Slovenija

Postojnčani morajo prekuhavati vodo

Postojna, 29. 12. 2011 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi izrednih padavin je povečana motnost vode na vodovodu Postojna-Pivka, zato jo je treba prekuhavati za uporabo v prehranske namene. Ukrep velja do preklica.

Postojnčani morajo še vedno prekuhavati vodo.
Postojnčani morajo še vedno prekuhavati vodo. FOTO: Reuters

Uporabniki pitne vode iz vodovodnega sistema Postojna-Pivka morajo zaradi povečane motnosti vodo za uporabo v prehranske namene še vedno predhodno prekuhavati, so povedali v podjetju Kovod Postojna. Voda je kalna zaradi izrednih padavin v dneh pred 20. decembrom.

Drugih izrednih dogodkov na vodovodnem omrežju ni, omenjena kalnost vode pa od izrednih padavin še vedno ni upadla, zato ukrep prekuhavanja velja vse do preklica, so še pojasnili in dodali, da bodo preklic objavili takoj, ko bo voda ustrezala mejnim vrednostim parametrov, spremljanih v programu monitoringa.

Kot so pri Kovodu zapisali na spletnih straneh, mora upravljavec sistema prenehati z dobavo pitne vode, omejiti njeno uporabo ali sprejeti ukrep, potreben za varovanje zdravja ljudi, če uporaba pitne vode predstavlja potencialno nevarnost. Pogost ukrep je prekuhavanje, s katerim je moč uničiti prisotne bakterije, parazite in viruse.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) priporočajo, naj voda vre vsaj tri minute, kar zagotavlja dovolj široko varnost, da jo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi v hladilniku. Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

granatnojabolko
29. 12. 2011 13.44
+7
Kašne izredne padavine?!? Koga majo za norca?!?! Lani jo bilo vse poplavljeno, pa ni bilo nobene panike vode pit. staff23, se strinjam s tabo... zadnje cajte je bilo res dosti tega sranja odvrženega iz Bistrice pri nas :S
revanšist
29. 12. 2011 20.08
-3
staff23
30. 12. 2011 11.46
Nauči se pisati asmasa in nekaj bontona ti ne bi škodilo, pa tudi tvoji okolici ne.
el capitano
29. 12. 2011 13.36
+4
Ja staff se popolnoma strinjam,se zna zgodit,da bo treba vodo še dolgo prekuhvat.Je pa zanimivo,da je ni bilo treba lansko leto,ko je bilo padavin nedvomno več.Kaj je sedaj Verbič,kje si ,da nam malo zasoliš pamet!
staff23
29. 12. 2011 12.39
+9
Kakšna kalna voda neki. Voda vsenaokrog je bistra, morda pa je onesnažena zaradi gnojnice iz kmetijskih farm in kmetij ali polivanja pregnitega blata iz Bistriške bioplinarne, do nedavna. Se je zemlja najbrž nasičila in zdaj permanentno pušča strupe. Uradno pa je voda kalna, čeprav vsenaokrog teče bistra. Neštetokrat je bila bolj kalna, pa ni bilo potrebe prekuhavanja. Najenostavneje se je javnosti zlagati, in ni treba nič ukrepati proti brezvestnežem in kapitalskim mogotcem. Beda!
staff23
29. 12. 2011 12.43
+12
.Kdaj so bile že te, t.i. 'izredne padavine'. Sam se ne spomnim več. Bilo pa je ogromno svinjanja smrdljive tekočine po poljih, tudi tam, kjer se meteorna voda potem zliva v struge na vodozbirnih področjih.
revanšist
29. 12. 2011 20.03
+0
če ne ceš od kje postojna dobiva pitno vodo bodi raje tiho predel ki napaja postojnski odovod je bil pred kratkim zelo zasnežen
staff23
30. 12. 2011 11.43
+1
Je bilo to kaj posebnega, je bilo prvič, je bilo tam 10 cm ali celo 15 cm snega, je bilo samo tam, je bilo to nekaj izredno redkega, kot je neobičajna in doslej izredno redko objavljena potreba po prekuhavanju vode? Zelo dobro in že dolgo poznam zajetje Malni, in tudi podzemna povezanost voda ni nič novega. Bi pa bilo zate očitno nekaj novega, če bi poskušal nekoliko slediti pravopisu.