Slovenija

Poslovanje Pahorjevega urada: vozilo po meri in neplačane nadure

Ljubljana, 06. 04. 2017 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko je en uslužbenec z neupravičenim napredovanjem v enem letu zaslužil 1867 evrov preveč, sta dva druga delala več, kot bi smela – za nič. Eden je tako od 606 nadur dobil izplačanih le 230, za preostale pa ni dobil niti prostih dni. 606 nadur sicer pomeni skoraj 76 dodatnih delovnih dni. Razpis za nakup avtomobila pa je bil opis točno določenega modela.

Računsko sodišče je poslovanju urada predsednika republike v letu 2015 izreklo mnenje s pridržkom, ker ta v nekaterih primerih ni posloval v skladu s predpisi.

Računsko sodišče je pri preverjanju delovanja Pahorjevega urada odkrilo več nepravilnosti.
Računsko sodišče je pri preverjanju delovanja Pahorjevega urada odkrilo več nepravilnosti. FOTO: AP

V revizijskem poročilu je računsko sodišče med drugim ugotovilo, da urad za tri funkcionarje in javno uslužbenko ni podal ustreznih predlogov za izdajo dovoljenj za dostop do tajnih podatkov, kot bi jih ti glede na zakonodajo morali imeti. Kot so že med revizijo pojasnili v uradu, so te nepravilnosti odpravili leta 2016.

Eden od uslužbencev v uradu je po ugotovitvah računskega sodišča nepravilno napredoval za dva plačna razreda in zato leta 2015 prejel za 1867 evrov previsoko plačo, funkcionarju in štirim javnim uslužbencem so za 2126 evrov preveč obračunali povračila stroškov za prevoz na delo, funkcionarju in sedmim uslužbencem pa neupravičeno povrnili stroške mesečnih vozovnic v mestnem prometu in kilometrino v skupnem znesku 3186 evrov. V uradu so pojasnili, da so zaposlenim novembra 2016 podali nove izjave o povračilu stroškov prevoza in v njih popravili prej napačne izračune.

Štirim zaposlenim je urad v času razstave Expo v Milanu plačal neupravičene gostinske storitve v znesku 384 evrov. 

Vsak mesec 50 nadur

Računsko sodišče so zmotile tudi prevelike obremenitve nekaterih zaposlenih v uradu. Dva uslužbenca sta namreč opravila nadurno delo, ki je presegalo letno omejitev ur, pri čemer je bila večkrat kršena njuna pravica do počitka.

Vodja oddelka logistike, ki opravlja tudi prevoze za urad predsednika republike, je v letu 2015 opravil 606 ur zunaj rednega delovnega časa, kar pomeni povprečno 50 nadur na mesec oziroma 30 nadur več, kot mu je bilo mesečno odobreno s sklepi o nadurnem delu, piše v revizijskem poročilu. Izplačanih je dobil le 230 nadur, preostanka pa ni dobil niti plačanega, niti ga ni porabil v obliki prostih dni. Večkrat je delal več kot 12 ur na dan, tudi 15-urni delovniki so bili zanj nekaj povsem običajnega. Največ dodatnih ur je opravil novembra, in sicer kar 116.

Uslužbenec na delovnem mestu voznik funkcionarja IV pa je samo med junijem in novembrom 2015 opravil 273 nadur. Izplačanih je dobil 120, preostalih ni porabil.

Eden od uslužbencev v Pahorjevem uradu je imel leta 2015 kar 606 nadur. To je skoraj 76 delovnih dni.
Eden od uslužbencev v Pahorjevem uradu je imel leta 2015 kar 606 nadur. To je skoraj 76 delovnih dni. FOTO: Thinkstock

V uradu so pojasnili, da so se sredstva za plače v letu 2015 v primerjavi z letom 2012 zmanjšala za skoraj 17 odstotkov, zmanjšalo se je tudi število zaposlenih, kar je posledično privedlo do večjih obremenitev. 

Javni razpis za točno določeno vozilo

Zahteve predsednikovega urada pri nakupu novega vozila:

medosna razdalja najmanj 3.100 mm in največ 3.400 mm, šest sedežev z možnostjo obračanja zadaj, sprednja sedeža pomična v vse smeri, zložljiva mizica v potniškem prostoru, prostornina prtljažnika najmanj 900 litrov, asistenca za bočni veter, dodatno gretje s toplo vodo, ogrevanje zadnjih brisalcev.

Takšnim specifikacijam ustreza samo Mercedes Benz V 250 BlueTEC Avantgarde, ki ga je urad predsednika republike kupil.

