Slovenija

Poslanci v odhodu ne bodo glasovali o interventnem zakonu

Ljubljana, 07. 10. 2011 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci pred volitvami ne bodo glasovali o interventnem zakonu za leto 2012, s katerim bi ostale zamrznjene plače v javnem sektorju, pokojnine in socialna pomoč. Vlada v odhodu svari, da bodo ukrepi v bodoče še bolj boleči.

Interventnega zakona v tem mandatu ne bo.
Interventnega zakona v tem mandatu ne bo. FOTO: Reuters
Verjetno smo preložili srečanje z realnostjo za kakšnega pol leta. Zdaj odpadejo napovedani scenariji v primeru sprejema interventnega zakona, med drugim tudi referendum. Čakamo na pooblastila nove vlade in verjetno na nadaljevanje konfliktov, ki se bodo po moji presoji za nazaj gledali zgolj kot začetek. To je začetek nekega konflikta. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj

Kolegij predsednika državnega zbora Ljuba Germiča ni potrdil vladnega predloga, da se predlog interventnega zakona za leto 2012 obravnava po nujnem postopku, kar pomeni, da poslanci interventnega zakona ne bodo mogli obravnavati na zadnji redni seji v sedanji sestavi in ga torej v tem mandatu ne bo.

Kolegij je namreč določil dnevni red zadnje redne seje v tem mandatu, ki se bo začela 17. oktobra, zaključila pa se bo v četrtek, 20. oktobra. Že naslednji dan pa bo predsednik republike Danilo Türk razpustil parlament in razpisal predčasne volitve.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je želela na sejo uvrstiti še nekaj predlogov zakonskih besedil, ki jih je sprejela na četrtkovi seji, in predlagala, da jih poslanci sprejmejo po nujnem postopku. Med njimi je bil predlog interventnega zakona za leto 2012, s katerim bi tudi v prihodnjem letu ostale zamrznjene plače v javnem sektorju, pokojnine in socialni transferji posameznikom ter gospodinjstvom.

Bo morala nova vlada sprejeti še bolj boleče ukrepe?

V proračunu ni več denarja, padajo bonitetne ocene, v gospodarstvu ni več kaj vzeti, kar pomeni, da bo nekaj treba naredit na javni porabi. Javne uprave ne moremo več financirati, ker je premalo ljudi v gospodarstvu in ker je kondicija tega gospodarstva slaba tudi s pomočjo javne uprave. Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je predstavnike poslanskih skupin na seji kolegija pozvala, naj podprejo nujni postopek, saj je glede na trenutno stanje javnih financ takšna intervencija nujno potrebna že v tem trenutku. Ukrepi, ki jih bo morala sprejeti prihodnja vlada, pa bodo mnogo bolj boleči, je dodala.

Zaradi nesprejetja interventnega zakona se bo iz proračuna za pokojnine steklo 102 milijona evrov več.
Zaradi nesprejetja interventnega zakona se bo iz proračuna za pokojnine steklo 102 milijona evrov več. FOTO: Reuters

A predstavnikov poslanskih skupin ni prepričala, saj za nujni postopek ni glasoval nihče od navzočih. Enaka usoda je doletela novelo zakona o javnih financah, s katero je vlada želela določiti zgornjo mejo zadolževanja države. Prav tako člani kolegija niso potrdili nujnega postopka za novelo zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, novelo energetskega zakona ter novelo zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

Po pojasnilih ministra za delo, ki opravlja tekoče posle, Ivana Svetlika bodo konec leta nehali veljati interventni ukrepi in skladno z zakonodajo se bodo v letu 2012 opravile vse uskladitve. Finančni minister Franc Križanič je včeraj po seji vlade v odhodu že napovedal, da se bodo zaradi nesprejetja interventnega zakona pokojnine dvignile za 102 milijona evrov, plače javnih uslužbencev za 120 milijonov evrov in transferji posameznikom za 75 milijonov evrov, kar je skupaj 297 milijonov evrov.

Med drugim se bodo sodnikom 1. januarja 2012 plače uskladile z odločbama Ustavnega sodišča, kar pomeni, da bodo uvrščeni v iste plačne razrede kot funkcionarji zakonodajne in izvršilne veje oblasti. Ni pa še znano, ali se bodo plače sodnikov uskladile za nazaj, torej od 1. decembra lani.

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar, je pojasnil, da je to odvisno od predsednikov sodišč, ki bodo izdajali odločbe o uskladitvi plač. Po Svetlikovih besedah pa je vprašanje, kako hitro se bo sestala nova vlada in kaj bo naredila. "Moja bojazen, na katero smo opozarjali tudi socialne partnerje, je, da bo zaradi odločitve, da se interventni zakon ne obravnava, treba v prihodnjem letu poseči še po ostrejših ukrepih," je dejal.

In o čem bodo odločali?

Novi zakon o upravičenosti iz javnih sredstev in o socialnih pomočeh, ki začne veljati 1. januarja 2012, po besedah ministra za delo Ivana Svetlika prinaša nekaj sprememb. Predvsem bo vlada dala več pomoči tistim, ki jo res potrebujejo in tudi odtegnila nekaj pomoči tistim, ki jo prejemajo morda neupravičeno, je pojasnil.
Novi zakon o upravičenosti iz javnih sredstev in o socialnih pomočeh, ki začne veljati 1. januarja 2012, po besedah ministra za delo Ivana Svetlika prinaša nekaj sprememb. Predvsem bo vlada dala več pomoči tistim, ki jo res potrebujejo in tudi odtegnila nekaj pomoči tistim, ki jo prejemajo morda neupravičeno, je pojasnil. FOTO: Damjan Žibert
Bo pa državni zbor na oktobrski redni seji po nujnem postopku obravnaval novelo zakona o bančništvu, s katero se zakon usklajuje z evropskimi direktivami, ter novelo zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v javno železniško infrastrukturo.

