Slovenija

Referendum še v igri, SSN neenotna

Ljubljana, 18. 02. 2009 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
D.Š./STA/T.Š./V.L.
Komentarji
1370

DZ je sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato. A kljub temu se je SSN odločila, da aktivnosti nadaljuje. Miha Majc, ki je sodeloval v pogajanjih, se s stališčem stranke ne strinja, zato je ponudil odstop.

Zveza Nato z zaskrbljenostjo spremlja, kaj se dogaja v Sloveniji z ratifikacijo vstopa Hrvaške v zavezništvo.
Zveza Nato z zaskrbljenostjo spremlja, kaj se dogaja v Sloveniji z ratifikacijo vstopa Hrvaške v zavezništvo. FOTO: POP TV

Državni zbor je na izredni seji danes sprejel sklep o nepriznavanju predpisov Hrvaške, ki kršijo ozemeljsko celovitost Slovenije, vključno z danes izpogajanim amandmajem, ki so ga podprle vse poslanske skupine razen SNS. Za je od 71 prisotnih glasovalo 65 poslancev, proti pa so bili štirje. DZ je tako sprejel sklep, s katerim naj bi zaščitili slovenske interese ob vstopanju Hrvaške v Nato in s katerim bi preprečili referendum o tem vprašanju. 

S sprejetjem tega sklepa v Državnem zboru je Slovenija zaščitena pred nevarnostjo, da bi se kdor koli v imenu Slovenije pogajal o teh delih ozemlja in morja ali o možnosti, da bi bili ti deli ozemlja in morja del mednarodne arbitraže ali razsojanja pred mednarodnim sodiščem. Marjan Podobnik

Poslanci pa niso sprejeli pobude poslanske skupine SNS za sklic referenduma, proti je glasovalo 59 poslancev in poslank, za pa štirje. Pobudo je danes zavrnil tudi Odbor za zunanjo politiko. Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je dejal, da so pobudo za razpis referenduma vložili zato, ker so prepričani, da Hrvaška s svojimi dokumenti, ki jih je predložila v pristopnih pogajanjih z Natom, prejudicira mejo s Slovenijo. Slovenska politika je po njegovem mnenju naredila kapitalno napako, ko je na lanskem vrhu zveze Nato v Bukarešti podprla vstop Hrvaške. Po besedah Jelinčiča bi morala reči ne, dokler državi ne rešita spora glede meje.

Kaj vključuje sklep?

V sklepu je opredeljeno, da meja na kopnem in na morju med Slovenijo in Hrvaško še ni dokončno in sporazumno ugotovljena oziroma določena, da pa sta se vladi obeh držav k spoštovanju stanja na meji na dan 25. 6. 1991 zavezali tudi s skupno brionsko izjavo leta 2005.

Direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik je potrdil, da bodo prekinili aktivnosti v zvezi z razpisom referenduma o vstopu Hrvaške v Nato.
Direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik je potrdil, da bodo prekinili aktivnosti v zvezi z razpisom referenduma o vstopu Hrvaške v Nato. FOTO: Dare Čekeliš

"Hrvaška je kljub zavezi obeh strani, da bosta do dokončne in sporazumne rešitve mejnega vprašanja spoštovali stanje na dan osamosvojitve, storila številna enostranska dejanja in sprejela pravne akte, s katerimi spreminja ozemeljski status quo na dan osamosvojitve ter s tem poskuša prejudicirati rešitev mejnega vprašanja," piše v sklepu.

"Zaradi zaščite slovenskih interesov ob pristopanju Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi Slovenija opozarja, da zavrača poskuse kršitve ozemeljske celovitosti Slovenije ter spreminjanje stanja na kopnem in na morju na dan 25. 6. 1991, ko so slovenski organi med drugim izvajali pristojnosti v zaselkih na levem bregu Dragonje, na ozemljih na levem bregu Mure pri Hotizi ter ko je Slovenija imela teritorialni stik z odprtim morjem in je izvajala jurisdikcijo nad celotnim Piranskim zalivom," še piše v danes sprejetem sklepu.

