Slovenija

Poslanci za ukinitev obveznega računovodstva za kmete in korak bližje k davčnim blagajnam

Ljubljana, 13. 07. 2015 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanke in poslanci so soglasno sprejel novelo zakona o dohodnini, ki med drugim predvideva ukinitev obveznega vodenja računovodstva za kmetije. DZ pa je opravil še en korak na poti k predvidenim davčnim blagajnam, ki bi se jih uvedlo z 2. januarjem 2016.

DZ je danes s 86 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o dohodnini, ki predstavlja kompromis s predlogom KGZS in med drugim predvideva ukinitev obveznega vodenja računovodstva za kmetije. Poslanci so prepričani, da je treba kmete finančno in administrativno razbremeniti, v tej smeri pa gre po njihovi oceni tudi ta novela.

Novela predvideva, da bodo s 1. januarjem 2016 ukinili obvezni prehod v sistem vodenja računovodstva za tiste kmetije, katerih povprečni skupni dohodek v dveh zaporednih letih vseh članov kmečkega gospodinjstva iz osnovne in kmetijske dejavnosti preseže 7500 evrov. Kmetje se bodo lahko tako prostovoljno odločili, kateri od načinov ugotavljanja davčne osnove je s stališča stroškovne in administrativne obremenitve zanje najugodnejši.

Mnogi poslanci so menili, da je potrebno poslovno okolje za kmete maksimalno poenostaviti in poceniti, da bi lahko več časa posvečali svoji dejavnosti.
Mnogi poslanci so menili, da je potrebno poslovno okolje za kmete maksimalno poenostaviti in poceniti, da bi lahko več časa posvečali svoji dejavnosti. FOTO: Reuters

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je pojasnila, da so zaradi preprečitve morebitnih zlorab dodali pogoj, v skladu s katerim se lahko za vodenje knjigovodstva odloči le kmet, ki je hkrati tudi zavezanec za DDV in knjige vodi v vsakem primeru. Ocenila je tudi, da spremembe ne bodo bistveno vplivale na obseg pobranih dajatev od kmetijske in gozdarske dejavnosti.

Novela predvideva tudi, da bodo pri neposrednih plačilih iz obdavčitve izvzeli t. i. zeleno komponento oz. dodatno podporo za nadomestilo stroškov zagotavljanja okoljskih javnih dobrin, za katere trg ne zagotavlja plačila.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič je v razpravi pred glasovanjem pojasnil, da se dnevno ukvarjajo s problemi ljudi, ki živijo na podeželju, zato si prizadevajo za odpravo omejitev, ki so jih deležni. Veseli ga, da je ukinitev obveznega računovodstva našla mesto v vladni noveli. "Gre za pomemben prispevek k nadaljevanju razvoja kmetijstva in podeželja," je dejal.

Omenjene rešitve so v razpravi podprli tudi poslanci. Franc Laj (SMC) je menil, da je treba poslovno okolje za kmete maksimalno poenostaviti in poceniti, da bi lahko več časa posvečali svoji dejavnosti. "Menimo, da bodo kmetje zaradi tega lažje poslovali in da bodo konkurenčnejši, ne le na slovenskem, ampak tudi evropskem trgu," pa je dejal Andrej Šircelj iz SDS.

Novela na podlagi opozorila Evropske komisije o neskladnosti z evropsko zakonodajo novosti vsebuje tudi določbe, ki se nanašajo na oprostitev dohodnine od dobička iz kapitala, in sicer se v čas prijavljenega stalnega prebivališča pri državljanu katere od ostalih članic EU šteje tudi čas prijavljenega začasnega prebivališča v stanovanju ali stanovanjski hiši.

Pri olajšavah pa se bo rezidentom držav članic EU, ki najmanj 90 odstotka aktivnega dohodka dosegajo v Sloveniji, omogočilo uveljavljati tudi posebno osebno olajšavo za dohodke od študentskega dela.

DZ opravil še en korak k uvedbi davčnih blagajn

DZ je opravil še en korak na poti k predvidenim davčnim blagajnam, ki bi se jih uvedlo z 2. januarjem 2016. V drugem branju predloga zakona o davčnem potrjevanju računov je zavrnil dopolnila opozicije, med drugim o izvzemu plačil s karticami iz sistema davčnih blagajn, podprl pa nekaj koalicijskih dopolnil. DZ bo o podpori zakonu glasoval v sredo.

