Slovenija

Poslanci nezadovoljni s poročilom Sove

Ljubljana, 06. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarna komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb je za zaprtimi vrati obravnavala problematiko dosjejev nekdanje Službe državne varnosti in evidenc dosjejev ter njihove javne objave na spletni strani www.udba.net. Z informacijami, ki so jih dobili od obveščevalno-varnostne agencije (SOVA), poslanci niso bili zadovoljni.

Gre za v medijih razvpito afero, ko so bile na naslovu www.udba.net objavljene evidence takratnega Republiškega sekretariata za notranje zadeve (RSNZ), organizacijska enota katerega je bila Služba državne varnosti (SDV). Udbine sezname je na internetu objavil častni konzul Slovenije na Novi Zelandiji Dušan Lajovic.

Jožef Jerovšek
Jožef Jerovšek FOTO: POP TV

Kot je po seji dejal predsednik komisije Jožef Jerovšek (SDS), z informacijami, ki so jih dobili s strani uradnih predstavnikov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA), niso bili zadovoljni. V zvezi s tem so posamezni člani komisije napovedali možnost, da bi povabili na eno naslednjih sej ministrskega predsednika Antona Ropa, vendar pa takšnega sklepa niso sprejeli in so sejo prekinili.

Komisija je želela izvedeti podrobnosti, ki se nanašajo zlasti na vprašanje uničenja dosjejev SDV v obdobju pred oziroma po osamosvojitvi države ter objave evidenc SDV na spletu in morebitno škodo za nacionalno varnost, ki naj bi bila povzročena s tem. Vendar pa so, kot je po seji dejal Jerovšek, izvedeli zelo malo novih dejstev. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo do naslednje seje od Sove dobili več tehničnih in strokovnih informacij v zvezi s problematiko dosjejev SDV. Po besedah Jerovška so nekateri člani komisije predlagali, naj bi komisija v prihodnje, če ne bodo naredili koraka naprej, povabila na pogovor tudi predsednika vlade, ki bi ga povprašali o navodilih oziroma smernicah vlade.

Na sejo je bil povabljen tudi direktor Sove Iztok Podbregar
Na sejo je bil povabljen tudi direktor Sove Iztok Podbregar FOTO: POP TV

Člani omenjene komisije so problematiki dosjejev nekdanje SDV namenili že eno prejšnjih sej, ko so sklenili vlado pozvati, da jim posreduje vse zapisnike oz. evidenco o uničenih dosjejih SDV za obdobje od leta 1986 do 1992, prav tako so se takrat odločili, da bodo na sejo povabili tudi sodelavca Sove, ki naj bi pojasnil nekatere okoliščine že razvpitega sestanka zgodovinske komisije pri centralnem komiteju maja 1989, na katerem naj bi govorili o usodi arhiva SDV.

Na sejo je tako tokrat poleg direktorja Sove Iztoka Podbregarja prišel tudi omenjeni sodelavec Sove. Vendar pa od njega, kot je dejal Jerovšek, niso izvedeli nobenega novega dejstva. Jerovšek je ob tem še dejal, da je omenjena zgodovinska komisija takrat res nekje zasedala, vendar pa se ne ve, ali je to res bilo 29. maja 1989. Prav tako so bili nezadovoljni z odgovori Sove in dosedanjo njeno dejavnostjo na tem področju. Kljub temu, da je morala komisija v skladu z zakonom zagotoviti tajnost podatkov oziroma anonimnost vabljenega sodelavca Sove, pa so v gradivu, ki so ga 21. maja prejeli novinarji, omenjenega sodelavca Sove navedli z imenom in priimkom.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1