Slovenija

Predsednik sindikata na Pošti Slovenije prejel opozorilo pred odpovedjo: 'Gre za nedopustne pritiske'

Ljubljana, 18. 04. 2017 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pošta Slovenije je predsedniku Sindikata poštnih delavcev Saši Gržiniču izreklo opozorilo pred odpovedjo. Očitajo mu kršitev zakona in nastanka stroškov zaradi zamika pri pošiljanju paketov. Sindikalisti so ogorčeni: Gre za očiten pritisk in poskus onemogočanja sindikalnega gibanja. Pošta pritiske zanika.

Delodajalec mu očita kršitev zakona in nastanek stroškov zaradi zamika pri pošiljanju paketov.
Delodajalec mu očita kršitev zakona in nastanek stroškov zaradi zamika pri pošiljanju paketov. FOTO: POP TV

Predsednik Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič je od vodstva Pošte Slovenije prejel opozorilo pred odpovedjo. Razlog, kot pravi Gržinič, je v tem, da je delavce ob neukrepanju družbe spričo povečanega obsega dela pozval, naj ne delajo več kot osem ur. Sindikalisti opozarjajo, da gre za nedopustne pritiske in onemogočanje sindikalnega zaupnika.

Pozimi so imeli na pošti zaradi številnih padcev in posledičnih bolniških odsotnosti izredne razmere, je na današnji novinarski konferenci v Kopru spomnil Gržinič. Ker delodajalec ni ukrenil ničesar, je sam pozval zaposlene, naj v skladu z internimi akti delajo do svojega urnika tj. osem ur. Delodajalec pa mu zdaj očita kršitev zakona in nastanek stroškov zaradi zamika pri pošiljanju paketov.

Ob tem je predsednik Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen opozoril na dinamiko samega disciplinskega ukrepa, saj se Gržiniču očita kršitev, storjeno pred začetkom pogajanj med sindikati in vodstvom podjetja, opozorilo pa je prejel po koncu samih pogajanj, ko ni želel podpisati predlaganega dogovora.

"Glavni greh je bil torej nepripravljenost za podpis neživljenjskega kompromisa," je ocenil Majcen ter poudaril, da gre za očiten pritisk in poskus onemogočanja tako sindikalnega zaupnika kot tudi sindikata v celoti.

Najbolj sporen se mu zdi delovni čas

Na Pošti Slovenije so odnosi med zaposlenimi in delodajalcem še vedno napete.
Na Pošti Slovenije so odnosi med zaposlenimi in delodajalcem še vedno napete. FOTO: POP TV

Glede samega sporazuma pa je Gržinič povedal, da je bil ta nesprejemljiv, saj delodajalec razen dviga malice ni ponudil ničesar.

Gržinič je sicer pojasnil, da je sam prevzel odgovornost za poziv delavcem, potem ko jim je delodajalec nalagal delati tudi po 12 ur dnevno ne glede na vremenske razmere, ni pa zagotovil dolžnih pogojev za varnosti in zdravje na delu zaposlenih. Obenem je Gržinič vse zaposlene, ki so utrpeli poškodbe pri delu, pozval, naj zahtevajo odškodninsko odgovornost delodajalca.

Prav tako je predsednik Sindikata poštnih delavcev pozval lastnika Pošte Slovenije, naj za letos načrtovan dobiček družbe pusti pošti, da bodo lahko poskrbeli za svoje delovne pogoje. "V preteklih letih smo že prevečkrat krpali razne bančne luknje in zaradi tega se ni vlagalo v naš razvoj in v našo varnost," je dodal.

Gržinič je kot najbolj sporen izpostavil delovni čas, pa tudi dotrajan vozni park. Sindikalna zaupnica Diana Kos pa je opozorila na siceršnje pritiske na sindikat, ki zastopa okoli 550 zaposlenih na Pošti Slovenije, saj se jim znotraj hiše onemogoča obveščanje članov.

Pošta zavrača navedbe o pritisku nad delavci  

Na obtožbe so se odzvali na Pošti, kjer ostro zavračajo navedbe, da izvajajo pritisk na sindikat in na nekatere njegove aktivne člane. Kot so dodali, so v preteklih mesecih vložili veliko naporov v to, da bi z obema sindikatoma dosegli dogovor o nekaterih odprtih vprašanjih, a je Sindikat KS 90 od dogovora odstopil tik pred podpisom in ob tem postavljal nove zahteve.

Ob tem so potrdili, da so zaradi ravnanja pri februarski beli stavki Gržiniču dali opozorilo na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi, hkrati pa napovedali, da bodo nadaljevali pogajanja z večinskim sindikatom v podjetju - Sindikatom delavcev prometa in zvez pri ZSSS.

Od Sindikata poštnih delavcev KS 90 vodstvo Pošte zahteva, da do srede predloži dokazila o izpolnjevanju zakonskih pogojev za reprezentativnost, saj teh po njihovem mnenju trenutno ne izpolnjuje.

