Slovenija

Brglez: Vpis jezika v deželno ustavo avstrijske Koroške ni le simbolično vprašanje, ima vpliv na življenje ljudi

Ljubljana, 15. 02. 2017 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po informaciji, da namerava avstrijska Koroška vlada v novi ustavi zanikati slovenski jezik in kot edini deželni jezik ustoličiti nemščino, so se oglasili slovenski politiki. Koroška deželna politika se očitno vrača k starim vzorcem protislovenstva, to moramo preprečiti, pravijo. Zato koroški Slovenci prosijo za enotno podporo vseh slovenskih političnih strank.

Zaradi osnutka nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki bi kot deželni jezik vpeljal zgolj nemščino, je zaskrbljenost danes izrazil tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez. Zunanji minister Karl Erjavec pa je napovedal, da bo to vprašanje sprožil tudi na četrtkovem sestanku koalicijskih partnerjev, v ponedeljek pa se bo sestal tudi s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

"Ne gre samo za simbolično vprašanje vpisa jezika v deželno ustavo Koroške, ampak gre tudi za izjemno pomemben praktičen vidik življenja naše narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem," je v pisnem odzivu opozoril Brglez.

Poudaril je, da je "neizpodbitno dejstvo, da je Slovenija de facto in de jure naslednica Avstrijske državne pogodbe" (ADP). To po njegovih besedah pomeni, da je Slovenija dolžna poskrbeti za udejanjanje 7. člena ADP in da mora Avstrijo opozoriti, "da bi bilo kakršnokoli določanje jezika kot edinega jezika avstrijske Koroške v neskladju z ADP, pa tudi z mednarodnimi konvencijami in drugimi akti".

Izrazil je tudi pričakovanje, da bo slovenska politika pri podpori slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem in pri doslednemu udejanjanju 7. člena Avstrijske državne pogodbe še naprej enotna. "Neprimerno bi bilo, da bi se to občutljivo zunanjepolitično vprašanje zlorabljalo za potrebe notranjepolitičnega boja," je pozval in izrazil prepričanje, da bo slovenska vlada "naredila vse, da zaščiti interese slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem".

Koroški Slovenci se bojijo, da bi zanikanje slovenščine kot deželnega jezika imelo številne posledice na njihova življenja.
Koroški Slovenci se bojijo, da bi zanikanje slovenščine kot deželnega jezika imelo številne posledice na njihova življenja. FOTO: POP TV

Avstrijski Korošci prosijo za enotno podporo vseh slovenskih političnih strank

S predsednikom ene od krovnih manjšinskih organizacij, Narodnega sveta koroških Slovencev Valentinom Inzkom se je že danes pogovarjal podpredsednik vlade Dejan Židan, sicer kmetijski minister in predsednik koalicijskih Socialnih demokratov. Kot je povedal, ga je Inzko zaprosil za enotno podporo vseh slovenskih političnih strank pri njihovih stališčih v procesu spreminjanja koroške ustave.

Koroški Slovenci želijo po Židanovih besedah v ustavo vključiti, "da se za jezik na območju južne Koroške – to je na območju dvojezičnega šolstva – kot drugi deželni jezik razglasi tudi slovenščina". To je tudi v skladu z ADP, ki po Židanovih besedah velja in se izvaja "in katere pravna naslednica je tudi Slovenija".

Tako Židan kot Brglez tako menita, da Slovenija že je naslednica ADP, medtem ko so vse glasnejši pozivi, naj Slovenija to stori tudi formalno z notifikacijo pri ruskem depozitarju. K temu je vlado že v torek pozvala opozicijska Združena levica, danes pa se je tem pozivom pridružil tudi koalicijski DeSUS.

Sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko

Predstavniki parlamentarnih strank so pozvali tudi k čimprejšnjemu zasedanju komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Predsednika Ivan Hršak (DeSUS) in Jožef Horvat (NSi) sta se medtem že dogovorila za sklic nujne skupne seje. Izvedli jo bodo prihodnji četrtek, 23. februarja, so sporočili iz DZ.

Tudi v drugih parlamentarnih strankah so zaskrbljeni glede določil o slovenski manjšini v osnutku nove deželne ustave avstrijske Koroške. V SD in Zavezništvu menijo, da gre za kršitev ADP, ki bi jo morali po mnenju poslanca DeSUS notificirati.

