Slovenija

'Postalo je več kot očitno, da je policija v tej državi nepotrebna'

Ljubljana, 16. 04. 2013 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policijska sindikata sta znova združila moči. Upirata se ukrepom, ki jih vlada predlaga za znižanje mase plač. Kakšni bodo stavkovni ukrepi, ki bodo šli izključno v smer zaostritve stavkovnih aktivnosti, v času prihajajočih praznikov?

Tako v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) kot v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) nasprotujejo ukrepom, ki jih vlada predlaga za znižanje mase plač. V PSS so v ponedeljek že sklicali stavkovni odbor, ki bo odločal o nadaljnjih ukrepih. Ti bodo šli v smer zaostritve stavkovnih aktivnosti, napovedujejo.

Nadaljnji ukrepi, o katerih bo odločal stavkovni odbor PSS, bodo šli izključno v smer zaostritve stavkovnih aktivnosti v času prihajajočih praznikov. Zdaj je po njihovih besedah "resnično postalo več kot očitno, da je policija v tej državi nepotrebna".

V PSS pojasnjujejo, da bi predlog vlade izrazito posegel v prihodke policistov in nekaterih drugih poklicev, ki izvajajo svoje naloge praktično vse dni v letu. "Še več, navedeni predlog je dobesedno v posmeh in norčevanje iz policistov in zaposlenih v ministrstvu za notranje zadeve in policiji, kjer so v zadnjih petih letih zmanjšali število zaposlenih kar za 12,1 odstotka, ter z učinki zakona za uravnoteženje javnih financ povprečnemu policistu že lansko leto odvzeli deset odstotkov dosedanjih prihodkov," so zapisali.

Podpredsednik PSS Andrej Kocbek opozarja, da je v novem predlaganem aktu o sistemizaciji v policiji zelo nejasno in dvoumno zapisana nova ureditev področnih policijskih postaj, ne more pa niti mimo dejstva, da so v tej isti spremembi sistemizacije "direktorjem policijskih uprav izhodiščni plačni razred navedenega delovnega mesta dvignili kar za tri plačne razrede, policistom pa bi po prejetem predlogu realno odvzeli več kot dva, kar znaša minus 10 odstotkov".

Predlogi ukrepov vladne pogajalske skupine
Predlogi ukrepov vladne pogajalske skupine FOTO: Policijski sindikat Slovenije

Tudi v SPS ostro nasprotujejo vsakršnim linearnim posegom v plače javnih uslužbencev, saj so deli javnega sektorja med seboj različni, pravi predsednik sindikata Zoran Petrovič. "Nekateri deli denimo niso racionalizirali svojega poslovanja, medtem ko smo jih v policiji že izvedli," je dejal.

Kaj bi policiste najbolj prizadelo?

Policiste bi po njegovih besedah najbolj prizadeli predlagani posegi v dodatek na stalnost, dodatek za delo v nedeljo in med prazniki in v dodatek za čas pripravljenosti na delo, pa tudi v dodatek na stalnost in dodatek na delovno dobo.

Po njegovi oceni ni nobenega razloga, da bi se posegalo v plače zaposlenih na policiji. "Lahko se pogovarjamo le o tem, kako racionalizirati poslovanje," pravi. Ob tem dodaja, da bo nadaljevanje poskusov izvajanja predlaganih ukrepov pripeljalo "v zelo resen konflikt".

"V sindikatu policistov se bomo uprli in z vsemi sredstvi zavarovali položaj zaposlenih v policiji, ker je vsak poseg v plače glede na že izvedene varčevalne ukrepe tako v policiji kot drugih delih javnega sektorja nedopusten in nepravičen," je Petrovič zapisal v sporočilu za javnost.

Kaj je predlagala vladna stran?

Policisti na meji
Policisti na meji FOTO: Reuters
Predlog takšnih ukrepov je očitno plod "vodilne elite slovenskega javnega sektorja", ki ji je očitno mar le za svoje privilegije in udobno, še vedno (pre)lepo plačano službo. Andrej Kocbek, podpredsednik PSS

Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je sindikatom javnega sektorja v ponedeljek predstavil predlog ukrepov za znižanje plačne mase v javnem sektorju. Vlada predlaga različno znižanje dodatkov za delovno dobo, za stalnost, dodatka za delo ob praznikih in v nedeljo ter za čas pripravljenosti na delo. Prav tako predlaga ukinitev dodatka za akademski naziv.

