Slovenija

Poslanci so za višje kazni za korupcijo in ostrejše pogoje pri odlogu kazni zapora

Ljubljana, 09. 07. 2015 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so potrdili vrsto vladnih zakonskih predlogov. Med drugim so naklonjeni ostrejšim pogojem za odlog kazni zapora, večje kazni za korupcijska dejanja, prisilne poroke in zalezovanje. Sprejeli so tudi zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Miro Majcen

Državni zbor je danes obravnavnaval vladni sveženj zakonskih predlogov s področja pravosodja in predloga zakona o prikritih grobiščih. S 67 glasovi za in 19 proti so tako sprejeli novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki med drugim prinaša učinkovitejše pravno varstvo pravic obsojencev in zaostruje pogoje za odlog izvršitve kazni zapora. Ravno zaradi slednjega so noveli nasprotovali v SDS. Menili so, da je bila napisana za točno določeno osebo.

Kot je v današnji predstavitvi novele v DZ povedal pravosodni minister Goran Klemenčič, ta uvaja učinkovitejše pravno varstvo pravic obsojencev v primerih pritožb zaradi neustreznih bivalnih pogojev. Da je omenjeno varstvo potrebno, je s svojimi sodbami zoper Slovenijo opozorilo Evropsko sodišče za človekove pravice, v svojih letnih poročilih pa tudi varuh človekovih pravic.

Novela odpravlja nekatere administrativne ovire ter racionalizira opravljanje nalog pravosodnih policistov in sodnega osebja. Uvaja tudi elektronsko izmenjavo podatkov med sodišči in upravo za izvrševanje kazenskih sankcij.

V SDS niso podprli novele, saj menijo, da je bila napisana zgolj za Igorja Bavčarja. slednjemu je sodišče že dvakrat prestavilo začetek prestajanja kazni v zaporu iz zdravstvenih razlogov.
V SDS niso podprli novele, saj menijo, da je bila napisana zgolj za Igorja Bavčarja. slednjemu je sodišče že dvakrat prestavilo začetek prestajanja kazni v zaporu iz zdravstvenih razlogov. FOTO: Miro Majcen

Zaostruje pa tudi pogoje za odlog izvršitve kazni zapora. Odlog bo tako možen le v primeru bolnišničnega zdravljenja.

V današnji razpravi je večina poslanskih skupin novelo pozdravila. Da prinaša nekatere pomembne rešitve, so ocenili tudi v SDS, a napovedali, da je ne bodo podprli, ker da je bila napisana za točno določeno osebo, to je Igorja Bavčarja. Slednjemu je sodišče že dvakrat prestavilo začetek prestajanja kazni zapora iz zdravstvenih razlogov.

Zalezovanje in prisilno sklepanje porok bo odslej kaznivo

Poslanke in poslanci so z 86 glasovi za in enim proti sprejeli novelo kazenskega zakonika, ki med drugim kot kaznivo dejanje opredeljuje zalezovanje in prisilno sklepanje porok, novinarje pa razbremenjuje kazenske odgovornosti za objavo tajnih podatkov v primeru, ko javni interes prevlada nad javnim interesom po ohranitvi tajnosti podatka.

Po noveli bodo lahko funkcionarji kazniva dejanja zoper njihovo čast in ime preganjali le še z zasebno tožbo, pregon pa ne bo več mogoč na podlagi njihovega predloga (preko tožilstva).

Novela, ki so ji v današnji razpravi podporo napovedale vse poslanske skupine, uvaja tudi nov varnostni ukrep prepovedi komuniciranja ali približevanja žrtvam kaznivih dejanj.

Spreminja tudi pregon za kaznivo dejanje grožnje oziroma ogrožanja varnosti. Omenjeno kaznivo dejanje se je nekaj časa preganjalo z zasebno tožbo, po novem pa bo pregonljivo na predlog.

