Slovenija

Nižja nadomestila in konec poslanskega turizma

Ljubljana, 24. 05. 2012 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Varčevali bodo tudi poslanci. V parlamentarno proceduro so namreč vložili predlog zakona, ki krajša čas prejemanja poslanskega nadomestila in ga tudi znižuje. Koalicija je v drugem poskusu usklajena, opozicijo pa moti, da bi zakon veljal za nazaj.

Gregor Virant pravi, da je predlog v drugem poskusu usklajen med koalicijskimi strankami in da ima torej dovolj podpore.
Gregor Virant pravi, da je predlog v drugem poskusu usklajen med koalicijskimi strankami in da ima torej dovolj podpore. FOTO: Damjan Žibert

Koalicijske poslanske skupine so v parlamentarno proceduro vložile nov predlog novele zakona o poslancih, s katerim se znižujeta višina in tudi čas prejemanja nadomestila po izteku mandata.

Nadomestilo po prenehanju funkcije trenutno prejema 38 nekdanjih poslancev, deset nekdanjih ministrov, štirje državni sekretarji in nekdanja generalna sekretarka vlade.

Predlog predvideva skrajšanje dolžine prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev, izjemo pa dela pri tistih, ki so bili poslanci več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov, je podrobnosti razkril predsednik državnega zbora Gregor Virant.

Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev.

SDS je zahtevala zaostritev pogojev in tudi uspela, ni pa uspela s predlogom, da bi poslancem ukinili možnost opravljanja petinskega dela. To možnost izkorišča prav Virant.

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo že prejemajo, bo ta pravica veljala osem mesecev, kar pomeni, da bodo sredi poletja ostali brez.

Predlog novele še predvideva, da se bodo morali vsi pogodbeni zaslužki odšteti od nadomestila, je še pojasnil Virant. Poleg tega nadomestilo ne bi pripadlo nekdanjim poslancem, ki imajo pogodbe o zaposlitvi v mirovanju. "Torej generalno se pravice zmanjšujejo za 50 odstotkov," je ocenil Virant.

Poleg klestenja pri nadomestilih, se bodo poslanci morali posloviti še od nenujnega parlamentarnega turizma, raznih tečajev tujih jezikov in javnega nastopanja ter neskončnih pogovorov preko mobilnih telefonov.

Pomisleki opozicije: Zakon ne more veljati za nazaj

Predlog je usklajen med vsemi koalicijskimi poslanskimi skupinami in tako uživa zadostno podporo. Opozicija je bolj skeptična, a ga bodo v SD kljub temu podprli, v Pozitivni Sloveniji pa ne.

V Jankovićevi PS jih je zmotilo, da predlog v pravice poslancev posega tudi za nazaj.
V Jankovićevi PS jih je zmotilo, da predlog v pravice poslancev posega tudi za nazaj. FOTO: Damjan Žibert

Kot so sporočili iz največje stranke, jih je zmotilo, da niso bili upoštevani nekateri njihovi ključni pomisleki. "Kljub zelo jasnim in nedvoumnim opozorilom zakonodajnopravne službe se predsednik državnega zbora še vedno tako lahkotno poigrava z retroaktivno veljavo zakona in poseganjem v že pridobljene pravice nekdanjih poslancev, v besedilo pa so se vključevale določbe, ki z nadomestili plač v ničemer niso povezane (kot je npr. določba, ki izraža politične ambicije vladajoče koalicije glede mirovanja funkcije poslanca, če je ta imenovan za državnega sekretarja)," so zapisali v izjavi za javnost.