Poleg tega bi izplačilo zdaj zamrznjenih napredovanj prestavili za eno leto, torej s 1. junija letos na 1. junij prihodnje leto, s čimer bi dosegli še 50-milijonski prihranek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+2
Policisti so zapirali in tepli vstajnike kot za stavo-KDO BO BOLJ NASILEN--SINDIKAT PA NI UKREPAL--SEDAJ PA JOČEJO--LOPOVI!
1981tz
16. 04. 2013 23.17
+3
Me zanima,če bi on delal za 3 eur dodatka ¨na nedelsko delo....
tyulny
16. 04. 2013 21.40
-7
Jaz bi jim vzel 50% plače pa bi še vedno imeli preveč.
zoobkozob
16. 04. 2013 21.00
+12
v tej državi očitno ne rabimo policistov,gasilcev,medicinskega osebja in še in še,rabimo pa 90 poslancev,državni svet in skurumpirano vlado,bravo slovenija
Karpat1
17. 04. 2013 08.48
+0
jih rabimo samo ne 35 policajev, 8 sodnikov, itd na enega državljana! se ti je razakadila megla???
liveandletlive
16. 04. 2013 20.43
+3
ne da so policisti tej državi odveč ... očitno živijo v svoji državi vsem so nam plače padle, tudi za 30 in več %. Nekateri so celo ostali brez. Ob tem pa nam država vsak mesec jemlje več, skrajno arogantna in brutalna pa je predvsem do tistih ki imajo najmanj. Če smo vsi ostali brez dodatkov in so plače v realnem sektorju padle za 15% procentov ne vem zakaj bi bili nekateri iz javne uprave priviligirani. Javni aparat konec koncev plačujemo mi in po zdravi kmečki pameti si lahko privoščimo tako velikega, kolikor velikega lahko plačamo. Ne vem zakaj minister ne veže višine plač v janem sektorju na višino povprečne plače v realnem sektorju? In ne vem zakaj bi bil nekdo v javnem sektoju bolj imun na izgubo službe kot nekdo v realnem sektorju?
zoobkozob
16. 04. 2013 21.03
+1
a delaš ponoči,med vikendi,med prazniki,vzeti hočejo dodatke,ne vem kdo bo prišel,če bo prometna,če bo gorelo,če rabiš reševalce,ne,delali bodo od pon.do petka od 7do15ure
zoobkozob
16. 04. 2013 21.05
-5
kdo ti bo pomagal med prazniki,ponoči,policaji gasilci,reševalci bodo delali samo od pon.do petka od 7do 15ure
bb38150
16. 04. 2013 21.59
+4
@zoobkozob Vem , da je zelo boleče nižat plače, mislim, da bi bilo bolj sprejemljivo ko bi poslanci sebi znižali plačo, ne pa policiji, gasilcem, medicinskim sestram....To je ena plat medalje, je pa tudi druga : vsi ti, ki sem jih naštela so vedeli že ko so si izbrali poklic in so se v šolali, da bodo morali delat ponoči, nedelje, praznike....Tako, da jaz tega tvojega zadnjega komentarja , ki si ga napisal ne odobravam
zoobkozob
17. 04. 2013 05.46
pa se ti ne zdi pošteno,da dobijo dodatke za nočno delo,praznike,vikende,ostali smo z družinami,z otroki ko imajo prosto,oni so v službah
Karpat1
17. 04. 2013 08.46
zobek...ne kvasi neumnosti...ponekod v gospodarstvu se delajo tri izmene na dan...tako da...!!! če stvar predsrtavimo nekako radikalno...ko ne bo več gospodarstva, realnega sektorja, itd...ne vem komu bodo gasilci gasili, koga bo vojska branila, koga bodo policisti varovali, koga zdravniki zdravili in komu sodniki sodili...samim sebi??? pa plača bo tudi od samih prišla...aja se bomo pa še mal zadolžili, ker davkov od gospodarstva ne bo več... ZAPLANKANC!!! - oprosti sam ne gre drugače
SevenEleven
16. 04. 2013 20.34
+4
Milicarji so ljudje kot vsi ostali - naj majo spodobne place, bodo manj zivcni pri intervencijah in predvsem pri strokovnih prijemih proti "nevarnim 100 kilskim vikend kolesarjem v srednjih letih" hahaha
mimic
16. 04. 2013 20.15
+6
če je plača v gospodarstvu na minimalcu, bi morala v negospodarstvu biti tudi na MINIMALCU! IN TO VSI BREZ IZJEM!
stric iz ozadja
16. 04. 2013 20.30
+5
To mi delaj+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Buena Vita
16. 04. 2013 18.42
