Slovenija

Vilfan: Popil sem pivo preveč, odstopam s položaja

Ljubljana, 11. 05. 2014 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./M.R./STA
Komentarji
1242

V Ljubljani se zgodila prometna nesreča, v katero je bil vpleten poslanec Peter Vilfan. Vilfan je vozil pod vplivom alkohola in z avtomobilom trčil v 84-letnega pešca. Vilfan je zato odstopil kot poslanec. Predsednik DZ Janko Veber pravi, da se je odločil pravilno.

Peter Vilfan
Peter Vilfan FOTO: Damjan Žibert

Včeraj se je v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v katero je bil vpleten poslanec Peter Vilfan. Vilfan je okoli 18.15 pri zavijanju s Celovške ceste na Pečnikovo ulico trčil v 84-letnega pešca. Pešec je vozišče pravilno prečkal, saj je za pešce gorela zelena luč. V nesreči je bil 84-letnik hudo poškodovan, zato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center. Utrpel naj bi zlom roke, odrgnine in podplutbe.

Prometna nesreča ima znake kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, zato bodo policisti o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo.

Na PU Ljubljana so za 24ur.com povedali, da je alkotest pri vozniku pokazal rezultat, ki je bil nad dovoljeno zakonsko mejo. Podrobneje o rezultatu niso govorili, saj je bil – kot je običajno v takšnih primerih – odrejen strokovni pregled. Dodali so, da je za nadaljnje postopke merodajen rezultat strokovnega pregleda. Zoper voznika bodo policisti podali kazensko ovadbo.

Vilfan pa je sam sporočil, da je imel v času dogodka v krvi 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka – meja je 0,24. "Sobotno popoldne sem preživel v družbi prijateljev in očitno popil pivo preveč. V prepričanju, da nisem spil preveč in da sem sposoben vožnje, sem se odpravil domov, pri tem pa je prišlo do neljubega dogodka," je povedal. Poškodovanca je že včeraj obiskal v bolnišnici in se mu opravičil. "A to ne spremeni dejstva, da sem storil napako, ki jo izjemno obžalujem," je dodal.

Danes je predsednika državnega zbora Janka Vebra obvestil, da zaradi nesreče nepreklicno odstopa z mesta poslanca.

Vilfan je v DZ prišel kot poslanec Pozitivne Slovenije (PS), a je pred kratkim, zaradi menjave na vrhu stranke, izstopil iz poslanske skupine PS. Je bil pa še vedno na strankini listi za evropske volitve. Vilfan ni pojasnil, ali to pomeni, da na evropskih volitvah ne bo kandidiral.

Vilfana naj bi v poslanskih klopeh nadomestila Alenka Lampe. Ta je povedala, da bo mandat poslanke sprejela, namerava pa delovati v okviru poslanske skupine PS. Sicer pa se, kot je dejala, trenutno ukvarja z bančništvom.

Veber: Vilfan se je odločil pravilno

Predsednik državnega zbora Janko Veber je izrazil obžalovanje ob sobotnem dogodku in poškodovanemu želel čim prejšnje okrevanje. Kot je danes še sporočil iz Irana, kjer se mudi na uradnem obisku, globoko obžaluje vožnjo poslanca Vilfana pod vplivom alkohola in ocenjuje, da se je Vilfan glede odstopa z mesta poslanca pravilno odločil. Njegovo odstopno izjavo je že prejel prek elektronske pošte, v nadaljevanju pa se mora s tem še seznaniti DZ na seji, s čimer bo Vilfanu funkcija poslanca prenehala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1