Podobne pomisleke imajo v poslanski skupini SD. Predloga prav tako niso sopodpisali, ker predvideva veljavnost za nazaj, torej za tiste poslance, ki nadomestilo že prejemajo. Kot je pojasnila Majda Potrata, se bojijo, da bi ustavno sodišče lahko ugotovilo neustavnost zakona in bi bil pozitiven namen zakona, torej prihranek javnih financ, izničen oziroma bi utegnil povzročiti še večje stroške. Zato so želeli pred vložitvijo zakona pridobiti mnenje zakonodajno-pravne službe. Kljub temu bodo predlog podprli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neuromouse
09. 07. 2012 10.59
Virant, Zakaj ne ukinete še poslanskih stanovanj in raje postavite šotore pred državni zbor? Lahko postavite šotore za vse poslance in še prenehate z izplačevanjem potnih stroškov. Ker je poslanec na nek način "častna" funkcija in delo za dobro države, lahko ukinete še poslanske plače, bodo poslanci delali zastonj. Čez 4 leta bodo potem za poslance kandidirale samo še največje barabe, ki se bodo znale s svojim položajem okoristiti na drugačne načine.
nono1
25. 05. 2012 13.38
+1
Nikar se ne veselimo. Bodo pa si evrčke nadokmadili drugje in v drugačni obliki.
zmago56
25. 05. 2012 11.28
+3
Bolje pozno kot nikoli, a žal ima pas še nekaj praznih lukenj in se ga da še bolj zategnit, medtem, ko morajo nekteri že nove luknje na pasovih delati.
olyca
25. 05. 2012 12.29
Jaz nisem zaposlen v javni upravi, niti ne prejemam socialne podpore, ali kakih drugih prispevkov od države. Vendar bom kljub temu glasoval na referendumu PROTI varčevalnimi ukrepi, če država pred tem ne sprejme naslednjih ukrepov, saj se gre za stvar etike: - prenehanje financiranja verskih skupnosti iz proračuna (financirajo naj se preko cerkvenega davka po avstrijskem ali nemškem vzoru) - obdavčitev cerkvenih nepremičnin in nepremičnin verskih skupnosti (RKC letno zasluži 200 milijonov EU in ne plača niti centa davka) - legalizacija in obdavčitev prostitucije, ki je sedaj dekriminalizirana (2500 slovenskih prostitutk letno zasluži 10 milijonov EU in ne plača niti centa davka) - legalizacija marihuane (dilerji na črnem trgu letno zaslužijo preko 10 milijonov in ne plačajo niti centa davka) - uvedba trošarin na kofeinske in teinske izdelke, sladkarije in pa hrano z dodanimi škodljivi E konzervansi (vsi niso škodljivi, za neškodljive naj se trošarin ne bi dajalo) - zmanjšanje števila svetnikov Državnega sveta na 20 - zmanjšanje število poslancev na 46 (44 + 2 predstavnika narodnih manjšin) - uvedba 44 regij, občinske uprave pa naj zamenja 44 regionalnih uprav. Tako bi župan po novem bil kot neke vrste regionalni poslanec, izvršno oblast pa bi imel predsednik regije in regionalna uprava. Slovenija je premajhna, da bi se delila na 211 občin in pa da bi z 2 milijona ljudmi upravljalo 90 poslanecev. Mislim, da je stanje v določenih državah približno takšno: - 622 poslancev na 82 mio.Nemcev --> 7,6 poslancev na 1 mio. prebivalcev - 630 poslancev na 61 mio.Italijanov -->10,3 poslancev na 1 mio. preb. - 200 poslancev na 10,2 mio. Čehov -->19,6 poslancev na 1 mio. preb. - 183 poslancev na 8,3 mio. Avstrijcev --> 22 poslancev na 1 mio. preb. - 150 poslancev na 5,5 mio. Slovakov --> 27,3 poslancev na 1 mio. preb. - 90 poslancev na 2 mio. Slovencev --> 45 poslancev na 1 mio. Slovencev. Če