Slovenija

Postojnčane pozivajo k varčni rabi elektrike, sicer jim grozi redukcija

Ljubljana, 11. 02. 2014 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Postojni so že vsa gospodinjstva dobila elektriko, a uporabnike pozivajo k varčnosti. Na območju Elektra Ljubljana je brez elektrike še 5.600 odjemalcev. Zaradi drevja sta neprevozni le še cesti na Rožniku in Golovcu. Še vedno pa odstranjujejo polomljeno drevje v parkih, živalskem vrtu in sprehajalnih poteh.

Minister za obrambo Roman Jakič je na današnjem odboru za obrambo ocenil, da se je Slovenska vojska v sistem reševanja posledic vremenske ujme vključila pravočasno. Po njegovi oceni bo sicer potrebno opraviti analizo delovanja celotnega sistema civilne zaščite in reševanja v takih primerih in po potrebi narediti ustrezne spremembe.

Danes so na mestni občini Ljubljana predstavili stanje na območjih, ki jih je prizadela ledena ujma in sanacijski načrt. Kot pravijo, še vedno potekajo dela na Večni poti, Brdnikovi, v petek pa bodo začeli z odstranjevanjem podrtega drevja na Poti za Brdom, kjer bo v času sanacije potrebna popolna zapora ceste. Od vseh cest, ki so bile zaradi drevja v celoti ali delno zaprte, sta zdaj neprevozni le še cesti na Rožniku in Golovcu. Prioriteti sta bili obvoznica in mestne vpadnice, ena od prioritet pa je tudi Pot ob žici.

Z odstranjevanjem nevarnega polomljenega drevja in vejevja so začeli tudi že v parkih v središču mesta, v ljubljanskem živalskem vrtu, ki naj bi se odprl v petek in na sprehajalnih poteh na Grajskem hribu. Začeli so s čiščenjem in odvozom vejevja ob glavni cesti na grad. Dela naj bi tam trajala tri tedne.

Na MOL so predstavili sanacijski načrt.
Na MOL so predstavili sanacijski načrt. FOTO: B.G.

Kam s polomljenim vejevjem?

Stanje v okolici šol in vrtcev je pregledano, dela so že opravljena, potreben je le odvoz vejevja, pravijo. Na območjih med bloki bo čiščenje in odvažanje vejevja potekalo v prihodnjih dneh, svoje pobude pa lahko meščani podajo na telefonsko številko, ki jo bodo objavili na spletni strani. Tam so tudi navodila, kako pravilno obrezati lastno drevje. Ob tem dodajajo, da so vse deponije za vejevje brezplačne.

Predstavniki ameriške vojske in ameriškega veleposlaništva v Sloveniji so danes v postojnski vojašnici predstavnikom civilne zaščite predali deset električnih agregatov, ki jih Sloveniji podarjajo ZDA.

Vejevje se lahko odvaža na deponijo na Barju, Povšetovi ulici, na deponije podjetja Tisa (Cesta v prod), ter podjetja Hoja na Škofljici. Za čiščenje mestnih gozdov, Golovca, Rožnika in Šišenskega gozda pripravljajo skupno akcijo čiščenja. "Ta trenutek je tam še nevarno, zato se ne odpravljajte tja," še svarijo.

Tisti, ki bodo čištili vejevje na svojih zemljiščih, lahko računajo na brezplačen odvoz po principu kosovnih odvozov, torej ob naročenih odvozih. Dodajao, naj meščani vejevja ne zbirajo na kolesarskih stezah in pločnikih, pač pa vejevje za odvoz pripravijo na dan odvoza.

Podrta drevesa v ljubljanskem Tivoliju - 2
Podrta drevesa v ljubljanskem Tivoliju - 2 FOTO: Bralec Samo

Brezplačen odvoz polomljenih vej

V podjetju Snaga so se odločili, da priskočijo na pomoč Mariborčankam in Mariborčanom, ki polomljenih vej iz svojih dvorišč in parcel iz različnih razlogov ne morejo sami odpeljati v zbirne centre, kjer jih lahko brezplačno predajo. Urnik brezplačnega odvoza polomljenih vej si poglejte v priponki.

