Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Takšnega strahu nočem nikoli več občutiti'

Tokio, 11. 03. 2011 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Boštjan Tušek/Špela Zupan/M.K./STA
Komentarji
44

Potres na Japonskem je močno prestrašil tudi Slovence, ki tam živijo. Kot pravi Boštjan Bertalič, ki v Tokiu živi že osem let, je v trenutku zavladala vsesplošna panika. "Okrog sebe sem slišal, kako so ljudje kričali," se spominja.

Miha Blažič - N'toko
Miha Blažič - N'toko FOTO: Miro Majcen
Ste na Japonskem ali poznate koga, ki je tam? Bi nam bili pripravljeni iz prve roke povedati, kakšne so razmere na terenu? Pošljite nam svoj kontakt na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si.

Slovenski raper Miha Blažič z umetniškim imenom N'toko je po silovitem potresu na Japonskem okoli 9. ure sporočil, da "na zahodu Tokia še vedno tresejo popotresni sunki, ampak hujši del je očitno za nami. Potres očitno ni povzročil toliko škode, kot jo trenutno povzročajo cunamiji."

Ko je udarilo, je ravno izstopil iz vlaka. "Vsi smo se hitro premaknili na sredino malega parka pred postajo v Koenjiju. Na tla je vrglo nekaj svetilk ulične razsvetljave in strešnikov. Ljudje so ostali precej mirni glede na zaskrbljujočo situacijo, saj v Tokiu še niso doživeli takih sunkov." Vse skupaj je trajalo kake tri minute.

"Zdaj vsi spremljamo poročila in molimo, da bodo cunamiji terjali čim manjši davek, prva poročila o smrtnih žrtvah pa že prihajajo." Po njegovih besedah so posnetki z obale grozljivi. A upajo na najboljše. "Poleg naravnih katastrof se imamo dobro!" je še zapisal.

Mirjam Cuk Moishi živi na Japonskem od leta 2005, kjer je poročena z Japoncem.
Mirjam Cuk Moishi živi na Japonskem od leta 2005, kjer je poročena z Japoncem. FOTO: osebni arhiv

Slovenka Mirjam Cuk Moishi je povedala, da je bil potres v Saitami, ki je od žarišča oddaljena 500 kilometrov, šeste stopnje. Okoli 9.30 so jih na vsakih pet minut tresli razmeroma močni popotresni sunki. "Takrat tečemo ven na plano." Okoli 11. ure je sporočila, da so popotresni sunki šibkejši. Dodala je, da so v redu, vendar v pripravljenosti.

Ministrski predsednik je imel novinarsko konferenco, oblasti že ukrepajo. Na hudo prizadetih območjih imajo probleme s cunamiji, ki so precej visoki. Vlaki skoraj vsi stojijo oziroma prilagajajo vožnjo. Splet deluje, na severovzhodu skoraj nikjer ni elektrike. Slabo delujejo telefonske linije, tako da je težko koga priklicati. ''Niti jaz ne morem klicati ven,'' je poudarila.

'Kako reagirati?'

V Tokiu je za nekaj časa vse obstalo, po televiziji poročajo o ogromni škodi. Gledamo cunami, ki preplavlja polja, spodnaša vse, kar je pred njim ... Skozi okno sem videla ogromen oblak dima, ki se je vil iz neke stavbe, tudi rafinerija nafte je v plamenih. Dominika Fernandez

Slovenka Dominika Fernandez je prvi potresni sunek v Tokiu začutila nekaj minut pred 15. uro po lokalnem času. ''Bil je zelo močan. S hčerko sva bili v stanovanju, v četrtem nadstropju stavbe s sedmimi nadstropji. Tla so se izmikala pod nogami, tako da sem se morala usesti. Knjige so padale s polic, bala sem se, da se bodo prevrnile težke omare. Okna so šklepetala ...''

Razmišljala je, ali naj zbudi šestmesečno hčerko, ki je še vedno spala. ''Misli so delale hitro, a nejasno: kako reagirati? Z dvigalom je prepovedano oditi, po strmih stopnicah pa se mi je zdelo zelo nevarno, z dojenčkom v rokah.'' Takrat se je nekoliko umirilo, pogledala je skozi okno in videla množico ljudi, ki so se zatekli iz pisarn na ulico. ''Rekla sem si, da mora biti hud potres, saj pri manjših ni videti nikakršnih reakcij.''

