Slovenija

Vrstniško video nasilje

Ljubljana, 10. 04. 2007 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Epidemija mladostniškega nasilja, ki ga storilci snemajo na mobilne telefone, se širi tudi po Sloveniji.

Italijanski šolski minister je minuli teden šolarjem povsem prepovedal uporabo mobilnih telefonov v šolah. Uporabljali so jih namreč za snemanje nasilnih dejanj in jih nato objavljali na internetu. Na dan so prišli posnetki mučenja invalidnega sošolca in spolnega nadlegovanja učiteljice.

Posnetek slovenskega vrstniškega nasilja: Epidemija laičnega video nasilništva je dosegla tudi naše kraje
Posnetek slovenskega vrstniškega nasilja: Epidemija laičnega video nasilništva je dosegla tudi naše kraje FOTO:

Tudi eden od slovenskih posnetkov nasilja med mladimi kroži po internetu. Z sodobnimi tehnologijami je mučenje namreč dobilo novo obliko. Izživljanje, ki je v mednarodni strokovni javnosti znano pod strokovnim izrazom 'cyber-bullying', posnamejo z mobilnim telefonom in ga nato objavijo na svetovnem spletu. Žrtve so pogosto tudi učitelji.

Nedavno so v srednji lesarski šoli v Ljubljani odkrili primer dijaka, ki so ga sošolci mučili in vse to tudi posneli. Na posnetku, ki ga hrani policija, so njegovi mučitelji pljuvali, njihove izpljunke pa je moral dijak lizati.

Po nekaterih raziskavah je vsak dvajseti učenec žrtev nasilja sošolcev. Po internetu krožijo grozljivi posnetki brutalnega nasilja med mladimi. Starejši mladostniki grozijo, izsiljujejo, mučijo šibkejše ali mlajše vrstnike, o čemer bodo strokovnjaki in žrtve nasilja spregovoril tudi v četrtkovi oddaji Trenja ob 20. uri na POPTV.

Če tudi vi poznate kakšen primer, če ste bili žrtev vrstniškega nasilja, če ste starši, ki ne vidite izhoda, ali pa učitelj, ki pozna konkretne primere (anonimnost zagotovljena), vas pozivamo, da se nam oglasite na trenja@pop-tv.si ali 01/589 33 25.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

