Slovenija

Kriminalisti 'se pogovarjajo' z viri

Ljubljana/Helsinki, 03. 09. 2008 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
N.D./M.K./J.B./V.L./Š.Z./S.L./STA
Komentarji
1159

Ker se finska televizija za svojo oddajo o Patrii ne namerava opravičiti, se je premier Janša odločil za tožbo v imenu vlade. Medtem slovenski kriminalisti opravljajo razgovore z ljudmi, ki so v oddaji sodelovali.

Cvikl se ne počuti osumljenega.
Cvikl se ne počuti osumljenega. FOTO: POP TV
Kriminalistična preiskava je bila sprožena pravočasno in je vodena v skladu z zakonskimi pooblastili ter kriminalistično stroko. Slovenska policija

Policija po Sloveniji po objavi finske televizijske oddaje o Patrii že opravlja informativne razgovore s Slovenci, ki so v oddaji sodelovali in trdili, da imajo dokaze o domnevnem podkupovanju. Tako sta dva kriminalista že obiskala poslanca Milana M. Cvikla in direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja. Jutri naj bi obiskali tudi predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa. Ta se obiska kriminalistov ne boji, ravno obratno, kot pravi, ga je celo vesel, saj mu bo omogočil, da bo povedal tisto, kar ve že nekaj časa, a si policija ni upala vzeti časa za razgovor z njim.

"Slovenska policija trenutno izvaja ukrepe, s katerimi želi preveriti navedbe, ki so se v zadnjih dneh pojavile v finskih in slovenskih medijih o obstoju in posedovanju dokazil in podatkov povezanih s sumi korupcijskih kaznivih dejanj," so sporočili iz policije. "Policija navedbe, izrečene s strani različnih oseb, preverja, tako da z njimi opravlja informativne razgovore z namenom, da bi zavarovala morebitna dokazila, ki bi lahko služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Izvedli bomo vse potrebne ukrepe za zagotovitev in zavarovanje podatkov v Sloveniji in prav tako v sodelovanju s finsko policijo za njihovo zagotovitev in zavarovanje na Finskem,'' so zagotovili. ''Policija o vseh ukrepih sproti obvešča pristojno državno tožilstvo, ki usmerja kriminalistično preiskavo,'' tudi piše v sporočilu. Policija še navaja, da "zaradi operativnega interesa kriminalistične preiskave javnost žal ne more obveščati o vseh do sedaj opravljenih ukrepih, saj bi tako razkrivanje lahko ogrozilo uspešnost nadaljnjih postopkov".

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je pojasnil, da je dolžnost policije, da se odzove na tako močne izjave, hkrati pa tudi zaščiti priče in morebitni korupciji pride do dna. Mate dodaja, da bodo ukrepali tudi proti tistim, ki so podali lažne prijave.

Cvikl: Ne pustim se ustrahovati

Kot je za 24ur.com povedal Cvikl, je 'zadovoljen', da so si kriminalisti vzeli čas zanj. Pogovor je tekel predvsem o temi delovanja parlamentarne komisije o nakupu oklepnikov, ki ji je predsedoval, vendar pa je bilo po njegovih besedah v podtonu čutiti, da so tam predvsem zaradi njegovega sodelovanja v oddaji finske televizije. Šlo je le za poizvedovanje policije, pojasnjuje Cvikl, zato tudi ni bilo nobenih sklepov. “Nisem pa osumljenec,” je dejal Cvikl. Poslanca SD je zmotilo predvsem, ker gre še za eno preusmerjanje pozornosti. “Obnašajo se tako, kot da smo mi jemali podkupnine, ne pa vladajoča koalicija,” pravi Cvikl.

Povedal bom tisto, kar bi morali vedeti že leto in pol. Milan M. Cvikl

''Dobil sem klic v poslansko skupino predstavnikov slovenske kriminalistične policije, da želijo opravit razgovor z mano,'' je pred razgovorom pojasnil Cvikl. ''Kakšen slučaj,'' je ironično dodal. ''Moje prvo vprašanje v tej zvezi je, ali so že zaslišali Janeza Janšo, Karla Erjavca ter tiste, ki so bodisi sodelovali pri razpisu, pri pripravi pogodbe?'' se je vprašal.