bi število poslancev zmanjšali na 46, bi na 1 milijon prebivalcev prišlo 22 poslancev (+ 2 na narodnostni manjšini), kar je primerljivo s sosednjo Avstrijo. Če bi imeli 44 poslancev + 2 italijanske in mađarske skupnosti, bi bila sestava Državnega zbora, če upoštevamo predčasne volitve 2011 taka: PS: 14 poslancev SDS: 13 poslancev SD 5 poslancev DLGV: 4 poslanci DeSUS: 3 poslanci SLS: 3 poslanci NSi: 2 poslanca italijanska in mađarska manjšina: 2 Menim, da bi s takšno sestavo Državnega zbora enako uspešno vodili državo, kot sedaj, ko imamo 90 poslancev. Politiki ste izgubili zaupanje od volivcev, zato morate najprej povrniti zaupanje od volivcev, šele nato lahko režete. Torej najprej vi to naredite, potem šele režite, saj se stopnice čistijo od zgoraj navzdol.
rew333
25. 05. 2012 09.22
+4
MA NEMOJ, pasove bodo zategovali TUDI poslanci?!!! Pa kaj niso to neka bitja z drugega planeta, ki so nam, ubogi slovenski raji, prišla pomagat reševat krizo, se jih pa zakonitosti tukajšnjega odpovedovanja ne tičejo? Ah, zdej pa res čist nč ne razumem....
gostgozd
25. 05. 2012 09.18
+1
AJA - in če bo čimveč ljudi čimglasneje trobilo o legalizaciji in obdavčitvi cerkve - potem se bo to enkrat zgodilo! (samo upam, da nas pri konplji ne prehitijo kakšne druge mejčkenobolj sposobne države - to je namreč edinstvena prilika za povečevanje turizma ... RES edinstvena... tako da prosim, razmislite, in trobite naokoli za legalizacije!
gostgozd
25. 05. 2012 09.16
+2
Tole kar je spodej napisal Jager .. Predvsem prve štiri točke (in zmanjšanje števila občin) - pa kakšen kr eten moraš biti da ne vidiš te tako preroste rešitve za IZHOD iz krize (v roku enega leta) in razcvet dela gospodarstva, turizma, kmetijstva, ..... Edino logično (in to bi morali enkrat zares raziskat) zakaj sta prostitucija in droge nelegalna je, ker tako države vsega sveta PODPIRAJO IN USTVARJAJO kriminalne združbe ... Prosim g. JJ (in vsi ostali nesposobneži med našimi politiki, pravniki in menežerji - preberite in zabogasvetega legalizirajte prostitucijo in droge ter zaprite pipico cerkvi! (in seveda vse tri - prostitucijo, droge in cerkev - obdavčite!) Do poletja je slovenija lahko ven iz krize! (še kakšno leto več pa bo potrebovala, da se znebi zatohlosti) IN da bo jasno: ne uporabljam nobenih prepovedanih drog (še dovoljenih zelo malo) in ne plačujem za seks. Ampak v svobodni državi naj bi ljudje počeli s svojimi telesi kar žeijo! ".... - prenehanje financiranja verskih skupnosti iz proračuna (financirajo naj se preko cerkvenega davka po avstrijskem ali nemškem vzoru) - obdavčitev cerkvenih nepremičnin in nepremičnin verskih skupnosti (RKC letno zasluži 200 milijonov EU in ne plača niti centa davka) - legalizacija in obdavčitev prostitucije, ki je sedaj dekriminalizirana (2500 slovenskih prostitutk letno zasluži 10 milijonov EU in ne plača niti centa davka) - legalizacija marihuane (dilerji na črnem trgu letno zaslužijo preko 10 milijonov in ne plačajo niti centa davka) - uvedba trošarin na kofeinske in teinske izdelke, sladkarije in pa hrano z dodanimi škodljivi E konzervansi (vsi niso škodljivi, za neškodljive naj se trošarin ne bi dajalo) - zmanjšanje števila svetnikov Državnega sveta na 20 - zmanjšanje število poslancev na 46 (44 + 2 predstavnika narodnih manjšin) - uvedba 44 regij, občinske uprave pa naj zamenja 44 regionalnih uprav. Tako bi župan po novem bil kot neke vrste regionalni poslanec, izvršno oblast pa bi imel predsednik regije in regionalna uprava ..."
