Slovenija

Poslanci za sistemizacijo plač v javnem sektorju

Ljubljana, 29. 07. 2008 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Po novem nihče ne more napredovati več kot 10 plačnih razredov od osnovnega.

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je še pred obravnavo v DZ razpravljal o predlogu novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Med predlaganimi dopolnili je v novelo uvrstil t.i. kompromisni dopolnili, ki predstavljata uzakonitev dogovora med vlado in sindikati.

Roman Rep: "Zakon uvaja transparentnost in odpravlja plačna nesorazmerja."
Roman Rep: "Zakon uvaja transparentnost in odpravlja plačna nesorazmerja." FOTO: POP TV

Kot je znano, je državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep na jutranjem delu seje odbora povedal, da je skušala vlada o noveli, še preden jo je poslala v državni zbor, doseči soglasje, vendar ji to ni uspelo. Še pred sejo odbora naj bi vendarle našli rešitev, za katero kaže, da bi jo sindikati lahko podprli, zato je predlagal, da odbor sejo prekine in jo nadaljuje potem, ko bi se do nje dokončno opredelili tudi sindikati.

Predsedujoči odboru Drago Koren (NSi) je ob siceršnjem nasprotovanju opozicije sejo prekinil, odbor pa jo je nadaljeval zvečer. Na seji so poslanci na mize dobili tudi dve novi dopolnili, v katere je bil vključen tudi kompromisni dogovor s sindikati. Kot je povedala namestnica vodje pogajalske skupine sindikatov Tatjana Labernik, je dopolnili podprlo 20 sindikatov javnega sektorja oziroma vsi tisti (razen SVIZ), s katerimi so zaradi dopustov še uspeli vstopiti v stik. Kot je povedala, bi prvotno predlagano besedilo novele poseglo v že pridobljene pravice, saj javni uslužbenci v nov plačni sistem ne bi mogli prenesti toliko plačnih razredov, kot so napredovali. Novela je namreč določala, da jih lahko uslužbenec prenese največ pet oziroma sedem, ko gre
za zdravnike, nov predlog, ki ga prinašata dopolnili, pa je po njenih besedah pravičnejši. "Prinaša namreč enako rešitev za vse, saj določa, da nihče ne more napredovati več kot 10 plačnih razredov od osnovnega plačnega razreda," je povedala in dodala, da bo novela "malenkost vseeno posegla v že pridobljene pravice".

Državni zbor
Državni zbor FOTO: POP TV

V razpravi o dopolnilih so bili sicer do obeh kompromisnih dopolnil kritični poslanci opozicije. Po besedah Darje Lavtižar Bebler (SD) dopolnili odpravljata vse pomembnejše rešitve novele, zato se je vprašala, čemu je potem sploh še potrebna. Vili Rezman (DeSUS) pa je ocenil, da je do obeh dopolnil prišlo na podlagi "koncesij in popustov".

