Slovenija

Postopek, s katerim bi rešili Renejevo nogo, opravljajo tudi na Dunaju

Ljubljana, 14. 05. 2014 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
SVET/24UR/STA
Komentarji
179

Mami malega Reneja naši zdravniki niso predstavili vseh možnosti in niso zaprosili za drugo mnenje. Metodo ameriškega zdravnika Paleyja so zavrnili, ker ni priznana, a enak postopek izvajajo tudi na Dunaju. Ortoped Grill je dejal, da amputacija ni edina sprejemljiva rešitev.

Zgodba malega Reneja, ki se je rodil z deformacijo desne noge, je odprla vrsto vprašanj o delovanju našega zdravstva. Naši zdravniki so namreč predlagali amputacijo noge, za povračilo stroškov operacije, s katero bi Rene obdržal nogo, pa družina ni bila upravičena, saj niso bile izčrpane vse možnosti zdravljenja. V veliki akciji so Slovenci Reneju priskočili na pomoč in zbrali sredstva, da bo šel deček lahko na operacijo k ameriškemu zdravniku Droru Paleyju.

A zakaj naši zdravniki staršev niso sami poučili o različnih možnostih za zdravljenje noge? Zakaj jim nihče ni povedal, da ne bi bilo treba iskati pomoči pri ameriškem zdravniku, ampak ta isti poseg opravljajo v Evropi?

V začetku tedna je novinarki oddaje SVET Renejev ortoped Janez Brecelj sam svetoval, da če ne verjame, da doktrina predpisuje amputacijo kot najboljše zdravljenje v primerih, kot je Renejev, pokliče v katerega od uglednih ortopedskih centrov v Evropi. Predlagal je kliniko na Dunaju. Tako je res poklicala tja.

Rene
Rene FOTO: POP TV
Renejeva mama je za 24UR še enkrat zatrdila, da jim niso predstavili nobene druge rešitve. "Nazadnje, ko smo bili pri njem (ortopedu Breclju, op. a.) na pregledu, je predlagal amputacijo kot edino rešitev, ničesar drugega," je povedala.

Vrhunski dunajski ortoped Franz Grill je presenetil že z odgovorom na prvo vprašanje. Na vprašanje, ali je amputacija edina strokovno sprejemljiva rešitev, je odgovoril ne. Rekonstrukcija je enako priznana metoda. "Mi to vsekakor delamo. Gotovo imamo že 30 let izkušenj s podaljševanjem in rekonstrukcijami takšnih deformacij," je dejal.

Metodo ameriškega zdravnika Paleyja so naši ortopedi zavrnili, ker ni priznana, a skoraj enak postopek očitno izvajajo na samo štiri ure oddaljenem Dunaju in še v štirih drugih centrih po Evropi.

Grill je pojasnil, da imajo sami precej izkušenj na tem področju in da je to pri njih že rutinski poseg tudi pri redkih obolenjih. Torej tudi na Dunaju opravljajo poseg podaljševanja in rekonstrukcijo gležnja.

Naša zavarovalnica te možnosti na Dunaju niti ne preverja. "Zaenkrat preverjamo vedno samo v Sloveniji, v skladu z veljavnimi pravili. Če bo zavarovana oseba predložila dodatno dokumentacijo v pritožbi, bomo zaprosili za ponovno mnenje," je pojasnil Klemen Ganziti z ZZZS.

Paley ni edini, ki izvaja metodo

V oddaji Svet so poročali, da večina evropskih staršev najprej naleti na Paleyja, ko pa zahtevajo poročilo stroškov, se na Grilla obrnejo zavarovalnice in prosijo za drugo mnenje. Tako izvedo, da je operacija možna bližje domu. Zakaj torej velja, da je Paley edini, ki to dela? Grill je delal, da na Paleyjevi spletni strani pač piše, da je on edini, ki to počne in da tega ne dela nihče drug. "Kar je povsem neresnično," je dodal.

Čeprav se, enako kot Renejeva mama, 99 odstotkov pacientov na Dunaju odloči proti amputaciji, pa je Grill pojasnil, da imata obe metodi slabosti in prednosti. "Obe metodi sta vsekakor vrhunski. Treba je razložiti, da je to dolgotrajna pot, dokler otrok ne odraste, da bo več posegov, več hospitalizacij in operacij. Treba je pošteno povedati in potem se odločijo," je povedal.