user491
12. 04. 2007 20.22
ko sem bil v OS, so nas prfoxi še nekje do 6ga razreda, povsem mirno klofnli, pa si bil tiho. Tud stara Juga je v šolah mela neki plusov, na žalost je blo več minusov itak. Ampak tole danes je v vsakem primeru nerešljivo, ker vidimo posnetke učencev na zahodu......... naši tamali jih samo kopirajo (v idejah).
tomipirc@siol.net
12. 04. 2007 19.45
Bi jaz pokazal tem pi... !! Prokleti kre**** za******. Upam da jih vse dobijo. Sam se bojim, da bodo pri našem sistemu odnesli celo kožo. ...
tomi 2
12. 04. 2007 18.19
da tole nardi kir mojmu otroku bi naredu z njemu in njegovo familijo to kar je trobec počel. ne vem pa zakaj bodo zdej še ukinali uporabo mobitelov v šoli, da pol sploh ne bo dokazev o nasilju? hvala bogu da lahko posnemejo otroc to da se vidi kaj se dogaja...šolstvo si zastiska oči zato pa zdej pravjo da so vzrok mobiteli:)
j_erry2002@hotmail.com
12. 04. 2007 15.59
Samo en citat: "Arbeit macht frei!!!" Vsakega takega nasilneža na Goli otok, pa kamne prenašat iz enga konca otoka na drugega. Vmes pa nenehano šikaniranje, poniževanje, skratka vse to kar je on delal drugim!!!! Tu pomaga samo eye for an eye...
kriss714@amis.net
11. 04. 2007 23.02
To je posledica permisivne vzgoje, ki jo propagirajo histerične feministke. Še slabše bo.
Vegos
11. 04. 2007 18.54
Pustite Strojane pri miru, takrat je ljudstvo čisto pravilno ukrepalo; ampak to za tole problematiko niti ni relevantno. Hanžek se lahko zaradi mene živ požre, pa sem levičar (tolk o tem predalčkanju, kaj je zdaj, ko vam povprečje kvarim, a?), tejle mulariji ali vrnit milo za žajfo, ali prisilno družbeno koristno delo, ali pa v kakšno špartansko ustanovo za nekaj cajta... ...to je pa ena situacija v kateri bi arogantni oficirji v vojski kar prav prišli...
ernest83
11. 04. 2007 18.48
pkorosec, žalostno ja, ampak pri Strojanovih se je pokazalo, kaj se zgodi, ko ljudje hočejo naredit red. Najdejo se ljudje, ki začnejo kričat, kje so pravice teh, kje so pravice tistih, kje so pravice tistih, ki bi radi imeli mir pa nikogar ne briga. Takrat so bli cigani, zdaj so "otroci", drugič bojo penzionisti. Pa gremo poskusit kaj bi blo, če bi nekdo resno predlagal neko hudo kazen. Recimo poseben razred samo za take, pod strogim nadzorom. Reči kar hočeš, ampak Hanžek bi izgubil še zadnja dva lasa, kakšno fašistično segregacijo se gremo. V tej državi ne sme nihče nič naredit, ker smo tako papeški. Zato sem mešal leve (nč desnih).
lup1
11. 04. 2007 17.04
Ah, saj se ne čudim. Učiteljem so vzete vse možnosti, da naredijo karkoli. Ne sme ga na licu mesta vprašat, celo enke mu ne sme dati, tudi če ga vpraša naslednjič (se mora zagovarjat, kako da je tako slab učitelj, da ima v razredu takšne, ki imajo enke), ne sme ga poslat izven razreda, če pa staršem kaj omenijo je pa cel halo. Takšen je pač rezultat, če imajo mladostniki samo pravice. Tudi sam sem bil nekajkrat žrtev (na srečo sem več gledal kot bil). Začne se ponavadi z majhnimi stvarmi, zafrkavanje, zezanje. Nihče ne opazi ali noče opazit. Kar naenkrat pa te pričakajo. In ne, ne mislim, da bi kaj pomagalo če bi jih kdo pretepel. Naslednjič bi se vživeli v vlogo tistega, ki jih je pretepel. Polna jih bi bilo potrebno zaposlit, s čimerkoli, samo da nima časa razmišljat o neumnostih. Morda bi jih vojska streznila.
svecka@email.si
11. 04. 2007 17.04
da , smrtna kazen, 4x povišane kazni za vse, v zaporih naj bodo zaporniki sužnji in naj delajo za državo, pedofile pred zid in streljaj, mladoletne v zapor in stroga vzgoja ali pa akr doživljensko suženjstvo. In seveda za ponavljajoče prekrškarje tudi smrtna kazen.
pkorosec
11. 04. 2007 16.51
Da podam svoje resitve .... po vzoru Kitajske in SZ bi se morali lotiti prevzgoje človeka in to med drugim poleg intenzivne vzgoje vsebuje tudi smrtno kazen in prisilno delo.
pkorosec
11. 04. 2007 16.38
ernest83, cestitam da si zacel s levimi in desnimi. Pa kaj tu strojane, pa drnovska, pa hanzka zraven mesas? Platno in škarje ima v rokah janša, pa bomo vidli kaj bo pri tej situaiciji popravo. Dejstvo je, da je nekaj v nasem sistemu hudo narobe, ce se lahko pocno taksne svinjarije kot se, in to nekaznovano. Ucitelji (sam sem sin uciteljice na OS) so dandanes zivcne razvaline, ki vsak dan trpijo zaradi strahu pred huligani, ki bi jih naj moral brzdati po mirni poti. Taksni kot so otroci, pa so tudi starsi teh otrok. Mnogi so sami zrtve svojih nasilnih otrok, mnogi pa so isti podn kot so oni. Ta problem je treba resevati na širši fronti in to radikalno. Vam povem eno zgodbico za razmislek. Pred pol leta je en zabit 17letni nicvrednez, skupaj s svojim mladoletnim kolegom ponoci ukradel ducat kur, sosedu. Te kure sta nedalec stran na cestnem kriziscu T sadisticno ubila, ter s krvjo risala kroge po asfaltu. Policija ju je zacuda uspela odkriti, a ker sta bila oba polnoletna, sankcije seveda niso prisle v poštev. Danes je pred dnevi