SSN vztraja

Zunajparlamentarna Stranka slovenskega naroda (SSN), eden izmed dveh pobudnikov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, je sicer že napovedala, da bo zbiranje zahtevanih 40.000 podpisov nadaljevala ne glede na sprejetje tega sklepa. A Miha Majc, ki je sodeloval v usklajevanju dogovora s predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko Ivom Vajglom, je v izjavi za javnost izrazil nestrinjanje z odločitvijo stranke. Majc je z doseženim zadovoljen in meni, da so izpolnjeni pogoji za umik referendumske pobude. "Z obžalovanjem sprejemam naknadno spremenjeno stališče predsednika SSN, o katerem me ni obvestil ... Predsedniku SSN predvsem zamerim, ker je to naredil brez moje vednosti, me kot bližnjega strankarskega kolega zavajal in bil do mene skrajno nepošten ter je naknadno preklical že dano pooblastilo takoj, ko je bilo usklajevanaje že končano in so sodelujoči pričakovali moj podpis na dogovoru," je zapisal Majc. Zaradi naštetega je Majc ponudil odstop z mesta predsednika ljubljanskega odbora stranke.

SSN je šla v zbiranje podpisov sama in sama bo tudi nadaljevala referendumske aktivnosti, je povedal podpredsednik SSN Lovro Škrinjarič. Referendumske aktivnosti bi prekinili šele, ko bi Slovenija in Hrvaška dosegli pravično razmejitev, sicer pa so sami napovedovali, da si bodo za referendum prizadevali pred hrvaškim vključevanjem v evroatlantske integracije, torej tako v EU kot Nato, je še povedal in dejal, da ne morejo razočarati ljudi, ki so jim zaupali svoj podpis. Prav tako jih ne veže obljuba, ki jo je dal Marjan Podobnik; on se je pogajal v lastnem imenu, ne pa v imenu SSN, je poudaril Škrinjarič.

Poslanci pa niso sprejeli pobude poslanske skupine SNS za sklic referenduma
Poslanci pa niso sprejeli pobude poslanske skupine SNS za sklic referenduma FOTO: 24ur.com

Ne nameravajo pa sodelovati s SNS Zmaga Jelinčiča, čeprav je ta že napovedal, da bo podprl zbiranje podpisov.

Podobnik zadovoljen

Direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik pa je potrdil, da bodo prekinili aktivnosti v zvezi z razpisom referenduma o vstopu Hrvaške v Nato. Izrazil je pohvale predsedniku odbora DZ za zunanjo politiko Ivu Vajglu, ki se je izpogajal za ta sklep, hkrati pa je pozval SSN, naj sklep sprejmejo tudi oni in naj umaknejo pobudo za razpis referenduma.

Zunanji minister Žbogar je ponovil, da vlada meni, da vstop Hrvaške v zavezništvo ne daje podlage za uveljavljanje prejudicev s strani Zagreba.
Zunanji minister Žbogar je ponovil, da vlada meni, da vstop Hrvaške v zavezništvo ne daje podlage za uveljavljanje prejudicev s strani Zagreba. FOTO: Damjan Žibert

Če stranka SSN tega ne bo storila, bo to kršenje dogovora, ki so ga imeli ob vložitvi skupne referendumske pobude, je še povedal Podobnik. Podobno je po Podobnikovih besedah napovedal tudi Joško Joras; dejal naj bi, da ga v primeru, da se bo zbiranje podpisov za razpis referenduma nadaljevalo, ne bo zraven.


Pahor: Dogovor je razumen

Premier Borut Pahor, ki današnji sklep ocenjuje kot nekaj prelomnega v slovenski politiki, je izrazil pripravljenost na pogovore s predstavniki zunajparlamentarne Stranke slovenskega naroda.

Pahor je prepričan, da lahko predlagatelje z argumenti tudi prepriča, da pobudo umaknejo. Poleg tega pa je današnja odločitev DZ tudi neposredno sporočilo ljudem, ki so morda nameravali prispevati svoj podpis za razpis referenduma. Zato Pahor tudi v primeru, da dogovora s Stranko slovenskega naroda ne bo, dvomi, da bo pobudnikom uspelo zbrati zahtevanih 40.000 podpisov.

Kacinov poziv SLS

Evropski poslanec Jelko Kacin pa je danes predsednika SLS Bojana Šrota pozval, naj "odločno uporabi avtoriteto in ugled, da prepreči nadaljevanje parastrankarskih izsiljevanj, ki niso v korist Slovenije, njenih državljanov in gospodarstva." Kacin je v sporočilu za javnost poudaril, da Slovenija te dni v očeh mednarodne skupnosti ne vzbuja velikega zaupanja in ne vtisa, da je še pravkar predsedovala EU. Videti je, da ob izsiljevanju direktorja Zavoda 25. junij Marjana Podobnika izgublja potrpljenje, ker ne zmore uresničiti svojih strateških odločitev. Po njegovem mnenju je čas, da "razmere umirimo in da država dokaže svojo zrelost."