Cvikl je na tiskovni konferenci še dejal, da bo kriminaliste vprašal tudi, ali je osumljen; če bo odgovor pritrdilen, bo odgovarjal le še v prisotnosti odvetnika, sicer bo šlo le za razgovor. Nekdanji predsednik preiskovalne komisije državnega zbora o nakupu oklepnikov je tudi dejal, da se ne počuti osumljenega in da ne ve, česa bi lahko bil osumljen. Prav tako je odločen, da se ne bo dal ustrahovati z napovedmi raznih tožb. Vprašal se je, ali bodo tožili tudi finsko policijo in sodstvo, ki sta osumljence spravila za zapahe. Sam verjame, da je pri nakupu finskih patrij prišlo do klientelizma in korupcije, prepričan pa je tudi, da je novinar Magnus Berglund, avtor oddaje, "suveren in neodvisen človek".

Izredna seja v DZ

Afera Patria se stopnjuje, zato bo jutrišnje soočenje SLOVENIJA ODLOČA namenjeno tej temi. S Finske prihajajo hude obtožbe podkupovanja, ki naj bi segale vse do vrhov slovenske oblasti. Afero resno preiskujejo finski kriminalisti, kaj počnejo slovenski? Oster boj proti korupciji pred vsakimi volitvami obljubljajo vsi. Smo boj proti korupciji res okrepili ali to ostaja izziv naslednjih vlad? Devet predstavnikov parlamentarnih strank bosta soočila Katja Šeruga in Edi Pucer.

Iz poslanske skupine SDS so sporočili, da je 40 poslancev koalicije predsedniku Državnega zbora Francetu Cukjatiju poslalo zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora glede opremljanja slovenske vojske s pehotnimi bojnimi vozili 8×8 ter izvedbe mednarodnega javnega razpisa in obravnave očitkov o domnevnih sumih korupcije pri tej izvedbi.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko meni, da je Milan M. Cvikl s svojim slabim vodenjem parlamentarno preiskovalno komisijo, ki naj bi raziskala nekatere sume, pripeljal v blokado. Med sklepi, ki jih predlagajo pobudniki seje, naj bi DZ ugotovil, da je ministrstvo za obrambo postopalo pravilno, ko je izvedlo mednarodni razpis za nakup osemkolesnikov. DZ naj bi tudi izrekel podporo državnemu tožilstvu in policiji, da skladno s svojimi pooblastili in v sodelovanju z mednarodnimi institucijami nadaljujejo intenzivno preiskavo sumov o korupciji, ministrstvo za obrambo pa pozval, da v primeru potrjenega suma korupcije nemudoma uporabi konkurenčno klavzulo in prekine pogodbo o dobavi oklepnikov.

'Koalicija nas je prehitela'

Poslanci SDS pa niso edini, ki zahtevajo sklic izredne seje na temo Patrie. Kot je pojasnil poslanec LDS Jožef Školč, je koalicija na čelu z Janezom Janšo le izkoristila počasnost LDS, ki je čakala na odločitev drugih poslanskih kolegov. "Cincanje je povzročilo to, da je priložnost, da diktira hrup na seji, dobil prvi minister Janša," je dejal Školč. Pobuda za sklic izredne seje poslancev koalicije se mu zdi po formalni plati skromna in gre 'za že viden scenarij', ko je skušala koalicija z vložitvijo svoje zahteve za izredno sejo zatreti razpravo. Podobno se je po njegovih besedah enkrat že zgodilo v primeru patrij, drugič pa v primeru Mercatorja. Podobno se je po njegovem dogajalo na odboru za obrambo in komisiji, ki je preiskovala nakup oklepnikov.

Lipa zahteva odstop Janše

V stranki Lipa pa so medtem pozvali premierja Janše, da naj odstopi s svojega položaja. Kot v pozivu k odstopu poudarja predsednik stranke Sašo Peče, zadnje informacije dokazujejo, da je v afero Patria vpleten tudi predsednik vlade, kar je po mnenju članov Lipe dodaten razlog za resen razmislek 'ne samo o takojšnji prekinitvi posla, ki krni ugled Slovenije v mednarodni javnosti, marveč tudi o vaši kredibilnosti vodenja države'.