mati tega bedaka izpisala iz srednje strojne sole v MB, ker mu je grozil izbris. Zdaj tale bedak pohajkuje po ulicah cele dneve (hoja je podobna hoji orangutana) in ne rabiš biti raketni inzenir, da ves da bo v bliznji prihodnosti prisel dan, ko bo spet naredil kaksno pisdarijo. Ali se bo spet znesel nad kaksno zivaljo, ali bo kaj ukradel ali bilokaj. Zdaj pa mene zanima, ali je drzava slepa in njene institucije od socialne pa vse do policije. A ni jasno, da bo taksen bedak spet kaksno uspicil? Mi je vsec stara stalinska ustava, ki je tudi za mladoletnike nad 14 let predvidevala stroge ukrepe. Danes pa se tile huligani policiji smejejo v obraz. Kaj pa naj jaz kot posameznik storim? Najraje bi ga premlatil v opomin, vendar lahko kasneje zivim v vecnem strahu pred mascevanjem, da se znese nad mojo lastnino ali zivalmi v moji odsotnosti. Ali pa da me njegovi zahojeni starsi tozijo na sodiscu. Ali je to tale SVOBODA, da zivis v strahu pred dejanji ponorelih huliganov, ki jih je zal vsak dan vec?
ernest83
11. 04. 2007 15.37
Ko se je ulica spravila nad Strojane je šlo pol Slovenije v zrak, zdaj se bi pa tu spravljali nad 12 letnike. Odločte se enkrat. Država pa nič ne naredi. Kaj pa naj naredi, če ne sme nič naredit, ker levičarji takoj začnejo dobivat živčne zlome kar po vrsti.
ernest83
11. 04. 2007 15.33
Ne, te ki so tako nasilni in tako naprej, mora najprej obiskat Hanžek oziroma njegova naslednica, potem Drnovšek, ljudje morajo zbirat denar za njih, uredit jim je treba hišo, da bojo živeli lepše in boljše in na tuj račun. Če smo tako prijazni do nekaterih huliganov, ne vem zakaj ne bi bli do vseh. Imajo lep zgled že pri Strojanovih.
MaTTO1133
11. 04. 2007 15.19
yowie21 pa kaj bo ucitelj naredil? Ce bo kaj pameten bojo se njega narezali... Mislim, da bi bila edina resitev, da v razredu namestijo 20 kamer in dijake privezejo z lisicami na stol, ki je zabetoniran v tla ^^ Ne vem kam nas to pelje... P.s. pa vedno se spravijo na kaksnega sibkejsega IN TAKSNI SO ZAME NAJVECJE PICKE, KI ZIVIJO... NA VECJEGA SE PA SEVEDA NE UPAJO SPRAVT CEFURJI JEDNI!
j_erry2002@hotmail.com
11. 04. 2007 14.15
Manjka vzgoje z strani staršev. Ampak kako naj bodo ti šmrkovci vzgojeni, ko pa še njihovi starši niso?!? Starši takšnih izmečkov so ponavadi nezainteresirani, sami neprilagojeni, NIKAKOR NE nujno iz slabše izobraženih družin, skratka starši so dostikrat ljudje, ki si niti ne zaslužijo biti starši in je škoda da sploh imajo otroke. Rešitev je mnogo in kar nekaj jih je že predlaganih na forumu, ampak se kot ponavadi ne bo v tej državi zgodilo NIČ, pa naj bo na oblasti levica ali desnica! In kaj nam ostane? Reševanje težav v lastni režiji... Vigilante way...
Vegos
11. 04. 2007 14.14
Jerry, motiš se. Kritika je desničar. Levičar sem recimo jaz; pa te popolnoma podpriam in se s tabo strinjam. Ampak ja, naj si mularije svoje pravice nekam vtakne, če jih ni sposobna spoštovat. Če ti nekoga kresneš na gobec, si s tem sam sebi ukinil pravico do tega, da tebe nihče ne kresne na gobec.
yowie21@gmail.com
11. 04. 2007 12.44
Ja hvalabogu da so vsaj posneli to pa da se vidi kaj mularija počne. Se pa strinjam - treba je začet z vzgojo in to DOMA, potem ko so že enkrat v (srednji) šoli in se obnašajo kot huligani jim dodpovedovanje ne zaleže več.... Je pa res katastrofa kaj si upajo in kako imajo srce delat kaj takega svojim vrstnikom!!! In še huje, da se ti učitelji obrnejo stran - kaki so to učitelji?!?!?
polo19sdi
11. 04. 2007 12.23
Žal smo v takem obdobju...kapitalističnem, da se to dogaja in je postalo del vsakdanjika. Kaj naredit? V bistvu nemoreš nič. Če razgrajača pretepeš te toži, pol ljudi ki se borijo za človekove pravice te obsoja... Če ti njega tožiš...je isti problem...procedura se vleče vleče...zastara ali pa je neko minimalno zadoščenje...nasilneš še vedno poče kar se mu zaljubi. Sicer pa se ve...vedno je skupina če pride do takih nasilni dejanj. Da bi se posameznik spravil kar na enega...to se skoraj ne dogaja...
pomi@auspuh.com
11. 04. 2007 11.50
Niso problem gsmi. Celo nasprotno, saj vsaj v javnost pride. Problem je vzgoja doma in popolna odpoved šolskega sistema, vključno z možnostjo takojšnjega kaznovanja otrok in tudi staršev. Moralno in materijalno. V mojih časih tega ni bilo. Res je pkorosec, partija je imela vsaj red v državi, če drugega ne. Nasilja je bilo minimalno. V mojem mestu so bili 4 miličniki. Danes jih je 300. Učiteljem takoj dati možnost kaznovanja - tudi fizičnega.
D-ATAsysXtreme
11. 04. 2007 11.44
to ko gledam, nimam besed...ko berem nepotrebne komentare še manj...vem pa zagotovo, da bo svojega sina, trenutno starega tri leta, branil z vseh sredstvih če bo potrebno...res je da ne morem preprečiti, da mu se kaj takšnega zgodi, lahko pa zagotovo rečem, da mu se od iste skupine dvakrat ne bo zgodilo...ker bom prečesal ta je***i planet, da najdem tiste/ga, ki mu naredi kaj žalega...