Šrot: Referendum je resna stvar

Predsednik Slovenske ljudske stranke Bojan Šrot je za 24ur. com dejal, da zavračajo poziv stranke LDS in evroposlanca Jelka Kacina, da Šrot s svojo avtoriteto prepreči parastrankarska izsiljevanja, ki niso v korist Slovenije. Šrot meni, da je referendum resna stvar, ki ga ni korektno primerajati s parastrankarskim izsiljevanjem.

"Če nekdo uporablja legitimna politična sredstva, kot je pobuda za razpis referenduma, se temu ne more reči izsiljevanje. Govoriti o nekakšnem izsiljevanju pomeni pravzaprav izsiljevanje in negiranje demokracije. Označiti demokratično politično sredstvo za izsiljevanje je nedemokratično in neodgovorno," so za 24ur.com poudarili v stranki SLS.

Predsednik SLS Bojan Šrot je pozival slovensko politiko k razumu in modrosti, predvsem pa k odgovornosti, da na pobudo SLS podpre danes v Državnem zboru takšen sklep, s katerim bo Slovenija končno jasno in glasno povedala, kaj je njeno ozemlje na kopnem in morju. "Sprejetje takšnega sklepa je najvišja odgovornost slovenske države v danem trenutku," še poudarja Šrot.

"Če nekdo uporablja legitimna politična sredstva, kot je pobuda za razpis referenduma, se temu ne more reči izsiljevanje," meni Šrot.
"Če nekdo uporablja legitimna politična sredstva, kot je pobuda za razpis referenduma, se temu ne more reči izsiljevanje," meni Šrot. FOTO: POP TV

Kot je še dejal Šrot, se čudi, da koalicija ne želi podpreti predloga sklepa oziroma amandmaja SLS in pravi, da "če že kdo trdi, da naš predlog besedila ne bo ničemur koristil, pa zagotovo ne bo ničemur škodil". Predsednik SLS še poudarja, da pobude za referendum ni vložila SLS, ki po njegovih besedah prav tako ne sestavlja nikakršne 'parastranke'. O morebitni podpori referendumu pa bo SLS odločala na organih stranke.