Začetek je že, da jim za različne možnosti, povedo.

Starša dveletnega Reneja na amputacijo nista pristala. Renejeva mama Amela Talić je na internetu našla ameriškega zdravnika Drora Paleyja v ZDA, ki enkrat letno prihaja v Milano in je pripravljen operirati Reneja.
Starša dveletnega Reneja na amputacijo nista pristala. Renejeva mama Amela Talić je na internetu našla ameriškega zdravnika Drora Paleyja v ZDA, ki enkrat letno prihaja v Milano in je pripravljen operirati Reneja. FOTO: POP TV
Brecelj je prepričan, da je za otroka najboljša odstranitev zakrnelega in nefunkcionalnega dela stopala. Takšna operacija po njegovih besedah omogoča zelo hitro rehabilitacijo otroka. Proteza se dobro fiksira na krn in otrok z njo lahko po zgolj enem posegu lepo shodi, teče in igra nogomet, ostale rekonstrukcijske operacije pa so odložene v kasnejša leta, je povedal.

Ortoped Brecelj vztraja, da je za Reneja najboljša rešitev amputacija dela stopala

Naši ortopedi so danes pred kamerami pojasnili, zakaj so predlagali amputacijo – zato, ker je postopek, ki čaka Reneja, izjemno boleč, zelo dolgotrajen. Rezultat ni nujno tako zelo dober, kot pričakujejo starši. Njegova desna noga ne bo nikoli tako zdrava in taka kot njegova leva noga. Pravijo tudi, da bi s protezo v krajšem čas dosegel več. Manj bi trpel. Zdravnik Brecelj je bil jasen, da za svojo odločitvijo stoji.

Poskus rekonstrukcije z ohranjanjem stopala je po Brecljevih besedah za otroka izjemno zahtevna, ker zahteva dolge hospitalizacije, otroci pa so nesrečni, saj so vezani na posteljo in zunanje aparate. Na koncu gre po njegovem samo za to razliko, ali je stopalo ohranjeno brez svoje osnovne funkcije ali pa namesto tega stopala že zgodaj, ko shodi, omogočijo namestitev proteze, ki zelo dobro funkcionira. Ob tem pa poudarja, da je v celotni zgodbi zelo pomembno tudi psihično stanje in psihični razvoj otroka.