Roman Rep je v imenu predlagatelja, to je vlade, te očitke zavrnil. Povedal je, da je novela pomembna predvsem zato, da se zagotovi spoštovanje temeljnega načela, ki ga uvaja zakon — to je transparentnost in odprava plačnih nesorazmerij —, kar konkretno pri omenjeni noveli pomeni, da ni možno neomejeno število napredovanj, ki bi lahko povzročila nova nesorazmerja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 07. 2008 08.50
IVAN .BISTRICA KJE PA SO BILI TI ZRELI EKONOMISTI JEST VEM SAMO ZA TAKE---DOGOVORNE-POD MIZO
Buena Vita
29. 07. 2008 22.48
no,no--palhi75 zdej pa že pretiravaš dobro veš da so državne službe vedno aktivne,prdvsem ker so delavci veliko prosti,in delovnik kratek,nadur takoreč ni--pretegne se od dela nihče,zahteve so minimalne,državne službe so tovarna brez produkcije,in norme,zato je toliko interesentov,in zato je taka konkurenca za proizvodni sektor-gospodarstvo to ne velja,tu se delavci ne potegujejo na razpisih,jih je vedno premalo,in morajo delo narediti takrat ko delo je pri plačilih pa itak škriplje iz takih ali drgačnih razlogov, največ krat zato ker je preobremenjenoz različnimi dajatvami,ker je treba preveč loncev napolnit,tako za delavce in za delodajace ostane bore malo
Tonček Balonček
29. 07. 2008 16.48
Očitn ta veleslavni minister Virant ni napravil drugega kot totalno zmedo!! Jaswno je, da populizem nasprotje birokraciji,,kjer jih je seveda preveč, še zdaelč pa tam niso visoke plače, razen tza prvih nekaj odstotkov! Zdi s emi, da se gre "ta valda" neke vrste kutrno revolucijo, za boj proti birokratim, tajkunom in za druge ljudem všečne akcije, v bistvu pa sama generira tako birokrate kot tajkune in vse osdtalo!! Že mnogokrat videno, doživeto, preizkušeno, pomaga pa nič, ljudje še kar naprej nasedajo tem "akcijam", čleš "ZAČELO SE JE!". Nič se eni začelo, končuje se ta komedija! Največja zasluga te vade je ta, da se ji ni posrečilo prav nič! Še sreča!!!
Ro-Zy-YoZi
29. 07. 2008 14.56
pa kaj se je pa tale Virant potem tako hudičevo pogajal če pa se niso nič zmenili???? Kaj je bilo pa treba tolk pompa okrog ravno SVIZA, ceremonije in prekinitve pogajanj in zavajanje javnosti ter socialnega partnerja al kaj? Da po dveh mesecih udari zadeva ko bajagi rešena spet na površje. Krasen uspeh ni kaj, pa saj ni zameriti ko pa ste imeli delo z vodenjem EU in ni bi.lo dovolj časa d abis e poglobili v situacijo doma.
Uroš Palhartinger
29. 07. 2008 13.33
Popravek: "Če ne bi bil zadovoljen s svojo plačo bi komentiral "v gospodarstvom!" Če ne bi bil zadovoljen s svojo plačo bi komentiral "v gospodarstvu so plače prenizke v primerjavi z javnim sektorjem.
Uroš Palhartinger
29. 07. 2008 13.27
apolon je zadovoljen s plačami v gospodarstvu, favš pa je plačam v javnem sektorju, zato je komentiral "v javnem sektorju so previskoke plače, v primerjavi z gospodarstvom!" Če ne bi bil zadovoljen s svojo plačo bi komentiral "v gospodarstvu so plače prenizke v primerjavi z gospodarstvom. Razlike med plačilnimi razredi pa niso 150€ temveč cca. 4%. Tako javni uslužbenec z maksimalnim napredovanjem (za 10 plačilnih razredov) pridobi 40% večjo plačo v primejavi z začetnikom. V zneskih pa ni mogoče govorti, ker imajo javni uslužbenci širok spekter zahtevane izobrazbe, zahtevnost del, funcij... Če pa komu kaj ne paše, pa se naj prijavi za policista, pravkar imajo aktualen razpis, in cedila se mu bosta med in mleko, nič mu ne bo treba delat, pa še plača bo neprimerno večja kot pa v neki firmi. Aja, problem pa je ker moraš imeti končano štiri letno srednjo šolo.
ivo55
29. 07. 2008 13.11
Kdo že povzroča inflacijo..!? Zakaj so zreli ekonomisti že zapustili barko?
Uroš Palhartinger
29. 07. 2008 13.06
apon je očitno dobro seznanjen z razmerjem med javnim in gospodarsim sektorjem...
Locutus
29. 07. 2008 10.05
Tudi plačnih razredov je mnogo preveč, EU in npr. Nemčija imata po osem (8) plačilnih razredov. Razlike med razredi so po 2000 EUR. Pri nas je razredov vsaj petdeset (50) razlike med njimi pa so po 150 EUR. Zmeda in zafrkavanje zaposlenih. Butalci se naj žrejo, nihče naj ne ve za kaj sploh gre, država pa po marksistični doktirni itak odmira. Od socializma do danes se torej nič bistvenega ni spremenilo.
fuksel
29. 07. 2008 09.45
jp pa pol preveč jih je.... no predvsem v raznih uradih.....
apolon
29. 07. 2008 08.26
v javnem sektorju so previskoke plače, v primerjavi z gospodarstvom!