Slovenija

'Reforma je naperjena zoper mladino in šolarje'

Ljubljana, 18. 05. 2010 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko minister poudarja, da subvencioniranje malice vsem šolarjem trenutno ni mogoče, pa v SDS pravijo, da si bomo to vlado zapomnili po tem, da je v imenu socialne pravičnosti začela zaračunavati malico svojim otrokom.

Minister Lukšič pravi, da sledijo kriteriju pravičnosti.
Minister Lukšič pravi, da sledijo kriteriju pravičnosti. FOTO: 24ur.com

Ob obravnavi zakona o šolski prehrani, ki ukinja stoodstotno subvencijo za dijake in jo širi tudi na učence, so poslanci razpravljali predvsem o predlogu SDS za brezplačno malico za vse. Ob koncu razprave so poslanci predlog največje opozicijske stranke zavrnili. O zakonu pa bodo glasovali v četrtek.

V današnji razpravi je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič uvodoma opozoril na neskladje zakona o subvencioniranju dijaške prehrane s sistemom subvencioniranja obrokov v osnovnih šolah. Pri pripravi predloga novega zakona so po njegovih besedah sledili kriteriju pravičnosti.

Kot pojasnjuje, šolsko prehrano uvrščajo v šolsko in ne v socialno politiko, pri čemer sledijo ciljem zdravega prehranjevanja in vzgojne aktivnosti v šolah. Če bi malico v celoti subvencionirali vsem dijakom in učencem, bi potrebovali 20 milijonov evrov letno, "kar je v teh razmerah seveda neprimerno", je dejal minister.

Majda Potrata (SD) podpira ministrovo stališče, da je šolska prehrana s svojimi spremljevalnimi učinki del vzgojnega procesa pri vzgoji za zdravo prehrano in tudi pri vzgoji k solidarnosti. Kot pojasnjuje, gre za solidarnost vseh tistih, ki zmorejo prispevati več, do tistih, ki tega ne morejo. Skrb za to, da bi sam obrok postal predmet socialnega razlikovanja, je po njenem mnenju odveč.

Aleksander Zorn (SDS) nasprotno kot Lukšič meni, da zakon o šolski prehrani sodi v socialno politiko, saj bi tako lahko denar dobili iz socialnih transferjev. Zakon sicer po njegovih besedah v celoti ni slab, vendar je socialna reforma šolske prehrane "naperjena zoper mladino in šolarje". "To socialno demokratsko vlado si bomo zapomnili po tem, da je začela zaračunavati malico svojim otrokom. In to v imenu socialne pravičnosti," je poudaril. Otroci se bodo, kot meni, delili na tiste, ki lahko plačujejo malico, in tiste, ki bodo morali priznati revščino.

Zakon poleg subvencije v višini dveh tretjin cene malice za vse, predvideva dodatno subvencijo v višini ene tretjine oziroma ene šestine cene malice za tiste, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin. Prav tako imajo posamezne šole možnost, da dodelijo dodatno subvencijo zaradi posebnih okoliščin, v katerih se učenec ali dijak znajdeta, kot so dolgotrajne bolezni, smrt v družini, nenadna brezposelnost ter naravne nesreče.

Z njim se ne strinja Vito Rožej (Zares), ki pravi, da otroci že sedaj ne plačujejo ničesar, saj jim malico plačujejo starši. "Če se kdo deli, se lahko delijo starši," je prepričan. Pri omenjenem zakonu tako po njegovih besedah ne gre za jemanje dijakom in dajanje učencem, ampak gre za solidarnost med ljudmi, ki so stari od 30 do 45 let in so starši učencev in dijakov.

Tudi Ljubo Germič (LDS) zagovarja solidarnostni pristop, da tisti, ki lahko, prispeva več, "zato da bomo lahko pomagali tistim, ki so pomoči bolj potrebni". Da predlagana ureditev sledi načelom pravičnosti, se strinja tudi Vasja Klavora (DeSUS). Glede dopolnila SDS o tem, da bi morali imeti vsi učenci in dijaki, ki so oboleli za celiakijo, brezplačno malico, pa je poudaril, da že zakon o zdravstvenem zavarovanju otrokom s presnovnimi boleznimi zagotavlja stoodstotno plačilo hranil.

Po mnenju Janeza Ribiča (SLS) bo predlagana ureditev povzročala delitev oziroma razslojevanje med učenci in dijaki glede na socialno stanje, namesto da bi se ločili le po znanju. Kot poudarja, v SLS sicer zagovarjajo tudi varčevanje in ukrepe za zmanjšanje javne porabe, vendar ne na škodo otrok in njihovega zdravja.

Vito Rožej pravi, da ne gre za jemanje, ampak za solidarnost med ljudmi.
Vito Rožej pravi, da ne gre za jemanje, ampak za solidarnost med ljudmi. FOTO: Špela Macuh

Miran Györek (SNS) nasprotuje omejevanju subvencij za srednješolce, ker se jim tako kratijo že pridobljene pravice. Kot pravi je nasprotovanje srednješolske mladine zato upravičeno. Po njegovem mnenju je pridobitev brezplačnega obroka za vse pomembna. Ob tem je omenil, da bodo poslanci SNS sicer glede zakona glasovali po svoji vesti.