Glede zdravljenja v tujini je Brecelj poudaril, da so vedno dolžni odgovarjati na vprašanja zavarovalnice, dečka pa še niso začeli kirurško obravnavati, zato niso mogli odgovoriti, da so možnosti zdravljenja v Sloveniji izčrpane.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polarmodel
20. 06. 2014 22.09
+1
19. junij 2014: danes v dnevniku DELO je obširen članek na to temo. PREBERITE!!!
oslinaoblasti
15. 05. 2014 12.49
+2
Samson80...ne glede na vse imajo starši pravico,da se jim predstavi vsaka možnost zdravljenja,če zanje vedo..in sam brecelj pravi,da je za to možnost zdravljenja na dunaju vedel....ter posledično edino oni tudi pravico,da se o dokončni opciji zdravljenja svojega otroka odločajo edino oni sami!
Samson80
15. 05. 2014 12.51
-3
to je pa tudi res, starši se imajo pravico odločit katero zdravljenje bodo sprejeli, brecelj je pa dal tako mnenje kot je po njegovo najbolj primerno za otroka, starša imasta pa pravico it po drugo mnenje - predkratkim sem bral primer iz USA - sta šla starša po drugo mnenje, pride sociala in jim vzame otroke - zaradi zanemarjenja otroka , ker mu ne dasta primernega zdravljenja ( narobe svet) Lahko si preberete na spletu.
pojtrarara
15. 05. 2014 16.02
+1
sorry samson - tukaj ne gre za drugo mnenje - tukaj gre za to,da zdravnik ni pojasnil vseh možnosti zdravljenja in njegovega poteka staršem, čeprav je zanje vedel...to je nedopustno...ne glede na mnenje zdravnika...je ta dolžan povedati za vse možnosti zdravljenja in predstaviti tveganja, postopke vse v zvezi z njimi in potem je na starših, pacientu da se odloči... to,da mora pacient sam iskati še druge možnosti zdravljenja, ker je zdravnik zaradi osebnega nestrinjanja z njimi, le.te pacientu zamolčal, to je nedopustno...in gre za zavajanje po mojem mnenju in prikrivanje informacij v povezavi z zadevnim zdravstvenim stanjem pacienta... to popolnoma uniči kredibilnost in zaupanje v takšnega zdravnika...ker ni na njem,da odloča kaj se njemu zdi sprejemljivo, na najem je dožnost predstaviti in povedati za vse možnosti in informacije v zvezi z njimi...
santamaura
15. 05. 2014 12.06
+4
Ta primer me spominja na čevljarja, ki je kupcu rekel, da si mora odrezati prste, ker imajo trenutno na zalogi samo čevlje do številke 36
Samson80
15. 05. 2014 12.14
+0
me prav zanima če bi se ti odločil, da bi imel celo otroštvo operacij in preživel tedne in mesece po bolnicah in rehabilitacijah
pojtrarara
15. 05. 2014 16.03
+2
to sploh ni poanta v tej situaciji samson in sploh ni opravičilo za to,da je zdravnik določeno varianto zdravljenja zamolčal
Samson80
15. 05. 2014 11.01
+4
eni ki kritizirate verjetno še nikoli niste bili v bolnici in še nikoli niste imeli kakšne težje in boleče operacije. - on bo imel še celo otroštvo celo vrsto operacij , da bodo popravljali nogo - potem tu lahko pride do okužb in spet v bolnico, lahko pride do napačne zraščenosti kosti in spet lomljenje kosti in operacije itd. - pa tudi po vseh teh operacijah ki jih bo imel celo otroštvo, ne bo hodil normalno in skoraj nič slabše kot s protezo stopala - dr. brecelj se je tako odločil, ker je to za njega najboljša odločitev za otroka - ena operacija oz. amputacija stopala in ima celo življenje mirno otroštvo - kot pa celo otroštvo operacij. On tudi dela rekonstrukcije , samo ne pri tako močno prizadetem stopalu. jaz sem imel v življenju že 6 operacij ( ne za isto stvar) in če bi imel isto kot ta fant - bi se odločil za amputacijo, raje ena operacija in imaš mir - kot pa da imaš še nekaj operacij in trpiš bolečine
Terezinka
15. 05. 2014 11.33
-1
