Slovenija

Poslanci SD kritični do ekonomske politike vlade

Ljubljana, 20. 03. 2012 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stanje gospodarstva je resno zaskrbljujoče, vlada pa se ne odziva dovolj hitro, so prepričani poslanci SD. Treba je razbremeniti tiste veje gospodarstva, ki so potrebne za razvoj in ustvarjenje delovnih mest, pravijo.

Poslanci SD so kritični do ekonomske politike vlade, saj načrtovani davčni ukrepi po njihovem mnenju ne bodo prinesli gospodarske rasti, temveč bodo zaostrili javnofinančni položaj Slovenije.

Vodja poslanske skupine Janko Veber je poudaril, da je stanje gospodarstva resno zaskrbljujoče, vlada pa se ne odziva dovolj hitro na izgubo delovnih mest. Pri napovedani davčni reformi je izpostavil poseg v davek na dohodek pravnih oseb in socialno kapico, ki bosta po mnenju poslancev SD povečala razlike med premožnejšimi in tistimi, ki imajo manjše prihodke.

Poslanci SD so kritični do ekonomske politike vlade.
Poslanci SD so kritični do ekonomske politike vlade. FOTO: B.G.

Poslanci SD so prepričani, da bi bilo smotrneje razbremeniti tiste veje gospodarstva, ki so potrebne za razvoj in ustvarjenje delovnih mest. "Nujno je sprejeti ukrepe, ki gredo v spodbujanje investicij in odpravo finančnega krča," je poudaril. Ob tem je izpostavil davčne olajšave za delodajalce prve dve leti po zaposlitvi delavcev v novo ustanovljene programe.

Vlada po Vebrovem mnenju odlaša s pokojninsko in zdravstveno reformo, kar še dodatno poslabšuje položaj Slovenije tako na domačih kot tudi na mednarodnih finančnih trgih. "Dejstvo je, da vlada konkretnih korakov še ni storila, zato smo toliko bolj zaskrbljeni," je dejal.

Napovedani vladni ukrepi bodo po mnenju poslanke SD Andreje Črnak Meglič predvsem povečali socialne razlike. "Smo pred tem, da se temeljito zareže v državni proračun, pri čemer vlada svojih konkretnih ciljev še ni predstavila," je dejala. Napovedane spremembe po njenem mnenju ne bodo razbremenile le srednjega sloja, temveč bodo v še večji meri razbremenile najbogatejše. Na letni ravni bi tako v proračun dobili približno 67 milijonov evrov manj, ki jih bo treba pokrivati na račun zmanjševanja socialnih transferjev in pravic, je pojasnila.

Vlada želi s spremembami davčne politike razbremeniti najbogatejše, ki pa v preteklosti "teh odpustkov" niso vlagali v razvoj gospodarstva oz. vlaganje v povečanje števila delovnih mest. Samo vlaganje v znanost in razvoj je lahko garancija za gospodarstvo, ki bo ustrezno odgovarjalo na izzive sodobnega časa, je dodala.

Poslanec SD Matevž Frangež je dejal, da ima vladna ekonomska politika napačen fokus, saj se loteva nebistvenih stvari, ki bodo z davčno reformo in spremembami v dohodnini in socialno kapico zgolj zaostrili javnofinančni položaj, v ničemer pa ne bodo prispevali h krepitvi gospodarskih aktivnosti. Frangež je dejal, da se zdi, da vlada ignorira ključen problem prezadolženosti slovenskega gospodarstva.