V zvezi z opozorilom Gržiniču na Pošti Slovenije poudarjajo, da varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi sindikalnega zaupnika ni absolutno in je vezano zgolj na ravnanje, ki je skladno z zakonskimi določili, določili kolektivne pogodbe in pogodbe o zaposlitvi.

"Ravnanje predsednika sindikata, ki delovnih obveznosti ni izpolnil v celoti, je v nasprotju z navodili upravnika, torej predstavlja kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja," poudarjajo na Pošti, kjer so sicer izbrali najmilejši ukrep in so Gržiniću vročili le pisno opozorilo.

Kot še dodajajo, bi v primeru podpisa dogovora z obema sindikatoma poskrbeli za dodatne zaposlitve v dostavi, povišali nadomestila za prehrano, dopolnili kolektivno pogodbo glede delovnega časa in izrabe letnega dopusta, vsebinsko in vrednostno prenovili določene normative za izvajanje storitev ter do jeseni prenovili sistemizacijo delovnih mest.

"Dogovorjeno povečanje števila zaposlenih za 111 in dvig nadomestila za prehrano s 4,27 na šest evrov bi za družbo pomenil dodatnih 4,5 milijona evrov stroškov, k čemur bi se s podpisom dogovora tudi zavezali," so še pojasnili na Pošti, kjer bodo kljub nepodpisanemu dogovoru nadaljevali z zaposlovanjem še 54 poštarjev, saj so se tega lotili že pred pričetkom pogajanj.

Pozivom Majcna in generalnega sekretarja Obalne sindikalne organizacije Damjana Volfa k preklicu opozorila pred odpovedjo Gržiniču ter h končanju pritiskov na zaposlene in njihove predstavnike so se pridružili tudi Gržiničevi sodelavci iz koprske poslovne enote Pošte Slovenije. Pismonoša je namreč na novinarsko konferenco prinesel pismo podpore sodelavcev, v katerem ti zahtevajo takojšen umik ukrepov zoper Gržiniča in nadaljevanje nedokončanih pogajanj s sindikalno skupino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vozilo1234
19. 04. 2017 08.53
če je pameten se bo obrnil na sodišče oziroma odvetnika
ochi
18. 04. 2017 17.26
-3
Fora je v tem da so 15 let na polno zaposloval južnjake ki so nižali pplačilni standard. Zdej je pa seljo videl človeka v mestu in se mu je dvignu nos.
ochi
18. 04. 2017 17.23
+13
Ta je zgleša edini sindikalist v slo ki ni kupljen s strani firme. Kaj se zgodi s takimi pa vidimo.
fafajonka
18. 04. 2017 17.19
-9
Aha, tale je kriv zamika pri pošiljanju paketov.........zdaj vem zakaj šele popoldan dobim pošto, čeprav imam do nje dvesto metrov.
mallonge
18. 04. 2017 17.08
+1
Koprivnikar jim je pokazal smer in način.
kaslc 1
18. 04. 2017 16.56
-2
g-brainsa za predsednika pa bo vse ok,hiiii
nnanna
18. 04. 2017 16.54
-19
poln kufer imam teh kvazi sindikalistov!
fafajonka
18. 04. 2017 17.20
+6
Bo morala policija malo pobrskati po tvojem kufru...........-D
boy123
18. 04. 2017 16.53
-4
To ti je mafija......
murinar
18. 04. 2017 16.47
+4
Glavnega za glavo skrajšajte!
Sputnik
18. 04. 2017 16.43
-9
sindikat že več kot 100 let ne dela v dobro delavca
kaslc 1
18. 04. 2017 16.32
+8
poglejte kam je mercator zasel odkar je privatiziran,demokradi
komarec
18. 04. 2017 16.28
+4
Revolucija teši nastale situacije.
kaslc 1
18. 04. 2017 16.28
+6
evo vam demokracije
komarec
18. 04. 2017 16.29
+1
Nikiiy
18. 04. 2017 16.10
+22
motorje POGASNAT..TORBE na kup..pa naj vodilni vidijo svoj OBUP..
CURVANORD Zanetti
18. 04. 2017 16.40
+4
Ne bi rekel danes bil na posti in videl da jim gre prodaja svec in cokoladic na polno
AkenBosch
18. 04. 2017 16.08
+40
Prvo morajo po navodilih vsakomur vsiljevat čokoladice in ostali krš, ki ga hočejo prodajat, zdaj pa morajo še za isto plačilo delat več kot osem ur? Dajte narest eno nekajdnevno orenk stavko, pa bo vodstvo hitro prišlo k sebi. Upam vsaj.
CURVANORD Zanetti
18. 04. 2017 15.59
+26
Usiva firma v drzavni lasti
hotchilipoper
18. 04. 2017 15.34
+43
Kaj se to dela z delavci da ne moreš verjet,potem naj se ne čudijo,če bo nekomu počil film