Slovenija

Zares za ukinitev državnega sveta

Ljubljana, 26. 10. 2011 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko so državni svetniki z veti ustavili tudi "protitajkunske zakone", se poslanci sprašujejo, čigave interese ščitijo. "Državni svet ostaja trdnjava lobijev, ki preprečujejo normalno delovanje pravne države," pravijo v Zares.

Državni svet RS
Državni svet RS FOTO: POP TV
Državni svetniki so kot po tekočem traku sprejemali veto za vetom. Spodnesli so kar pet zakonov: zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, novelo zakona o kazenskem postopku, novelo kazenskega zakonika, novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in novelo zakona o gospodarskih družbah. O vseh bo moral državni zbor znova odločati, za njihovo sprejetje pa je zdaj potrebnih najmanj 46 glasov. Izredna seja bo najverjetneje sklicana že v nekaj dneh, saj so se poslanci dogovorili, da se zadnji mesec pred volitvami ne bodo sestajali.

Kot smo poročali, so tako parlamentarni poslanci kot tudi vlada včeraj doživeli hladen tuš. Kljub prepričljivi večini glasov poslancev ter opozorilom pravosodnega ministra Aleša Zalarja o večmilijonski kazni s strani Evropske komisije so namreč državni svetniki na predlagane spremembe zakonov vlagali veto na veto in tako zavrnili kar pet predlogov sprememb. Poslanci, ki bodo morali kljub razpustitvi parlamenta na izredni seji zdaj o tem znova odločati, so zgroženi.

"Ne moremo se znebiti vtisa, da so se tisti, ki jim pretijo resne sankcije zaradi odločenosti vlade in državnega zbora, da uveljavita nepopustljivo pravno državo, organizirali v prizadevanjih, da to preprečijo,“ je prepričan Borut Sajovic, vodja Poslanskega kluba LDS. Od petih zavrnjenih sprememb ga je najbolj zbodla zavrnitev paketa treh protitajkunskih zakonov s področja boja proti gospodarskemu kriminalu: novela kazenskega zakonika, zakona o kazenskem postopku ter zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

'Veto zmanjšuje tudi možnost boljše zaščite otrok pred zlorabami!'

Sajovic je začuden nad "lahkotnimi odločitvami o vetu“, ki zmanjšuje možnosti večje zaščite otrok pred spolnimi zlorabami, davkoplačevalcev pred oškodovanjem javnih financ ter vsakogar pred nedovoljenimi posegi v okolje. Spremembe naj bi po njegovim mnenju zavarovale gospodarske temelje naše države, skrajšale in pocenile kazenske postopke in "ne nazadnje odpravile nepravično neenakost med tistimi, ki imajo več premoženja, kot so ga zaslužili, in tistimi, ki so ga zaslužili več, kot ga imajo“.

Zares: Državni svet je treba ukiniti

Državni svet se vse bolj krči v organ blokade, ki pretežno uporablja vzvod veta namesto, da bi v oblikovanju politik kreativno sodeloval, ter da postaja organ, ki zgolj nasprotuje in skuša preprečevati uveljavitev odločitev državnega zbora. Zares

Izjemno ostro so se na dogajanje v državnem svetu odzvali v stranki Zares Gregorja Golobiča. "Državni svet je vnovič dokazal, da ostaja trdnjava lobijev, ki preprečujejo normalno delovanje pravne države," so zapisali. "Takšnemu podleganju različnim zainteresiranim lobijem in instrumentalizaciji državnega sveta odločno nasprotujemo," so še dodali. Zato so se odločili znova pozvati k ukinitvi tega organa. 

Svoje trditve, da je postal državni svet organ blokade, so podkrepili tudi s statistiko: v času te vlade so svetniki sprejeli odložilni veto na kar 27 zakonov, le šest pa jih je šlo skozi njihovo sito.

SD: Spet bomo glasovali za

V SD so sprejetje vetov označili za svojevrstno presenečenje "predvsem z vidika zelo skope vsebinske argumentacije svetnikov državnega sveta“. Ugotavljajo še, da je rezultat paradoksalen – "po eni strani se vladi očita premalo aktivnosti, ki bi spodbujale učinkovitejša pravna orodja, po drugi strani pa se zavrača vse potrebne rešitve, ki jih je sprejel državni zbor“. Napovedali so še, da bodo tudi naslednjič vse tri "protitajkunske zakone“ podprli. 

