Slovenija

Na razpravi o prihodnosti Slovenije očitki o nabiranju političnih točk

Ljubljana, 16. 03. 2018 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni zbor na zahtevo poslancev NSi, ki so se jim pridružili tudi poslanci SDS, na izredni seji razpravlja o prihodnosti Slovenije. Iskati je treba rešitve za boljšo prihodnost, so poudarili predlagatelji, medtem ko je bilo od ostalih poslancev slišati očitke, da so poslanci NSi in SDS sejo 'izrabili' za nabiranje političnih točk pred volitvami.

Kot je v imenu predlagateljev današnje seje Državnega zbora (DZ) ocenil Matej Tonin (NSi), se je doslej v DZ premalo pogovarjalo o prihodnosti in preveč o preteklosti; pomembno je, da se politika osredotoča na stvari, ki jo čakajo v prihodnosti, to da je namen te seje.

Predsednik DZ Milan Brglez je obvestilo o Cerarjevem odstopu, ki ga je prejel v četrtek, uvrstil na sejo v torek, a morajo poslanci pred tem izglasovati še razširitev dnevnega reda seje s to točko. Na današnji seji kolegija predsednika DZ so nekateri poudarili, da bi se moral DZ z odstopom seznaniti čim prej.

Evropska komisija, OECD in tudi urad vlade za makroekonomske analize in razvoj po njegovih besedah opozarjajo na problem staranja prebivalstva, da je treba začeti intenzivno zmanjševati javni dolg in da je treba spremeniti poslovno okolje, tako da bo bolj zanimivo in privlačno. In to so ključni izzivi, ki so pred državo, je poudaril Tonin.

Poslanec SDS Andrej Šircelj ga je dopolnil, da če govorimo o slovenski državi, potem moramo krepiti, zagotoviti obstoj in razvoj, ne samo države same po sebi, ampak tudi države s slovensko kulturo, slovensko umetnostjo in slovensko identiteto. Slovenkam in Slovencem je treba zagotoviti ustrezno kakovost življenja in ustrezno perspektivo, je poudaril.

Skupina poslancev je za sejo sicer pripravila vrsto priporočil vladi, med drugim o modernizaciji zdravstvenega in pokojninskega sistema ter davčnega in poslovnega okolja, a jih je matični odbor DZ zavrnil, zato DZ danes o njih ne bo glasoval.

DZ se bo uradno z odstopom Cerarja seznanil v torek.
DZ se bo uradno z odstopom Cerarja seznanil v torek. FOTO: Miro Majcen

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je medtem poudaril, da se Slovenija tako kot ostale države stalno sooča s pomembnimi izzivi, ki potrebujejo odgovore in rešitve vsakokratne oblasti, tako izvršne kot tudi zakonodajne. Vlada se številnih izzivov zaveda in jih ves čas svojega delovanja naslavlja. Doslej je oblikovala mnoge rešitve: javni dolg se zmanjšuje, podjetja so v bistveno boljši kondiciji, poslovno okolje se postopno izboljšuje. Strinja se, da so na trgu dela potrebne izboljšave, a je treba doseči konsenz med vsemi družbenimi skupinami.

Medtem ko so poslanci NSi in SDS naklonjeni priporočilom, pa so jim ostali poslanci očitali, da že iščejo glasove volilcev. "Predlagatelji današnje nujne seje so zelo spretno namenili davkoplačevalski denar za izboljšanje svojih političnih programov, brezplačno reklamo, v prazno porabljen čas," je ocenil Franc Jurša (DeSUS) in dodal, da je politični boj na vrhuncu, sploh, če gledamo v luči odstopa predsednika vlade Mira Cerarja.

Tudi Jan Škoberne (SD) je ocenil, da gre za klasičen predvolilni trik desnice. "Modernizacija, ki jo predlagajo, je poceni predvolilni trik, s katerim se DZ kot zakonodajalec ne bi smel ukvarjati, če vprašate nas," je dejal in ocenil, da s strani desnice predlagane modernizacije, reforme in poenostavitve na koncu za ljudi ne pomenijo nič dobrega.

Luka Mesec (Levica) je bil kritičen do vlade, da nikoli ni imela dolgoročne ali srednjeročne razvojne strategije, a tudi predlagatelj ne gre dlje od pavšala. "Njihovi predlogi so predvolilni nastop združene desnice," je ocenil. Tudi Mesec je prepričan, da predlogi desnice niso dobri za državo.