Novela tudi zvišuje višino kazni za korupcijska kazniva dejanja.

Poslanski skupini ZL in SD v parlamentu
Poslanski skupini ZL in SD v parlamentu FOTO: Miro Majcen

DZ sprejel zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev

Ljubljana, 9. julija - Poslanke in poslanci so danes s 44 glasovi za in 19 proti sprejeli zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili poslanci NSi. Z zakonom se urejajo postopki do trenutka, ko se neko grobišče vpiše v register in se uvrsti v kategorijo vojnih grobišč.

Zakon naj bi po prepričanju predlagateljev pripomogel k izpolnjevanju civilizacijskih norm, kot so pokop po vojni pobitih, pravica do groba in pravica do spomina. Zakon ne posega v obstoječi zakon o vojnih grobiščih, saj ta obravnava registrirana vojna grobišča, zatrjujejo.

Poudarek zakona je na odkrivanju doslej prikritih vojnih grobišč, njihovi označitvi v naravi, vpisu v register vojnih grobišč in postavitvi spominskih znamenj v skladu z zakonom o vojnih grobiščih. V njem so poleg tehničnih postopkov za urejanje prikritih grobišč določene tudi pristojnosti komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

V parlamentarni razpravi so naklonjenost zakonu poleg predlagateljev namenjali tudi v SMC, v SDS pa ga niso niti podpirali niti mu niso nasprotovali. Preostale poslanske skupine mu ob nekaterih izjemah niso bile naklonjene.

Fabijan v DZ brez zadostne podpore za viceguvernerja Banke Slovenije

DZ danes ni potrdil imenovanja dosedanjega viceguvernerja Banke Slovenije Janeza Fabijana za nov mandat. Fabijan je namreč na tajnem glasovanju prejel le 45 glasov, potreboval pa bi jih 46. Proti je glasovalo 33 poslancev.

Fabijanu aktualni šestletni mandat poteče 10. septembra. Predsednik republike Borut Pahor je v postopku izbire novega viceguvernerja prejel tri prijave. Poleg Fabijana, ki ga je predlagal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, sta se na razpis prijavila tudi Tomaž Klemenc in Primož Simončič. Pahor je po opravljenem posvetovanju z vodji poslanskih skupin DZ v imenovanje predlagal Fabijana.

A navdušenja nad naborom kandidatov v majskih posvetovanjih ni bilo razbrati. Glasne pomisleke so že takrat izrekli v SD in SDS, kjer so mu tudi danes sodeč po obrazložitvah glasov odrekli podporo.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec FOTO: Reuters

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je tako obžaloval, da je imel Pahor na voljo po njihovem mnenju razmeroma šibek nabor kandidatov. Opozoril je, da nad Fabijanom še vedno visi dvom v pravilnost postopkov sanacije bank konec leta 2013, s čimer se še danes ukvarja več različnih organov. V SD menijo, da bi bilo prav, da se na najbolj odgovorna mesta v Banki Slovenije ne imenuje oseb, ki so bile povezane s temi zgodbami.

Še bolj ostri so bili v SDS. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je tako naštel vse dogodke in posle v bančnem sistemu, ki so po prepričanju SDS sporni in na katere v stranki opozarjajo že dlje časa. Prav tako je zatrdil, da je Banka Slovenije omejevala parlamentarno preiskavo teh poslov.

V SDS so tako prepričani, da ni prav, da se odpravljanja slabih praks in nepravilnosti ter razkrivanja odgovornih za dogodke, ki so privedli do potrebe za obsežno davkoplačevalsko sanacijo bank, loteva z istimi ljudmi. Žal jim je tudi, da Pahor s to slabo prakso ni prekinil.

Predsednik DZ Milan Brglez mora zdaj o zavrnitvi imenovanja Fabijana takoj obvestiti Pahorja, ta pa ima nato 14 dni časa, da predsedniku DZ sporoči svojo odločitev o nadaljnjem postopku.