Zakoni so prava pot k preprečevanju okoriščanja posameznikov

"V SLS ocenjujemo, da je tudi državni svet nekoliko podlegel burnemu predvolilnemu dogajanju na političnem parketu in množično izglasoval kar pet odložilnih vetov na zakone, ki so sicer v državnem zboru dobili relativno visoko podporo poslancev,“ je za 24ur.com dejal Jakob Presečnik. Kot pravi, obžalujejo, da svetniki zavračajo tudi tiste zakone, ki gredo v smeri preprečevanja gospodarskega kriminala in korupcije. "Tu mislim predvsem na zakon o gospodarskih družbah, ki ga je vložila naša poslanska skupina ter zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, za katera smo prepričani, da sta korak v pravo smer pri preprečevanje zlorab gospodarske zakonodaje in nezakonitega okoriščanja posameznikov na račun zaposlenih delavcev, podizvajalcev in dobaviteljev,“ je prepričan. Kljub vsemu bodo pred vnovičnim odločanjem skrbno pregledali argumentacije državnega sveta, še pravijo. 

Gorenak: To je Zalarjev fiasko!

Popolnoma nasproten pa je odziv SDS oziroma njihovega poslanca Vinka Gorenaka. Veto na novelo kazenskega zakonika je označil za Zalarjev popoln fiasko in dodal, da pravosodni minister s finančnimi sankcijami Bruslja le grozi, saj da so vsi zahtevani elementi že v obstoječih zakonih. Poleg tega je prepričan, da bi predlagani zakon pravzaprav zaščitil tajkune.

Gluhi na Zalarjeva opozorila

Svetniki so včeraj zavrnili pet zakonov: zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, novelo zakona o kazenskem postopku, novelo kazenskega zakonika, novelo zakona o gospodarskih družbah in novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Ali hočemo imeti učinkovit pregon gospodarskega kriminala ali ne, ali hočemo zaščititi naše otroke pred spolnimi zlorabami in izkoriščanjem ali ne? Aleš Zalar, pravosodni minister

Kot smo poročali, so novelo kazenskega zakonika zavrnili kljub temu, da je Zalar dejal, da ta na prvo mesto postavlja učinkovitejši pregon in sojenje v zadevah gospodarskega kriminala ter varuje otroke pred spolnim izkoriščanjem. Skupina svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem je bila kritična predvsem do predvidenega zaostrovanja kaznivosti uporabe na internetu prosto dostopnih avtorsko zaščitenih datotek.

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki bi bil po besedah predlagatelja Franca Jurija najbolj učinkovito sredstvo za boj proti organiziranemu in gospodarskemu kriminalu, so zavrnili z razlogom, da bi po njem za uvedbo finančne preiskave zadostoval že najnižji možen standard, to je razlog za sum oziroma že anonimna ovadba.

Veto na novelo zakona o kazenskem postopku so po besedah Mihaela Jenčiča zavrnili zaradi novosti – predobravnavnega naroka, po katerem osumljenec nima pravice predlagati dokazov v svojo korist, poleg tega pa obdolženec ne more preklicati priznanja krivde. Zalar je sicer odgovoril, da predobravnavni narok pozna večina evropskih držav, obdolženec pa ima v njem ves čas zagotovljeno obvezno obrambo, a večine svetnikov ni prepričal, saj je za vložitev veta glasovalo 15 svetnikov, proti pa dva.

Svetniki z Borutom Mehom na čelu so za neprimerno ocenili tudi novelo zakona o gospodarskih družbah, saj da poslovodnim delavcem in nadzornikom onemogoča opravljati njihovo delo, čeprav jim še ni bila dokazana nobena krivda. Sledil je veto.

Sloveniji grozijo večmilijonske kazni

Svetniki se niso odzvali niti na opozorila pravosodnega ministra, da lahko Slovenijo doletijo finančne sankcije Evropske komisije. Slovenija mora namreč v svoj pravni red vnesti tudi zakonodajo EU na področju okolja, kar je tudi politična prioriteta Evropske komisije.

Rok za uvedbo je minil že decembra leta 2010, a je Slovenija po prvem opominu zaprosila za podaljšanje. To se bo izteklo 17. novembra, zato nam grozi do tri milijone evrov pavšalne kazni in dnevna odškodnina za vsak dan zamude 370 tisoč evrov.

Zalar se zato sprašuje, koga ščitijo predlagatelji veta, saj, kot je dejal, svetnikov zakon prej ni zanimal. "S tem so državni svetniki postavili pod vprašaj zaključek in posledično izvajanje reforme kazenskega pravosodja, saj je celotni paket predlaganih zakonov tako prepleten, da so ukrepi za učinkovitejše delo pravosodnih organov v boju zoper gospodarski in organiziran kriminal lahko resnično učinkoviti samo ob uveljavitvi vseh treh zakonov,“ so predstavniki pravosodnega ministrstva zapisali v izjavi za javnost. Zaključili so z željo, da bodo poslanci tudi v drugo odločno podprli paket.