Izjava Mihe Majca (SSN)
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

savic.stane@gmail.com
21. 02. 2009 18.10
+1
Referendum podpiram 100% in bom z največjim veseljem opkrožil PROTI vstopu hrvaške v nato !
KopulacijskiO
20. 02. 2009 20.12
Pajtlerca,referendum bo. Če ne prej pa poleti, ko bodo Slovenci spet množično nosili svoje težko prislužene € na Hrvaško! Kakšna bo udeležna? Kakšen bo izid?
robert2
20. 02. 2009 08.34
Kot je rekel Intelekt malo nazaj: Hrvatje bi bili brez morja res reveži. Se je morda kdo vozil po Slavoniji?? Beda in še enkrat beda, to je vse, kar lahko rečem. Tudi sam nisem za referendum, pa bom vseeno dal svoj podpis. Živel sem tudi v prejšnji državi in vem, kako smo morali delati solidarne sobote zastonj, vendar žal ne zase. Za preostale lene narode v bivši Yugi in medtem tudi za Hrvate. O slednjih rečem le to, da so narod, ki jih najmanj spoštujem. Da ne govorim, da že dolgo več ne dopustujem tam. Turčija pa je v primerjavi z njimi itak nekaj stopnic višje.
No pa dejmo
19. 02. 2009 23.42
Kje in kdaj se pobira podpise?
lijepanasa
19. 02. 2009 23.15
heavyg22 ti si budala belogradista marš
VolilecSI
19. 02. 2009 22.44
Neuradno naj bi se nekateri na vladi že dogovarjali, da v primeru, da SSN na referendumu zbere ravno zadostno število glasov, poskrbijo da bo izid referenduma oz. da št. glasov ne bi zadostovalo in zaradi tega, ker se tistih 5000 že vloženih podpisov ne bodo upoštevalo, saj so bili vloženi pred razpisom
sencasrca
19. 02. 2009 21.54
Kaj je to referendum?Kolk pa to stane?Pa kaj to 100 % drži?Kado je ta podobnik?Kaj ssn je nova vrsta straniščne školjke?Kaj je borat še predsednik?Patrije so že prišle?Kje pa je rupel?Kaj so hlapci že dobili gospodarja? Vse to in še več si oglejte v kmetiji 2 del!!!
mileni
19. 02. 2009 14.38
popis stanovništva 1910g. KOPAR-hrvati8993,slovenci 599,talijani 7909 IZOLA-hrvati 6101,slovenci 40,talijani 5914 PIRAN-hrvati 7379,slovenci 7,talijani 7074 Izvor:Službeni popis od 31.12.1910. Spezialortsrepertorium der oesterreichischen lander,Vii.,oesterreichisch-illyrisches kunstenland, Wien 1918. "tradicionalno pomorski narod" LOOOOOLCINA
mileni
19. 02. 2009 14.37
NASA SPORNA TOCKA JE SLOVENIJA V CELOTI !!!! OCEMO SLOVENIJU KER JE TO VEDNO BILO HRVASKO OZEMLJE (TAMO SMO DRZAL HLAPCE IN AVSTRIJSKE KONJUSARE)
mileni
19. 02. 2009 14.36
pork a si ti nore gobe jedo
porka.malorka
19. 02. 2009 14.30
vabriga Če ne bi blo slovenije bi vi srbske krave pasli zato ne govori neumnosti. Vukovar smo vam mi financerali
Buena Vita
19. 02. 2009 14.05
referendum bo, in slovenci nismo ovce---čeprav nas jerca leganovaCVIKLOVA NATEPAČICA TAKO ZMERJA
rtalgoni
19. 02. 2009 12.01
SLO(ve)NACI jebite se skupaj z EU, NATO in referendumom vred. Splahnite vodo vsaj petkrat za seboj, in če imate sreče boste izplavali na vaši polovici Savudrijske vale. Če pa želite ukrasti hrvaško zemljo ali morje, boste rabili neizmerno več kot referendum, s katerim lahko izsiljujete le svoje politike. Kaj ste posejali to boste želi.
zagrijebec
19. 02. 2009 09.58
Referendum je škodljiv za vlado, ne za Slovenijo!
insaner
19. 02. 2009 09.14
+1
Navezujem se na mnenje TBja, da je Nato preživet. Preživete bi morali biti vse vojske sveta. Ker je demagogov za sprožanje konfliktnih medetičnih in še bolj medverskih požarov povsod veliko, največ v Afriki, bi morala obstajati dovolj močna mednarodna vojaška formacija pod poveljstvom in nadzorom ZN, ki bi nasilje teh konfliktov – četudi z odločno silo, pogasila takoj, ko vzplamtijo in ne šele po tednih, mesecih ali celo letih vljudnosti. Kaj pomeni odločnost in kako je lahko učinkovita, je po 4 letih vljudne vojske na Balkanu v letih 1991-1995, ko so vojaki postali množični talci paravojaških hord, dokazal Clinton, ki je z odločno intervencijo nekajletno podivjano vojno končal v nekaj mesecih. V zej intervenciji je bilo nekaj grobih napak, zaradi česar bi morala tudi Clintonova administracija pristati pred mednarodnim sodiščem, a ti vojni zločini ne izničijo uspeha končanja večletne uničujoče genocidne vojne. Namesto vojsk bi morale države razviti interpolu podobno mrežo sodelovanja za področju kontraobveščevalnih služb, ki bi se ukvarjale z organiziranim kriminalom in terorizmom vseh vrst. Sem za popolno razorožitev vseh velesil in uničenje vseh vrst težkega, biološko kemičnega in atomskega orožja. Za začetek bi smela del tega orožja obdržati le vojska ZN, dokler svet ne bi bil očiščen arzenalov po državah.