Tudi, če ne igraš nogomet lahko solidno živiš. Otroku lahko pomagaš na različne načine. Če šepam nisem danes nič manj vreden. Tisti časi so preteklost, ko invalid ni bil sposoben preživeti. Če bi za te operacije in spremljajoče stroške porabljen denar vložili v vzgojo, razvoj in študij in v otrokove druge sposobnosti bi imel več od tega in veliko manj trpljenja in rizičnega zdravljenja. Jaz svojemu otroku nikoli ne bi privoščila 15 let stalnega trpljenja z vprašanjem ali bo tistih 50% pozitivno ali negativno zaključeno zdravljenje
Samson80
15. 05. 2014 11.36
-1
točno tako, s protezo bo enako ali še boljše hodil in noben ne bo niti opazil - samo poglej nekatere ko nimajo obeh nog in imajo tako dobre proteze da sploh ne opaziš
Terezinka
15. 05. 2014 11.38
+1
Miogoče 50% verjetno bo noga skoraj enaka, od otroštva ne bo imel nič, starši bodo zbirali denar in se trudili da bi pokrili vse stroške, občutil bo večno krivdo, da so vse dali zanj, ko bo potrebno, da razvije osebnost, se izobrazi pa ne bo prihrankov.
mmickica
15. 05. 2014 13.25
+1
Lahko se vi2 pogovarjata v imenu nekoga 3.! Dvomim pa, da bi se mali Rene, ko odraste, z vama strinjal! Tako bi naj bilo, kot trdita vi2, ampak žal, tako ni in po moje tudi nikdar ne bo! Žal! Jaz se v imenu 3.osebe že ne bi upala odločiti drugače, kot se je Renejeva mama.
Samson80
15. 05. 2014 13.27
+0
mmickica - jaz govorim o sebi, kaj bi se odločil - sigurno nebi trpel operacijo za operacijo, da bi potem hodil isto kot s protezo
mmickica
15. 05. 2014 13.42
+1
Zase imaš gotovo prav, Smson80! Vsak ima zase prav! Meni se zdi ravno to sporno, da so se naši zdravniki v bistvu odločila za nekoga drugega, namesto da bi predstavili staršem obe opciji! Kar se odločitve staršev tiče, pa je po moje odločitev lahka - obdržati nogo za vsako ceno, ker ko enkrat nečesa več ni, ni več poti nazaj!
factory
15. 05. 2014 10.49
+5
Doktor Brecelj dejte se vprašat kaj bi naredili če bi se vašemu otroku zgodilo enako mislim da nebi nikogar vprašali in bi ga na račun davkoplačevalcev odpeljali na operacijo v tujino.Aha pa poraja se mi vprašanje ali ste sploh tako dober ortoped kot se imate da ste.
Samson80
15. 05. 2014 11.02
-2
nimaš pojma o čem govoriš - saj on dela take operacije, samo ne pri tako hudi deformaciji
Samson80
15. 05. 2014 11.18
+0
kaj bi se ti odločil ?? dolgotrajne operacije in rehabilitacije ali amputacija in imaš mir ? in da hodiš skoraj isto ali boljše s protezo
Terezinka
15. 05. 2014 11.41
+0
Danes ni več nekdo s protezo "kripelj" kot nekoč. Danes lahko dela pač druga dela. Z denarjem, ki bo porabljen za ohranitev noge bi otroku lahko zagotovili več kot mu bo 15 letno trpljenje. Konec koncev pa niti ni sigurno, da bo z nogo in z operacijami res vse uspešno
oslinaoblasti
15. 05. 2014 10.45
+4
..specialist je rekel;tako naj bo in pika?se je odločal on ,v imenu staršev?ne,da bi jima predstavil še omenjeno možnost?
Terezinka
15. 05. 2014 10.14
+4
Privoščim mami in dečku, da bi operacije uspele in bi bil napor in trpljenje ob zdravljenju res upravičeno. Žal pa se bomo kmalu soočili še z večjimi problemi pri socialnih pravicah do zdravljenja po željah bolnikov. Pravice se bodo spremenile v "košarice pravic" in tam sigurno ne bo nadstandardnih in dragih operacij. V tujini, ki ni poznala nikoli takega tipa plačevanja kot smo ga imeli mi so omejitve tudi v tem do katerega zneska poplača zdravstvena zavarovalnica ali pa % v katerem pri plačilu sodeluje. V marsikateri državi ti recimo niti perila, pižam in brisač ne dajo v bolnišnicah. V ZDA od kjer kirurg ponuja storitev in kritizira EU in Slovenijo bi bolnik le sanjal njegovo uslugo. Vsi, ki zagovarjate manj sociale, manj davkov, bolj šibko državo se zavedajte, da smo na poti v sistem kjer bomo veliko zbirali sami, če bomo želeli zares visoki standard v zdravstvu. Bolj kot bo to privat bolj bo cena, ki jo privatnik postavi (tudi ta zdravnik je v pričakovanju, da bo socialno plačalo rekel več kot 100.000 in potem znižal na nekaj nad 40.000)
mili?
15. 05. 2014 10.45
+6
