Slovenija

'Pogrešali bomo njegov blagi humor'

Ljubljana, 22. 01. 2012 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./Ni.J.
Komentarji
0

V 67. letu starosti je umrl psihiater in politik Slavko Ziherl. ''Preziral je instant politikantstvo, kompromisarstvo in laž,'' je zapisala predsednica LDS Katarina Kresal.

Slavko Ziherl (1945-2012)
Slavko Ziherl (1945-2012) FOTO: Dare Čekeliš

Slavka Ziherla, predstojnika katedre za psihiatrijo ljubljanske medicinske fakultete in enega najvidnejših članov LDS, je izdalo srce. Zaradi težav s srcem je bil v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani prvič operiran novembra lani, nato včeraj.

Predsednica stranke LDS Katarina Kresal je ob tem zapisala, da je bil ''še v petek, ko sva nazadnje govorila, poln optimizma in načrtov za prihodnost, naslednji dan pa je odšel tako tiho, kakor da ne bi želel nikogar preveč vznemirjati''. Dodala je, da Ziherl ''nikoli ni razdiral''.

Preziral je instant politikantstvo, kompromisarstvo in laž. Kadar ga je kaj zmotilo, je o tem iskreno in odprto spregovoril. Ni prenašal nenačelnosti. Katarina Kresal

''Iskal je rešitve, ki bi bile široko sprejemljive. Globoko je verjel in se zavzemal za spoštovanje človekovih pravic, za spoštovanje prava in strpnost,'' je zapisala. ''Bil je izredno prijeten in srčen človek, nikoli nesramen, nikoli zaletav pri ocenjevanju drugih, vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Slavko je tisti, s katerim je bilo enostavno prijetno. In verjetno mi ne bi zameril, če rečem, da je bil odličen predstavnik stare gentlemanske šole,'' je še dodala Kresalova.

''Brezkompromisni zagovornik resnice''

''Ljubljana je izgubila uglednega mestnega svetnika, Slovenija izjemnega človekoljuba in demokrata, medicina pa strokovnjaka, ki je soustvarjal njeno preteklost, sedanjost in kljub smrti tudi prihodnost,'' so zapisali v stranki LDS.

''Pomnili ga bomo kot brezkompromisnega zagovornika resnice, brez olepševanja in bližnjic, s trdno voljo in prepričanjem. Ko se je za nekaj odločil, se je za svojo odločitev odločno zavzel, vedno v prvih vrstah in barikadah obrambe svobode in dostojanstva posameznika. Pri družinskem zakoniku za pravice otrok in enakopravnost homoseksualnih parov, pri zdravstveni oskrbi za najšibkejše, pri vodenju države za načelnost, tudi za ceno najvišjih funkcij, kot je denimo državni sekretar,'' so še dodali.

'Pogrešali bomo njegov blagi humor'

"Vsi, ki smo se v teh letih udeleževali sestankov Liberalne akademije, njenih javnih prireditev, smo Slavka Ziherla dojemali kot nekoga, ki je bil z nami vse od začetkov, ko smo si upali reči, da nam gre za svobodo, kar v političnem jeziku pomeni opredelitev za liberalizem," pa je na spletni strani Liberalne akademije zapisal njen predsednik Darko Štrajn.

Zapisal je še, da bodo pogrešali Ziherlov blagi humor, njegov smisel za strpnost in neponovljivo navzven vidno notranjo mirnost. "Vsekakor je bil Slavko Ziherl eden tistih ljudi, ki s svojo edinstvenostjo z ničimer niso nadomestljivi, razen z živim spominom nanje," je še dodal.

Ziherl je bil strokovnjak na področju preprečevanja samomorov, zdravljenja alkoholizma in drugih oblik zasvojenosti. Bil je avtor in prevajalec številnih knjig s tega področja. Dolga leta je vodil Psihiatrično kliniko Ljubljana, predaval na medicinski in pravni fakulteti. Bil je tudi predsednik Združenja psihiatrov Slovenije in podpredsednik Evropskega odbora za psihiatrijo. Aktiven pa je bil tudi v politiki, bil je svetnik LDS v ljubljanskem mestnem svetu in član izvršnega odbora omenjene stranke. Še na zadnjih parlamentarnih volitvah decembra 2011 je kandidiral na listi LDS. Leta 2008 je bil po državnozborskih volitvah imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, a je le nekaj dni pred nastopom funkcije odstopil. Ziherl je bil poznan kot kritičen sogovornik, ki je poskrbel za marsikatero provokativno izjavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3