'Koroška deželna politika se očitno vrača k vzorcem protislovenstva, moramo ukrepati'

Kot sta na novinarski konferenci v Ljubljani menila predsednica NSi Ljudmila Novak in poslanec Jožef Horvat, se koroška deželna politika očitno vrača k starim vzorcem protislovenstva, kakršni so bili značilni za nekdanjega deželnega glavarja Jörga Haiderja.

Prav zato je njihova poslanska skupina danes vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) in komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, na kateri bi osvetlili problem, ki nastaja z omembo zgolj nemščine kot deželnega jezika.

Od slovenske vlade pa medtem pričakujejo, da vloži vse napore in glede razmer na avstrijske Koroškem naveže stike z avstrijsko zvezno vlado. 7. člen avstrijske državne pogodbe (ADP) namreč ščiti slovensko narodno skupnost na Koroškem, kar ni stvar zgolj deželne politike, ampak celotne Avstrije, so opozorili.

Vlada mora po besedah Horvata tudi razmisliti o možnosti sprožitve postopka notifikacije ADP. "To je v pristojnosti vlade, državni zbor te pristojnosti nima," je dejal.

Po drugi strani pa poslanec DeSUS in podpredsednik DZ Primož Hainz meni, da bi bilo dobro, da za tovrstno pobudo stoji državni zbor v celoti. Na predsednika DZ je tako naslovil pobudo, da na naslednji seji kolegija predsednika DZ "preučijo način in začnejo postopek za notifikacijo", so sporočili iz državnega zbora.

S tem bi po besedah Hainza uveljavili 3. člen ustavnega zakona o izvedbi temeljne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki med drugim določa, da "na ozemlju Republike Slovenije veljajo mednarodne pogodbe, ki jih je sklenila Jugoslavija in se nanašajo na Slovenijo". S tem bi uresničili tudi 5. člen ADP, ki določa mejo med državama Avstrijo in Slovenijo, postali bi legalni zaščitnik slovenske manjšine v Avstriji, kar določa 7. člen pogodbe, je še zapisal.

Glede na to, da je Slovenija naslednica bivše Jugoslavije in naslednica ADP, ima interes in dolžnost, da opozarja na dosledno izvajanje 7. člena, prav tako menijo Socialni demokrati. Navedba zgolj nemščine kot uradnega jezika je tudi po njihovem mnenju velik odstop avstrijske deželne politike od dosedanjih sklenjenih dogovorov in praks.

Od celotne slovenske politike in vseh državnih institucij pričakujejo, da bodo skupaj naredili vse, da takšen predlog deželne ustave ne bo sprejet. V nasprotnem primeru bodo na to opozorili tako svoje partnerje v EU kot tudi vsa pristojna telesa Sveta Evrope.

Da Avstrija obveznosti, ki jih določa 7. člen ADP, ne izpolnjuje, so prepričani tudi v Zavezništvu socialno-liberalnih demokratov. Kot nesprejemljivo ocenjujejo, "da se danes ponovno ukvarjamo s priznanjem tako pomembnih pravic kot so manjšinske in rabo materinega jezika, ki smo si ga Slovenci skozi zgodovino že priborili".