DZ je splošno razpravo o davčnim blagajnah opravil maja, tako so imeli poslanci danes v drugem branju na mizi predlog zakona, kot ga je dopolnil odbor DZ za finance in vložena dopolnila. Večino so jih pripravili v poslanski skupini SDS, kjer se zavzemajo, da bi se plačila s karticami izvzelo iz sistema davčnih blagajn, da bi vlada vsem zavezancem brezplačno zagotovila elektronsko napravo za izdajo računov in brezplačno vzdrževanje opreme, znižali bi tudi kazni za pravne osebe.

Zavezanci za uporabo davčnih blagajn bodo pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost za plačilo z gotovino in so dolžne voditi poslovne knjige in evidence. Davčne blagajne bodo nadgradile sedaj veljavni sistem t.i. virtualnih davčnih blagajn, država si od njih obeta od 50 do 100 milijonov izplena.

Kot je pojasnila Vraničarjeva, je predlog zakona od prve obravnave v DZ v maju doživel nekaj sprememb. Tako potrjevanje računov ne bo obvezno za dobavitelje v dejavnostih z dobavami vode, elektrike, plina, pare, komunalnih storitev ali telekomunikacijskih storitev - gre za kontinuirano opravljanje dobave blaga in storitev naročniku.

Omogočeno je normalno poslovanje ponudnikom elektronskih storitev, t.i. startupom, kot tudi izvajanje plačil preko sistema paypal in podobnimi sistemi, spremenjena je določba glede obveznosti kupca, da vzame račun in z njo povezana sankcija - matični odbor je kazen omejil na 40 evrov.

V dveletnem prehodnem obdobju, v katerem se lahko zavezanec sam odloči, ali bo uporabljal elektronsko potrjevanje računov ali vezano knjigo računov, ki jo bo naknadno potrdil pri finančni upravi, po njenih besedah ne bo nujno potrebno dokazovanje nezmožnosti vzpostavitve elektronske povezave na določenem območju s potrdilom Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS.