Elektro Primorska: brez elektrike še 600 odjemalcev

Z Elektra Primorska so danes sporočili, da je bilo do 15. ure brez elektrike še 600 odjemalcev. Elektriko pa imajo že vsa gospodinjstva v Postojni. Priklopili so jih na daljnovod, vendar pa Elektro Primorska opaža, da je obremenitev v dnevnem času že tako velika, da se približuje maksimalni zmogljivosti. Zato vsa gospodinjstva pozivajo, naj bodo v dnevnem času skrajno varčna pri rabi električne energije.

Občina Postojna sporoča, da bo prijave za povračilo škode začela zbirati takoj, ko bo uprava za zaščito in reševanje izdala sklep o začetku ocenjevanja škode. Prijave škod bodo sprejemali na občini v pisarni 4.

Večje porabnike električne energije kot so termoakumulacijske peči, pralne, pomivalne in sušilne stroje, klasične in steklokeramične plošče, bojlerje in druge grelne naprave naj vklapljajo v nočnem času, med 23. in 5. uro, ko se raba električne energije sprosti. Poziv velja tudi za ostala naselja v občini, ki se z elektriko oskrbujejo prek agregatov.

V primeru, da bo v dnevnem času poraba elektrike na meji, bo zaradi prevelikih obremenitev Elektro Primorska primorana določene dele mesta izklapljati oziroma bo uvedla redukcijo električne energije, še opozarjajo v Postojni.

Na območju Ljubljane brez elektrike še 5.600 odjemalcev

Ob 20. uri je bilo na območju Elektra Ljubljana brez elektrike 5.600 odjemalcev, 1.000 odjemalcev pa napajajo preko agregatov. Brez elektrike so na območju Vrhnike, Cerknice, Logatca, Žirov, Kamnika, Domžal, Litije, Grosuplja, Kočevja, Ribnice in Dobrepolja.

Odjemalce na območjih Starega trga, Babnega polja, v dolini reke Kolpe, Cerknico in Logatcem, med Logatcem in Žibršami ter Logatcem in Kalcami, opozarjajo, da bo odprava vseh okvar in s tem izpad dobave električne energije trajal še nekaj dni. Odjemalce na območjih Kamnika, Grosupljega, Kočevje, Ribnice, Žiri, in Vrhnike pa opozarjajo, da bo zaradi odprave okvar dobava večkrat motena.

Žled na Postojnskem - 6
Žled na Postojnskem - 6 FOTO: Reuters

Zagnali bodo pralne stroje v mobilni pralnici

Iz operativnega štaba v Postojni so sporočili, da bo v sredo začela delovati mobilna vojaška pralnica za pranje perila, in sicer prvi dan za gospodinjstva na območju Kremence. Od četrtka naprej bo razširjena mobilna pralnica na voljo tudi prebivalcem iz ostalih naselij v mestu in za ostale krajevne skupnosti v občini, in sicer po naslednjem urniku: od 7. do 10. ure – sprejem perila ter od 16. do 17. ure – vračilo perila.

