Slovenija

Poslanci niso podprli predloga razrešitve Gantarja

Ljubljana, 22. 06. 2011 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanke in poslanci so z 29 glasovi za in 46 proti zavrnili predlog za razrešitev predsednika DZ Pavla Gantarja, ki tako ostaja predsednik državnega zbora. V poslanske klopi se je tudi že vrnil Gregor Golobič.

V SDS in SNS so razrešitev Pavla Gantarja predlagali, ker ni sklical izredne seje, s čimer naj bi po njihovem mnenju kršil ustavo in poslovnik.
V SDS in SNS so razrešitev Pavla Gantarja predlagali, ker ni sklical izredne seje, s čimer naj bi po njihovem mnenju kršil ustavo in poslovnik. FOTO: 24ur.com

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je spomnil, da je poslanska skupina SDS 13. maja vložila zahtevo za izredno sejo, na kateri bi razpravljali o domnevnih kršitvah in zlorabah v primerih Nacionalnega preiskovalnega urada, bulmastifov, Družbe za avtoceste RS in bank v državni lasti.

Gantar je tedaj zahtevo zavrnil. Ker seje ni sklical v predpisanem 15-dnevnem roku, je po mnenju Tanka zavestno kršil ustavo in parlamentarni poslovnik. Ustava namreč določa, da mora predsednik DZ izredno sejo sklicati, če to zahteva najmanj četrtina poslancev ali predsednik republike, je Tanko povedal pred glasovanjem.

Gantar: Najprej zahtevali izredno sejo, nato umaknili zahtevo

Gantar pa je spomnil, da je zakonodajno-pravna služba imela na gradivo za izredno sejo več pripomb, ki jih je tudi posredoval predlagateljem. Ko so ga ti popravili, je začel teči nov 15-dnevni rok za sklic izredne seje, je pojasnil. Zahteva za sklic izredne seje je že bila uvrščena na dnevni red redne seje kolegija predsednika DZ, vendar je vmes po njegovih besedah prišla zahteva po umiku. Po njegovih besedah zato, ker so predlagatelji očitno ugotovili, da se bo v tem primeru seja zgodila po "superreferendumski nedelji".

Ustava od predsednika DZ res zahteva, da skliče izredno sejo v 15 dneh, če to zahteva najmanj četrtina poslancev. "Vendar pa to nikoli ni edini razlog za sklic seje. Zahteva mora biti ustavnopravno dopustna po svoji vsebini. Biti mora materialno, to je vsebinsko takšna, da spada v pristojnost državnega zbora," je še opozoril Gantar.

Predlagatelji razrešitve Gantarju očitali, da se postavlja nad ustavo

Sklic izredne seje je zahtevala poslanska skupina SDS.
Sklic izredne seje je zahtevala poslanska skupina SDS. FOTO:

Predsednik DZ izredne seje, ki so jo o omenjenih temah predlagali v SDS, ni sklical, ker se skriva za formalnostmi, v bistvu pa zavestno in načrtno krši ustavo in poslovnik DZ, je ocenil poslanec SDS Zvonko Černač. ''Išče pike in vejice pri opozicijskih predlogih za to, da bi preprečil obravnavo na državnem zboru o temah, ki so za vladajočo koalicijo neprijetne,'' je dejal Černač iz tabora predlagateljev razrešitve.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pa je izrazil prepričanje, da predsednik državnega zbora omejuje besedo, saj "se ne zaveda, da je ravno to, da lahko v parlamentu poveš tisto, kar misliš", največ, kar se lahko doseže – dejanska stopnja demokracije. Demokracije v Sloveniji po njegovi oceni tako ali tako ni več.

''Na obzorju vidijo volitve''

Poslanci so drug drugega obtoževali za nizek ugled državnega zbora v javnosti.
Poslanci so drug drugega obtoževali za nizek ugled državnega zbora v javnosti. FOTO: Aljoša Kravanja

V SD so že pred glasovanjem napovedali, da razrešitve Gantarja ne bodo podprli. Poslanka Melita Župevc je povedala tudi, da predsednik DZ ne potrebuje obrambe. "Če jo potrebuje kdo, jo potrebuje institucija državnega zbora," je poudarila. Po njenem mnenju nekateri vidijo na obzorju volitve.