Tudi Bojan Dobovšek (NP) je ocenil, da "smo že globoko v volilni kampanji". Odgovorno od DZ in političnih strank bi bilo, da v času, ki ostaja do volitev, izbere tiste zakone, ki so nujno potrebni za boljše življenje državljanov, ne pa, da se DZ uporabi v propagandne namene, je dodal.

Marčevska seja, na katero so uvrščeni številni zakonski predlogi, bo trajala vseh pet dni prihodnjega tedna in še v torek, 27. marca. Člani kolegija predsednika DZ so danes tudi potrdili obravnavo vladnega predloga novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih po skrajšanem postopku. Novela med drugim zvišuje znesek minimalnega dohodka z 297 na 331 evrov.

"Nič v državi ne propada, samo volitve so pred nami," pa je poudarila Andreja Potočnik (SMC) in ocenila: "Današnja izredna seja je po meri in okusu opozicije, SDS in NSi sta se z roko v roki poenotili v stališču, da je treba odpreti sezono praznih obljub in ljudem sporočiti, da sistem propada ter se ruši, le da bo tokrat del opozicije svojo resnico državljanom prodajal v obliki priporočil vladi."

Jožef Horvat (NSi) je medtem poudaril, ne želijo ocenjevati dela vlade, ampak politika mora dati odgovore za prihodnost državljanov. V NSi ugotavljajo, da za izgradnjo normalne, boljše Slovenije nujno potrebujemo pravično domovino, močno gospodarstvo in varno življenje.

"Danes govorimo o prihodnosti Slovenije," pa je izpostavila Suzana Lep Šimenko (SDS) in ocenila, da v Sloveniji ne znamo izkoristiti potencialov, ki jih imamo. Najprej je treba državljanom omogočiti, da lahko svoje potenciale, svoje talente sploh razvijajo, ne pa da se jih na njihovi življenjski poti ovira bodisi skozi izobraževalni sistem ali kasneje skozi birokratske ovire javnega aparata.

Cerar pred poslance šele prihodnji teden

Kot je na kolegiju predsednika DZ pojasnil Brglez, obvestila o odstopu ni uvrstil na današnjo sejo, ki je namenjena razpravi o prihodnosti Slovenije na predlog opozicije, ker se mu ne zdi dostojno. V ponedeljek pa se mu zdi prav tudi s simbolnega vidika, da izpeljejo poslanska vprašanja. Ob tem je zanikal očitke o zavlačevanju rokov, DZ se mora namreč z odstopom seznaniti v sedmih dneh.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je poudarila, da so poslanska vprašanja eden od najmočnejših mehanizmov, ki jih imajo poslanci v odnosu do vlade. Če bi se z odstopom predsednika vlade seznanili prej, bi bila po njenem prepričanju moč teh odgovorov na simbolni ravni veliko nižja.

Precej razprave na kolegiju je sprožilo tudi Brglezovo obvestilo, da Cerar svojega odstopa v DZ ne namerava ustno obrazložiti, kot mu je to sicer omogočeno.

"To štejem za nespoštljivo ravnanje in ignoranco državnega zbora. Kaj pa potem hodi odgovarjati na poslanska vprašanja, če noče niti seznaniti poslancev z razlogi za odstop?" je bil oster vodja poslanske skupine SDS Matjaž Tanko.

Tudi vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec, ki sicer podpira uvrstitev obvestila o Cerarjevem odstopu v torek, je poudaril, da vendarle premierja imenuje DZ, zato bi bilo prav, da premier v DZ o odstopu tudi spregovori, ne pa da se z njim seznanijo "le s telegrafsko notico".

Ljudmila Novak (NSi) je prepričana, da bi si Cerar lahko naredil dovolj reklame, če bi prišel odstop pojasniti na današnji izredni seji. "Če pa ne, pa že to pove dovolj," je dodala.