Svet Banke Slovenije skupaj šteje pet članov. V njem so poleg guvernerja Jazbeca ter viceguvernerja in namestnika guvernerja Fabijana še viceguvernerji Darko Bohnec, Stanislava Zadravec Caprirolo in Mejra Festić.

Ker se bo mandat viceguvernerju Bohnecu iztekel v začetku marca prihodnje leto, viceguvernerki Zadravec Caprirolo pa v začetku aprila, bosta jeseni stekla še postopka za iskanje kandidatov za njuni mesti.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
11. 07. 2015 14.57
+1
pa ja de ,,in kaj naj bi to pomagalo ko pa skoraj ni kaj ukrasti ,,je gospoda vecino ze pobasala ,, NAJ RAJE UZAKONIJO VSE TO ZA NAZAJ ,pa da vidimo koliko teh posrancev bo glasovalo za ,,kako nas farbajo iz dneva v dan ,,ja niso zastonj obiskovali vse te visokozlocinske sole ,,a ne gospodje ,,iz tega solanja ste pobrali samo slabe navade ,, sicer pa kaj ko se vedno veliko prevec volilcev voli te pokvarjence ,, ko bo gorel parlament se jim bo posvetilo da ga prevec kakajo ,,
flojdi
10. 07. 2015 17.43
+2
.blazno Prjaznih Kazni in Odlogov Zaporu sploh ne bi smelo biti Pika
razocarani
11. 07. 2015 15.00
+1
saj tega za navadne smrtnike ni ,,si je pa vse to gospoda zapisala v svoja pravila ,,zal je samo se ulica izhod iz te norije ,,pa da so grki v zadnjici ,,tam se vsaj narod pojavi na demomstracijah ,,a pri nas gospoda dela kar jim pade na noro pamet ,,ko bo kak gospodek dobil cegu v buco bodo zaceli vsaj misliti da niso nedotakljivi ,,vsaj kak bananin olupek pred parlament za opozorilo ce nic drugega ,,
srebrnibreg
10. 07. 2015 15.32
+5
Sedaj naj bodičasti in njegova sobluzačica napišeta dko je najbolj poštena stranka pa kdo je zabit volilec.
iGURT
10. 07. 2015 16.47
+5
... in potem včeraj slišim kdo je dal največ cvenka v janšev uravnotežen medij, - žena njegovega cimra z Doba, njegov cimer pa je bil Rok Snežič, Rok Snežič je po izobrazbi doktor prava, naslov njegove doktorske dizertacije je Davčne utaje, ....znan kot Doktor davčnih utaj.
iGURT
10. 07. 2015 14.27
+8
... janšisti pa nič ne komentirajo tega da stranka SDS ni za višje kazni za korupcijo in ostrejše pogoje pri odlogu kazni zapora ?
iGURT
10. 07. 2015 14.27
+6
sinhron
10. 07. 2015 14.41
+7
Kriminalna združba brani kriminalnega vodjo in zato nasprotujejo zaostrenim zakonskim določilom , morda je pa to samo šov za nekatere , saj vedo , da ga bo vedno reševalo ustavno sodišče !
razocarani
11. 07. 2015 15.06
+1
kako lepo bo gorela ta stalca ,,edino to bo prava rec da se zacne kaj obracati na bolje ,,gospoda drugega noce razumeti ,,strh pred batimani pa le imajo ,,
deathbite
10. 07. 2015 12.45
+10
Kršene so mi človekove pravice, ker ne morem živeti človeka dostojno življenje, sektaški poslanci pa se zavzemajo za lopove! Ni čudno, da je Država v qu..., ko pa imamo take "predstavnike ljudstva"! Biti "neoliberalni lopov" je najbolje plačan in perspektiven poklic v Sloveniji!
srebrnibreg
10. 07. 2015 12.42
+3