Brezplačen odvoz polomljenih vej v Mariboru - urnik
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
12. 02. 2014 08.44
-3
Ne vem, zakaj vedno pišete samo o Posstojnčanih in Notranjski... Na Štajerskem Elekru Mariboru nikakor ne uspe spraviti skupaj svojega omrežja, podira jim ga veter, podira jim ga 2 cm snega, podira jim ga dež, to noč in jutro je ponovno brez elektrike 4000 odjemalcev! Ti fantje se ali hecajo ali pa imajo tako zanič omrežje, da ga podre že ptičji kakec.
Feinstein
12. 02. 2014 07.54
+3
Zdaj pa imamo socializem.
brabusednet
11. 02. 2014 15.32
-4
Spet redukcija,kot v bivši komunistični državi.Samo takrat ni bilo ledene katastrofe ampak nesposobnost komunističnih gospodarstvenikov.Je šlo ogromno denarja za vojsko,ki nas je na zadnje napadla.
brabusednet
11. 02. 2014 15.26
+1
Jutri bomo pa od tovarišev Rusov dobili še 20 agregatov in bo stvar urejena.
oxy.elite
11. 02. 2014 15.11
+16
Zdej bodo 1 mesec saniral poškodbe električne napeljave. Potem dobite pa na dom še položnice za davek na nepremičnino. Slovenija.
Pantokrator
11. 02. 2014 14.56
+11
Pahor baje šeta s kanglico in lopatko po Postojni.....
ughiue
11. 02. 2014 14.18
-17
ma naj gre pahor raje v pediatrično kliniko ali pa bolniščnice nasploh...ne pa dramatizirat ob pomankanju elektrike...gnila slo
pikaloka
11. 02. 2014 15.30
+17
Upam, da se hecaš človek božji. Dvanajst dni brez ogrevanja, brez električne energije, brez tople vode (dva dni sploh brez vode), brez gsm signala, no pa da te vidim v mrazu pametnjakovič!!! Da ne govorim o škodi gozdov, ki se te očitno ne dotakne. Mogoče se te bo pa narava dotaknila..
ughiue
11. 02. 2014 15.46
-6
maš raje da si ti rit greješ ali da otroci umirajo ker ni denarja za zdravstvo?
SilverBullet
11. 02. 2014 16.54
+1
Ta izpad elektrike je bil problem za ostarele in bolane, ki so se še težje greli in poskrbeli za svoj živež, pa katastrofa za podjetja, ki en teden niso mogla delat, pa vse prostovoljce in poklicne, ki so popravljali infrastrukturo v težavnih in nevarnih razmerah, pa za drevje in lastnike sadovnjakov. Ni pa bila to nobena življensko nevarna ali kako drugače dramatična katastrofa za večino prebivalcev osebno. Lepo vas prosim, no. Par dni brez dosežkov urbane civilizacije, ki jih človeštvo ne pozna še niti sto let... In zdaj na vse strani ugotavljate kaka nepopisna groza je bila, ker ste par dni morali prebiti brez televizije in interneta, ker se par dni niste umili s toplo vodo, ker ste morali obleč en pulover več ter it spat v štumfih malo prej kot ponavadi. Dobro, verjamem, da je bilo neprijetno in za večino nepotrebno, ampak sodeč po vsem dramatiziranju, se čudim kako je lahko človeštvo uspevalo in celo prosperiralo brez tega naštetega 99% vsega svojega obstoja.
SilverBullet
11. 02. 2014 17.05
-3
Ughiue, seveda je logično, da je zdaj celotna slovenska politika tam, kjer se tiskajo volilni lističi, razen našega vaškega posebneža SDS, ki mora prvo rešit arhive.
Lucipin
11. 02. 2014 17.30
+7
@SilverBullet in @ughiue Ne govorta neumnosti..očitno nista s tistega območja ki je doletela katastrofa... Ostati brez eletrike in ogrevanja je hud udarec za vsakega ....Tudi vama bi bilo enako..Zato ne pišita neumnosti in si ne želita tega da bi doživela to kar so tisti prebivalci s tistega območja...
JanezNovakJohn
11. 02. 2014 13.55
+19
Kako kaj z odstavitvijo župana Postojne ?
SilverBullet
11. 02. 2014 17.07
+1
helter skelter
11. 02. 2014 13.06
+14
Ta hudobni Američani so nam podarili 10 agregatov. Dajmo levičarji, dajte jih razrtrgat.
upornik22
11. 02. 2014 12.21
+6
in kdo bo odgovarjal za smrt mladega fanta aaa .......to pozabijo
Ramzess
11. 02. 2014 12.26