"V kolikor je v vas vsaj kanček dostojanstva in človečnosti, odstopite zaradi škode, ki jo kot premier povzročate naši državi ter njenim državljankam in državljanom. Ti so zaradi vaše nespametne politike podvrženi razslojevanju, revščini, neenakopravnosti, ki jih povzroča delovanje te vlade, predvsem pa vas, v imenu zaščite osebnih interesov," je v pismu pozval Peče.

Janša trdi, da ni vpleten

Premier Janša je poročanje finske televizije, da ga je Patria podkupila, označil za ''čisto laž in konstrukt''. Meni, da je čas objave oddaje skrbno izbran, ''saj gre za predvolilni čas''. Poudaril je, da se v oddaji ne pojavlja njegovo ime, temveč le črka ''J''. Zdi se mu zanimivo, da obtožbe v oddaji prihajajo "iz slovenske strani in so položene v usta finskim novinarjem". Pavšalne obtožne so po premierjevem mnenju izrekli predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, poslanec SD Milan M. Cvikl in direktor Sistemske tehnike Milan Švajger.

Janša je poročanje finske televizije označil za čisto laž in konstrukt.
Janša je poročanje finske televizije označil za čisto laž in konstrukt. FOTO: Tomaž Ungar

Finska televizija YLE je dobila pismo Urada vlade za komuniciranje, ki je bilo namenjeno direktorju finske televizije Mikaelu Jungnerju. Urad je v pismu izpostavil, da je nabor slovenskih sogovornikov pomenljiv, sporno pa je tudi, da novinar, razen namigovanj, v oddaji ne postreže z nobenim konkretnim dokumentom, ki bi potrjeval obtožbe. Na televiziji pravijo, da niso dobili nobenih novih informacij, ki bi pokazale, da tisto, kar so objavili, ne bi bilo res. Zato se tudi ne nameravajo opravičiti. Vlada bo zato vložila tožbo proti finski televiziji YLE in njenemu novinarju Magnusu Berglundi zaradi trditev, da je Patria podkupila premierja Janeza Janšo. Kot pravijo, gre za ohranitev časti instituta in predsednikovega imena. Kako visoke bodo odškodnine, še niso odločeni. Prav tako ni znano natančno število tožb. Pri odločitvi za tožbo vlado podpira tudi Zbor za republiko. Kot je dejal Peter Jambrek, obsojajo besede novinarja, da je slovenska vlada vpletena v podkupovanju, zato tudi podpirajo vložitev tožbe proti Fincev. “Tožbo naj vloži žrtev – slovenska vlada v imenu Republike Slovenije kot države,” pravi Jambrek.

Dokumenti, na katerih sloni oddaja finske televizije, bodo po finski zakonodaji postali javni, ko se bo začelo sojenje proti Fincem, obtoženih korupcije. Sojenje naj bi se po ocenah poznavalcev začelo februarja prihodnje leto.

Novinar Magnus Berglund verjame v objektivnost in resničnost svojega prispevka. Pravi, da svojih virov ne bo razkrival, saj so po finskem zakonu zaščiteni. “Čuval jih bom do konca, ker sem tako obljubil in je taka moja obljuba,” je dejal.

Novinarja je podprl tudi producent informativnega programa finske televizije Matti Virtanen. Na spletni strani televizije je objavil blog, v katerem je zapisal, da popolnoma verjame navedbam v oddaji in zaupa številnim virom. Poudaril je, da bodo te vire tudi zaščitili. Dodatno mirnost finske televizije pa utrjuje dejstvo, da se po objavi pri njih niso oglasili niti finski policisti, ne finska vlada, niti podjetje Patria, ki bi zahtevalo kakršenkoli popravek.

Tudi v slovenskem društvu novinarjev so stopili na stran finskih kolegov. Tako so slovensko politiko in medije pozvali k profesionalnemu ravnanju, saj po njihovem mnenju spet prihaja do poskusov preusmerjanja pozornosti z vsebine razkritega na delo novinarjev in medijskih hiš, ki o zadevi poročajo. "Tako se poskuša diskreditirati finsko javno televizijo, direktorja in novinarje finske javne televizije, prav tako pa se nadaljuje z diskreditacijami novinarjev, ki v Sloveniji poročajo in razkrivajo domnevno podkupovanje. Zelo redko se zgodi, v razvitih demokracijah pa se ne zgodi, da bi predsednik vlade v svojih nastopih poimensko našteval novinarje in jih poskušal prikazati kot nekakšne zarotnike in politično motivirane posameznike," opozarjajo v društvu.