Državni zbor bo moral torej o zakonu odločati še enkrat, tokrat pa bodo za potrditev potrebni glasovi vsaj 46 poslank in poslancev.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
27. 10. 2011 23.29
Jaz sem že leta 1993 leta predlagal, da se ta svet ukine. Tega so itak postavili komunajzarji. Kam gredo moja leta v tej otačbini?
Buena Vita
27. 10. 2011 18.56
Buena Vita
27. 10. 2011 18.54
PRAVILNO;,UKINITEV ZARESA,,,,DOKONČNO
Enya11
27. 10. 2011 17.40
Pravilno Zares in ne se dat!
resslovenka
27. 10. 2011 12.03
prašek (26.10.2011 : 14.30) Kaj bi ti zamerila, nisem take sorte. Lep dan.
kapca1981
27. 10. 2011 11.31
Alfe: Jaz pa mislim, da je državni svet enostavno dojel, kaj so tekoče zadeve in kaj ne. Pa so dali veto - naj to sprejme legitimna vlada v taki ali drugačni obliki. Ta vlada je pač vlada v razpustu. Kolikor vem, zakone sprejema celoten državni zbor. Vlada, opozicija ali skupina poslancev jih samo predlaga. Razen, če se nekateri že pripravljajo na novo ureditev: SDS = vlada = državni zbor :) Se pa vedno poraja vprašanje, zakaj v 20 letih (navkljub predlaganim zakonom v preteklosti) še vedno nimamo finančne policije, kakšen zakon o dokazovanju izvora premoženja, zakon o zasegi nezakonito pridobljenega premoženja, ipd. . Očitno je interes nekaterih skupin premočan, glede na večino v državnem svetu pa sam presodi koga to najbolj žuli.
zalijanc
27. 10. 2011 11.08
ne razmem, če imamo državni zbor...zakaj bi potrebovali še državni svet...ti možiclji so zgolj nepotrebni strošek.
aford
27. 10. 2011 10.43
Že zdavnaj bi morali ukiniti Državni svet.Cela Slovenija je velika za eno pokrajino.Tudi občin imamo preveč-dovolj bi bila ena ali največ 10 občin.Tudi vlada bi lahko imela enega ministra in sekretarje namesto ministrov.
partizan71
27. 10. 2011 08.37
Lahko se vprasamo kateri subjekt nam je napravil vec skode, DS ali Zares ?
Alojz Železnik 1
27. 10. 2011 02.15
Jaz pa mislim, da je državni svet enostavno dojel, kaj so tekoče zadeve in kaj ne. Pa so dali veto - naj to sprejme legitimna vlada v taki ali drugačni obliki. Ta vlada je pač vlada v razpustu.
M_teorija
26. 10. 2011 23.37
Meni tudi ni DS preveč všeč, ampak delat takšno gonjo zaradi veta je pretirano. Če je želja v parlamentu se lahko vseh 5 zakonov sprejme!
M_teorija
26. 10. 2011 23.35
Odpri.oci26.10.2011, 22:03 Kdor ima v svojem programu, da bo ukinil DS zganja popolizem prve vrste. Če bi bilo to izvedljvo, bi ga že zdavnaj. Pa se bo vedno našlo 1/3 takih, ki bo do nasprotovali!
modrinjak
26. 10. 2011 23.33
Sem za ukinitev ZARES.
Odpri.oci
26. 10. 2011 22.03
"prašek 26.10.2011, 19:26 Odpri.oči : »Virant je slednje v svoj program napisal že pred enim tednom.......« In kaj je pisalo v tem programu ??? ............ Kaj je pisalo ???? Še vedno piše.... samo moraš biti pismen in prebrati !!!! . "II. Izboljšave v političnem sistemu 1) Spremenili bomo .............. 2) Ukinili bomo državni svet, ki je po svoji sestavi neobičajen in za majhno državo nepotreben drugi dom parlamenta. Hkrati bomo pri oblikovanju ključnih politik dosledno spoštovali načelo posvetovanj z vso zainteresirano javnostjo, družbenimi skupinami in stroko. "
janiijanii
26. 10. 2011 21.54
modem350
26. 10. 2011 21.46
Zadnji cajt, da se spravi SDS na vlado, da pobriše z neumnostmi...
binglec123
26. 10. 2011 20.45
ZARES sem za ukinitev
fluid
26. 10. 2011 20.37
Državni svet je proti zakonu tajkunizacije! Zakaj le? Verjetno ne morejo dokazati izvor svojega premoženja. Zato sem tudi jaz za ukinitev državnega sveta.
rudra
26. 10. 2011 20.00
Če nam bi kradli samo denar bi še zdržali.Kradejo nam pravno državo ,pravice in nam onemogočajo izpolnjevati človekovo temeljno pravico do dela in enakosti pred zakonom.Sedaj nam obodo že kradli-legalno nepremično in premično imetje.Mi pa spimo!
usi-glih
26. 10. 2011 19.48
No sedaj se vsaj vidi da ima prste vmes SDS in tega prav gotovo ni za pozabiti pred volitvami.