''Kmalu po 15. uri je prišel drugi potresni sunek, približno enako močan kot prvi. Takrat sem se odločila: obula sem se, se oblekla, pripravila topla oblačila za hčerko in odšla v njeno sobo, da se ob koncu tresenja zatečeva na cesto. Tako sva prišli v pritličje stavbe, kjer se je že nabrala pisana druščina: vratar, nekaj družin in mamic z dojenčki. Vsi smo bili pošteno pretreseni. Vratar nam je poročal o cunamiju, ki se je sprožil na Pacifiku.''

Dominika Fernandez je v Tokio prišla pred petimi meseci s hčerko in možem, ki dela kot inženir pri Nissanu. Tukaj bo še vsaj tri leta. Živi v centru Tokia, sicer na mirnejšem delu, vendar v središču dogajanja, na južnem obrobju Yoyogi Parka.
Dominika Fernandez je v Tokio prišla pred petimi meseci s hčerko in možem, ki dela kot inženir pri Nissanu. Tukaj bo še vsaj tri leta. Živi v centru Tokia, sicer na mirnejšem delu, vendar v središču dogajanja, na južnem obrobju Yoyogi Parka. FOTO: osebni arhiv
Slovenec na Tajvanu, ki je trenutno v Tajpeju, je na blogu zapisal: ''Tajvan je OK! Tukaj ni bilo cunamija, le nekaj bolj močnih valov, a nič takega, kar bi povzročilo dodatno škodo. Tokrat smo imeli ogromno srečo.'' Na Japonskem ima prijatelje in resnično so bili šokirani. ''Res mi je žal za Japonsko, iskreno sožalje,'' je poudaril.

''Po slabi uri in nekaj lažjih popotresnih sunkih smo se vsi vrnili v svoja stanovanja. Vendar popotresnih sunkov še ni konec. Še vedno od časa do časa čutimo premikanje tal. Opozorila pred cunamiji so bila, vendar ni bilo, vsaj za nas, nikakršnih natančnejših navodil. Poročila po televiziji smo spremljali enako kot po vsem svetu, seveda je za nas to realnost, ki grozi. Vendar naj bi po poročilih vsaj prvi val udaril bolj na severovzhodu države.''

Okoli 12. ure je sporočila, da sta s hčerko trenutno doma. ''Spremljamo poročila, telefonske linije ne delujejo, informiramo se po spletu. Ne vem, kje je moj mož, ob 17. uri (po lokalnem času, op. a.) so jih namreč spustili domov, vendar je bila avtocesta zaprta.'' V Tokiu je ponekod zmanjkalo tudi elektrike, ''vendar mislim, da je problem že rešen''.

Udarilo na nasprotni obali Niigate

Domen Vrtačnik, ki je poročen z Japonko, s katero živita v Sloveniji, je govoril s taščo na Japonskem. Je v Niigati, znanem žarišču potresov, kjer ni treslo. ''Udarilo je na nasprotni obali. Povedala mi je še, da je za Japonce današnji potres čisto nekaj običajnega in ni tako hudo, kot poročajo svetovni mediji,'' je dejal. "Trenutno je severni del Japonske v normalnem stanju. Potres je bil tam z močjo 4,3, v Tokio pa 6,1. Severni del ni prizadet, a na nasprotni obali je bila magnituda 7. V prefekturi Niigata zaenkrat ni nevarnosti cunamijev, je pa zelo izrazita razpoka v mestu Joetsu, ki naj bi znašala okoli 18 kilometrov po dolžini. Telefonske linije so motene, vendar so na delu ekipe pripravljene za primere potresov," je še sporočil.

Alenka Oldroyd in Anže Žnidaršič sta na Havajih

Alenka Oldroyd
Alenka Oldroyd FOTO: POP TV

Naša kolegica Alenka Oldroyd je na Havajih, kjer so prav tako izdali opozorilo pred cunamiji. Kot je dejala za 24UR, je župan ob zadnjem poročanju za televizijo dejal, da so imeli tokrat srečo, saj cunami ni zahteval žrtev. Najbolj so prizadeta pristanišča na zahodu havajskega otočja in nekateri nezaščiteni obmorski predeli. “V Honolujuju vlada spokojna tišina, še vedno velja prepoved vožnje in opozorila ljudem, naj se ne približujejo morju. Šole so danes zaprte, državni uradi samevajo.”

Kot je razložila, se je vse začelo z informacijo o katastrofalnem potresu na Japonskem, sledila pa so ugibanja o morebitni nevarnosti cunamijev. Ob 21. uri so prvič zaslišali sirene in sledila so navodila o evakuaciji z območja v neposredni bližini morja.

“Strokovnjaki s centra za opozorila pred cunamiji, policija, civilna zaščita in ostali odgovorni so neposredno ali prek medijev usmerjali ljudi in dajali navodila: lastniki ladij naj umaknejo svoja plovila na morje ali na kopno. Očitno so navodila upoštevali, saj o večji škodi in žrtvah za zdaj k sreči ne poročajo,” je še dodala.

