Slovenija

'Posodi svojo nogo – Zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min'

Ljubljana, 01. 03. 2012 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

To je geslo svetovne kampanje, katere namen je ozaveščanje o nevarnosti min in boju za njihovo prepoved. Marca bo akcija potekala tudi v Sloveniji. Zbirali bodo tudi sredstva za nakup protez ponesrečenemu jadralnemu padalcu Simonu Vogrincu.

Minsko polje
Minsko polje FOTO: Reuters

ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki v teh dneh obeležuje 14 let obstoja, se je pridružila svetovni kampanji "Posodi svojo nogo – Zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min". Namenjena je ozaveščanju o nevarnosti min in boju za njihovo prepoved, prav danes pa začenja tudi aktivnosti, namenjene ozaveščanju javnosti o nevarnosti min.

Kot so sporočili iz ITF, bo ves marec akcija potekala tudi v Sloveniji. ITF se je namreč v sodelovanju s fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem pridružil mednarodni kampanji za prepoved protipehotnih min (ICBL), poimenovani "Lend Your Leg" (Posodi svojo nogo), ki se izvaja v 138 državah sveta hkrati. Namen kampanje, ki se je v nacionalnem okviru uspešno izvedla lani v Kolumbiji, pa je ozaveščanje o nevarnosti min in boj za njihovo prepoved.

Podporo izrekli tudi politiki

V svetu so se ji pridružile številne znane osebnosti. Podporo kampanji so izrekli tudi nekateri vidni predstavniki slovenske politike, gospodarstva, umetnosti in športa, med njimi Karl Erjavec, Dejan Zavec, Arne Hodalič, Zoran Predin, Radoslav Nesterović in številni drugi.

S pomočjo akcije bodo poleg ozaveščanja poskušali pomagati tudi pri zbiranju sredstev za nakup protez ponesrečenemu jadralnemu padalcu Simonu Vogrincu, ki je nedavno izgubil obe nogi, ko je ob pristanku na pobočju Jahorine v BiH stopil na mino.

V času kampanje številni dogodki

V ta namen so pripravili posebno spletno stran, www.posodisvojonogo.si, na kateri bo mogoče spremljati potek kampanje. V času kampanje bodo potekali številni dogodki, vrhunec akcije pa bo 4. aprila, na mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min, ko naj bi vsi, ki podpirajo boj proti minam, zavihali hlačnico in s tem izrazili simbolično podporo Simonu Vogrincu in vsem žrtvam, ki so zaradi min izgubili del svojega življenja. Prav tako naj bi opozorili države, ki se še niso pridružile konvenciji, naj pristopijo, da bi lahko prepoved min postala globalna in univerzalna.

Kot je dejal direktor ITF Dorijan Maršič, kljub dolgotrajnemu in dolgoletnemu trudu mine ostajajo velik faktor nevarnosti v mnogih državah. "Tudi v Sloveniji smo našli skupno voljo in moč, da izpeljemo ta projekt, z njim ozaveščamo javnost in hkrati tudi pomagamo Simonu, ki mu nesreča ni prizanesla," je dodal.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

json
02. 03. 2012 08.05
-2
Podpiram prepoved min, ampak to z zavihano hlačnico pa je spet še ena neumnost, tako kot tiste pentlje. Kaj se bo spremenilo, če bodo ljudje hodili okrog z zavihano hlačnico ? Nič. Bodo zato prej dosegli, da bodo mine prepovedali ? Ne. Ljudje bodo samo hodili okrog z zavihano hlačnico in samo dokazovali da so ovce.