Sistem davčnih blagajn bo poskusno stekel 1. decembra.
Medtem ko so v poslanski skupini SMC prepričani, da bodo davčne blagajne prispevale k zmanjšanju sive ekonomije, pa v poslanskih skupinah SDS in NSi, kjer uvedbi davčnih blagajn nasprotujejo, ne delijo mnenja, da se bo obseg sive ekonomije zmanjšal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
14. 07. 2015 14.26
+1
Vedeti je treba to .Kmet je privezan na kmetijo in ne glede ali je praznik ali je bolan v hlevu je treba poskrbeti za živino ,dati krmo počistiti in pomolsti in to dvakrat na dan ostali čas je pa namenjen vsemu drugemu ,košnji siliranju itd. ne bom našteval ker tudi v Ljubljani to vedo. Vendar pa garajo ne tako kot delavci na normo ,primer v moji zdaj že bivši firmi so normo povečali za več kot še enkrat in ljudje gredo domov res utrujeni plača je pa ista.Kmetje si pa lahko privoščijo traktorje po 60000€ zraven pa jamrajo100 na uro , nič jim ni hudega razen to da so kot sem rekel privezani na kmetijo, morali bi biti obdavčeni tako kot vsi
JE-BI-GA
14. 07. 2015 16.01
Kaj pa zasebniki, samozaposleni, kdo dela namesto njih, ko so bolani ali kako drugače odsotni, položnice pa prihajajo, kako plačevati ob izpadu dohodka ?????????????
santamaura
14. 07. 2015 11.13
+6
Ne razumem, kako, da v Ljubljani še niso cirkusa prepovedali - Ali ne vidite, da klovni trpijo, ker niso več smešni
pripravnik
14. 07. 2015 10.56
vezuv_ A daj no daj , če je pa tako, da za subvencije moraš tudi kaj narediti, je pa res težko in nesramno od države, da noče kmetu prav nič podariti
dostojevski II
14. 07. 2015 10.05
+2
Vojteh Volk namesto na sodišče zaradi zlorab v Mipu raje k zdravniku. Zdravstveno stanje se mu slabša... ŠE ENA ŽRTEV DAVKARIJE !!! Podjetnik, ki je imel najboljše namene, je zaradi previsokih davkov bankrotiral. Sedaj pa ga preganja krivosodje. Od krivic je podjetnik zbolel. Ni čudno, da se vsak dan vse več podjetnikov odloči, da bodo preselili podjetje v tujino.
janijankov
14. 07. 2015 09.56
+15
Pa nehite že s temi davčnimi blagajnami, kot da je to zastonj - LOPOVE PA NE BI RAJE POLOVIL, ki so pokradli vso državno premoženje, ne ????? So med njimi tudi taki, ki morajo ostati nedotakljivi, kajne?
Fuck the system
14. 07. 2015 13.37
+1
SDS_je_poden
14. 07. 2015 07.50
+4
Glavo stavim, da bom sedaj od istih oseb, ki Grkom pametujejo, da je davke treba plačevat, poslušal, kako se je pa pri nas treba izogibat plačevanja davkom, ker tarudeči sam denar pobirajo, da futrajo JU.... in podobne nebuloze!
dostojevski II
14. 07. 2015 09.57
-2
Za lene Grke mora veljati strožja davčna zakonodaja, kot za pridne Slovence.
janijankov
14. 07. 2015 09.58
+2
dostojevski II, ali ti misliš, da se je tudi Dostojevski levil ???
JE-BI-GA
14. 07. 2015 07.32
+7
Tudi za sp-je ukinit računovodstvo do določenega prometa, saj plačujemo ob tem gnilem gospodarstvu vse preveč nekih dodatnih storitev. Obdavčitev pavšalna, saj se točno ve koliko lahko kdo naredi po številu zaposlenih.
vezuv_
14. 07. 2015 01.58
+8
skupni povprečni dohodek vseh članov iz kmetijske dejavnosti 7500 evrov - potem je to bolj slaba kmetija. Poslani pa res se ne spoznajo na kmetije - ja samo mislijo , da se spoznajo.
felix59 drugič
13. 07. 2015 21.42
+22
Kako ukinili ??!! Na kmetiji bi se moralo točno vedeti med drugim tudi koliko miši je ujel maček !!
Puys
14. 07. 2015 11.12
+1
Največ sive ekonomije je ravno med kmeti. Prodajajo meso in vse živo po hišah, pa še ni noben izdal računa. Folk se seveda ne buni ker je vse 'domače'. Davčne blagajne morajo biti obvezne za vse, ki se gredo biznis in pika. Pa javni sektor skrčit za 30% in smo na konju.
Kosmatinc
13. 07. 2015 21.39
+6
Ali bo sedaj slovensko kaj cenejše? Kajti še zmeraj bom kupoval cenejše izdelke ,neglede ali Italjansko ali Špansko važna je cena.
vezuv_
14. 07. 2015 02.03
+4
najcenejše bo tisto, kar boš pridelal - aja to pa nebi ker je treba delat, je bolje imet v miško od računalnika kot pa motiko - pridi k nam boš malo koso poujčkal ene 4 ure :) :)
Vostro
13. 07. 2015 21.39
+0
Ma saj ne moreš verjet kaj se dela v hramu demokracije!!!! Kdo da kakemu privatniku recimo mizarju kake subvencije v primeru da ne proda kakega svojega izdelka? Kmet če je suša dobi subvencije... A smo vsi enaki pred zakonom? Poznam kmeta ki samo jamra dobiva subvencijo, nepovratna sredstva... Jst bi vse ukinu!!! Eni samo uradnike okol prenašajo...
Kosmatinc
13. 07. 2015 21.41
-12
To pa ne moreš no,včasih kmet sploh ni vedel kaj je morje,v teh časih pa je več na morju kot pa delavec na minimalki.
hle
13. 07. 2015 22.11
+30
Fanta kar nekaj kmetij je pri nas ki se lahko dobijo v zakup pa kar rokave zavihat cekini bodo pa itak kar sami leteli
Borut Janžekovi?
13. 07. 2015 23.12
+19
Vostro Pridi malo konec tedna k nam na kmetijo. Hrana in pijača gratis. Dela pa ti ne bo zmanjkalo (žetev, balafest redno opravljanje živine itd.). P.S. tudi subvencije ne boš dobil
vezuv_
14. 07. 2015 02.01
+6
jah vsi se spodtikajo ob subvencije - cel kup pogojev moraš izpolnit, potem to izvest in če ti subvencijo odobriš jo dobiš šele nekako čez dve leti ali pa je sploh ne dobiš v kešu. HLE tako tako, naj zavihajta rokavae!
Pan1
14. 07. 2015 07.06
+2
Subvencije po hektarju, subvencije pri gorivu, subvencije pri živini itd. Kmet pri nas v zadnjih letih očitno lahko obogati. In če pogledate statistiko, največ in največji traktorji in stroji, se kupujejo pri nas glede na hektar zemlje. Mislim, da živijo bolje kot v večini držav. Tudi to je ok, in nimam nič proti, ampak, kje je delavec, kje je kaka subvencija. In obseg dela? vedno večji, vedno več za majn denarja. Ni pošteno in ni prav.