+1
Že nekdo, ...ker jih naglica in nepremišljenost drago stala.
Jamezdin
11. 02. 2014 12.17
+9
A nimajo tam brezžične elektrike???
1bandit
11. 02. 2014 12.23
+12
Kolikor sem jaz obveščen, Vojska prihaja z oddajniki, s katerimi bojo oddajali električno energijo in pa seveda na drugi strani postavijo tudi sprejemnike. Toliko za info. Lp
Jamezdin
11. 02. 2014 12.33
+10
Hvala bogu za vojsko, kable za daljnovode pa lahko za baker prodajo.:)))
godrnjavccek
11. 02. 2014 12.37
-5
Jamezdin
11. 02. 2014 12.47
+35
Seveda obstaja godrnjavček, kar na elektro pokliči, da ti prinesejo pravi modem in ko si že pri tem, pokliči še na vodovod, da ti priklopijo brezcevni vodovod ha ha :)))))
1bandit
11. 02. 2014 12.58
+19
A to tudi obstaja,, brezcevni vodovod??? To pa še jaz nism vedu....hm,.... :) Morm poklicat.
zagor:)
11. 02. 2014 13.09
+13
ej za tak vodovod mislim da še testirajo, sem pa 100 % da jim je letos uspelo mobitel ( gsm ) spraviti z kabla na brezžično povezavo :)
1bandit
11. 02. 2014 13.15
+3
No, zdej vidte zakaj smo v NATU?!! Zato da nam tudi Ameriška vojska lahko pomaga,....no zdej pa lahko pljuvate po NATU, kdor želi seveda!!!
mozak2
11. 02. 2014 13.18
+6
Ja, to se je za bat, da bojo amerji rešli našo bogo Slovenijo :))
1bandit
11. 02. 2014 13.21
+1
majazmaja2
11. 02. 2014 13.21
-4
zagor:)
11. 02. 2014 13.23
-5
ja seveda so ameri zdaj prišli ko so naši taborniki že vse zrihtali, sam ko so meli ameri težave pa naših tabornikov ni bilo tam, važn da smo mi v NATU
1bandit
11. 02. 2014 13.25
+2
In prav je tako !!!!! Jst bi uvedu še privat Vojsko, specializirano samo za naravne nesreče
godrnjavccek
11. 02. 2014 13.33
-3
NiVec
11. 02. 2014 14.19
+1
kaj bodo pa zdaj okvirji kradli, če imamo brezžično elektriko?
SilverBullet
11. 02. 2014 17.12
+0
Bandit, kaj kvasiš. Zakaj bi ustanavljali svojo privat vojsko, lahko kar Blackwater najamemo. So specializirani za naravne (in ostale) nesreče. Pa še v tem efektivni in samoiniciativni, kar je danes cenjeno.
1bandit
11. 02. 2014 18.28
+0
SilverBullet, ti dam takoj plus!!!! A veš, sej jih samo hecam,....ker zadnje čase ko berem kako folk komentira in pljuva po vojski itd.....sem si rekel morm malo kvasit,....ker nekateri komaj čakajo doma pred kavčem da imajo pol kaj komentirat, čeprav same uslarije!!!!
1bandit
11. 02. 2014 18.30
+0
pankration
11. 02. 2014 19.20
+3
Če bi bil Tesla še živ bi že zdavnaj imeli brezžično elektriko. Oziroma vsako gospodinjstvo bi imelo svoj generator električne energije.
1bandit
11. 02. 2014 19.35
+2
tapravfalot
11. 02. 2014 12.15
+24
Jst pa mislim, da 99% prebivalstva ze zelo dolgo varcuje z el. energijo.Doooollllllggggo in dalec pred to nesreco, ki nas je doletela.Le zakaj...hmmm? Aja...nimamo denarja za položnice in šparamo vsak cent. Že zeellloooo dooollllgggggoooooooooooo !!!!!!!
pikaloka
11. 02. 2014 15.32
+3
Varčuješ že, ampak položnica pride tako in tako. Lahko jo samo odklopiš tako prišparaš največ.
1xy
11. 02. 2014 12.04
+20
hahaha.......REDUKCIJA - mladina zaj te vidli kaj je luštno......jutri pride na vrsto PAR-NEPAR........kaj je sposobna vlada, ste ugotovili, DA JE NAFTA PREDRAGA ZA AGREGATE????
mag.Igor Lukši?
11. 02. 2014 12.00
-2
Bravo gospa predsednica Slovenija je na pravi poti prav tako se strinjam z vami,da bo potrebno razpustiti gasilce in druge nepomembne družbe in ta sredstva usmeriti na mednarodne finančne trge in omogočiti javno finančno konsolidacijo .Lp
DGOT
11. 02. 2014 11.56
+1
Naravna katastofa se je zgodila zaradi vas! 8 milijard ljudi ki jim denar pomeni več kot planet zemlja ! Naravnih katastrof bo iz leta v leto več.To se že opozarjali pred 10 leti sedaj se to dogaja, a ljudje so se odzvali kot vedno - ISKALI SO IZGOVORE IN NAREDILI NISO NIČESAR ! V letu 2014 pa je jim je še naprej najbolj pomebnem dobiček
