Slovenija

'Poslušati moramo svoj glas'

Luksemburg, 27. 04. 2009 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Presoja o tem, kdaj bo čas za dogovor o odpravi zastoja Hrvaške na poti v EU, je odvisna samo od Slovenije, je poudaril Samuel Žbogar.

Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar je danes v Luksemburgu poudaril, da je presoja o tem, kdaj bo čas za dogovor o odpravi zastoja Hrvaške na poti v EU, odvisna samo od Slovenije. "Slišimo glasove iz Bruslja, slišimo glasove iz Zagreba, a svoj glas moramo poslušati," je odgovoril na vprašanje, ali Slovenija čuti pritisk velikih članic Unije. Slovenija bo po ministrovih besedah pristala na dogovor, ko bo sama presodila, da je čas za to in kdaj bo to zanjo dobro.

Hrvaška in slovenska zastava
Hrvaška in slovenska zastava FOTO: POP TV

Sicer pa je minister o namenu današnje razprave o zastoju Hrvaške v pogajanjih z EU zaradi njene meje s Slovenijo dejal, da bo o cilju "moralo več reči predsedstvo". Češko predsedstvo je to temo uvrstilo na dnevni red ministrov EU, potem ko je moralo že drugič preložiti pogajalsko konferenco s Hrvaško, ker državi še nista dosegli dogovora, ki bi kandidatki omogočil napredek na poti v EU.

"Mi bomo povedali svoje stališče. Mi nismo vnesli bilateralnega vprašanja v pogajalski proces. To se je zgodilo oktobra lani z vsemi zemljevidi in ostalim. Sedaj, ko je to tukaj, je pa tukaj del pogajalskega procesa, in dokler vse skupaj ne bo rešeno, nič ne bo rešeno," je poudaril minister Žbogar.

Predsedstvo je optimistično, da je dogovor, ki bi Hrvaški omogočil napredek na poti v EU, blizu. Po nizu srečanj v Bruslju minulo sredo je bila optimistična tudi hrvaška stran, Slovenija pa se je odzvala zadržano in sporočila le, da bo najnovejši kompromisni predlog komisarja za širitev Ollija Rehna temeljito preučila.

Na vprašanje, ali je dogovor sploh mogoče doseči pred lokalnimi volitvami na Hrvaškem 17. maja, je minister danes dejal: "Upajmo, da ja. Mi še preučujemo vse skupaj, tudi doma se konzultiramo politično, ta teden bo sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, vlada bo ponovno obravnavala to ta teden, to je še vedno proces."

Minister je tudi poudaril, da Rehnovega predloga ne tolmači kot ločitve dvostranskega vprašanja od pogajalskega procesa Hrvaške z EU, kot ga interpretira hrvaška stran. "Jaz ga tako ne tolmačim. To je nek sporazum o arbitraži in notri je tudi zelo jasen člen o pogajalskem procesu, tako da je vse to v enem dokumentu," je pojasnil.