+0
no,tukaj podprem policijo,SAMO POLICIJO,TISTE NJIHOVE ŽLOBUDRAČE NE, za policijo je nekaj naredil tale njihov direktor in gorenak,ostali mešajo drek in pišejo sebi velike dnevnice in potne stroške
KopulacijskiO
16. 04. 2013 19.18
+9
Vse, kar je naredil Gumenjak, je bilo to, da je policijo poslal nad protestnike in jim to seveda dodatno plačal. In kaj še?
DAEMONIUM
16. 04. 2013 18.06
+17
poglejte to svinjarijo nad svinjarijami (pa hitro berite ker me bodo hitro zbrisali ker to FUL SKRIVAJO): Vodja Pahorjevega kabineta Alja Brglez je v podjetju Red, ki davčni upravi (Durs) dolguje vsaj milijon evrov
luka.ki.muka
16. 04. 2013 17.57
+7
A zdaj bodo pa jokali? Ko je treba folk tepst, so pa takoj za!!! Znižajte plače proti nuli, naj si jo zaslužijo. Že če se sprehodijo do tistih vil na obali, je tam kriminala za odkrivanje dovolj.
MA007
16. 04. 2013 18.14
+0
daf3
16. 04. 2013 17.46
+5
Od nakdaj je bilo tako da se stvari rešujejo in lomijo na tistih ki delajo in jih tudi v ospredje mečejo na račun lastnih interesov .Naj pokažejo plačilne liste komandirji in tisti ki grejejo stolčke v pisarnah tam se da privarčevati ne pa na terencih kateri morajo izpolnjevati ukaze in delati kot inkasantje na cesti saj stem ko jih več kaznujejo pridobijo višjo nagrado za mesečno uspešnost. To je sama natega mi jim pa verjamemo da lahko druga neumnosti počnejo.
Macay
16. 04. 2013 17.39
+7
PALICAJI so polek Burek ( NE ) Kulturnikov najslabši državni Inventar...
Pokio
16. 04. 2013 17.33
+7
Za tako delo da branijo predvsem naše politike imajo preveliko plačo!Minimalca jim dat pa še to je za njih preveč seveda dokler bodo na strani vlade,politike.Ker za narod navaden pa se jim tak fučka!Zdaj se nekaj zmrd..ujete kako plačo bi pa nebi na kateri strani ste pa pred meseci bili ko so bile vstaje?Na njihovi torej naj vas le nat....Ste še bolj naivne kot narod,ki je takrat bil za spremembe vi pa ste te lenuhe branili tam zdaj pa oni spet po vas tolčejo....
alpino
16. 04. 2013 17.21
+9
VIRANT je izvedel provokacijo, naščuval je del ,,folka,, na policiste in to predvsem tistega, kamor spada sam, s svojo DL vred. Kuštrin, iz FIDESA je dejal, ne bomo dovolili posega v dodatke, kot je Nedeljsko, nočno, praznično in to tistim, ki vse vikende in praznike držijo noge v luft. Dodam, da jih je je v državi , na političnih parkiriščih pod plaščem JS varno ,,parkiranih,,več kot klopov. Podpiram policiste in ostale, medicinsko osebje, reševalce, gasilce in vse, ki zaradi narave dela MORAJO delati takrat, ko drugi veseljačijo, pohajkujejo, se sončijo, pederačijo ali držijo noge v LUFT. Naj gre v LUFT VIRANT in ta vlada.
Glavavtorbi
16. 04. 2013 17.16
+6
Rekel bi še tole, vsaka čast in visoko spoštovanje izjemno redkim posameznim policistom pri nas, ki so kljub mračni realnosti uspeli ohraniti neko temeljno osebno integriteto ter moralno držo, ampak ti za njihovo upravo običajno veljajo za najslabše, ker niso učinkoviti in nimajo strici, ki so najbolj in vedno zaskrbljeni za našo patetično milico, od teh preprostih poštenjakarjev nobene posebne koristi. Dober policist med svojimi kolegi p.ri nas velja za mevžo in tepčka, nad katerim se lahko vsako znaša, radi jih imajo edino občani, ki jim še nikoli niso naredili nobene krivice, kar pa še ne pomeni, da ne pokažejo vse kar znajo takrat, ko je zares treba. V svetu, kjer lahko več ukradeš in dosežeš legalno kot z nasiljem, je policija kot taka dejansko nepotrebna in če že mora biti, bi lahko bila vsaj čim bolj neopazna ter zelo ttolerantna, kot je običajna praksa v tujini. Nekateri torej očitno lahko, zato je še nekaj upanja za naš policijski aparat, ki se obnaša kot