Slovenija

'Posledice bi bile težko popravljive'

Ljubljana, 16. 08. 2010 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada se je izrekla proti začasnemu zadržanju izvajanja arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. To je ustavnemu sodišču predlagala skupina poslancev.

Zahtevo za presojo zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma je 2. avgusta vložila skupina 37 poslancev iz SDS, SNS in SLS. Po njihovem mnenju je namreč zakon o ratifikaciji sporazuma neustaven, ustavnemu sodišču pa so predlagali, da do svoje končne odločitve zadrži njegovo izvrševanje.

Vlada se je danes na dopisni seji izrekla proti začasnemu zadržanju izvajanja arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, kar je ustavnemu sodišču predlagala skupina poslancev v njihovi zahtevi za oceno ustavnosti zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Vlada meni, da predlagatelji niso izpolnili postopkovnih predpostavk za zahtevo.

Zadržanje izvrševanja zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma bi imelo "težko popravljive škodljive posledice na položaj Republike Slovenije v mednarodnih odnosih," zato vlada nasprotuje tej zahtevi, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Tako je ustavno sodišče potrdilo skladnost arbitražnega sporazuma z ustavo.
Tako je ustavno sodišče potrdilo skladnost arbitražnega sporazuma z ustavo. FOTO: Blaž Garbajs

Vlada meni, da je arbitražni sporazum skladen z ustavo, saj je ustavno sodišče 23. marca to enkrat že potrdilo, od takrat pa po mnenju vlade ni nobenih novih dejstev. Prav tako so na vladi ponovili mnenje, da z izvrševanjem arbitražnega sporazuma ne bo moglo priti do neustavne situacije.

Kaj pravi ustavno sodišče?

Na ustavnem sodišču so danes povedali, da omenjena zahteva še ni uvrščena na sejo sodišča, izven predvidenega razporeda dela pa v tem trenutku ni predviden niti poseben sklic seje. Dnevni red prve redne jesenske seje, ki bo, kot piše na spletni strani sodišča, 16. septembra, pa bo kot običajno znan nekaj dni pred samo sejo.

Kot je še odgovoril generalni sekretar sodišča Erik Kerševan, bo ustavno sodišče omenjeno zahtevo, ki sicer nima oznake prednostno, obravnavalo po predpisanem postopku in ob spoštovanju pravil o vrstnem redu obravnavanja zadev. Tako kot pri drugih zadevah, ki jih je ustavno sodišče prejelo, "pa si bodo tudi pri tej seveda prizadevali za čimprejšnjo obravnavo". V pisnem odgovoru je še dodal, da je ustavno sodišče izredno obremenjeno, saj ima v tem trenutku v reševanju 1151 zadev, med katerimi je 316 prednostnih in 40 absolutno prednostnih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
17. 08. 2010 17.31
'Posledice bi bile težko popravljive' Samo za tiste stranke, ki se hranijo s problemi meje. Ko bo mejno vprašanje rešeno, bodo stranke, ki nabirajo politične točke na njen račun propadle, No pa seveda še kak zavod, predvsem ta. Njen vodja se bo lahko zopet posvetil kokošjemu biznisu.
strogoff
17. 08. 2010 12.14
škrlatna marazma _ _ _ _ _ _
Adiiiii
17. 08. 2010 09.13
Ljudstvo je na referendumu reklo svoje, toda nekdo pa zelo rad dela proti ljudstvu, kaj čmo!
Nicolete
17. 08. 2010 08.44
RESNICA...KI BOLI... To je druščina bivših sodnikov združenega dela, ter tožilcev in družbenih pravobranilcev samoupravljanja z za seme kakšnim žlahtnikom bivše Udbe. To so ti, ki so študirali v socializmu tema Komunisti alfa in omega čez noč demokrati, predvsem pa ti, ki so trdili, da je demokracija in pravna država odvisni od njihovih plač. Pa se kdo vpraša zakaj smo po 90. letu in po dveh podkupninah LDS a pravosodnega sistema postali kriminalna država.
Buena Vita
16. 08. 2010 22.06
SRAMOPTO SLOVENIJI DELA TA GARAŽNA KOALICIJA
Buena Vita
16. 08. 2010 22.06
SLOVENCI NE POPUŠČAMO HRVATOM-OKUPATORJEM PAHOR IN NJEGOVI SATELITI SO TI KI ZA DENAR IN ŠE KAJ POPUŠČAJO.,,.,.,.,PODARJAJO..,.,.,.,IZDAJAJO NAŠO SLOVENIJO
lucky.bastard
16. 08. 2010 21.25
Slovenija od kot ti pamet tvoja ?????
LazniviZares
16. 08. 2010 21.14
A ti posranci ki so to predlagali se vedno ne poznajo izida referenduma ???
tron3
16. 08. 2010 20.02
Pa še to bi dodal, ustavni sodniki niso samostojni pri odločanju, še posebej pri takšnih zadevah, je politična volja nad strokovno
tron3
16. 08. 2010 20.01
So se že zgodile nepopravljive posledice, seveda za Slovenijo, pa predsednik Vlade je podpisu, o tem se še bo treba pogovorit v prihodnosti, kaj je vse kršil ustavo, zakone itd,
M-teorija
16. 08. 2010 19.47
Kako je mogoče nekaj ali nekoga uokviriti, če se je pa bloveška neumost brezmejna.
M-teorija
16. 08. 2010 19.46
Tonček Balonček
16. 08. 2010 18.09
Tiste meje so nekaj, kar me najbolj moti! V življenju je bil moj cilj vesno le ta, da ima slobvesni narod pravične meje, vse ostalo je drugorazredna tema! Zaradi mene lahko prodajo vse slovesnko gospodarstvo, ki je bilo nekoč družbena lasta, ampak Hrvatom pa Piranskega zaliba ne damo! To je očitno še edino vprašanje, o katerem so nas vprašali, odstopili smo ga arbitrom! Na žalost drugih bistvenih problemov nismo nikoli postavili pred arbitre, ampak so o njih odločali kar v najožjih krogih! Šlo je za vprašanja, ki usodno vplivajo na naša življenja, Piranski zaliv je popolnoma brez zveze!
titovka
16. 08. 2010 17.59
in kateri so to poslanci????
adamus
16. 08. 2010 17.39
Srqamota...popuščamo Hrvatom na celi fronti...vse jim ugodimo,pl pa nas **** po domač rečeno...poglejte samo primer Joras....to je več kor sramota kakšni revčki in strahopetci so Pahor & company....sramota!!!!