cavalierKing
25. 05. 2012 11.01
+2
Podpišem pod vse točke. (trošarina na kofeinske izdelke? no, dobro bom že kako.)
skembo
25. 05. 2012 08.14
+4
A s tem si zategujejo pasove? Pa nehajte se delat norca iz vseh Slovencev !!!
Uporabnik811241
25. 05. 2012 08.01
+0
Spet komentarji ala samo bedaki in konji ! Če se prdlaga zmanjšanje spet ni dobro ,če odkrijemo goljufijo iščemo tistega ki izda dokumente češ je protizakonit način !! Torej skratka nihče ni zadovoljen nobene škode ne bo če se nadomestilo zmanjša tudi za tiste ki več niso zraven vendar to so ogrožena vrsta in pozitivcem to ni všeč !! Komentar Platona je pa tako ali drugače najboljši (Torej se za janšeka ne bo nič spremenilo ) bo ko ne bo več poslanec ,ker bo letel bo dobil manj ne pa ,da že vrsto let vsi samo vlečejo !!
skembo
25. 05. 2012 07.54
+5
ekspres kava z mlekom se jim je podražila na celih 0,60 evra.....Kako bodo le zmogli ?? Previranti
comment123
25. 05. 2012 07.04
+5
POSLANCEV JE PREVEČ , SO NEUČINKOVITI IN DELAJO PO STRANKARSKIH NAPOTKIH. ZAKON NAJ VELJA ZA NAZAJ IN NAJ SE UKINE TO IZKORIŠČANJE PRORAČUNA.
M_teorija
24. 05. 2012 21.16
-4
Očitno je država še dovolj bogata, da si dovoli kršiti pridobljene pravice!?
ogopogo
24. 05. 2012 19.36
+17
NEZASLIŠANO !!!! Slovenija je Grčija posodila 384 milijonov evrov, ki jih ne bo nikoli več videla !!! Krade ta, krade oni, milijonarji dobivajo socialno pomoč. Vsi tajkuni se svobodno sprehajajo med nami, ljudje na najvišjih položajih so osumljeni kaznivih dejanj, obsojen pa ni prav nihče.... Tu pa se našemu poštenemu slovenskemu človeku neusmiljeno klesti družinski proračun in govori o krizi in varčevanju, grozi z odpovedmi na delovnem mestu ter krade vsevprek...Nihče pa ni nikoli kazensko ne odgovarja. MAFIJA !!!! Pa kje imate face, da še lahko pogledate poštenemu človeku v obraz in še naprej lažete ljudem.... Ni važno desni ali levi... BRIGA VAS... za narod in resničen napredek te obubožane, bolne in uboge slovenske družbe. Ne bojte se...s seboj ne boste odnesli ničesar, RAZEN SVOJE NEGATIVNE ENERGIJE.... VSAJ TO ....
tali?ni tom
24. 05. 2012 21.34
+1
lovenija je dala 1.4 milijarde !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!s
motorka57
24. 05. 2012 21.48
+2
Lahko je govorit,da sit lačnega futra."Lačnim" bogatuni jemljejo,da njihovi otroci ne bodo v pomanjkanju! Palica ima še vedno dva konca!!!
platon26
24. 05. 2012 19.13
+7
Torej za janšeka se nebi nič spremenilo? Diznozaver Slo politike!
hoho123
24. 05. 2012 19.50
-8
Ja, komunisti so krivi za vse! Pojejte se ovce.
igicza
24. 05. 2012 19.09
+20