Za poslanca Zaresa Franca Jurija je "skrb vzbujajoče" prizadevanje SDS "po rušenju, histerizaciji in ustvarjanju permanentnih političnih izrednih razmer".

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik se je strinjal z marsikatero ugotovitvijo predlagateljev glede dela koalicije. Vendar pa je opozoril, da "ni smiselno" krivca za stanje v državi iskati v vodenju državnega zbora.

V LDS so napovedali nasprotovanje predlogu za razrešitev Gantarja, saj predlagatelji "niso navedli niti enega samega resnega argumenta, na podlagi katerega bi lahko ocenili, da Gantar svojega dela ni opravil v skladu s poslovnikom DZ". Vodja poslanske skupine LDS je Borut Sajovic.

Po oceni vodje poslanske skupine DeSUS Joška Godca je predsednik DZ v primeru, ko ni sklical izredne seje, ravnal korektno. V DeSUS zato niso videli razloga, da bi Gantarju izrekli nezaupnico. Godec je tudi obžaloval, "ker zapravljamo za Slovenijo zelo dragocen čas za politične intrige, namesto da bi bil namenjen reševanju resnih problemov, ki jim še zdaleč ni videti konca".

Medsebojna obtoževanja

V okviru razprave so se poslanke in poslanci dotaknili številnih tem, ki jih je opozicija želela obravnavati na izredni seji državnega zbora, ki nato ni bila sklicana – o bulmastifih, Nacionalnem preiskovalnem uradu, Darsu in o bankah. Med seboj so se obtoževali tudi za nizek ugled parlamenta v javnosti.

Na tajnih volitvah sredi dneva je nato 29 poslancev glasovalo za Gantarjevo razrešitev, 46 pa proti. Gantar je tako ostal predsednik državnega zbora.

Golobič že nazaj v poslanskih klopeh

Poslanke in poslanci so se danes seznanili z obvestilom predsednika vlade, da šolski minister Igor Lukšič začasno prevzema vodenje ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Hkrati so se seznanili z vrnitvijo Gregorja Golobiča v DZ in s prenehanjem poslanske funkcije Cveti Zalokar Oražem.

Podpredsednik DZ France Cukjati, ki je vodil sejo državnega zbora, se je Zalokar Oražmovi zahvalil za delo v DZ in Golobiča takoj povabil, da se poslancem pridruži pri delu.