Dodal je, da podjetja danes ne zmorejo financirati investicij ter obratnih zmogljivosti, ki bi omogočali nadaljevanje proizvodnje, zato se poslanci SD bojijo, da bo val stečajev podjetij povzročil izgubo mnogih delovnih mest. Frangež je ob koncu izpostavil, da država pri varčevanju ne sme povzročati izpada prihodkov, ne da bi ob tem povečevali gospodarsko aktivnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
21. 03. 2012 00.10
+1
Bejži pahi,bejži pahi cug ti je pobegel.... Vi ste se pa v trojčku šli...kaj že....skupinskega???
cyklon
21. 03. 2012 00.08
+1
Pa ravno tapravi se oglašajo!!! Zaradi njihove ekonomske politike si še dolgo ne bomo opomogli!!!
RMM
20. 03. 2012 18.02
+0
Tile pahorčki in jankovićki-navadne ovce s kučanom na čelu!! Sam jok in stok rdečkarjev-kaj so pa prej sanjal- o rdeči kapici??
botjabotja
20. 03. 2012 18.45
-1
Biofrutek
20. 03. 2012 17.58
+2
Kaj so pa oni 4 leta čakal? Da se jim na tastarih službenih računalnikih windows xp naloži do konca?
b_m_w_m
20. 03. 2012 16.18
+5
Ja zdej so pa spet pametni SD s pahorjem na celu, zasrali so kar se je zasrati dalo, vseskozi so tepli in ubijali samo na podrocju delavcev, zdej pa so novi naenkrat prepocasni pa nimajo prave ekonomske politike. TO NEMORES VERJETI! Katastrofa!!! Predrzni so!!
hanoveranec
20. 03. 2012 17.09
+1
sinaya
20. 03. 2012 16.12
+4
začuda vsi politiki imajo"dobre"in "pametne" rešitve,ko so izgubili volitve ja ne vem kaj so prej počeli,ko so imeli škarje in platno v rokah? Ja kradli veselo zato je zmanjkalo časa za tako imenovane dobre ideje.Vsi nekaj delajo noben pa nič ne napravi razen tega,da mešajo meglo in mečejo državljanom pesek v oči.Dokler se bodo zgledovali po zakonih in cenah,ki veljajo v tujini plač,da ne omenjam bo tako kot je.Namesto,da bi se lotili gospodarstva samo meljejo z zategovanjem pasu in mi bedaki ne ukrenemo ničesar čeprav vsa politična klientela živi in se bogati na račun davkoplačevalcev.In,če bodo morali prejemniki socialnega nadomestila vračat denar ali zastavit nepremičnine pa še naj politiki vračajo saj le tako bi se pokazalo koliko je poštenih in dela v dobro ljudstva.Menim,da bi bil parlament prazen saj si nihče ne bi upal početi tega kar počno dan danes!
9794106
20. 03. 2012 16.02
+5
Ko to tamo pjeva???? Kdo se oglaša??? SD in vaši priskledniki v vladi, 2 leti niste početi drugega kot se ukvarjali sami s sabo......vi o hitrosti in logiki nimate pojma!!!!!
tomi.passion@gmail.com
20. 03. 2012 15.02
+14
To pa sodi v rubriko saj ni res pa je....ja kdo nas je pa spravil v ta položaj? Tri leta so ga srali, zdaj bi pa radi, da se stanje preko noči izboljša. Tovariši, lepo vas prosim.
Geronemo
20. 03. 2012 15.20
-4
To isto pesem je bilo slišati pred vsemi vladami ki so prišle na oblast... tak da Janšistek... samo bodi tiho ker v isto skledo pljuvaš...
thhomas
20. 03. 2012 14.50
+7
Levi in desni speljite se oboji! Ko ste v opoziciji poznate vse rešitve za narod, ko pridete v vlado pa ko * narod, glavno da vi za svoje riti poskrbite.
hanoveranec
20. 03. 2012 14.45
+15
A niso bili tile prej na ablasti?
ja_to_sem_js
20. 03. 2012 14.38
+9
Hahaha ko iz strani SD pridejo izjave o počasnem ukrepanju in tak dalje....tragikomedija!! Naj raje kaj povejo o svojem neukrepanju.
kim llsung
20. 03. 2012 14.52
-5
wsharky
20. 03. 2012 14.32
+3
... he he he ... se je ze zacelo ... jaz pa verjamem da nas bo gospodarski minister g. Zerjav popeljal v lepsi jutri ...