Ma, daj ne filozofiraj. Mi plačujemo več kot dovolj v zdravstveno blagajno, samo žal se denar ne porabi za ljudi, ampak za brezvezne in brezplodne diagnostike, precenjene aparature, ki so v bogatejših državah tudi pol cenejše, drage stavbe (z zarjavelimi cevmi), da o zdravilih niti ne govorimo. naše zdravstvo financira predvsem samo sebe in podjetja
Terezinka
15. 05. 2014 10.56
+1
To, da se denar razgubi in zaradi korupcije gre v napačne žepe drži. Drži pa tudi to, da od nizkih osebnih dohodkov ne moreš zbrati veliko. Poleg tega vsi brezposelni ne plačujejo, vsi kmetje plačujejo minimalno in lastniki firm in s.p. sebi nakazujejo minimalno plačo. Torej denarja je zmeraj manj in odtejka, ker že 23 let nima nihče želje ohraniti in izboljšati zdravstva. Z polprivatnimi koncesijami pa se dela le privilegije in kraje
Terezinka
15. 05. 2014 10.57
+0
Problem zdravljenja v tujini, tudi, če imamo kdaj pravico, pa je poznavanje jezika in veliki dodatni stroški (prevozi in bivanja). To si bodo lahko privoščili samo tisti, ki imajo že sedaj privilegije
mmickica
15. 05. 2014 13.29
+2
Terezinka, pa poglej Nemčijo, ali še bolje kakšno Skandinavsko državo! Tam ljudje plačujejo enake, ali še nižje davke kot mi, zdravstvo pa imajo neprimerno bolje urejeno in nikjer ni čalkalnih vrst! Vsepovsod imajo pravtako na razpolago popolnoma samoplačniške storitve, pa se zaradi tega nihče ne boji, da tiste, ki so javnega značaja zaradi tega ne bi bile dovolj dobre. Le zdravo konkurenco predstavljajo, da si zdravniki ne morejo zmišljevati tega in onega, tako kot je to pri nas!
Andrej Slana
15. 05. 2014 15.15
V nemcije se placuje 15,5 procenta od place za krankenkasse vendar ne ta del razdeljen na delavca in delodajalca dekodajalec placa 55 procentov delavec pa 45
mmickica
15. 05. 2014 16.14
+1
Saj pri nas ni dosti manj. Delodajalec plača 7, 09%, delavec pa 6, 36% od plače, torej je to skupaj 13,45%. Ni dosti manj, usluge so pa dosti slabše.
Klotilda H
15. 05. 2014 10.11
+1
in kje so sedaj tisti, ki cel teden tulijo: EDINA REŠITEV JE AMERIŠKI ZDRAVNIK ZA 180.000.- EVROV. naj se podpišejo z imenom in priimkom in naj se objavi javno ta seznam.
Terezinka
15. 05. 2014 10.15
+4
In naj povedo kakšen je ta zdravnik, ki svojo uslugo lahko zniža za več kot 2/3,
lordvader
15. 05. 2014 10.31
-1
Terezinka Tipicno slovensko, da se sedaj spravis na zdravnika, ki je iz kakrsnih koli razlogov korekrno zelel pomagati in je spusti ceno. Sedaj pa ga diskriminirajmo do enemoglosti, ker bi verjetno po tvoje tako moral to delati brezplacno. Upam, da ti svoje storitve ponujas brezplacno, ce si je ubogi clovek ne more privosciti.
Terezinka
15. 05. 2014 11.07
+5
Daj ne bodi smešna, je hotel pomagati in je spustil ceno. Dela si propagando in zato je kot "dobrotnik" spustil ceno. Naj pove koliko otrok iz ZDA je preko socialnega zavarovanja operiral prej kot kritizira druge sisteme. Ne trdim, da mati nima pravice po svojih možnostih doseči kar pač želi. Dejstvo pa je, da bomo to zmeraj težje dosegli vsi
deathbite
15. 05. 2014 10.01
+7
Ego slovenskih zdravnikov je (ponavadi) brezmejen! Brecelj bi MORAL Renejevi materi povedati za vse možnosti, ki obstojajo. Razen, če tega ne ve?! Sramotno je bilo tudi sprenevedanje predsednika zdravniške zbornice , dr. Možine, včeraj na TV! Vedno bolj se sprašujem, ali je našim zdravnikov za verjeti!? Bog ne daj, da resno zboliš!
Terezinka
15. 05. 2014 10.16
+2
Za zdaj je še nekako, ko pa bomo zboleli in bo zdravstvo še bolj privatizirano bomo videli kaj smo imeli in kaj smo zapravili v borbi, da se uniči namesto uredi pridobitve nekdanjega socializma.
lordvader
15. 05. 2014 10.28
+0