Anže Žnidaršič
Anže Žnidaršič FOTO: osebni arhiv
Nihče od nas niti ni šel v trgovino po zaloge. Mogoče smo neodgovorni, mogoče pa le brezbrižni. Anže Žnidaršič

Bo besedah Anžeta Žnidaršiča, ki študira v Honoluluju na Havajih, se je panika začela okoli 21. ure po lokalnem času. ''Okoli 22. ure smo slišali prve sirene. Trgovine in bencinske črpalke so postale nabito polne.'' Tišino so na vsako uro preglasile le glasne sirene, ki so opozarjale pred cunamiji. Povedal je, da je bila panika predvsem med turisti, "domačini so bolj vajeni opozoril. Vseeno so z območja Waikikija umaknili tudi vse brezdomce na varno.''

Okoli polnoči je šel ven s fotoaparatom, ko je posnel opozorila pred cunamiji. Policisti pa mu niso dovolili do obale Waikiki Beach. Na univerzi, kjer študira, so jim sporočili, kam se morajo umakniti. Dogajanje so spremljali po televiziji. ''Po 3. uri sem nestrpno pričakoval, kaj bo. Moji sostanovalki sta se prej že odpravili spat in mi naročili, naj ju zbudim, če se kaj zgodi. Ena od sostanovalk je bila tu že lani in ima več izkušenj in je zato tega kar prespala. Na srečo do 3.20 ni bilo nič pretresljivega. Na gladini oceana je bilo vidno, da se nekaj dogaja, vendar nič pretresljivega. Ob 3.30 so se čez Ala Wai Canal proti Waikikiju začeli vračati avtomobili.'' Ceste so bile namreč v času opozoril zaprte. A ''na srečo je bil ves strah zaman''. Za Anžeta je bil to prvi cunami, ki ga je doživel.

Opozorilo dve uri pred cunamijem na Waikikiju:

Sirene opozarjajo na prihod cunjamijev na Waikiki:

Slovenci niso poškodovani

Nihče od Slovencev ni poškodovan. Na nas se tudi ni nihče obrnil, dobivamo le poizvedbe iz Ljubljane zaskrbljenih svojcev. Trenutno iščemo kontakt s slovenskimi turistkami, ki so bile izven Tokia. V Tokiu so vsi v redu, saj je to eden najbolj varnih krajev na Japonskem. Veleposlanica Helena Drnovšek Zorko

Slovensko zunanje ministrstvo je v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem. Stik so že vzpostavili s 13 Slovenci. Zaenkrat nimajo podatkov o poškodovanih Slovencih, prav tako med potresom niso bili ranjeni diplomati in uslužbenci veleposlaništva. Sicer na Japonskem stalno živi okoli 20 slovenskih državljanov, v državi pa sta še dve delegaciji slovenskih raziskovalcev in študentov.

S turistične agencije Kompas so sporočili, da imajo na Japonskem dva gosta, ki sta na varnem. ''Sta na križarjenju in ladja je zaradi varnosti že izplula iz pristanišča v Nagasakiju.'' Na širšem območju, kjer so še možni cunamiji, nimajo gostov v obalnih krajih. ''Smo pa obvestili goste, ki so na skupinskih potovanjih ter priletijo danes na Tajvan in potem nadaljujejo pot po jugovzhodu Azije.'' Gostje, ki so bili na Baliju, pa ravno danes letijo nazaj v Evropo.