Pripombe je imelo računsko sodišče tudi glede izvajanja javnih naročil. Sporen je nakup avtomobila, vrednega 49.950 evrov, saj je urad tako podrobno omejil tehnične specifikacije vozila, da je razpisu ustrezalo samo eno. "V razpisni dokumentaciji je urad predsednika republike navedel zelo  podrobne tehnične specifikacije glede karakteristik in opreme vozila. Med drugim je pri karakteristikah vozila navedel medosno razdaljo najmanj 3.100 mm do največ 3.400 mm, šest sedežev z možnostjo obračanja zadaj z zložljivo mizico v potniškem prostoru ter prostornino prtljažnika najmanj 900 litrov. Pri opremi je med drugim navedel asistenco za bočni veter, sprednja sedeža pomična v vse smeri, dodatno gretje s toplo vodo, ogrevanje zadnjih brisalcev," lahko preberemo v poročilu. "Takšnim specifikacijam ustreza samo vozilo, ki ga je urad predsednika republike kupil." To je bil kombi Mercedes Benz V 250 BlueTEC Avantgarde, prodajalec je bil Autocommerce, d. o. o.

V uradu so pojasnili, da so se tako odločili zaradi varnosti. "Ker se v njem večino časa prevaža varovana oseba, je bilo treba zagotoviti vozilo z maksimalno varnostno opremo," so zapisali. "Asistenca za bočni veter je pomembna varnostna oprema, saj je v primeru močnega vetra ali burje vozilo zaradi višine in bočne površine nestabilno," so še dodali. Verjeli naj bi tudi neuradnim informacijam, da ima tudi model morebitnega konkurenčnega vozila možnost tovrstne varnostne opreme. 

Protokolarni prevozi brez javnega razpisa

Nepravilnosti so bile zaznane tudi pri najemu parkirnih mest, saj niso iskali najugodnejšega ponudnika, protokolarne prevoze v skupnem znesku 29.778 evrov pa je urad ocenil tako, da se je povsem izognil postopku oddaje naročila. Družbi Ekoturizem je opravljene prevoze plačeval prek naročilnic, v enem primeru pa je znesek na njej presegel najvišjega dovoljenega. Ker družba ni predložila cenika, zaračunanih zneskov tudi ni bilo mogoče preveriti.

Kot so pojasnili v uradu, na podlagi stroškov, ki so jih imeli leta 2014 (6400 evrov), niso predvidevali, da bodo ti v naslednjem letu višji od 20 tisočakov. Konec oktobra 2015 so nato na podlagi postopka javnega naročila, ki ga je izvedel generalni sekretariat vlade, sklenili pogodbo o zagotavljanju protokolarnih prevozov.

Pri nakupu mobilnih aparatov in storitve stacionarne telefonije urad ni pridobil vsaj treh ponudb, pri javnem naročilu za vzdrževanje licenc za programsko opremo pa ponudnikom ni zagotovil enakih pogojev.