Golobič je podal odstop s funkcije ministra 2. junija, Pahor pa je o tem, da bo njegov resor začasno prevzel šolski minister Lukšič, obvestil v ponedeljek.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhabc
27. 06. 2011 08.07
Dokler imajo še kanček upanja za svoja poslanska mesta bodo zagotovo glasovali vsi za enega in eden za vse. To je naloga te koalicije ki se ne bo predala do zadnjega diha kot pravi njihov vodja.
Strelja?ko
23. 06. 2011 12.30
Sej vidiste dolgovezijo, in mislijo da bo ljudsvo pozablo na te zdrahe. Js že nism pozabu na tega gantarja in njegovega izpada pred jelinčičem...
wsharky
23. 06. 2011 11.38
... kako ze gre tisti znani slovenski pregovor ... vrana vrani ne izkljuva oci... ... in dragi moji predcasnih volitev ne bo, pa naj se koruptivne stranke v medijih se tako 'zavzemajo' za predcasne volitve... le kdo bi se odpovedal prejemanja visoke place, dodadkov, potovanj v eksoticne drzave in ostalih privilegijev (npr. kosilo v menzi parlamenta za nekaj eurckov)...
dule100
23. 06. 2011 08.43
Levaki, kako vam privoščim to vlado !
asslover
23. 06. 2011 07.51
Inspire22.06.2011, 17:0015 Stranka SLS si koplje sama sebi političen grob ! Včasih ste bili na drugem mestu za LDS-om , zdaj pa samo zaradi svoje dvoličnosti drsite navzdol ! "Kdor drugemu jamo koplje , sam vanjo pade" ! temu nebi rekel dvoličnost ampak ravnanje po svoji vesti...kje pa piše da mora bit kontra vsemu, samo zato ker je v opoziciji...poznamo pa nekatere stranke, ki kot ovčke sledijo delitvi po barvah
8064
23. 06. 2011 01.11
Itak noben ne ve več kaj dela, sam še norca se delajo iz sebe in iz nas. Tole pa ne vem kam nej napišem, tko da bom kar sem: 24ur, vaša nova postavitev strani je ZELO nepregledna, človek se sploh ne znajde pri tem kar išče.
Diabolick
22. 06. 2011 23.02
tito7 Ja pojdi raje spat in se vrni v svojo državo bluzit,ker se vidi da nimaš pojma kaj pišeš in trezen tudi nisi.
Diabolick
22. 06. 2011 23.00
Ja kaj je pa drugega v takem skorumpiranem lopovskem in diktatorskem parlamentu za pričakovati? Ladja je potonila že zdavnaj njen kapitan Pahorček pa se je še vedno na silo oklepa z vsemi drugimi. Seveda se jim gre samo za plače dokler še jih bodo lahko vlekli in,da bodo poskušali pokrasti,če še je morda kje kaj ostalo. Sramota,da ljudstvo Slovenije ni sposobno vreči s prestolov kriminalcev katere gleda že leta.
drago štubljar
22. 06. 2011 22.50
JELENCIC JE METLA IN PRODANA DUSA OZ PAS JANSIN
bukefal
22. 06. 2011 22.34
Pa bomo še naprej šparali s klimo v državnem zboru. Slina, ki mu leti iz ust, bo dober nadomestek vlage, s plapajočimi ušesi bo pa nadomestil ventilacijo. Sedaj naj pa še kdo reče, da se v času krize ne znamo obnašati racionalno!!!
punke
22. 06. 2011 22.32
grozno,se vidi da se korita držijo.tako kot pijanec plota.
M-teorija
22. 06. 2011 22.22
Ja hudo, ker očitno ne bo nič s povišano entropijo, ki si jo nekateri tako želijo!?
loden
22. 06. 2011 22.18
Kar naj plavajo po čorbi..... ta je čedalje bolj gosta in čedalje bolj vroča.... pa čedalje manj je takih, ki jim bodo rešilne pasove metal....včasih zna bit leto zeloooooooo dolgo.:=)))
korosec_SLO
22. 06. 2011 22.11
Gantar laže in se izmika kot steklipes na sloenatv
prehlad
22. 06. 2011 22.09
JA ŽE VELIKO DRAGOCENEGA ČASA SO ZAPRAVILI DENARJA PA ŠE VEČ.
M-teorija
22. 06. 2011 22.01
Če kdo misli, da je bil višek frustriranosti, ko so SDS-ovci izgubili oblast se moti. Višek je sedaj, ko so predčasne volitve že na dlani, ko je že vse pripravljeno za odpiranje šampanjcev, ampak na njihovo žalost samo v deželi Nije. V realnosti pa ne gre, pa ne gre po načrtih in sli po oblasti.
M-teorija
22. 06. 2011 21.54
Izid je tudi najava kako bo delovala manjšinska vlada in potrjuje, da ni politične krize, ki jo hočejo neučakani pretendenti za prestol prikazati. Nazadnnje se bo izkazalo, da se da še najbolje parlamentirati z manjšinsko vlado, ker ni blokovske razdelitve, ampak delitev za dobre zakone in dobrobit države. Izjema so pa seveda prej omenjeni neučakani pretendenti za prestol, ki se že vidijo v njem in se temu tudi primerno obnašajo.
M-teorija
22. 06. 2011 21.45
Današnji izid glasovanja je lahko najava kako se bo glasovalo o zaupnici vladi oziroma o predčasnih volitvah, ki to itak ne bodo.
pipimachen
22. 06. 2011 21.18
Čuj pa sej bi riiiiiko = )
mac4_m
22. 06. 2011 20.58
po glasovanju pa vendarle vidimo, da koalicija še vedno obstaja. Samo neki užaljeni kljuni hlinijo neke odhode (kar smo imeli že videti priložnost v preteklosti), pozicije pa so še vedno enako porazdeljene...