Kaj je s posnetkom oddaje?

Čeprav so v javnost prišle informacije, da naj bi kabinet predsednika finske vlade in finsko notranje ministrstvo zahtevala posnetek televizijske oddaje, po besedah predstavnikov kabineta finskega premierja to sploh ni bilo potrebno. Posnetek sicer imajo, a ga niso pridobili s prošnjo, saj je dostopen na spletni strani televizije YLE, na podstrani YLE Areena, so dejali za 24ur.com. Hkrati imajo tudi transkripcijo oddaje. Posnetek je na spletni strani televizije prosto dostopen le znotraj meja Finske, naša vlada pa zaenkrat še ne razmišlja o tem, da bi posnetek oddaje od omenjene televizije zahtevala.

Patria
Patria FOTO: POP TV
Oddajo finske nacionalne televizije si je ogledalo kar 32 odstotkov vseh Fincev, ki so tedaj sedeli pred televizijskim zaslonom. Tako naj bi okoli 480.000 Fincev slišalo za domnevne sporne posle nekdanjega predsedujočega EU, slovenskega premierja Janeza Janše.

Ko smo poklicali na televizijo YLE in povprašali, če bi lahko dostop razširili tudi na slovenske državljane oziroma omogočili, da si prek interneta ogledajo oddajo, so vodilni prošnjo zavrnili.

Prav tako, vsaj po trditvah podjetnika Rudolfa Lebana, informacije, da je podjetje Patria pred kratkim zamrznilo vsa nakazila svojemu partnerju, svetovalnemu podjetju v Ljubljani Leban & Leban, niso resnične. Leban je za 24ur.com dejal, da nakazila podjetje dobi šele konec leta, torej decembra 2008, tako da te informacije sploh ne morejo biti resnične.

Golobič o protikorupcijski klavzuli

Protikorupcijska klavzula v pogodbi o nakupu patrij "ne zagotavlja nobenega varstva v smislu možnosti prekinitve pogodbe v vseh primerih, ki jih ta hip obravnavajo organi pregona na Finskem in upamo, da tudi v Sloveniji," je dejal predsednik stranke Zares Gregor Golobič.

Kot je pojasnil, sta pogodbo podpisala obrambni minister Karl Erjavec in direktor podjetja Rotis, ki je po dikciji v pogodbi izvajalec. Po informacijah, s katerimi razpolaga, in so po besedah Golobiča preverljive, se protikorupcijska klavzula nanaša izključno na izvajalca in v ničemer "ne zavezuje, odvezuje, preprečuje", da ne bi podkupnine komurkoli dalo podjetje Patria.

Kot opozarja Golobič, klavzula na strani možnega podkupovalca navaja izključno podjetje Rotis, po drugi strani pa je natančna specifikacija tistih, ki bi lahko bili prejemniki podkupnine. Meni, da obstaja utemeljen sum, da je takšna dikcija prišla v pogodbo s točno določenim namenom. Pri tem pričakuje, da bodo pristojne institucije o tem izvedle potrebna preiskovalna dejanja.

Golobič ni pojasnil, kako je prišel do besedila protikorupcijske klavzule. "Ta klavzula sama po sebi ne more predstavljati nobene skrivnosti, saj se ne nanaša na noben konkreten vidik tega posla," je še dejal in dodal, da verjame, da jo bo minister Erjavec brez težav javno predstavil.