terezinka V socializmu samo ni bilo moznosti za navadnega cloveka, da je odsel v tujino, ker za take moznosti, kot niti ni vedel. V tujini so bila zdravila, pri nas ne. Po vezah jih je clovek pridobival v tujini brez povracila iz zdravstvenega zavarovanja. Socialisticno zdravstvo je del problema, ne resitve. Iz sedanjega Renejevega primera je lepo razvidno, da so nasi zdravniki in zdravstvo v kameni dobi pri zdravljenju.
deathbite
15. 05. 2014 10.42
+5
"Socialistično" zdravstvo je temeljilo na solidarnosti, težnje novodobnih liberalcev, predvsem desnih, pa je popolna privatizacija zdravstva, po ameriškem modelu. Tako, da se ne strinjam, da je to del problema. Problem je negospodarnost in slaba organizacija slovenskega zdravstva. Zato primanjkuje denarja! O "samozadostnosti" zdravnikov se pa ne bi ponavljal!
Terezinka
15. 05. 2014 11.02
+1
V socializmu smo kljub vsem slabostim in odpovedim zgradili bolnišnice, ZD in vzpostavili suistem. Ne trdim, da je bil popoln, toda morali bi ga popraviti in ne uničiti. Živim ob tromeji in vem, da smo imeli boljše in bolj dostopno zdravstvoko kot Italija in Avstrija. Tudi zobozdravstvo smo si vsi lahko privoščili in ni bilo potrebno, da smo bili z enim zobom na stara leta kot danes, če si le želel. Od takrat gre vse bolj v privatizacijo kot v razvoj
Praškovarit
15. 05. 2014 09.58
+2
samo ta otroček bo v bodoče še ful revček. dokler bo rasel mu bodo menjavali to "kost" To pa pomeni, da čim si bo opomogel od ene operacije bo že kmalu sledila druga. Kako bo normalno hodil ves ta čas? Ubogi otrok, da ne govorim kaj lahko naredijo narkoze pri tako majhnem otroku. V tem primeru res ne veš kaj bi bilo bolje za njega, če iz tega vidika pogledamo. Pa ne, da sem proti tem operacijam, samo tako razmišljam kaj stvari prinesejo za sabo. Upam na najboljše in da se bo na koncu vse srečno končalo.
Terezinka
15. 05. 2014 10.23
+3
Poleg tega bodo operacije in zdravljenje daleč od doma, daleč od vseh domačih in trajalo bo dokler ne bo odrastel. Vprašanje je koliko od tistih 50% bo uspešno. Mislim, da bi bilo mogoče bolj smotrno mamici in otroku dopovedati, da z malo prizadeto nogico nisi manj vreden, da če ne igraš nogomet lahko pač plavaš ali delaš kaj drugega. Tudi čas na zdravljenju bi lahko bil pač uporabljen recimo za učenje in zabavo ter življenje prilagojeno drugačnemu načinu. Tudi trpljenje in morebitno razočaranje pri zdravljenju niso hec. Da ne razpravljamo o vsem denarju, ki bo za tako zdravljenje in spremljajoče stroške porabljeno. Jaz osebno bi se tako zase kot za svojega otroka odločila, da ne bi celo otroštvo preživela po bolnišnicah samo zato, da bi pričakovano bolj ravno hodila. Tudi z poškodovano nogo lahko kvalitetno živim
linj
15. 05. 2014 07.36
+11
NIKAKOR NI SPREMENLJIVO !!! da ti zdravnik ne pove vseh možnosti zdravljenja, in ti vsiljuje svoje prepričanje. Nakar sam ugotoviš za alternative. Potem pa zdravnik po TV govori, da alternative ni predstavil ker ON MISLI da ni najboljša. V isti sami pa govorijo, da ima pacient pravico, da sam odloči !!!! Tukaj ni nobene logike ???? Največje zaročaranje pa predsednik zdravniške zbornice, ki je deloval in govoril da bodo v zbornici zadeve porihtali, pa vidiš da na koncu si vsi krijejo umazane .....
Zrkizz
15. 05. 2014 07.23
+2
Na zalost bomo ostali brez dr.jev, saj jim je nujno pobrati licence in naj gredo pometati ceste. Verjetno bomo slisali nato da se to ne da ker nikjer tega ne delajo. Je pa res, da je vseeno ali jih imamo ali ne, saj se na delo, ki ga opravljajo, spoznajo nekako tako dobro kot njihovi pacienti.
flum
15. 05. 2014 07.21
+5
Lahko da so naši kirurgi strokovno na nivoju, človeško pa daleč od tega. Večina jih je naduvanih kot bi požrli vso znanje.
Darko32
15. 05. 2014 07.14
+17
