Slovenija

Poslovil se je Niko Kavčič

Ljubljana, 04. 11. 2011 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 96. letu starosti je umrl priznani slovenski bančnik in starosta slovenske levice Niko Kavčič. Med drugim je bil zaslužen za združitev slovenskih bank v okviru takratne Ljubljanske banke.

Niko Kavčič
Niko Kavčič FOTO: POP TV

Pred dnevi, 31. oktobra, je umrl slovenski bančnik ter starosta slovenske levice Niko Kavčič, je potrdil njegov nečak, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Družina je želela informacijo o smrti Nika Kavčiča ohraniti zase, tudi pogreb bo v najožjem družinskem krogu, je pojasnil Blaž Kavčič.

Niko Kavčič se je rodil 7. decembra 1915 v Škofji Loki. Leta 1937 se je zaposlil v Kreditnem zavodu za trgovino in industrijo v Ljubljani in pozneje v Beogradu. Leta 1941 se je vključil v NOB, od leta 1942 je delal v partizanski tehniki in bil med vodilnimi v varnostni službi na Gorenjskem, je navedeno na Wikipediji.

Kot so pred leti zapisali v Mladini, je do leta 1955 delal v gospodarskem oddelku udbe. Za tem se je vrnil v bančniške vode. Med letoma 1955 in 1963 je bil direktor Komunalne banke Ljubljana, med letoma 1960 in 1963 tudi generalni direktor centrale Narodne banke v Ljubljani. Do leta 1965 je vodil Splošno gospodarsko banko SRS, nato je bil namestnik generalnega direktorja Jugobanke v Beogradu, predsednik Združenja bank Slovenije (1967) in generalni direktor Kreditne banke in hranilnice Ljubljana (1969–1972). Kavčič je organiziral združitev bank v Sloveniji v okviru Ljubljanske banke.

Leta 1972 je bil odstavljen z vrha Ljubljanske banke, postal disident in konec 80. let tudi politični mentor tedaj perspektivnih mladincev Janeza Janše in Igorja Bavčarja. Med letoma 1972 in 1990 je bil v politični nemilosti.

V 80. letih prejšnjega stoletja sta takratna novinarja in poznejša politika Janša ter Bavčar po njegovih zapiskih pripravila in izdala spomine nekdanjega predsednika izvršnega sveta Staneta Kavčiča. Leta 2001 je izdal obširno avtobiografijo z naslovom Pot v osamosvojitev.

Leta 2006 je od tedanjega predsednika republike Janeza Drnovška prejel državno odlikovanje zlati red za zasluge za njegovo partizansko delovanje na Gorenjskem, ki se je začelo leta 1941, še posebej za njegov spopad z gestapom in za povojno graditev gospodarske in finančne samostojnosti Slovenije.

Veljal je za starosto slovenske levice in tako februarja lani razburil z izjavo, da je treba zamenjati vodstvo LDS in da določeni krogi razmišljajo o osvežitvi levice in celo o poskusu zamenjave premierja Boruta Pahorja.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3