Nepravilnosti naj bi že odpravili

Računsko sodišče zdaj zahteva predložitev odzivnega poročila. V uradu predsednika republike so poudarili, da so, tudi po mnenju računskega sodišča, v vseh pomembnih pogledih poslovali v skladu s predpisi, ugotovoljene nepravilnosti pa da so že odpravili. "Ugotovljene so bile manjše nepravilnosti, povezane z izvajanjem internih predpisov, kot posledica zmanjševanja števila zaposlenih in nižanja obsega finančnih sredstev oz. posledica nejasne ureditve določenih področij in posledično različnih razlag predpisov," so sporočili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
07. 04. 2017 19.02
v čem je problem, vsak od vas, če bi bil pahor ,bi bil isto pokvarjen, ali še bolj. malo se poglejte v ogledalo.da bruhaš, ko vas gledam po uradih,lokalih in trgovinah. vsi debeli,nagraužni, oblečeni v oblačila za mrliče,.........pa brez tinte v žepu pa hinavski nasmeh na ustih, v rokah pa drag mobilnik. da kozlaš,ko vas gledam.
Mich Diam
07. 04. 2017 15.14
to mi deli mišika! TO!
resslovenka
07. 04. 2017 13.34
Enim preveč, drugim nič. Nadur da te kap in to v službah predsednika države. Le kakšne ljudi imajo tam zaposlene . Ali ne poznajo osnov zakonov al kaj? Kako za boga naj potem ljudje verjamemo politikom. Ah, pa saj jim ne. Vsi se izgovarjajo na svoje pristojnosti in svoje domene. Vse njihove zmote plačamo mi. Vedno.
Kraj Kovac
07. 04. 2017 14.18
HouseBeatz
07. 04. 2017 09.31
+2
Dokler bodo iste face v parlamentu se nikoli ne bo nič zgodilo. Niso krivi naši politiki, za tako stanje, krivi ste vsi vi, ki jih volite. ropajo nas že toliko let, da groza!
Kollerik
07. 04. 2017 11.56
aha, torej lopov ni kriv, kriv je tisti, ki ni zaklenil vrat? Bravo veleumnež, bravo.....
Darko32
07. 04. 2017 09.06
+2
Potem pa se čudimo, če je dežela lopovov kriminalcev in barab. Prvi človek bi moral ukrepati in kaznovati tiste, kateri so tako počenjali. Sam je dal sliko, da izkorišča in ne plačuje za opravljeno delo. Zato pa smo tam kot smo.
mastaflash
07. 04. 2017 08.39
+4
ima se, moze se..pa sej je itak denar k gre iz zavarovanj, penzjonov, ko se bencin dvigne..to je ta presezek evrov, ki si ga loh potalajo, samo fous ste hahaha #bulls***
Ata_Smrk
06. 04. 2017 21.34
+4
samo grobokop se ni bil.
laznivec
06. 04. 2017 21.25
+5
Ma sploh ne razumete, pač rad igra vloge; smetarja, fizikalca... Pa zakaj ne bi še igral vloge povprečnega slovenskega politika in igral mafiozota..... Pustite otroku veselja, saj niti zares krast ni sposoben....
minnaema@yahoo.com
06. 04. 2017 21.03
+3
& da bi se nadure dela porazdelile med mlade ljudi, KI NIMAJO PLAČANEGA DELA IN ZASLUŽKA bi marsikdo bil presrečen kaj zaslužiti za potrebo za preživetje in NE zakapric . Ps. Upam ,da bo administrator te resnice esplcitirane objavil ali bo ponovno kršil SVOBODO IZRAŽANJA, ki jo ima vsak državljan (posebno oni naturirani) v RS
alenka.NN
06. 04. 2017 20.40
-2
o ti groza...za 1.867,00 evrov je urad predsednika države preveč nekaj izplačal....a ste mal bolani al kaj.....moja soseda je za več prekoračila limit, pa niste nič napisali !!!...ja vem no - bližajo se volitve pa treba Pahorja popljuvat in to bo kako najboljši argument.....
morituri
06. 04. 2017 21.03
+1
Thomasb
06. 04. 2017 20.18
+4
sitne ribe lovimo,kaj so delali golobič,kresolina in drugi z kopačem na čelo,profesorji za al caponea
Finfer
06. 04. 2017 19.36
+12
Pahor bi lahko namesto z avtomobilom hodil naokoli s kamelami ki jih je dobil od gadafija !!
Absolutist 1
06. 04. 2017 21.21
+2
ali je že naredil izpit za jahanje Gadafijeve kamele?
Vinogradnik67
06. 04. 2017 19.35
+13
Evo pa se je nekdo spravil na Pahorja !! Zgleda da ni ubogal !!!
ecnarf
06. 04. 2017 19.18
+9
pa naj se vidi razkošje šejka v butalah
dzek.the.ripper
06. 04. 2017 19.15
+11
"Nepravilnosti so že opravili" Tudi jaz sem odpravil nepravilnost parkiranja mojega vozila, pa moram vseeno plačati kazen
rati
06. 04. 2017 19.13
+5
No ne vem zakaj bi bil pogoj da ima avto varnostno opreml za bočni avto, to imajo že skoraj vsi, še renaultov kombi.
giovanni2
06. 04. 2017 19.08
+4
Od kdaj lahko goljufijo opravičuješ s tem, da si "verjel neuradnim informacijam"?
johanca123
06. 04. 2017 19.07
+4
Pa kaj se to računsko sodišče vtika. Zelo je pomembno, da avto ni občutljiv na bočni veter, saj bi v lahko zaradi vetra Pakorju odneslo slamo iz glave!
Kollerik
07. 04. 2017 11.57
kako kaj šef, še špila golf na tuj račun?
Pjer Pjer
06. 04. 2017 18.54
+3
Ne more predsednik vozit wartburga al trabanta, kje ste pa se to vidl??
Pjer Pjer
06. 04. 2017 19.09
+1
ne rabimo predsednika
06. 04. 2017 21.15
+0
Die einemaister
06. 04. 2017 22.54
+5
glede na to kak klovn je se lahko komot s kolesom okoli potepa, sej itak ni nikoli nič naredil za slovenijo, razn da puca smeti, in čisti pasje zavetišče
SKRIPT
06. 04. 2017 18.53
+4
Mislim,da so Pahorjevi volilci razocarani,saj njihov predsednik ni tako posten kot mislijo
morituri
06. 04. 2017 21.05
+3
murinar
07. 04. 2017 08.40
+2