1bandit
11. 02. 2014 16.38
+3
mag.Igor Lukši?
11. 02. 2014 11.40
-6
Slovenija je na pravi poti, prav tako bo potrebno prečrpati vsa sredstva za gasilce,civilno zaščito in druge nepomembne institucije in ta sredstva usmeriti v javni sektor in mednarodne trge.Tako bomo omogočili trdno koalicijo in javno finančno konsolidacijo .Lp
mag.Igor Lukši?
11. 02. 2014 11.40
-4
Slovenija je na pravi poti, prav tako bo potrebno prečrpati vsa sredstva za gasilce,civilno zaščito in druge nepomembne institucije in ta sredstva usmeriti v javni sektor in mednarodne trge.Tako bomo omogočili trdno koalicijo in javno finančno konsolidacijo .Lp
Aristotel30
11. 02. 2014 11.37
+23
Mislim, da je problem v manjšini. Večina se restrikcij drži, določeni pa za zaprtimi okni in vrati goni vse živo na polno, tudi kak privatnik. To je isto kot poleti, ko zaradi suše prepovejo uporabljati vodo, pa še vsi lepo perejo avtomobile in zalivajo vrtičke. Pa jim prepovej če moreš!
medo90
11. 02. 2014 11.34
+18
žalostno res. Elektro ima 13 plačo, božičnico, dobiček in ........... infrastruktura pa zastarela. Iz prve roke lahko povem ,da sem si ogledal en podrt daljnovod in žled je samo izgovor ,da je na tleh. PADEL JE ZARADI GNILOBE in to v dolžini 2 km. Postojna ima tako lego ,da v nobenem primeru nebi rabila ostati popolnoma v električnem mrku ne glede na vremenske razmere.
musl
11. 02. 2014 12.32
+11
Poglej daljnovodi so dimenzionirani za 80% vseh naravnih dejavnikov, za 20% pa se predimenzioniranje ne splača, ker bi bilo predrago in za takšne primere se zavaruje. Res je, da je mogoče 20 % lesenih stebrov padlo, ker so dotrajani, ostalo pa zaradi tega, ker enostavno takšen pojav pride 1x na sto let in se to ne splača predimenzionirat. Zakaj so potem padle železne konstrukcije ? Pa zakaj je podrlo velika in močna drevesa ? Zaradi gnilobe gotovo ne. Marsikatero mesto je na takšni legi, da ima vode iz dveh, treh smeri itd, pa je ostalo brez električne energije. Pa veliko jih pravi, da je potrebno vkopati vode. Sliši se super, vendar se to v svetu uporablja samo v mestih, kjer ni mogoče imeti daljnovodov, medkrajevne povezave imajo pa skoraj vsepovsod po zraku. Vkopani vodi bi bili tudi do 15x dražji.
musl
11. 02. 2014 12.45
+10
To sem še pozabil dodati, v planu so izgradnje novih daljnovodov, ker so nekateri že dotrajani, vendar se ne smejo. In zakaj ne ? Zato ker bi vsi imeli elektriko, daljnovodov pa ni nihče.
medo90
11. 02. 2014 13.43
+3
Denar je bil že pred 20 leti namenjen ,da se manjši daljnovodi spravijo v zemljo. Kje je denar ? Hiše imajo po večini države še vedno vode prilkjučene na cimper. Računi za istavljena dela so pa po slovenski navadi 3x večji kot pa v resnici dela stanejo. V kolikor bi bili daljnovodi v normalnem stanju do katastrofe takih dimenzji nikoli nebi prišlo.
musl
11. 02. 2014 16.32
-1
Saj se je veliko teh vodov spravilo v zemljo. Hiše imajo po večini države priključke na cimper ? Ne vem kje ti živiš ampak pri nas tega tudi pri starejših hišah skoraj ne vidiš več,vse gre po zemlji.Sicer pa tudi, če bi bili 10/20 kV vodi po zemlji bi bili brez elektrike, ker je tudi visoko napetostne vode podiralo, kot za šalo, pa je to železna konstrukcija. Pa ta cena vkopa vodnikov ni cena, ki so jo postavili slovenski investitorji, ampak cena, ki se plačuje tudi drugod v svetu za vkop. Sej ne rečem, vzdrževanje je daleč od prfektnega, nekaj na pamet je pa bedarija govorit.
Ramzess
11. 02. 2014 11.33
+18
Zakaj bi redukcijo trpeli vsi, naj poiščejo ključne prevelike porabnike.