Tudi nepovezani poslanec Andrej Čuš je komentiral zaplete in jih ocenil kot "velik opomin slovenski vladi zaradi prepozne reakcije". "Slovenski odločevalci so ponovno zatajili pri svoji skrbi za svoje ljudi, tudi tiste, ki živijo izven državnih meja," je kritičen. Izrazil je še pričakovanje, "da bi Avstrija začela spoštovati mednarodne pogodbe in bilateralne dogovore, da bi bila slovenska manjšina zgolj deležna tistega, kar ji pripada po vseh pravnih dogovorih".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
16. 02. 2017 08.36
+0
Kakšni zamejci od kar je eu zamejstva ne more bit,če smo vsi v eni deželi.vsi zamejci samo iskoriščajo države,zato bi jaz vse ukinil.Če ti ni prav pojdite v svojo državo..
wolfterier
16. 02. 2017 16.02
+0
Tako je ! Brglez bi nam pa še arabščino zrihtal,nje...
koriintos23
15. 02. 2017 19.49
-3
Bo tudi v SMC uvedel uradni jezik Slovenščino ?
vertex
15. 02. 2017 19.57
+2
Ja poleg albanščine ji jo uvedel tvoj doktor od tam doma
johanca123
15. 02. 2017 19.01
+0
Brgla - ko boš poskrbel, da bodo iz slovenskega parlamenta ven pometane črke ć in Đ, pol se pa oglašaj!
vertex
15. 02. 2017 19.11
-2
Lahko bi tudi pometal neslovenska imena kot johana
koriintos23
15. 02. 2017 19.46
+1
wolfterier
16. 02. 2017 16.03
+1
Transformerji
15. 02. 2017 18.54
+1
Ves čas beremo in poslušamo o krivicah po 2. sv. vojni pri nas. Ljudje, ki živijo na Koroškem , so po narodnosti Slovenci, živijo pa v Avstriji, so avstrijski državljani, torej je uradni jezik nemščina. Če smo izgubili Koroško, je pa kriv nekdo drug, a ne?
LLLEPI
15. 02. 2017 18.39
-2
Ce jim je tako hudo naj pa pridejo v Slovenijo. Sicer so se pa sami odlocili za zivljenje v Avstriji in naj nehajo z zdrahami
CastrumFF
15. 02. 2017 18.53
-2
iGURT
15. 02. 2017 18.33
+2
EU parlament - Slo desničarji glasovali ZA sporni sporazum CETA.
LLLEPI
15. 02. 2017 18.37
+3
a je bilo mogoce pricakovat kaj drugega.Slo izdajalci so za izdajo svoje domovine in sodrzavljanov dobro placani. Pa se domaci volilci jih podpirajo
koriintos23
15. 02. 2017 19.47
-3
No, rdeči hlapci pozabili povedati, da so tudi rdeči poslanci glasovali za. Kar je pravilno. Ne boste vedno tisti, ki ste na koncu življenja, odločali o naših življenjih.
staridida
15. 02. 2017 18.17
-2
Fris-Hitlerja...
korintos23
15. 02. 2017 17.42
+2
V Avstriji rožice v gospodarstvu ravno ne cvetijo!
puspan
15. 02. 2017 17.53
+1
Če tam ne cvetijo, pri nas še humusa nimamo pripravljenega v lončkih, je pa Brglez v enem stavku povedal več, kot mi vsi skupaj.
LLLEPI
15. 02. 2017 17.58
+0
Prvo nareditr red doma ne pa da vse vec Slovencev dela in isce zaposlitev v Avstriji ki je proti domaci zaposlitvi kakor zadetek na loto
LLLEPI
15. 02. 2017 18.21
-2
Slovenija je pa gospodarska velesila proti Avstriji
koriintos23
15. 02. 2017 19.48
+2
Korintos23 trdi,.da iz Avstrije bežijo delavci v Slovenijo. Ali pa je obratno ?
Madeni
15. 02. 2017 17.41
+5
V Ljubljani ni več Slovenske BESEDE...
Madeni
15. 02. 2017 17.41
+2
korintos23
15. 02. 2017 17.42
+0
vertex
15. 02. 2017 17.49
+0
Bil sem v ljubljani,pogovarjali smo se v slovenščini,v trgovini,pošti,gostilni...je pa res da je veliko turistov,italijanov,japoncev,američanov
LLLEPI
15. 02. 2017 17.59
+1
Prevladujejo tisti ki si gradijo molilnico
vertex
15. 02. 2017 18.16
+0
V avstriji jih je veliko because tudi molilnic
Migrant
15. 02. 2017 17.19
+1
Brglez,raje se pobrigaj za živeče v Sloveniji...Bodi brez skrbi,naši manjšini v A ne manjka nič...Vse kar pišete ,počnete zdaj ,je golo nabiranje političnih točk!!!!!
korintos23
15. 02. 2017 17.32
+1
Otrokom pa dajete slovenska imena ali pa vse ostalo samo naših ne?
vertex
15. 02. 2017 17.33
+0
LLLEPI
15. 02. 2017 18.01
+2
Otroke je potrebno cimprej usmerit v tujino kajti doma kljub visoki izobrazbi ni kaj pocet ce pa ze dobi zaposlitzev je placilo ena mizerija
LLLEPI
