Slovenija

Poslanci DeSUS ne bodo podprli zakona o lekarniški dejavnosti

Ljubljana, 05. 10. 2016 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci DeSUS so enotni, da ne bodo podprli predloga zakona o lekarniški dejavnosti. Prepričani so namreč, da je predlog slabo pripravljen in ima preveč dopolnil, poleg tega pa naj bi se področij lotil na neobičajen način. Premier in zdravstvena ministrica sta sicer pred tem izrazila prepričanje, da se bo koalicija o uskladila o predlogu.

Poslanska skupina DeSUS ne bo podprla predloga zakona o lekarniški dejavnosti, je napovedal poslanec Tomaž Gantar. Kot je dejal, je poslanska skupina enotna, odločitev pa dokončna. Ponovil je oceno, da je predlog zakona slabo pripravljen, da je že zdaj vloženih okoli 80 koalicijskih dopolnil, pripravljajo pa se še druga.

Po Gantarjevih besedah je škoda, da se ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ni odločila za možnost, da bi si vzeli več časa za utemeljene pripombe in za pripravo ustreznega zakona.

Gantar je že v torek ocenil, da je zakon slabo pripravljen in bi bilo dobro, da njegovo obravnavo v DZ ustavijo. A večina koalicije meni, da je možno predlog zakona še z dodatnimi dopolnili narediti sprejemljivega.

Po poslančevih besedah gre za poseben zakon, s katerim se skuša urejati posamezna področja, ki so že opredeljena v osnovnih zakonih. Tako je pot sprejemanja zakona popolnoma zgrešena, meni in ugotavlja, da bi morali najprej sprejeti zakon o zdravstveni dejavnosti ter zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Lekarna
Lekarna FOTO: Thinkstock

Gantar je spomnil, da je bilo treba v zakonu amandmirati še več kot tri četrtine od skupno 129 členov, danes pa so se v koaliciji dogovorili še za dodatna dopolnila. Tako bo zakon vsebinsko popolnoma drugačen od sprejetega na vladi, Gantar pa se boji, da tudi dopolnila ne bodo zadostovala za to, da bi zakon vzdržal.

Poleg tega se zakon po njegovih ocenah loteva področij na neobičajen način. Omenil je kontradiktornost z veljavno zakonodajo, v katero posega predlog zakona, obširne so tudi pripombe zakonodajno-pravne službe DZ. Gantar je pojasnil, da pravna služba ni dala veliko vsebinskih pomislekov, tisti, ki jih je, pa opozarjajo tudi na možnost kršitve ustave na posameznih področjih ali zakonodaje EU.

Nekdanji minister za zdravje še ocenjuje, da je vztrajanje pri nadaljevanju obravnave tega zakona posledica odločitve in želje po enotnem nastopanju koalicije. Spomnil je, da je ministrica pod kritičnim očesom stroke in javnosti. "Čeprav sama omenja, da je bilo veliko opravljenega, je to praktično prvi sistemski zakon, ki je predstavljen, zato verjetno še toliko več pomeni, da bi bil sprejet," ugotavlja Gantar.

Premier Miro Cerar in Kolar Celarčeva sta danes sicer izrazila prepričanje, da se bo koalicija o predlogu uspela uskladiti. Cerar je ocenil, da je tudi iz DeSUS slišati pretirane glasove. Od tistih, ki so bili v preteklosti osebno angažirani na tem področju, premer pričakuje, da bodo spustili tone.

Nekdanji minister za zdravje je v odzivu na Cerarjevo izjavo poudaril, da je zelo konstruktivno povedal, kaj z zakonom ni v redu, in da so se celo koalicijski člani strinjali, da so pomisleki na mestu. "Kakšno bo pa končno stališče oz. ali ima prav predsednik vlade ali jaz, pa bomo videli takrat, ko bo jasno, ali bo zakon sprejet ali ne," je še povedal Gantar.

Glede zakona naj bi se namreč že omenjalo morebitno ustavno presojo in veto DS, po Gantarjevih besedah pa predlogu nasprotujejo tudi strokovna javnost in občine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krmeki
05. 10. 2016 19.55
+5
Če zakona ne podpira niti stroka je prav da se ustavi, premisli in začne znova.
RedHookersSons
05. 10. 2016 18.58
+2
Janković bo posredoval pri minimurglu.
fafajonka
05. 10. 2016 18.36
+5
A spet pišejo zakon v prid nekemu Jakliču?