Tudi iz agencije Cruise&Ferry Center so potrdili, da so potniki na ladji Azamara Quest, med katerimi sta tudi omenjena Slovenca, dobro. Križarka, ki pluje ob Japonski, je bila v času tragedije od žarišča potresa oddaljena več sto kilometrov, potniki niso občutili potresa. Potem ko so izpluli iz Nagasakija, bodo v nedeljo predvidoma pristali v japonski Osaki. Ladja Azamara Quest je 5. marca v okviru 12-dnevnega križarjenja izplula iz Hongkonga, potovanje pa naj bi zaključila 17. marca v Šanghaju, so še povedali pri Cruise&Ferry Center, ki je uradni zastopnik ladjarja Azamara Club Cruises, ki organizira križarjenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krainburger
12. 03. 2011 11.52
"....ki je poročen z Japonko, s katero živita v Sloveniji, je govoril s taščo na Japonskem. Je v Niigati, znanem žarišču potresov, kjer ni treslo. ''Udarilo je na nasprotni obali. Povedala mi je še, da je za Japonce današnji potres čisto nekaj običajnega in ni tako hudo, kot poročajo svetovni mediji,'' je dejal. " "tašča nekega vrtačnika mu je povedala in on je povedal nam. ekskluzivno, seveda!" 24ur- kvazinovinarji. ko človek pomisli da ste dosegli poden, ga vedno presenetite. greste do konca in naprej!
LEGIONER
12. 03. 2011 09.51
NAJBL VAŽNA PRI VSEM TEM JE REKLAMA NA ZACETKU POSNETKA TUD KO BOSTE OBJAVL DA JE MILJON PA POL SLOVENCEV POMRLO BOSTE NAJPREJ SPUSTL REKLAMO ZA HAMBURGERJE BEDNO RES
Alex 96
12. 03. 2011 07.42
Tale njena ekscelenca je pa ful dobra retoričarka.
Pancho57
11. 03. 2011 23.27
A se ne učijo?
nefretete
11. 03. 2011 23.24
gregb 11.03.2011, 17:38 39 kaj je z vami ljudje po svetu se dogajajo katastrofe vi se pa tle kregate ali je OLDROYD slovenski priimek al ne...sram vas je loh da take tle gor pišete Ops, nikar ne govori neumnosti... Dva ali trije taki sunki lahko zbrišejo Slovenijo iz zemljevida sveta, fino bo, če bo kje zapisano, da Oldroyd ni slovenski priimek, nosila pa ga je ponosna in lepa Slovenka. Če bomo jokali, bo bolje? Vsem nam je žal, da se ljudem to dogaja, jutri smo lahko na vrsti. In ja po svetu se dogajajo katastrofe. Mi smo tudi svet in se nam pred očmi dogaja strahota...
Lidija Šijanec
11. 03. 2011 22.33
brez besed dokaj žalostno :( ubogi narod
buderus
11. 03. 2011 22.27
Imata pa eksluzivne poročevalce, manka samo še hišnik iz podjetja Toyota.
Allbr
11. 03. 2011 22.06
Sej že 100 let vemo, da bo Japonsko prileplo na Kitajsko. Hočejo s to novico povedat, da lahko v miru v naslonjačih delamo analizo?
vedronebo
11. 03. 2011 22.05
Zanima me, kdo je imenoval slovensko veleposlanico Drnovškovo. Gospa ni sposobna skupaj spraviti enega poštenega stavka. Bogve, če je sploh pismena?
LuckyBastardo
11. 03. 2011 21.41
to pa so nvice za rubriko SLOVENIJA
Madyy
11. 03. 2011 21.02
Je pa res, da slabo spijo Lopovi, Kriminalci in tisti ki jih celo noč Faušija gloda..? In tisti, ki se ne znajdejo v sistemu...
Ciymbalta
11. 03. 2011 20.08
Ja če ne morejo spat naj vzamejo tablete za spat,pa bojo lahko spali.
Pancho57
11. 03. 2011 19.26
Baje se zdaj otroci v šoli učijo razširjeno obecedo, kjer je tudi y, x, ć......
Das.StimmtNicht
11. 03. 2011 19.11
dajmo ZDA, dajmo evropa, dajmo japonska, dajmo rusija, dajmo J koreja, dajmo kitajska! ....em, kaj pa če tazadni vseeno nebi?
Madyy
11. 03. 2011 18.52
Js tud ne spim pa tega ne obešam na veliki zvon, saj noč ni samo za spanje...
SuperBATman.3
11. 03. 2011 17.49
Se sreca da nam ne bo nc k smo itak zaostal za casom
gregb
11. 03. 2011 17.38
kaj je z vami ljudje po svetu se dogajajo katastrofe vi se pa tle kregate ali je OLDROYD slovenski priimek al ne...sram vas je loh da take tle gor pišete
Marko Hribar
11. 03. 2011 17.13
tarzi11.03.2011, 15:49-50 Oldroyd.NI SLOVENSKI PRIIMEK, .* Ti pa si mim :D če se ženska poroči ponavadi prevzame možev priimek...drugač pa kaj če daš otroku tuje ime tut ni slovenc pol al kaj? :)))
n3red
11. 03. 2011 17.05
Tarzi vsak, ki zivi v Sloveniji, ima slovensko drzavljanstvo, je bil tu rojen ali ne, placuje davke in pusti da ga ta vlada j* v glavo je po drzavljanstvu Slovenc in ima cisto pravico, da se predstavi kot Slovenc. Iz tvojih komentarjev lahko razberem le da si podn od cloveka.
Trenirka_SDS
11. 03. 2011 16.50
p.s. jaz sem tudi danes posnel dvorišče nekje v Ljubljani, 10 mesecev pred letom 2012