tirolec
19. 02. 2009 09.11
soonman, podpišem izjavo. Naj dodam le, da je ves direndaj okoli NATA odlično izhodišče za službena potovanja raznih funkcionarjev, državnih uradnikov int. po različnih ministrstvih, ki si prizadevajo le za svoje položaje in plače. Za ljudstvo in Slovenijo jim je prav malo mar, saj še mej od osamosvojitve nismo znali zaščititi, kaj šele pravno urediti.
sodnik61
19. 02. 2009 09.02
Nato gor, Nato dol, dejstvo je, da se z blokado samo smešimo. Politika je zakuhala, zdaj pa odgovornost prelaga na ljudstvo. Nekaj je narobe z to državo, če neka stranka, za katero do zdaj sploh nisem slišal lahko naredi tako sranje. Ne bom razpletal, ali je meja prav zakoličena ali ni, ena in druga stran ima svoj prav, ki ga zagovarja in ga tudi bo. Tudi Trdinov vrh je nesporno hrvaški, pa je slovenska vojašnica gor. Očitno je, da politika ni sposobna rešiti problema in ga tudi ne bo, vladam ene in druge države stanje odgovarja saj se dejanski problemi rinejo v ozadje, ljudstvo pa stresa gnojnico na raznih forumih. Ozračje je zastrupljeno in bo čedalje bolj. To pa ne pelje nikamor. Žalostno je, da lahko propadli politiki in anonimneži krojijo usodo naroda pod krinko boja za mejo, slovenski narod, v resnici pa gre za samopromocijo in iskanje malih vrat za vstop nazaj v politiko. Istočasno pa propadajo podjetja, brezposelnost se veča, javni dolg narašča...... Kdaj bo ljudstvo spregledalo ?????
janica1
19. 02. 2009 08.59
Naj gre ta Podobnik nazaj na kurjo farmo, ker rad drek...ups, meša tam ga bo pa dosti. Kjerkoli se pojavi naredi s....in zbrko. imamo veliko sranje v naši ljubi domovini, vsak, ki ima 5 minut časa samo šinfa, naredi pa nobeden nič....pri taki raji ne more nardit nihče nič....denar, ki ga tako nekontrolirano trošijo bi lahko za pametne stvari porabli...če pa kaj pride, pa "fehtajo" vsi na vseh koncih, da potem lahko delijo potrebnim, al pa tudi v svoj žep malo... Pravijo, da svinja se vsaka prva naje tista, ki je pri koritu.... Mene briga za druge....mene briga kako bomo mi...vsak naj pomete pred svojim pragom.... Dejte že enkrat tisti, ki ste tudi plačani za to, stvari vzeti resno v roke..... Je pa res, da je najlaže vladati, če smo vsi skregani.....dobimo kako kost za glodanje...velike stvari gredo pa mimo.... AMPAK ZAVEDAJMO SE, DA SMO VSI NA ISTI POTAPLJAJOČI LADJI.... PA SE PEJMO IGRICE NAPREJ PO STAREM.....
Tonček Balonček
19. 02. 2009 08.52
V nasprotju z načeli zveze Nato se Slovenija zavzema za reševanje sporov po mirni poti. Vojaška zveza ni in ne more biti dejavnik svetovnega miru, saj s silo ni mogoče odpraviti krivic in neenakosti, iz katerih se porajajo konflikti. Nato je zadnji preživeli dinozaver preteklih časov, ki se kot smrad po gnilobi vlečejo za nami. Orožje ki nam ga ponuja zveza Nato je res bleščeče, glasno in dela zelo velike luknje - toda Slovenija ga na žalost ameriške vojaške industrije ne potrebuje. Premalo nas je, da bi se šli vojno. Nafte si ne kupujemo z bombami, z izgubo Koroške in Trsta smo se sprijaznili, interesov slovenskih mega korporacij po svetu pa tudi nihče ne ogroža. SLOVENIJA JE V NATO VSTOPILA PREKO TRUPEL IRAŠKEGA LJUDSTVA, S SODELOVANJEM PRI RUŠENJU MEDNARODNEGA PRAVA IN NJEGOVEM NADOMEŠCANJU Z ZAKONOM MOCNEJŠEGA TER V NASPROTJU S 124. CLENOM LASTNE USTAVE (Pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja). Samo poglejte rezultate tega izvažanja demokracije v Irak ter Afganistan! Samo v Iraku je civilnih žrtev že nekaj stotisoč, mi smo v Afganistan celo donirali kalašnikove, ki so tam izginili neznano kam!
siFBI
19. 02. 2009 08.19
Za slovence bi bilo zelo koristno, da nas izključijo iz nata. Če kdo dvomi, naj pove samo en dober razlog, zakaj bi ostali v njej. V vseh teh letih, ki smo v zvezi nisem slišal niti ene pohvale o tej organizaciji. Stane nas bajne denarce. S svojim denarjem zalagamo že tako denarja povne američane in drugo evropsko elito, ki si na naš račun polnijo žepe. Mislim, da bi morali narediti referendum o IZSTOPU iz nata. Zanima me kdo izmed vas, ki ste na tem forumu bi ta predlog podprli.