johndoe35 09.07.2015 21:19:36 -10 7 17 BAVČAR JE IZ VRST LDS. NIČ ČUDNEGA ČE IMAMO TAKE VOLILCE DA SMO TAM KJER SMO
srebrnibreg
10. 07. 2015 12.43
+6
deathbite
10. 07. 2015 12.46
+9
Ni pomembno iz katere stranke so izhajali, ko se je kradlo državno premoženje. Denar ne smrdi po politični stranki.
srebrnibreg
10. 07. 2015 12.52
+6
deat- saj za nas je vseeno, ker je lopov lopov pa naj bo desničara ali levičar. Problem je, ker eni hočejo Bavčarja na levico zrinite, ker se ga sramujejo.
srebrnibreg
10. 07. 2015 12.34
+9
Sektaši so se spet v koleno *fstrelili*, če mislijo na Bavčarja priznavajo, da je Bavčar pod njihovo streho saj za LDS-vca verjetno ne bi skrbeli, če pa za spreobrnjenca pa priznavajo, da je barabin in ga čakajo takšni zakoni. Mene namreč nič ni strah teh zakonov kot njih.
srebrnibreg
10. 07. 2015 12.25
+5
Nisem poslušal prenos cirkusa iz parlamenta pa me zanima na katero osebo so sektaši mislili, da se za njo sprejemajo ti zakoni?
iGURT
10. 07. 2015 12.28
+3
sektaši, stranka SDS je proti novelam in zakonom ki bi kriminalcem otežila živlenje in jim olajšala pot v zapor.
srebrnibreg
10. 07. 2015 12.30
+5
Zanima me na katero osebo so s tem mislili, ko so trdili, da se zaradi nje to sprejema.
deathbite
10. 07. 2015 12.31
+4
iGURT
10. 07. 2015 12.37
+4
stranka SDS meni da bi bil zakon sprejet zaradi Igorja Bavčarja, ker ga zagovarjajo (le zakaj?) - in so bili proti. To si mislil srebrnibreg?
srebrnibreg
10. 07. 2015 12.38
+4
To ja Willi. Zgoraj sem napisal zakaj me to zanima.
iGURT
10. 07. 2015 12.09
+5
Državni zbor je danes obravnavnaval vladni sveženj zakonskih predlogov s področja pravosodja in predloga zakona o prikritih grobiščih. S 67 glasovi za in 19 proti so tako sprejeli novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki med drugim prinaša učinkovitejše pravno varstvo pravic obsojencev in zaostruje pogoje za odlog izvršitve kazni zapora. Ravno zaradi slednjega so noveli nasprotovali v SDS. Menili so, da je bila napisana za točno določeno osebo.
iGURT
10. 07. 2015 12.09
+6
..Novela odpravlja nekatere administrativne ovire ter racionalizira opravljanje nalog pravosodnih policistov in sodnega osebja. Uvaja tudi elektronsko izmenjavo podatkov med sodišči in upravo za izvrševanje kazenskih sankcij. V SDS niso podprli novele, saj menijo, da je bila napisana zgolj za Igorja Bavčarja.
iGURT
10. 07. 2015 12.11
+3
Zaostruje pa tudi pogoje za odlog izvršitve kazni zapora. Odlog bo tako možen le v primeru bolnišničnega zdravljenja. V današnji razpravi je večina poslanskih skupin novelo pozdravila. Da prinaša nekatere pomembne rešitve, so ocenili tudi v SDS, a napovedali, da je ne bodo podprli, ker da je bila napisana za točno določeno osebo, to je Igorja Bavčarja.
iGURT
10. 07. 2015 12.12
+7
.................. če skrčimo, ......... stranka SDS ne podpira zakonov ki bi kriminalcem otežila živlenje in jim olajšala pot v zapor.
deathbite
10. 07. 2015 12.21
+4