Poslance sicer na oktobrski seji med drugim čaka odločanje o spremembah kazenske zakonodaje, med njimi novela kazenskega zakonika. Na seji matičnega odbora so poslanci sprejeli dopolnilo, po katerem nalaganje datotek s spleta ne bi bilo kaznivo, če bi šlo za osebno uporabo, kar je sprva predvidevalo besedilo.

Prav tako bo na dnevnem redu zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki predvideva kazenski postopek, morebitno začasno zaplembo premoženja ter njegovo zamrznitev in odvzem. Poslanci bodo obravnavali tudi poročilo varuhinje človekovih pravic, v katerem varuhinja Zdenka Čebašek Travnik opozarja predvsem na pomanjkljiv nadzor in zakonodajo. Po vetu državnega sveta bo moral državni zbor tudi vnovič odločiti o noveli zakona o zdravilstvu.

Na seji pa ne bo tudi nekaterih zakonskih predlogov, ki so "obtičali" na matičnih delovnih telesih. Med njimi sta novela zakona o verski svobodi ter zakon o izvajanju dejavnosti splošnega pomena. Zakonski predlogi sicer ob koncu mandata "ugasnejo", v naslednjem sklicu pa jih lahko "posvoji" nova vlada ali poslanci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
08. 10. 2011 19.06
Janez Jerancic.... Se strinjam ! Raje izgubim življenje, kot pa da bom suženj tem lopovom.... Še bolj verjetna je imigracija, česar si 91, ko je ta država nastala ne bi nikoli znal predstavljati ali pa verjel, da se bo to zgodilo.....
tao24
08. 10. 2011 00.50
Bolje, da interventnega zakona niso sprejeli, drugače bi JANŠEVCI sigurno zahtevali REFERENDUM, tako kot so za vse važnejše zakone, ki bi lahko omilili krizo v naši državici. Krivdo za stanje, ki je sedaj, pa prevalili na BARBIKO.
5301
07. 10. 2011 22.16
ja kramarjeva, svetlik in ostali, ki ste tri leta grenili življenje državljanom. potrebno bo zarezati. najprej bo potrebno sprejeti zakon, da - v kolikor poslanec ostane prez službe, prejema podporo od socialne in še to samo v primeru, da ima knjižico na zavodu za zaposlovanje (nič več še celo leto plače ali dokler si službe ne najde) - če je bil nekdo izvoljen s strani naroda, ker je bil v določeni stranki, potem po izstopu iz stranke naj zapusti parlament in naj ne nastopa kot samostojni poslanec (naj delavec poskuša v svojem podjetju uveljavljati svoj prav, pa da vidim ali bo prejemal plačo, poleg tega pa bo še nek direktor upošteval njegov glas. in še bi lahko našteval
Marjeta Vakar
07. 10. 2011 20.41
No, bomo videli. Upam sicer na pravične ukrepe. Če jih pa ne bo, lahko tudi mi zavzamemo našo "Wall street."
Uporabnik113189
07. 10. 2011 19.00
Očitno v naši državi velja zakon drži tisto kar imaš čim dalj časa in ne misli na jutri. Vlada pač ne odloča o ničemer, ker parlament počne stvari po svoji kaotični logiki nore politike. Najprej je naš ljubi parlament uspeč destabilizirati državo in podražiti kredite vsem v državi. Kakšne so to številke nihče ne zna izračunati natančno so pa hudo velike. Vsekakor pa je dejstvo da je večina kreditojemalcev že dobila obvestilo o povišanju mesečnega obroka. Gospodje pa so si udobno življenje podaljšali še pol leta s črpanjem državnega denarja, potem pa bo že kako. Itak bodo vse pokrili davkoplačevalci. No, ni še čisto jasno, kdo bo to konkretno, tisti revni ali tisti bolj premožni, vse bo odvisno od bodoče vlade. Vsi, ki jim na volitvah dobro kaže se bolj nagibajo k ožemanju revnejših, saj bogati potrebujejo "olajšave za gospodarsko rast". Ni dovolj, da smo postali plačnik grških dolgov za nemške in francoske banke, tudi naše domače korito za pujse se mora napolniti. Skratka odlično nam praznijo žepe..
alterego
07. 10. 2011 18.09
se pač poslanci držijo pregovora "kdor glasuje, greši"...
major1
07. 10. 2011 14.49
Gre za njihovo plačo, in ob morebitni neizvolitvi za manj nadomestila, ki pa je žal enako plači.
expost
07. 10. 2011 14.33
glasovanja oz. zakona ne bo samo in izključno zato, ker se bližajo volitve in se bojijo, zamer vsaj ene (in precej pomembne) skupine 160.000 zaposlenih. pa še kdo naj reče, da vsaka oblast res gleda na interese države pred svojimi interesi. * in SDSevci bodite samo tiho, ker ste popolnoma istega denarja vredni!