Slovenija

Poslušajmo mnenja in ideje otrok!

Ljubljana, 20. 11. 2011 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odrasli naj razumejo pravice otrok. Otrokom je treba zagotoviti enako mero pozornosti. Mnenja in ideje otrok je treba poslušati. Otroci morajo svoje ideje povedati naglas. Vse to sporočajo iz Unicefa Slovenija.

Danes obeležujemo svetovni dan otroka, ki so ga določili Združeni narodi. 20. novembra 1959 je bila namreč sprejeta deklaracija o otrokovih pravicah, 20. novembra 1989 pa konvencija o otrokovih pravicah.

Mlajši ambasadorji Unicefa Slovenija so ob tem dnevu pripravili sporočilo odraslim in otrokom, v katerem odrasle med drugim pozivajo k razumevanju pravic otrok, k zagotavljanju enake mere pozornosti vsem otrokom ter k poslušanju mnenj in idej otrok. Otrokom sporočajo, da so vsi drugačni, a imajo enake pravice. Sporočajo jim tudi, da ne more biti vedno tako, kot si želijo otroci ter da je treba svoje ideje povedati naglas.

Svetovni dan otroka bo obeležil tudi varuh človekovih pravic RS. V ta namen so pri varuhu pripravili bilten o pravicah otrok, ki se dotika predvsem nasilja na vseh področjih in pravice otrok, da izrazijo svoje mnenje. "Ugotavljamo, da je v Sloveniji področje otrokovih pravic s predpisi kar dobro urejeno, slabša pa je praksa njihovega uveljavljanja," je v biltenu zapisala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Dodala je, da so otroci premalo vključeni v pripravo in izvajanje predpisov o otrokovih pravicah.

Otroka
Otroka FOTO: Reuters

Z ministrstva za zunanje zadeve pa so ob dnevu otroka sporočili, da premnogi slovenski otroci trpijo revščino in zato tudi bolečo stigmo sovrstnikov. "Nesprejemljivo je nasilje nad otroki, posebno v okviru njihovih družin, ki naj bi jim nasprotno nudile varno zatočišče in spodbudo. Spomnimo, da novi družinski zakonik izrecno prepoveduje telesno kaznovanje otrok. Preprečevati in kaznovati je treba primere spolnih zlorab otrok. Vsem otrokom pa je končno treba zagotoviti kakovostno poučevanje o njihovih pravicah," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so še, da sta bila v zadnjem tednu v tretjem odboru generalne skupščine OZN sprejeta dva pomembna dokumenta za otrokove pravice, in sicer izbirni protokol h konvenciji o otrokovih pravicah, ki vzpostavlja mednarodni pritožbeni mehanizem, ter deklaracija OZN za izobraževanje za človekove pravice. Dokumenta mora potrditi še generalna skupščina OZN, kar bo storila predvidoma v prvi polovici decembra letos, so sporočili z zunanjega ministrstva.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlaBlaGluposti
22. 11. 2011 09.49
+1
zalijanc 20.11.2011, 18:05 -3 Otroci so žrtev, zablod odraslih. Bravo! se strinjam. Zgleda, da so ti minuse nabili zabljujeni odrasli. Pa spodaj je še bil komentar, ki je pozel ogromno plusov : smod.lak 20.11.2011, 14:53 10 Kje so pa njihove dolžnosti? Ti js povem kje so! Na igišču! Dobro? Taki mali froci so za igrišče! Vendar so odrasli prevec zaposleni z izgradnjo novih infrastruktur, ki odzirajo mesta za igrišča. Kar se pa mladine tice jim tudi ne moremo zamerit. Kam pa lahko gredo, ko grejo ven? Mladinski klubi umirajo, ker zafrustrirane odrasle moti hrup. Niso pa v za komercialne tuc tuc, bum bum place. In zdaj so na ulicah, pijancujejo v parkih in trgih... in vemo kaj vse se najde na ulici. Tk da, js ne bi kar tako obtozila mlade, ki ze tako ali tako ne vidijo nobene perspektive v nasi drzavi z zablojenimi odraslimi.
Raztezje
21. 11. 2011 15.47
Seveda pa je treba otroke najprej primerno podučiti, kakšna mnenja so primerna in zaželjena ter katere ideje so sprejemljive. Staršem tako odgovorne naloge ne gre zaupati samim, naša Varuhinja človekovih pravic pa je za to strokovnjak, saj je študirala na Akademiji za psihopatologijo v Zagrebu.
Vida Berglez
21. 11. 2011 09.55
Mnenja in pripombe!!??... V SLO imamo 1200 oitrok, ki so PREDMET POGODBE na katero niti oni, niti njihovi zakoniti zastopniki NIMAJO NOBENEGA VPLIVA!
koalicija
21. 11. 2011 07.09
Če precej posplošeno gledam vidim, da je mularija v današnjih časih malo preveč drzna in posledično dostikrat tudi preveč nesramna do starejših. V njihovem slengu je sicer veliko različnih tujk, nikoli pa ne slišim besede "Respect". Njihovi starši zmotno verjamejo, da "drugače" pomeni enako besedi "bolje", zato so jih vzgajali "drugače". Imamo pa še upanje, da prihajajoča kriza popravi vzgojo razvajencev.
Znalec
20. 11. 2011 20.33
Že, že, a sem povsem prepričan, da je bila vzgoja prejšnje (tudi moje) generacija boljša, saj je kot temelj izbrala spoštovanje. Otroci sicer niti niso težava, težava so sodobni starši, ki otrokom ne vcepijo nič in dopuščajo vse mogoče. Potem pa tu spet beremo, da ni več pravih moških in pravih žensk. Vzgojo so povsem prevzele ženske in to pač ne more biti v redu.
zalijanc
20. 11. 2011 18.05
Otroci so žrtev, zablod odraslih.
Tonček Balonček
20. 11. 2011 16.47
Žal je življenska ura neusmiljena, ko bo ti otroci odrasli, Janša ne bo več perdsednik vlade, le še predsednik Zbora za republiko!
Kunar
20. 11. 2011 16.34
Je res da starši velikokrat zatirajo ideje in zamisli otrok z zelo znano frazo: "Jaz sem odrasel in imam prav, ti pa ne ker si otrok". Zdaj ko sem pa jaz odrasel pa vidim da imajo otroci v več kot 95% primerih res bolj prav od staršev in so bol pametnejši od odraslih ampak jih starejši zatirajo...zdaj ali zaradi tega ker jim gre v nos da je nek mulc res na višji stopnji pameti ali kaj nevem. In potem ravno zaradi takega zatiranja potem postane mularija tak pokvarjena. Razn će maš zegn pa froca glih nekak prav vzgojiš.
smod.lak
20. 11. 2011 14.53
Kje so pa njihove dolžnosti?
dannyer
20. 11. 2011 12.18
20. novembra 1989 pa konvencija o otrokovih pravicah ki je povzročila kaos na kvadrat .
schranz91
20. 11. 2011 11.37
-1
sm star 20 let in ko sm zadet se še zmer počutm k otrok .D