Predlog zakona podpirata tudi nepovezana poslanca Franc Žnidaršič in Vili Rezman.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arbenowskee
19. 05. 2010 07.45
glede na kolicino stran vrzene hrane je edino logicno pricakovat ta ukrep.
Pippaa
18. 05. 2010 23.27
Zakaj pa nikjer ne pise, da je bila uvedba malice Janezova predvolilna bombica? Sej se niti ne splaca komentirat....
makajjezvami
18. 05. 2010 22.45
ja ježeš no, celih 20 milijonov evrov za celo leto enkrat dnevno nahranit skoraj vse otroke do 18 leta starosti aja sej res, bomo raje kaj zgradili da bomo pomagali našim gradbincem
NB20
18. 05. 2010 21.24
***** brezplačno malco. Ko sem bil v srednji, je folk namesto da bi si kupoval hrano, raje nabavil čike od staršev. In nekateri bi jim dal še brezplačno malico.
Tehnokrat
18. 05. 2010 21.22
@ carpathian 18.05.2010, 19:35 Bolje kot pa rdeče enoumje, ki ga izvaja vlada v večini medijev. Naš sistem temelji na debatah in če jih ne bi bilo, bi imeli totalitarno represivno državo. Tale vlada nas hoče vrnitit v rdeče svinčene čase.
Tehnokrat
18. 05. 2010 21.12
To so pa kvazilevičarji, ki se imajo za liberalce, so pa v resnici hard-core komunajzerji. Taka je njihova vlada, ki jo boo morali trepti še nadalnji 2 leti in pol.
Tehnokrat
18. 05. 2010 21.06
In to vlado vodi stranka, ki se ima za socialno in je prejšno desno vlado šinfala češ da država ni socialna. A naj oni zdaj sebe pogledajo kaj počnejo. To je pa ko slovenska levica pride na oblast, govorijo eno in delajo drugo (ali pa spoloh nič).
andrej69
18. 05. 2010 20.52
Ko vidim sliko Rožeja mi gre na BRUHANJE......
anjerd
18. 05. 2010 20.48
Kaj ko bi poslanci tudi plačevali tržno ceno za malice in kosila. Zakaj pa njih subvencioniramo? Mogoče zato , ker se obnašajo in so nevzgojeni kot v vrtcu?
M-teorija
18. 05. 2010 20.30
Ko se dobro pogleda kdo je glavni sponzor organizator in hujskač naivnih študentov je tudi vse jasno in skrajni čas, da se je glede tega naredil red.
zahod.west
18. 05. 2010 20.27
navadni kulturno zaostali komunajzerji
zahod.west
18. 05. 2010 20.27
navadni kulturni komunajzerji
zahod.west
18. 05. 2010 20.26
carpathian
18. 05. 2010 19.35
janša s svojim turbo gobcem spet hujska slovence in sili da se spet začenjajo deliti na bele in rdeče.
am_staff
18. 05. 2010 19.16
Nič ne da država, ta država pobere vse pri starših, le ta del za mlade nalaga za prihodnost. Ker prihodnosti ta vlada ne vidi, jemlje še to mladim. Za njih je pomembno samo to, da lahko sami žrejo poceni.
ivo55
18. 05. 2010 19.14
Če bi kdo hoseh v tej državi uporabiti pamet, bi rešitev malic zelo preprosto in PRAVIČNO uredil tako-le: za potrebna sredstva ( manjkajoča ) se naj zniža masa za otroške dodatke in le ti se porcionalno znižajo. Denar bi se uporabil v dobro otrok, brez vseh malverzacij!!!!!!!!!!!!!!!!!
BUN8
18. 05. 2010 18.09
pa ima sds spet nekaj za šinfat in kritizirat
Izbrisani2
18. 05. 2010 15.48
Podpiram pravico dijakov in študentov do šolanja in to kvalitetnega, ki vključuje tudi malico. Nikakor in nikoli pa ne bom podpiral ŠOS, to skorumpirano organizacijo, ki si prisvaja milijone evrov davkoplačevalcev in v kateri imajo njihovi predstavniki bajne zaslužke!
Izbrisani2
18. 05. 2010 15.37
Kriterij pravičnosti pri tej vladi so plave kuverte!
periot
18. 05. 2010 15.36
Država naj uvede nadzor nad štipendijami se pravi kdor ima podjetje njegovi otroci naj nebi bili upravičeni do štipendije tako pa dobivajo štipendije otroci podjetnikov pa kje je tukaj logika to je lahko samo v Sloveniji ,potem pa ni čudno da tisti otroci ki imajo starše zaposlene v proizvodnij ki so minimalne plače ne dobijo štipendije...