Gospodarstvo

Poslanci sprejeli novelo zakona o Slovenskih železnicah

Ljubljana, 24. 05. 2011 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poslanci so z 61 glasovi za in šestimi proti potrdili novelo zakona o družbi Slovenske železnice, ki državi omogoča poplačilo obveznosti do železnic v višini 134,26 milijona evrov. Sredstva bodo iz proračuna izplačana v prihodnjih petih letih.

Železnica - 6
Železnica - 6 FOTO: Aljoša Kravanja

Minister za promet Patrick Vlačič je poslancem dopoldne pojasnil nastanek terjatve Slovenskih železnic. Pri poslovanju Slovenskih železnic je od leta 1993, ko je bila izvedena delitev premoženja takratne družbe predhodnice Slovenskih železnic na dejavnosti infrastrukture in prometa, do leta 1999 v odnosu dejavnosti infrastruktura in promet prihajalo do medsebojnega nastajanja terjatev oz. obveznosti.

Na dan 1. januar 2010 je po ugotovitvah revizorske hiše terjatev znašala 134,26 milijona evrov, je pojasnil minister in dodal, da je bila omenjena terjatev ob izločitvi infrastrukture izbrisana. Poudaril je, da mora Slovenija kot lastnica infrastrukture to terjatev priznati in jo tudi plačati.

Država bo obveznost do železnic poravnala v letih od 2012 do 2016, in sicer vsako leto po 26,8 milijona evrov. Za datume zapadlosti plačil v posameznih letih vlada predlaga, da se s Slovenskim železnicam v 60 dneh po uveljavitvi novele zakona sklene pogodba.

Poslovodstvo Slovenskih železnic se poslancem zahvaljuje za podporo zakonski noveli, s sprejetjem katere se bo lahko uspešno nadaljevala sanacija podjetja.