Brglez je na navedeno razpravo, v kateri je bilo slišati tudi predloge, naj Cerarja pisno pozove k ustni obrazložitvi odstopa, odgovoril, da je odločitev predsednika vlade poslovniško dopustna in da so vse drugo politične ocene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivanblagi
16. 03. 2018 20.03
Nove prihodnosti ni, dokler se ne raziščejo stari grehi in se pozaprejo akterji tajkunizacije in bančne luknje. Kajti le ti vodijo državno politiko, neglede kdo je na oblasti.
komarec
16. 03. 2018 18.09
No, Tako mora tudi odgovoriti na to za kaj Janez ne obiskuje sej DZ oziroma ko se mu zljubi.
janmar1234
16. 03. 2018 16.41
+0
Vladni pajaci....se delajo norca iz Slovencev.
mallonge
16. 03. 2018 11.36
-1
Nastopil je s pravljicami in tudi odstopil je s pravljicami. Vmes je pa bilo vse kriminalno in slabo.
zez
16. 03. 2018 11.22
-1
Končno bo posijalo sonce!!!!
mallonge
16. 03. 2018 11.14
+4
Ko Cerar svoja kriminalna dejanja, nedelo in neuspehe postavi v famozno eksel tabelo se pojavijo čudežni nikoli videni uspehi. Židan in Erjavec sta pa tako navadni preužitkarski podgani. Maketa je tudi nazoren prikaz načina in višine kraj pri izvedbi drugega tira.
zez
16. 03. 2018 11.17
-1
PIERREBRICE
16. 03. 2018 11.11
+0
Tanko bi rad še malo ''mrcvaril'' Cerarja, vendar mu je Brglez pokazal s..... p....!
zez
16. 03. 2018 11.14
-2
Še premalo!!!! Mrcvaril bi ga tudi jaz in to prav počasi!!!
mallonge
16. 03. 2018 11.27
+3
Brglez je enako nestrokovna a primitivnejša kopija Cerarja.
zez
16. 03. 2018 11.07
+0
3.5 leta prepozno je odstopil cmero!!! Ni pa mi jasno kaj za vraga bo odgovarjal v DZ. Volitve pri nas pa kot vedno farsa!!! Vse je rdeče!!! Upam da bodo volilci tokrat pametnejši!!!
Karantanija
16. 03. 2018 10.53
+3
"Nič več ni bilo lepih naukov, nič več milobnih svaril. Kolikor sem poslušal, sem slišal zasmeh in zmerjanje, natolcevanje in kvanto. Prej ste mi gledali v srce, zdaj samo še na suknjo. Prej se je glasila iz vaših besed pamet ali nespamet, zdaj govori iz njih sovraštvo, kakor ga je še vselej bil deležen človek, ki hodi sam in po svoje. Nameraval sem že, da bi zbral v debelo knjigo vse vaše sodbe, pametne in nespametne, prijazne in neprijazne. Veliko hudega ste mi že prerekli in očitali, zakaj bi vas ne spravil v sramoto? Vi ste klicali: „Glejte grešnika!“ Zakaj bi jaz ne zaklical: „Glejte sodnike!“ — Ali spoznal sem, da ni treba te debele knjige — tudi brez nje bo razodeto, kdo da je bil grešnik in kdo sodnik. Zdaj ste rekli v svojem srcu, kar ste mi z besedo očitali že mnogokdaj: sam napuh ga je in sama ošabnost! Poglejmo si iz lica v lice!" Ivan Cankar, Bela krizantema
tata_mata
16. 03. 2018 10.04
+3
"Kaj točno pa so tekoči posli, ni v nobenem zakonu natančno opredeljeno." Njim je popolnoma jasno, hik...
Odrešenik666
16. 03. 2018 09.41
-8
SDS nazaj na oblast in solstvo v cerkveno domeno. Mladino farjem v objem. Koncno spremembe.
tata_mata
16. 03. 2018 10.05
+7
MarjanDolinar
17. 03. 2018 17.42
Ne smeš ga obsojati. Posledice zlorabe v otroštvu.
0j
16. 03. 2018 09.15
+16
Vsa Slovenija ve, da je Cerar odstopil, samo v parlamentu tega še ne vedo? Pa tudi danes še ne bodo zvedeli? Žalostno. Katastrofalno. Naj jim ja kdo to pove!
mallonge
16. 03. 2018 08.49
+5
Ko Cerar svoja kriminalna dejanja, nedelo in neuspehe postavi v famozno eksel tabelo se pojavijo čudežni nikoli videni uspehi. Židan in Erjavec sta pa tako navadni preužitkarski podgani. Maketa je tudi nazoren prikaz načina in višine kraj pri izvedbi drugega tira.
komarec
16. 03. 2018 08.43
+6
No sedaj ima pa SDS možnost, da pokaže kaj zmore in zna. Pa naj bo opozicija tudi tako konstruktivna z interpelacijami kot so bili oni.