Ko poslušamo predstavnika zdravniške zbornice pa govori, dase v Evropi nihče ne ukvarja z tem, ker je metoda nepriznana, vsaj tako ga je bilo razumeti. Sedaj pa so si poiskušali sramoto popraviti in povedali, da se na DUNAJU z temi operacijami ukvarjajo. To je eklatantni priemr nagajanja ljudem in prikrivanja, da ljudje nebi hodili pridobivat drugih mnenj v druge bolnice po EU. ZAto je potrtebno odvzeti vsem licence in jim prepovedati opravljanje zdravstvene službe, saj je več kot očitno, da zavajajo in vidijo samo delo po liniji najmanjšega upora. Pri tem pa se postavlja vprašanje: KDo sploh nadzira delo teh ljudi in kako se obravnavajo neuspele operacije v Sloveniji. Po preverjanjih sploh ni nadzora in sploh se ne sankciopnira in se raje udarja po pacientih.
BobbyP
15. 05. 2014 06.59
+3
Pač malo pristranski komentarji. Če pa malo objektivno pogledaš, je bil Brecelj edini ortoped, ki je malega zares pregledal in podal mnenje na osnovi svojega znanja in izkušenj. Tako po telefonu lahko vsak reče kar hoče. Pa tudi pravico do drugega mnenja ima vsak. Sicer je kar malo sramotno za slovensko zdravstvo, da ne pogleda dlje od lastnega dvorišča, ampak tudi to televizijsko "fehtanje" postaja že malo neokusno. Dvomim, da drugih takih ali onakih primerov v Sloveniji ni. Vendar bi potem lahko vse naše tv hiše kar ukinile program in predvajale le "fehtanje", če bi vsi to počeli. Socialno zdravstvo ima svoje meje, zato je ta televizijski senzacionalizem kar malo odveč. Za konec pa me zanima, če kdo ve, kakšne bolečine in koliko operacij bo moral ta otrok prestati in kakšno ceno bo plačal za "normalnost" ali se komentira kar tako "prosto po Prešernu"?
ibasumik
15. 05. 2014 07.16
+3
Ti si neokusen, ko praviš "fehtanje". Verjetno še nimaš otrok in upam, da ne boš nikdar v situaciji, ko boš moral "fehtat", ker drugače ne boš mogel pomagati svojem otroku. Mogoče je res bolje odrezati stopalo, ampak starši se lahko za to odločijo, če lahko izbirajo med tem in rekonstrukcijo. Če izbire nimajo na voljo, potem ne morajo reči, da so izbrali najbolje. In verjetno je težko živeti z zavestjo, da nisi naredil res vsega in še več za svojega otroka. Upam, da Rene okreva čimprej, pa naj bo to s stopalom ali brez, kakor bo za njega boljše!
Darko32
15. 05. 2014 07.23
+13
Capodistriano LAhko ti povem iz prve roke, da drugo mnenje so v Sloveniji zminirali in ga enostavno ni več. Drugo mnenje je bilo največkrat pridobljeno iz eminentnih bolnic po svetu in je bilo podano izredno natančno in je največ primerih ugotovilo slabo delo naših zdravnikov. Sedaj pa se lepo vidi kako se delajo norca iz ljudi in enostavno zavajajo ljudi. SAm menim, da bi sploh morali prepovedati opravljanje zdravstvene službe takšnim. Potem pa vidiš, da še celo učijo na medicinski fakulteti in slabo znanje prenašajo naprej. Vem za primer, ko je človek pridobil drugo mnenje in je prosil, da bi mu razložili strokovne izraze. Prišel je v stik z z ljudmi na medicinski fakulteti in so ga oni prosili, da tega mnenja nesmejo prevesti, ker bodo potem leteli iz medicinske fakultete, saj je neuspelo operacijo opravljal prav njihov predavatelj. TAko je človek dobil samo prevod za svojo pomoč, k ipa je alarmanten. Isti zdravnik pa naklada, da gre za degenerativne spremebe. ZAto toliko o poštenem delu na Ortopedski BOlnici v Ljubljani. ZAto kot oba vidiva imajo ljudje ogromno slabih izkušenj.
BobbyP
15. 05. 2014 07.33
+3
ibasumik. Nalašč sem dal v navednice, da ne bi kdo razumel dobesedno...pa očitno ni uspelo. darko32. Hvala za komentar, zelo poučen.
tanatina
15. 05. 2014 06.45
+4
Jaz verjamem v to da bodo Reneja zrihtal da bo prav.
mijavci
15. 05. 2014 06.40
+6
Če bi pripeljal njegovega vnuka ne vem če bi še tako prepričano rezal nogo.
?????iww
15. 05. 2014 06.34
+7
Po moje bi moral it ta Brecelj na še kakšno šolanje ali usposabljanje.
GAYPROPAGANDA
15. 05. 2014 06.25
+15
Poraja se vprašanje, koliko nog so že amputirali po nepotrebnem!?
aaeeii
15. 05. 2014 06.23
+1
KREMENČKOVI = SLOVENČKOVI