Na vprašanje, kdaj bo Slovenija deblokirala pogajanja Hrvaške z EU, če bosta strani dosegli dogovor, pa je minister odgovoril: "Po ratifikaciji v obeh parlamentih." Ob tem je še dodal, da je današnja razprava namenjena le predstavitvi mnenj. "Rezultatov ne bo. Telo 27 držav ni prostor, kjer se pogajamo," je sklenil minister.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 04. 2009 19.50
jeh,neprimerne besede ko citiraš novinarja,ali prepišeš nek članek iz dnevnega časopisa,so za forum neprimerne besede in kufer je neprimerna beseda
Buena Vita
28. 04. 2009 14.53
matej katre vloge ti vlečeš ven,a markovičeve, kdo je 1990 leta vdrl v slovenski monetarni sistem,in sloveniji vse pokradel,komu je plačevala slovenija vsak mesec smo delali eno soboto za nerazvite,za lenuhe, kdo je delal in bil direktor v LB v sarajevu in zagrebu,mar slovenci,kdo je porabil zlate zaloge,mar slovenci,kdo je pokradel slovensko premoženje v firmah ki smo jih naredili slovenci vzdolž juge,mar slovenci,kaj je povedalo evropsko sodišče,kej je z delitveno bilanco ZASIGURNO SLOVENCI NISMO POKRADLI NIČ VAŠEGA....MI SMO FACE,KRADEMO SEBI,TUJE PUSTIMO.,ZATO PA DOLGOPRSTNEŽII OKOLI TEK DOBRO TO IZKORIŠČATE,IN KOT SRAKE GRABITE VSE KAR SE DA
vabriga
28. 04. 2009 14.02
Kekeci,da znate strane jezike shvatili bi da ste jučer"naje...." od ostalih članica EU. Vi nepismeni i mislite da ste nešto dobili. Ma jok ,more,pušite veliku CIGARU.Još malo-obratite pozornost na vašu jaku izvoznu privredu...HHaaahahaha.
petdan
28. 04. 2009 08.32
Matej 962, devizne vloge so bile investirane v hrvaško gospodarstvo - torej je denar ostal na Hrvaškem. Tega hrvaški politiki seveda ne povedo svojemu narodu ...
Bolivar
28. 04. 2009 03.25
To je najbolj razumno in logično kar lahko Slovenija sploh naredi sedaj,če nebi tako postopali bi bili Idioti!!! BRAVO SLOVENIJA!!! Upam da se ne bomo ustavili na pol poti,ampak vztrajalo do konca,za slovenski blagor!!!!!!!!!! SLOVENIJAAAAAAAAAAAAAA :)
dtjukuku
28. 04. 2009 01.26
TO ŽBOGAR sam ne se jim dat!!!!!!!!!
matej962
28. 04. 2009 00.08
pajtlerblanka 27.04.2009, 22:22 -1 jeh,slovenci nismo vzeli nikomur metra zemlje,na nebeni strani sonca *************** Blanka spet si v politiki, res je, da mogoče niste nikomur vzeli metra zemlje ampak ste pokradli toliko deviznih vlog in si lahko kupite še za polovico Slovenije.
Buena Vita
27. 04. 2009 22.22
jeh,slovenci nismo vzeli nikomur metra zemlje,na nebeni strani sonca
Buena Vita
27. 04. 2009 22.20
chiri kupi si rupurut in mojo slovenijo mi ne blatite,pa bom tiho
trzican
27. 04. 2009 18.51
sami vstrajati moramo na svojih stališčih potem se nimamo kaj bati."pRIJATELSKE" republika pa mora ispolniti naše POGOJE.
dolzvlado115
27. 04. 2009 17.41
EKSTRMISTI Z ENE IN DRUGE STRANI MEJE.KAJ SE ŠE NISTE NAVELIČALI OBTOŽEVAT.ZAMENJAJMO POLITIKE PA BO.NAROD SE BO ŽE PAMETNO DOGOVORIL.
12345s
27. 04. 2009 17.01
Kaj pa razum?
bnam 2707
27. 04. 2009 16.53
PS.pride čas,ko ne boste kaj dosti večji od Slovenije.
bnam 2707
27. 04. 2009 16.51
Mulder: daj nehaj že z takimi blodnjami in izrazi.Te uporabljaj za svoje brate hrvate.Verjemi mi,da boste še kako prosili za podporo Slovenijo,pa je ne boste dobili.Ne parlament,ne politiki,zadnjo besedo bo dalo ljudstvo.Kalšna pa bo,je pa povsem odvisno od vas amih.Z tako kulturo dialoga,ki jo imaš ti in tebi podobni je vaša pot samo Balkan.Res za sedaj ne sodite v EU.Pa brez zamere.
josip.hr
27. 04. 2009 16.49
heavyg2227.04.2009, 16:332 Ja, vsak kateri ni nestrpen in sovražen je bolan. Kar tko naprej, pa reči da si Hrvati nacisti in balkanci.
rahlo_nepristranski
27. 04. 2009 16.33
vele: Še en bolnik se je oglasil in ne vednež. Kje pa ti imaš dokaze da je Savudrija Hrvaška. Mi pa imamo dokaze in ta zemlja je Slovenska, ki smo jo prinesli v takratni pakt SHS in ta dota, ki smo jo prinesli v takratno ustanovljeno prvo Jugoslavijo je naša . Po razpadu Jugoslavije je ta naša dota in bo ostala naša. Če ne se bo moralo organizirati mirovno konferenco po razadu ranke Jugoslavije in vsem dedičem predati njihovo imovino in doto lastnikom nazaj.Kjer Hrvaška ni bila do leta 1957 , nikoli obmorska država. Kjer je imela v lasti Dalmacijo Italija, vso Istro, tam do Kvarnerja je bila vsa Slovenska in to doto je Slovenija prinesla s sabo, ko se je ustanovila SHS in tako mora Slovenija to dobiti nazaj.Daj si malo zgodovino preberi in boš videl cono B kam to doseže, potem pa piši zablode in neresnice.
vele@email.si
27. 04. 2009 15.55
Problem je rešljiv v petih minutah, če ne bi bili naši in hrvaški politiki prisiljeni delovati "popularno" in s takimi in podobnimi excesnimi stanji nabirati točk pri svojih volilcih. Tako pa morajo navidezno vleči na svoj konec, čeprav je rezultat že vnaprej jasen: Slovenija svoj izhod na morje ima in ga bo tudi imela (kako bi sicer delovala luka Koper?), Savudrija pa je Hrvaška in bo tam tudi ostala. Kar pomeni, da se tepemo za oslovski senco, za škodo, ki jo gospodarsko povzročamo eden drugemu je pa tako ali tako vseeno, saj gre za dve izredno bogati državi, mar ne?
chiri
27. 04. 2009 14.38
pajterblanca- kaj spet upiješ. Svoboda govora je za vse tiste, kateri pišejo v normalnem bontonu komuniciranja. Tvoje kričanje počasi preseda tudi ljudem z mirnimi živci.
alexx4
27. 04. 2009 14.23
Mulder Ko ste se imenovali NDH niste imeli I Istre, dobili ste jo v Jugoslaviji , kredite za hotele smo vsi plačevali, zdaj bi pa radi ukradli še tisto malo, kar vam ni bilo podarjeno. Evropi bo še pošteno žal, ko vas bodo dobili.
alexx4
27. 04. 2009 14.12
Vitajan prosim če me razsvetliš in mi razložiš, zakaj je Slovenija doživela mednarodni politični poraz. A imaš mogoče v lepi njihovi kakšen vikend?