Erjavec pričakuje opravičilo

Od ministra Erjavca ne pričakujemo opravičila, temveč zahtevamo, da pošteno opravi svoje delo in pri tem ne ščiti nobenega posameznika, ampak ustrezno zavaruje javni interes. Zares

Minister za obrambo je zatrdil, da "protikorupcijska klavzula zagotavlja popolno varstvo v vseh primerih, ne glede na to, da je v pogodbi naveden kot izvajalec Rotis". Erjavec tako ne sprejema navedb Golobiča, da je protikorupcijska klavzula natančna specifikacija tistih, ki bi lahko bili prejemniki podkupnine ter da naj bi bila specifikacija delo Morsa in strokovnih služb ministrstva. Minister zavrača tudi obstoj ’utemeljenega suma’ o tem, da je namen dikcije pogodbe ta, da ne bi mogli uveljaviti posledic protikorupcijske klavzule. "Mislim, da gre za zelo zlonamerne navedbe," je dejal Erjavec in se pri tem skliceval na mnenje pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata, ki je po njegovem mnenju "zelo natančno opredelil, kaj je to protikorupcijska klavzula". Erjavec zato pričakuje Golobičevo opravičilo ’za zavajanje slovenske javnosti’.

Golobiča Erjavčeva izjava ni prepričala. Trdi, da je minister ''potrdil utemeljenost suma, da klavzula omogoča prekinitev pogodbe iz korupcijskih razlogov samo v primeru, če je v to vpleteno podjetje Rotis, ki je kot izvajalec poleg ministra za obrambo Karla Erjavca edini podpisnik te pogodbe''.

Šrot: Pri poslu s patrijami očitno šlo za podkupovanja

"Pri poslu je očitno šlo za podkupovanja in provizije," je dejal predsednik SLS Bojan Šrot . "Upam, da tudi slovenska policija in tožilstvo delata na tem primeru in se bodo stvari čim prej razjasnile," je poudaril Šrot. Kot pravi, si v SLS prizadevajo, da ne bi vprašanja, ki visijo v zraku, ostala neodgovorjena tako kot pri prejšnjih slovenskih orožarskih poslih.

Kučan: Onemogočili delo Cviklovi komisiji

Nekdanji predsednik Milan Kučan je prepričan, da je trenutno najpomembnejše ugotoviti, ali so v posel nakupa oklepnikov 8x8 vmešane tudi državne institucije. Po njegovih besedah je imela država že priložnost to ugotoviti s t.i. Cviklovo preiskovalno komisijo, tej pa je bilo delo praktično onemogočeno, kar je povzročilo, da je ta tema prešla v predvolilni čas, je prepričan Kučan.