Lepo prosim, da nekdo komur se ljubi s tem ukvarjat, da pobudo za začetek zbiranja podpisov za referendum, ki bo preprečil veljavo takšnega zakona....če gre vse v malo pa naj gre.... poslancem zagotovit enake pravice kot vsem drugim državljanom in jih postavit na zavod za zaposlovanje brez poslanskega nadomestila. OČI NAM MAŽEJO!!!! Itak je večina poslancev več kot dva ali tri mandate v DZ tako, da se v praksi s tem nič ne bo privarčevalo!!!! Iz ustave.... 88. člen (zakonska iniciativa) Zakone lahko predlaga vlada ali vsak poslanec. Zakon lahko predloži tudi najmanj pet tisoč volilcev. V zgodovini Slovenije se ne spomnim, da bi kdaj skupina volivcev predlagala zakon. Kje je Gibanje o15, kje so iniciative facebook, kje so aktivisti, društva, itd. Zakaj 5000 ljudi ne bi predlagalo ENAKOPRAVNEGA IN PRAVIČNEGA ZAKONA, ki bi poslancem odvzel poslanska nadomestila v celoti in takoj naslednji mesec, ko izgudi poslansko funkcijo. Če je še kaj enakopravnosti v tej Sloveniji bi poslancem pripadala le kakšna odpravnina, tako kot to velja za ostale zaposlene sužnje tega sistema.
platon26
24. 05. 2012 19.14
+6
predlagaš lahko kr hočeš težje bi bilo izpeljati predlog skozi parlament da bi postal zakon!
blokbi
25. 05. 2012 08.21
+4
Podpišem takoj. Če predlog ne bi šel čez parlament, lahko še vedno zberemo 40tisoč podpisov za referendum in itak bodo vsi za. Mislim da se z lahkoto najde 100.000 ljudi ki bi bili za tak predlog, če ne še več.
TanjaZ.
24. 05. 2012 19.08
+17
Le zakaj vsa ta "gospoda" ne konča po prenehanju delovnega razmerja na Zavodu za zaposlovanje, z enakimi pravicami in dolžnostmi kot vsi ostali državljani. Ne glede na plačo,ki so jo prejemali, ko so še bili v delovnem razmerju, bi na Zavodu dobili nadomestilo, ki ne bi bilo višje od 1050 EUR bruto, hodili bi na seminarje o pisanju prošenj za zaposlitev ter k svetovalcem zaposlitve.V čem se ta "gospoda" razlikuje od nas, navadnih državljanov?
pupa1986
24. 05. 2012 18.57
+6
nč nej ne dobivajo!!!
klavor?
24. 05. 2012 18.54
+14
Zaposleni manj kot pet let prejemajo nadomestilo 3 mesece. Merilo je postavljeno. Če velja za vse, naj velja še za poslance.
cyklon
24. 05. 2012 18.58
+10
Če prejemaš nadomestilo in si na ZZZ in nimaš dokazil,da si aktivno iskal delo,po hitrem postopku letiš iz evidence ,pa se hebi!!! Me zanima,če se poslanci javljajo svojim svetovalcem,da bi načrtovali in spremljali iskanje zaposlitve?? Ja! Malo jutri!!!
SimonaHamer
24. 05. 2012 18.49
+4
TI, KI NAM Z MIZE jemljejo meso, nas ljube zadovoljnosti učijo. Prav tisti, ki nam sproti vse požro, nam kar naprej o žrtvah govorijo. In sita vrana lačni kraka o zlati dobi, ki nas čaka. In tisti, ki zaradi njih drvi država in vse skup hudiču v rit, trdijo, delavcu ne damo oblasti, ker je za vladanje preveč zabit. Bertolt Brecht (Prevedel: Ervin Fritz)
cyklon
24. 05. 2012 19.00
+3
MsPikapiki
24. 05. 2012 19.28
+0
plus- Oblasti so ravno take danes kot takrat, ko je Brecht to pesem pisal.
happygirl77
24. 05. 2012 18.44
+5
50 procentov, če jim znižajo pa imajo več kot dovolj...v bistvu glede na rezultate je še to preveč
cyklon
24. 05. 2012 18.43
+14
Pa kako se pritožujejo!! Da bodo kmalu morali celo še jurja evrov plačati,da bodo lahko poslanci!!!...se je nekdo pridušal.Revček,ubogi!!! Seveda nobenemu ne bi dišala taka služba,če bi morali DELATI in to celo za eno delavsko plačo!! In skrajšanje in znižanje nadomestil po prenehanju funkcije,je tudi velik problem!! Menda ni prav,da se jemljejo že pridobljene pravice tistim,ki si kljub vezam še niso našli službe!! 52 poslancev,kar davkoplačevalce stane 1,5 milijona evrov!!...Pa si vi ne iščite dela aktivno!!Boste leteli z zavoda!! P.S.Ljudem vsak dan jemljete težko pridobljene pravice!!!Pa vam je kaj mar,ko sprejemate take zakone??