Kot je danes novinarjem dejal generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič, je novela temelj za preoblikovanje železnic v holding, saj se z njo zagotavlja kapitalska ustreznost. Brankovič pričakuje, da bo zakon implementiran v zastavljenem roku, to je 11. septembra.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaceair
28. 05. 2011 13.53
Ne vem zakaj ne začnejo od pragerskega do zidanega mosta pa vse luknje katere so še stare obnovijo.
spaceair
28. 05. 2011 13.52
če gre 80km/h še je tako dobro!! koliko je odsekov kjer proga dobesedno že razpada in je omejitev 50km/h Na vso začudenje pa se to ne popravi po celo leto...
Titus01
27. 05. 2011 12.51
Če ne posodobimo železniške infrastrukture, bodo železnice tudi v prihodnosti imele izgubo. Železniški sistem, kjer je na mnogih mestih hitrost omejena na 80 km/h pač ni konkurenčen in ni vreden niti države tretjega sveta.
Anni53
27. 05. 2011 07.27
dražava je dala pomoč železnicam, da si bodo lahko izplačali 1.090 Euro regresa! Baš fino!
korintos1
26. 05. 2011 17.04
slokorupcija Pa veš v kateri stranki so sindikalisti? vsi do enega.
wonn
26. 05. 2011 16.54
pri takšni izgubi pa takšen regres,pri nas pa boni,pa še to v 3 ali 4 delih!!!Kam gre ta država,zgubaši nagrajeni!!!!
kr ena 1
26. 05. 2011 09.59
ja ja spet ta slovenska getsa-vsi crknit- ni pomembna cena-naj bodo železničarji, trgovci, kamionisti,elektrodistributerji, zdravstvo oziroima ni važno kdo, da le crkne, ker tudi jaz crkujem mnogokrat mi je žal ali pa kar vedno, da je to itak vse kar premore tale naš narod
volek
25. 05. 2011 11.20
sz713, za 2 povratni železniški karti v 2. razredu na relaciji Ljubljana-Muenchen sem 29. 4. zvečer plačal natanko 310,60€, odpotoval sem isti dan malo pred polnočjo, vračal sem se 13. 5. z vlakom ob 12,27. Karti sta se mi zdeli nemogoče dragi. Sedaj si bom skušal zagotoviti Ryanair, Germanwings ali Berlinair iz Trsta ali Graza.
braniac007
25. 05. 2011 11.14
Me zanima če bo kdo predlagal referendum na to odločitev! Nihče od nas smrtnikov nebi nikoli vlagal denar v vrčo brez dna. Kar se tiče dela -eden od komentarjev je bil da delajo nočno po 12h. Naj vam povemo da dellajo delavci v večini podjetji tudi ponoči (sicer nimajo 12h nočnih kot železničarji ker noč velja od22 -6) za minimalno plačo - pa še nevedo ali bodo imeli čez 2 meseca službo.
slokorupcija
25. 05. 2011 08.27
Plače imajo enkrat višje kot v realnem sektorju, sindikalisti baje po več tisočakov! Sramota, zakaj vlada zapravlja denar, ostalim državljanom pa zateguje pas. Trikrat proti!
nada88
25. 05. 2011 08.00
ne pomaga vlada niti kdo drug.zakaj ste razbili yugo vsaj tržišče je bilo večje.samostojnost,demokracija zdaj je boljše,ja,ja...vse so nas nategnil...
snupy1
25. 05. 2011 07.40
Dragi moji železničarji. A mislite, da smo vi delate ponoči? A se sploh zavedate, koliko je poklicev in koliko ljudi v raznih panogah delajo ponoči, ob petkih in svetkih, sobotah in nedelajh, praznikih... Naredite najprej red v svojih vrstah. Saj veste, kdo vas vodi na železnicah, kdo prejema astronomske plače in ima vrsto bonitet in je praktično "nezamenjiv". Saj sami veste, koga morate volit...
deny-p
25. 05. 2011 07.23
politikkritik, se vidi da si zaposljen na SŽ, ker sem jaz tudi pa vem kako je ponoči pustit otroka (dvojčka, 4 mesece) doma, pa nima veze al je sobota, nedelja, božič, novo leto.....!!! kaj pa se naših plač tiče, je pa tako: če bi delal vsaki dan 8 ur bi dobil manj kot trgovka v hoferju, odgovornosti pa je dooosti več!!!!!!!
LovecNaKomuniste
25. 05. 2011 01.09
Problem je, ker folk ne loči, oziroma je tako napumpan s strani nesposobnih medijev, da ne razume, da se Slovenske železnice delijo na dva dela. 1. tovorni promet 2. potniški promet Potniški promet normalno, da dela izgubo, ker to je nekakšno javno podjetje, ki dela za javno dobro ljudi. Podobno kot LPP (Ljubjanski potniški promet), ki je tudi vedno v zgubi (in tudi vedno bo), ampak s svojimi nizkimi cenami vozovnic omogoča, da socialno ogroženi ljudje opravijo svoje opravke. Posledično ti ljudje pridejo na delovno mesto in potem z davki od svoje plače odplačujejo LPP, z DDVjem itd. Na drugi strani je tovorni promet, pri kateremu se v zadnjih letih poslovanje močno izboljšuje in posledično ta tovorni konj iz dreka vleče potniški promet, ki se mu poslovanje poslabšuje. Vse skupaj potem meče slabo luč na celotno SŽ, kar enostavno ni pravično. Iz tega razloga bi bilo smiselno Slovenske železnice razdeliti na dva ločena podjetja in sicer na privatni tovorni promet, ter na državni potniški promet. Potniški promet bi bilo smiselno ločiti še na dva podjetja: mednarodni potniški promet, ter notranji (lokalni) potniški promet. S tega stališča bi bilo povsem razumljivo, da bi tovorni promet, ter mednarodni potniški promet vedno posloval z dobičkom, lokalni pa bi v stilu javnih dobrin posloval s pozitivno ali negativno ničlo. Je pa tudi res, da ta delitev se meni zaenkrat ne zdi nujna, saj železniških 134,26 milijona € v 18 letih v primerjavi z NLBjevih miljardo € na leto ne pomeni veliko. Sploh če varčuješ pri drugi banki. Bom pa še opozoril, kot sem še vedno pri železniških člankih, da država grdo zanemraja železniško infrastrukturo, in, da si Slovenci zaslužimo, da se v bližnji prihodnosti umazani tovornjaki premaknejo na čisto in posodobljeno železnico. Zatorej vrli politiki začnite že posodabljati in obnavljati naše železnice, če ne bomo izgubili naš glavni atribut, to je prometno prehodnost, saj Avstijci in Italijani zaradi naše zaostalosti že gradijo obvoz okoli naše države s Pontebansko železnico
MISTERIOUS86
24. 05. 2011 23.23
vsi cepci ki komentirate tu gor bi vas opozoril da ko vi spite ponoči ko hrčki mi pa ponoči delamo 12 ur ne pametujte da so prevlke plače, pa te fore bi enga vzel zraven na vožnjo pa da ga vidim ko bi po petih minutah zaspal ko hrček. poleg tega kolikor vem sem tudi sam davkoplačevalec in si tudi sam z plačilom davkov dajem kruh tako kot vsi ostali v državnih podjetjih. poleg tega ta dolg je nastal pred leti in če sem jaz dolžen karkoli državi tako kot tudi vsi ostali državljani se ti obesijo na plačo, karkoli zarubijo če ne plačaš ne vem kje je fora da če je država komu dolžna denar pa tega denarja čudežno ni. a za pomoč tujini je za rešitev slovenskega kapitala pa denarja ni.
sz713
24. 05. 2011 22.12
volek, ni nobene potrebe po 155,40€ cene enosmernih vozovnic so že od 29€ naprej ponudba "smart", število vozovnic pa je omejeno, rezervacija povratna vozovnica munchen special za 82,40€ je tudi ugodna. če Wc v vagnu ne deluje, 100% deluje eden od WC jev v sosednjih vagonih, za druga oprašanja pa se obrni na osebje vlaka
tali?ni tom
24. 05. 2011 20.36
scipio tole si dobro ampak res dobro napisal , sam jaz bi dejal da bi moral brezdelnežem v železnicah takoj odvzet vse nemogoče bonitete in ugodnosti ter plačo znižat , vsaj nepomembnim ljudem na minimalno , pa še ta je previsoka ! pa zakaj bi denar vlagal in to seveda naš zaradi kateregA smo davkoplačevalci prikrajšan potem v zdravstvu ,šolah , penzijah v neke jame brez dna ki jih dokazano po rezultatih vodijo neuki ljudje , ki pa jih potem veselo izsiljuje neki sindikat ki dejansko to ni več po moje ! isto kot NLB ki so jo naši vladarji dokapitalizirali z našim denarjem tam zaposleni bojo pa za nagrado dobil po nekje 1500 evrov regresa , medtem ko mi navadni garamo kot konji za 500 evrov o regresu pa lahko samo sanjamo !!! TO SE MORA NEHAT V TEJ ZAOSTALI SLOVENIJI PA PIKA !!!!
antonino
24. 05. 2011 20.30
SRAMOTA -saniramo banke - oni si delijo dobičke, SANIRAMO ŽELEZNICE, pa ima že sindikalist 6000€ plače - in potem se pogovarjamo o reformi - REFORMIRAJTE JAVNI SEKTOR, ŽELEZNICE IN TISTE NENASITNE PARAZITE, PA BO ZA UPOKOJENCE DOVOLJ DENARJA.
volek
24. 05. 2011 18.30
Pa vi sploh veste, da je potovanje iz tujine z vlakom v Slovenijo mnogo cenejše kot če kupiš karto v Sloveniji. Usrano potovanje z 2. razredom iz Ljubljane v Muenchen ter nazaj vas bo stalo nekaj čez 155.-€, s tem, da v vagonih večinoma WC ne delujejo ter se moraš v stiski pač znajti. Vzemite s seboj prazno flaško za uriniranje vanjo. Za prvomajske počitnice sem bil na Djerbi ter plačal 14 dni v hotelu 4* all inclusive vključno z letalso karto 349.-€ za vlak pa 155, 40 €. Totalni nonsens in ta b...a ima izgubo, ki jo plačujejo davkoplačevALCI.
scipio
24. 05. 2011 18.04
spet nam se poje pesem "... bliža se železna cesta..." prvo ž.c., kontinentalno so nam naredili avstrijci v francetovih časih in dobili smo je, ker smo se pač geografsko znašli na njeni trasi od Dunaja do Trsta. trasa je danes pariz-kijev, mi smo še vedno na njenem bistvenem delu, a žal še vedno samo geografsko ne pa tehnološko. to novo bomo zdaj verjetno delali 30 let (v interesih ožjih skupin) sami ali pa nam jo bodo v treh letih zgradili tujci za svoj (in verjetno tudi naš širši) interes tako kot so hrvatom zgradili avtoceste. in zdaj jih imajo. in pri njih so četudi niso njihove. se pa po njih zdaj vozijo. oni in mi ko gremo dol in nazaj in vsi drugi. in njihova ekonomija in davki od te uporabe. ali pa bomo namesto tega spet čakali na nekaj domačih tajkunov, da nam bodo z napihnjenimi cenami in raznimi aneksi , tako kot so delali pri naših avtocestah, bogateli?