Pismo Urada vlade za komuniciranje finski televiziji
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sg1@siol.com
07. 09. 2008 14.09
po moji oceni so slovenski kriminalisti eni navadni bebci pezdetje pa barabe
mili55
05. 09. 2008 16.45
Ristoh Ja cvikl pri cviklu, a si misliš kaj bi blo Mlek bi teku v potokih mi bi bli pa žejni!!!!!
Prvo Borec
05. 09. 2008 11.44
Lahko se postavite na trepalnice, ampak desničarji ste izgubili Slovenijo za VEDNO.
perseus@email.si
04. 09. 2008 20.09
Spostovani , Kost za glodanje. SV se ne opremlja le z oklepniki Patria. V preteklem obdobju se je SV opremila tudi z novo oborozitvijo. V ozjem naboru je bila na koncu izbrana puska FN2000, belgijskega proizvajalca. Pozanimajte se zaradi cesa je bila izbrana prav ta puska in kdo je bil posrednik pri tem poslu. Provizija ?????
perseus@email.si
04. 09. 2008 19.58
DarthRevan
04. 09. 2008 17.56
Slovenia's Prime Minister considers the claims as unfounded and said the programme could effect the friendly relations between the two countries. However, the note does not demand any legal investigation. ------------------------------- Re... Nobene preiskave ne zahteva? Le kako to? ------------------------------- YLE responded to an apology demand from the Slovenian prime minister?s office on Wednesday. The company said the programme was based on several reliable sources. Channel Director Riitta Pihlajamäki said the matter was closed as far as YLE was concerned. ---------------------------------------... Finci, k se ne pustijo ustrahovat, kaj? :)
buzicuzi
04. 09. 2008 17.38
vse kaze da edino stranka zares ostaja postena stranka. zares!
peterb110@gmail.com
04. 09. 2008 15.29
Vsaka baraba se enkrat ujame. ..in koncno se je tudi Jansa.....Zakaj ga policija takoj ne aretira in zaslisi, kaj nismo pred zakonom vsi enaki ?????
starasablja
04. 09. 2008 14.23
Ne zanima me ali je JJ soudeležen, je pa imenovan v skupini podkupovanja v tej aferi. Kot politik, demokrat in povrhu še premier, bi moral takoj odstopiti ne glede ali je kriv ali ne.
politik70
04. 09. 2008 13.47
Popravek....letnice prejšnih volitev se opravičujem Točno to sem že večkrat napisal (provizije) Provizije so bile provizije so in provizije bojo..... Problem je v temu da je JJ tako nesposoben da so ga odkrili... V temu je problem! Obrukal in osral sebe in Slovenijo... V prejšnih vladah so vsaj ta del posla obvladali... Nikoli jih niso dobili ,sprožen ni bil niti en kazenski postopek še manj končan.... Teli so pa asi... Pri vsakem poslu jih razkrinkajo... Največkrat slišimo izgovor tipa : Saj so prejšni tud kradl! Ja so in zaradi tega izgubili volitve 2004! Janša pa je ob nastopu mandata tulu ma kaj tulu rjovel da bo vse to razkrinkal obtožil in pozaprl.... In kaj je naredil?? Starčak v elektro vezice uklenu (še tožu ga bo ) Ne nič ni naredil! O saj res ne nič ! Še sam se je vpletel v keš igro (mister 10 %) Vi se pa še kar naprej derte....... Dokazi bojo Tko kot so bili pri SOVI.. Aja zakaj so že razkrinkal nemško obveščevalno sredi LJ... Pa rop SKB ste tud že pozabili..... No ja Janši ni uspelo.... Sam da se prebijejo čez volitve in zmagajo si mislijo pol bo pa tud odstopu če bo že mus in bo Zver naprej vodu.... Če smo slovenci res tako nori bo pa 21.09.2008 pokazalo se..... In če zmaga Janša naj pa zmaga........ Da bi vsaj volilna udeležba bila! Pa da se res vidi kdo je za koga....
andreja2008ab
04. 09. 2008 13.43
Kwa so pa tej vladni tipsoni toliko živčni, če niso nič krivi.....D???? Izjave v dokumentarcu so pa že 1 mio x slišane. Z izjemo Korla, ki ne zna nagleško .....
Prvo Borec
04. 09. 2008 13.17
exim da te ne bom našel na tržnici !!
exim@t-2.net
04. 09. 2008 13.13
PrvoBorec: a še nisi obležal?
exim@t-2.net
04. 09. 2008 13.12
pozejdonis: tu se motiš. prepitaj uradno izjavo Finske Patrie.
DarthRevan
04. 09. 2008 12.51
Aja pri kolobiciji okrog nicka "malasutra" gre za izredno poceni in enostavno finto. Mali tiskani l in veliki tiskani i pač izgledata enako ane...
makajjezvami
04. 09. 2008 12.43
Ali je vse skupaj zelo grda predvolilna poteza nekoga ali pa so omenjeni dejansko krivi. Kakorkoli, če se bo zadeva kdaj razpletla in če bo krivec na oblasti bo ziher odletel.
resslovenka
04. 09. 2008 12.33
mirjana.ck Ja res je tako. Se pa bojim, da je slovenski narod že preveč razdvojen, samo komentarje na formu poglej pa ti bo dovolj jasno. Vlado imamo pač takšno, kot smo jo izvolili in naslednja bo spet takšna kakršno bomo mi izvolili. Morda je res skrajni čas, da civilna družba poseže v dogajanje. Za boljši jutri seveda.
Prvo Borec
04. 09. 2008 12.01
titovka dober dan Ne se dat !!!
Ferdo Crni
04. 09. 2008 11.48
turbo4ever - če je res tako zakaj potem v Janševini mediji NE pišejo tako kot reče Janez Janša?????? Res abotne obtožne za nekaj, kar bi Janša "rad" ali kaj "misli". Kar pa dela pa je potrebno s tem zamegliti. Ker je delo, ki ga opravlja najboljše od vseh predsednikov vlad do sedaj. Daleč najboljše.
titovka
04. 09. 2008 11.41
hahahaha exim...vem, da vas desnosučne moj nick BOLI.AMPAK JE ENKRATEN....IN NA NJEGA SEM PONOSNA!!!!