15. 02. 2017 18.23
+1
Razen ce grejo v politiko kjer lahko se crtice vlecejo zaston
CIGU MIGU
15. 02. 2017 17.11
+3
naša bodočnost je,,piranski zaliv bodo hrvati kar administrativno povezali z italijo austrijci preko cerkvenega ozemlja ki ga naši škofovski gospodje pospešeno podarjajo graški nadškofiji in ogromno ozemlja,tako da bo ostala ljubljana in javni sektor ki pa ne vem komu bo namenjen--srećno
basg4
15. 02. 2017 17.08
+2
Ali je SLO že poklicala veleposlanika na Dunaju na posvet v LJujbljano? Če ne, zakaj ne?
LLLEPI
15. 02. 2017 18.02
+0
Tomvojo
15. 02. 2017 17.03
+1
Pometaj pred svojim pragom, v lublani bulani prevladuje yugoslovanščina pa se sploh ne zganeš.
Bald
15. 02. 2017 17.45
+2
torej naj ho Ljubljana zgled severnim seljakom za strpnost do manjšin in njihove kulture
CastrumFF
15. 02. 2017 16.55
-4
Leta 1918 je večina v Celju, Mariboru in na Ptuju govorila nemško, po tem pa so Nemce načrtno izganjali iz slovenskega področja, tisti, ki so ostali, pa so se morali poslovenčiti. Iz Istre izgnali 350.000 Italijanov,20.000 zmetali zive v fojbe,itd. Smo Slovenci kaj boljši kot Avstrijci?
korintos23
15. 02. 2017 17.33
-1
Teslo staro, sami so jo popihali, nihče jih ni preganjal!
Ate_ist
15. 02. 2017 19.33
-1
A vi ste pa na Urhu lastni narod klali, da bi bili všečni okupatorju.
Ricketts
15. 02. 2017 16.54
+11
Vpliv priseljencev na slovenski jezik v Ljubljani in še po nekod tega skrajnega levičarja pa nič ne skrbi? Za ohranitev slovenskega jezika bi morali Slovenci protestirati tudi v Ljubljani in na obali. Levakarje skrbi za slovenski jezik le Avstrija, ker bi radi po dolgih letih zopet delali zgago in postavljali eksploziv, za slovenski jezik in Slovence v Sloveniji jim je pa malo mar.
Madeni
15. 02. 2017 16.53
+3
Zakaj MESEC, Violeta..Hanžek ne gredo z svojim denarjem v AVSTRIJO protestirat če se lohka v Sloveniji za naš denar derejo v ARABŠČINI pa izf+dajalca BRGLEZA naj zraven vzamejo..
Pancamo
15. 02. 2017 16.52
+2
Tuji politiki so ponosni, niso hlapci kot naši
ROMELS
15. 02. 2017 16.51
+6
Simbolno vprašanje? Od kje le ta pomen. Če bi bilo to samo simbolno dejanje bi bil slovenski jezik brez problemov vpisan v deželno ustavo ustavo. Očitno imamo opravka z osli,
CastrumFF
15. 02. 2017 16.52
+2
Ali pa smo tako nepomembni da cisto vsi pometajo s Slovenci. To bo. Verjami.
ROMELS
15. 02. 2017 16.55
+5
Normalno. Same plahce imamo na oblasti. Doma se šopirijo, ko pa je treba z mejaši kaj doseči in urediti pa nimajo znanja ne korajže. Samo nekam poniknejo. So kot neki ženski psihopati
CastrumFF
15. 02. 2017 17.05
+5
murinar
15. 02. 2017 16.18
-1
Kje ste sedaj ; hanžek ,mesec in ostali "arabci" A se vam rojaki -Slovenci nič ne smilijo! Ali ste usmerjeni samo na jug?
vertex
15. 02. 2017 16.19
-1
Kje je jansa?na jugu ni problemov s slovensčino
xxx1982xxx
15. 02. 2017 16.21
+0
probleme ki bi jih morali odpravit že davno pokopani politiki, pač ne gre prenašat kar na ene ki so tukaj 2 leti mar ne ? da ne govorim o še živih fosilih ki zajedajo sistem od same ustanovitve, nardijo pa nič ...no za sebe ogromno..
Bald
15. 02. 2017 16.32
+0
dokler so boli mlajši od teh pokojnih politikov dejavni ni bilo problema e slovenskim jezikom na avstrijskem Koroškem
CastrumFF
15. 02. 2017 16.35
+0
"o še živih fosilih ki zajedajo sistem od same ustanovitve" in kako/zakaj so tam? Sami ,kar tako ali ker jih je narod IZVOLIL? TAK NAROD,TAKI POLITIKI!
xxx1982xxx
15. 02. 2017 16.16
-5
Predlagam , da nas še preostale korošce pripojite avstrijskim koroščcem...tako nas bo več ki se bodo borili za naš jezik...mi pa bomo končno dobili normalne ceste, lepe plače, poceni pir , poceni bencin, politike ki se ukvarjajo z problemi naroda in ne samih sabo....obljubim pa, da vas tukaj ne bom nikoli pozabil in verjetno bom kar malo pogrešal tale balkan style !
murinar
15. 02. 2017 16.19
-4