težak kroničen alkoholik, ki nikakor noče priznati svoje odvisnosti. Prav odprta in utemeljena javna kritika bi moral biti prvi korak v boju s krizo, ki jo je ustvarila priviligirana in skrajno skorumpirana oligarhija, ne pa red in disciplina, s katerimi prikrivajo neverjetne zlorabe položajev in najhujšo korupcijo prav tistih, ki so jim zaupani temeljni pogoji za svobodno, dostojanstveno in uspešno življenje vseh državljanov. Poglejte si nekatere svoje kolege policisti in se resno zamislite, zakaj oni tako redko kaznujejo ljudi, pa vseeno odlično zagotavljajo mirno življenje in varnost krajanom. Njihov kung fu je boljši ali kako naj razložim, ljudje po naravi nismo slabi in sami od sebe vemo kaj je prav, pomoč države rabimo predvsem v najhujši stiski in kadar se ni mogoče zmeniti, ne pa za vsako malenkost in na vsakem koraku, kot bi živeli v koncentracijskem tabošču.
Glavavtorbi
16. 04. 2013 17.15
+1
Rekel bi še tole, vsaka čast in visoko spoštovanje izjemno redkim posameznim policistom pri nas, ki so kljub mračni realnosti uspeli ohraniti neko temeljno osebno integriteto ter moralno držo, ampak ti za njihovo upravo običajno veljajo za najslabše, ker niso učinkoviti in nimajo strici, ki so najbolj in vedno zaskrbljeni za našo patetično milico, od teh preprostih poštenjakarjev nobene posebne koristi. Dober policist med svojimi kolegi p.ri nas velja za mevžo in tepčka, nad katerim se lahko vsako znaša, radi jih imajo edino občani, ki jim še nikoli niso naredili nobene krivice, kar pa še ne pomeni, da ne pokažejo vse kar znajo takrat, ko je zares treba. V svetu, kjer lahko več ukradeš in dosežeš legalno kot z nasiljem, je policija kot taka dejansko nepotrebna in če že mora biti, bi lahko bila vsaj čim bolj neopazna ter zelo ttolerantna, kot je običajna praksa v tujini. Nekateri torej očitno lahko, zato je še nekaj upanja za naš policijski aparat, ki se obnaša kot težak kroničen alkoholik, ki nikakor noče priznati svoje odvisnosti. Prav odprta in utemeljena javna kritika bi moral biti prvi korak v boju s krizo, ki jo je ustvarila priviligirana in skrajno skorumpirana oligarhija, ne pa red in disciplina, s katerimi prikrivajo neverjetne zlorabe položajev in najhujšo korupcijo prav tistih, ki so jim zaupani temeljni pogoji za svobodno, dostojanstveno in uspešno življenje vseh državljanov. Poglejte si nekatere svoje kolege policisti in se resno zamislite, zakaj oni tako redko kaznujejo ljudi, pa vseeno odlično zagotavljajo mirno življenje in varnost krajanom. Njihov kung fu je boljši ali kako naj razložim, ljudje po naravi nismo slabi in sami od sebe vemo kaj je prav, pomoč države rabimo predvsem v najhujši stiski in kadar se ni mogoče zmeniti, ne pa za vsako malenkost in na vsakem koraku, kot bi živeli v koncentracijskem tabošču.
[]_[]
16. 04. 2013 17.12
-1
Policaji so ta najbolj... vredu majo plače... ne im nižat plač.. heh
andisej
16. 04. 2013 17.12
-2
Kaj pa delate . Še tisto za kar ste pooblaščeni ne opravljate kot bi morali . Lopovi se vam sprehajajo po državi , kradejo kot srake, goljufije vsaki dan več , vi pa bi radi, da država izplačuje osebne dohodke , kje pa naj vzame denar . Vsi bomo morali plačat zgrešene poteze vlad, ki so vladale naši ubogi državi Poglejte gosp. Pahorja , dobil je nagado za neuspešno vodenje drž. za njim Janša , kaj smo pridobili s tem .vse smo izgubili oz. pokradli so nam
Duhec3
16. 04. 2013 17.06
+5
Policajev ne rabmo, tko ni učinka. Sam kazni pišejo, za vse ostalo jim je pa vseen.
?ole Skopušnik
16. 04. 2013 17.08
-2
Macay
16. 04. 2013 17.05
+1
PALICAJI imajo prevelike plače.. Trg dela je odprt za vse..
stric iz ozadja
16. 04. 2013 20.31
+5