Oz ne more se s tako odgovornimi stvarmi ukvarjat človek kot da je to njegov hoby!!!Pilot lahkega letala ki lahko na panoramske lete vozi do 4 potnike mora biti profesionalni pilot z vsemi licencami in denarjem ki jih je zmetal zanje!!!Prosim vas lepo!!Oz . tudi ljudje so neumni ko ne vprašajo po njegovi profesionalnosti šolanju odgovornosti itd...!!!
MajaZmaja007
15. 09. 2012 18.09
+6
Kaj pa njegov pomočnik oz. samooklicani 'kopilot'? Njegovo ime je javna skrivnost v LJ. Poznam ga izjemno dobro in človek ne ve, s čim bi si dvignil ego! Verjetno ga niti ta tragedija ne bo izučila, še več, njegova žena že razlaga, kako bosta porabila odškodnino - najprej zato, da bo končno naredil izpit za balonarja!!! Drugače je pa balonarska licenca največkrat edina izobrazba, ki jo ti balonarji sploh imajo.
nevica
15. 09. 2012 18.16
+4
Ti si pa zelo seznanjen. Je še kdo drug tudi. In bi bilo fino, če bi nehal klobasat. Če neko podjetje, ki proizvede tako velik balon zagotavlja vse tehnične parametre balona za varen polet, gre v balon lahko 32 ljudi. Balon je vodil zelo izkušen pilot in človek, ki je želel biti na tem področju poslovno uspešen in je v to tudi veliko investiral, denarja in življenja in seveda požel veliko zavisti konkurence, ki si sedaj brusi kremplje. Potem mu pa na osnovi anonimne prijave prekličejo licenco. Meni se to sliši kot zarota. Lahko bi bilo celo kaj drugega. Nesreča je pa beseda, ki pomeni točno to. Nesrečo. To je nepredviden, nepričakovan, skoraj neverjeten slab dogodek. In to se je zgodilo. Nesrečna tragedija, Nobene zveze nima z znanjem pilota, niti z velikostjo balona, za katerega jamči proizvajalec, sicer ga pa prodajati ne bi smel.
nevica
15. 09. 2012 18.20
+2
Ja, doktorat iz balonarstva ima pa res malokdo. In kaj si hotel povedati, da avtobuse vozijo diplomirani ižinerji? Pa vseh teh miljon avtkov po cestah, sami izobraženci.
cirus
15. 09. 2012 19.58
+3
Nesreča se lahko zgodi tudi najbolj izkušenemu. To da plin ni bilo možno takoj ustaviti, ko je zagorel, ni navključje, temveč huda šlamparija proizvajalca balona. Ljudje niso umrli zaradi trdega pristanka, temveč zaradi opeklin.
Tone 12345
15. 09. 2012 20.09
+6
Recimo jaz ne morem biti pilot potniškega reaktivnega letala če nisem dal skozi fakultete včasih letalske v zagrebu sedaj strojne fakultete v ljubljani z vsemi spremljajočimi pogoji licenc da ne govorim o časovnem trudu z prakso pridobljenem da prideš do osnove brez službe!Vseeno v zrak dvigneš desetine ljudi brez vsega tega znanja!!
Tone 12345
15. 09. 2012 20.11
+2
Balon je vodil zelo izkušen pilot in človek, ki je želel biti na tem področju poslovno uspešen in je v to tudi veliko investiralt! denarja in življenja in seveda požel veliko zavisti konkurence, ki si sedaj brusi kremplje. Potem mu pa na osnovi anonimne prijave prekličejo licenco. Meni se to sliši kot zarota. Lahko bi bilo celo kaj drugega.,Izkušen pilot-ČESA!
Tone 12345
15. 09. 2012 20.13
+4
Nesreča je pa beseda, ki pomeni točno to. Nesrečo. To je nepredviden, nepričakovan, skoraj neverjeten slab dogodek. In to se je zgodilo. Nesrečna tragedija, Nobene zveze nima z znanjem pilota, niti z velikostjo balona, za katerega jamči proizvajalec, sicer ga pa prodajati ne bi smel.P aše kako ima včasih veze s tem, pa še kako!!!
Tone 12345
15. 09. 2012 21.31
+3
balon je vodil zelo izkušen pilot in človek, ki je želel biti na tem področju poslovno uspešen in je v to tudi veliko investiralt! denarja in življenja in seveda požel veliko zavisti konkurence, ki si sedaj brusi krempljeTo še vedno nič ne pomeni kar se varnosti tiče!
nevica
16. 09. 2012 06.50
+0
Ko bo balon potniško reaktivno letalo, me pa obvesti, kdaj bom za čevlje rabila vozniški izpit.
nevica
16. 09. 2012 06.56
+1
No kripel, upam, da se z zadevo ukvarjajo pošteni stokovnjaki in ne kakšni skorumpirani "stečajni upravitelji" uspešnega podjetja. Če bodo ugotovili, da je proizvajalec garantiral varnost, ki je ni bilo, se bo potopek preganjanja lahko obrnil tudi proti proizvajalcu. Žal se je zgodila nesreča. Upam, da bo imela dobre posledice na povečanje varnosti bodočih poletov in ne bo država zgolj formalno spet kasirala od nekakšnega dovoljenja. Eno dovoljenje bi moralo pokriti vse zahteve, da se ne bi spet razcvetala birokracija....
nevica
16. 09. 2012 07.02
+2
Izkušen pilot - bicikla? Česa? Balona vendar. Balon ima čisto svojo specifiko, tudi zmaj jo ima, jadralno letalo jo ima in reaktivno letalo jo ima. Ej, kaj ko bi se malo umirili in nehali pretiravati. Strokovnjaki bodo preverili vse. In nekdo bo preveril tudi strokovnjake. To bo pač morala postati slovenska posebnost.