Nikoli ne veš, kdaj prideš na vrsto. Če imaš več kot 100 zadev na sodišču, se ti hitro lahko zgodi, da"zboliš"!
iGURT
10. 07. 2015 12.24
+3
flojdi
10. 07. 2015 18.09
. ki pa, za nikogar , ni Večno.;na srečo tudi kdaj ..
ivan.z Doba
10. 07. 2015 10.51
+13
Sektaši niso podprli zakona. Tudi za zakon o dokazovanju premoženja jim ni več všeč, čeprav so ga sami pripravili in sprejeli. Menda ja ne ščitijo točno določeno osebo!? Bo zbolel?
deathbite
10. 07. 2015 12.20
+3
Bojan-F
10. 07. 2015 10.41
+8
Desnemu sektorju ... ko boste naslednjic umescali g. Bavcar Igorja v politicne hemisfere, imejte na umu navodila, ki ste jih dobili vceraj v Drzavnem zboru.
iGURT
10. 07. 2015 09.46
+10
to bi moralo biti normalna stvar že od 23. decembra 1990 ne pa da zdaj delajo na tem, komaj zdaj ..
zagor:)
10. 07. 2015 09.02
+13
Samo eno vprašanje, a bodo ti zakoni veljali tudi za posra..nce ali bodo izvzeti.
opazovalec_
10. 07. 2015 09.21
+11
Politična in tajkunska elita je bila in bo vselej izvzeta! Vsa dosedanja praksa kaže na to!!
sinhron
10. 07. 2015 08.48
+17
Kriminalna združba brani kriminalnega vodjo in zato nasprotujejo zaostrenim zakonskim določilom , morda je pa to samo šov za nekatere , saj vedo , da ga bo vedno reševalo ustavno sodišče !
xxx121
10. 07. 2015 08.25
+16
Janša nič kriv,a veliko masla ima na glavi,da smo tam kjer smo.
opazovalec_
10. 07. 2015 08.23
+11
Kazni so lahko še tako astronomske, zakoni še tako zaostreni, pa bodo veljali spet le za navadne smrtnike, medtem ko bo tajkunska in politična eliti zaradi "čudnih sodnih postopkov" še zmeraj izvzeta. Pomnite rezultate naše zakonodaje pri KPK, pri črnogradnjh, plagiatih, gospodarskem kriminalu, beg pred zapori, nezmožnost prihajanja na sodne obravnave,... Poostritev zakonodaje je samo pesek v oči za ofce, edino nad katerimi se bodo zakoni izvajali!! Behehehe OFCE
flojdi
10. 07. 2015 18.05
Shisui
10. 07. 2015 07.40
-7
Slovenska levica je gnila, potem ti pa še desnica takele neumnosti počne. Groza, nobene politične kulture.
CyberWorm99
10. 07. 2015 07.55
+5
kje ti widš kako lewico jst je ne widm : ))) mugoče ZL mal hoče bit populistična lewica : )))
CyberWorm99
10. 07. 2015 07.33
+7
sdsowci pa branjo bogega rewčka in osamoswojitelja bawčarja : ))) swečk pa nč neboste za njega pržigali : ))) free bawčar pa to : ))))
big_foot
10. 07. 2015 07.21
+13
Jaz bi raje uvedel šeriatsko pravo za te tajkunske zločine. Me zanima če bi še kdo potem kradel kot sraka ter se režal sodišču in ga izigraval.
askralj
10. 07. 2015 06.26
+21
Zidar ki je uničil eno največjih podjetij v zgodovini naše mlade države in se mu zahvalimo da se vozimo po najslabših cestah z najdražjim vinjetami se nam samo smeji med poleti v Švico ko nakazuje denar na banko...
anjerd
10. 07. 2015 08.03
+13
Kaj ces, ko pa je zdrav in nasmejan samo takrat ko steje denar, drugace pa ga tare xxx bolezni, da se na sodisce ne more. V Egipru so bivsega predsednika v postelji pripeljali na sodisce.