Slovenija

Referendum o družinskem zakoniku bo na materinski dan

Ljubljana, 10. 02. 2012 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so razpisali referendum o družinskem zakoniku. "Želimo si, da bi prevladala spoštljiva in strpna razprava," pravijo v Civilni iniciativi. Tudi v Gibanju za družinski zakonik pravijo, da bodo med kampanjo konstruktivni.

Potem ko je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok 3. februarja z več kot 42.000 podpisi vložila zahtevo za referendum o družinskem zakoniku, poslancem v državnem zboru ni preostalo drugega, kot da razpišejo referendum. Državljani se bodo tako 25. marca odločali, ali podprejo družinski zakonik ali ne.

Civilna iniciativa ob vložitvi podpisov za referendum.
Civilna iniciativa ob vložitvi podpisov za referendum. FOTO: POP TV

V Civilni iniciativi pravijo, da z veseljem sprejemajo odločitev o določitvi materinskega dneva kot dneva družinskega referenduma. "Želimo si, da bi v naslednjem mesecu in pol, predvsem pa v referendumski kampanji prevladala spoštljiva in strpna razprava, v kateri bodo lahko kvalitetno predstavljeni argumenti obeh strani, kar bo omogočilo, da se bodo državljanke in državljani množično udeležili referenduma," pravijo v Civilni iniciativi.

V Gibanju za družinski zakonik pa so ob odločitvi o datumi referenduma obljubili, da bodo v času referendumske kampanje konstruktivni in strpni. Ta čas vidijo kot priložnost, da slovenska javnost spozna, kaj so resnične prednosti zakonika in preseže predsodke in strahove, ki so jih v zvezi z zakonikom sprožili njegovi nasprotniki, so sporočili pri gibanju. Ob tem so poudarili, da sprejeti družinski zakonik prinaša enake pravice za vse otroke in ne samo za nekatere.

V referendumsko kampanjo se bodo vključile tudi nekatere parlamentarne stranke. Proti zakoniku bo aktivno nastopala Nova Slovenija, medtem ko zakoniku nasprotujeta tudi SDS in SLS. Opozicijska Pozitivna Slovenija in SD ter koalicijska Lista Virant so se vključile v Gibanje za družinski zakonik, kjer bodo konstruktivno sodelovali v predreferendumski kampanji in slovenski javnosti predstavili prednosti zakonika. DeSUS naj se v referendumski kampanji ne bi opredeljeval.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer že v predstavitvi vladne ekipe dejal, da se vlada v referendumsko kampanjo ne bo vključevala in da imajo koalicijske partnerice o tem vprašanju različna stališča.

Zagovornike in nasprotnike zakonika je kljub številnim sistemskim rešitvam na področju družinskega prava že od predstavitve zakonika dalje delila razširjena definicija družine. Poskus popolne izenačitve pravic istospolnih parov s pravicami heterospolnih je sicer presekal t. i. kompromis, po katerem istospolna partnerja skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka drugega. Vendar pa nasprotniki zakonika niso sprejeli niti te različice zakonika.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tjaša Lah 1
24. 02. 2012 18.11
+1
Jz nevem ka ljudem ni jasn...mislim živimo v 21. stoletju nekateri pa so s svojimi zastarelimi možgani in razmišlanji še kar v 18.stoletju....Vsak ki je dober človek in ki ima otroka rad naj bo to moški ki je gej ali pa ženska, so sposobni vzgajati otroka, če ga lahko finančno podpirajo in ga imajo radi ni nikjer problema...tako da vsi ki mislijo drugače so po mojem mnenju prizadeti grdo ali pa lepo...vete kolk je sirot a ni bolše da so pri ljubečih starših (moški-moški, ženska-ženska) kot pa da so sami v sirotišnici...ZAMISLITE SE MAL LJUDJE GLUPIIIII!!!
Tjaša Lah 1
24. 02. 2012 18.12
+1
Mislim sej če bota vzgajala ga ne bota vzgajala v geja...vsak se sam odloči kaj bo.
adorn
12. 02. 2012 20.12
-1
mama in oče.. ODLOČNO BOM OBKROŽIL PROTI 25. MARCA..
Spetsnaz
12. 02. 2012 09.52
+0
Kako zanimivo ! Danes ko so drzavni birokrati doma ni nikjer levih komentatorjev...!!! Jutri zjutraj bodo forumi okupirani z levaki..hahaha
bingo 1
12. 02. 2012 09.14
-2
Tole je čudovita reč ,otrok mora imeti očeta in mamo pač pri njih se dogajajo kakšna manjša neljuba dogajanja pa se človek treba zamisliti otroka v rokah istospolnih partnerjev z več neljubi dogajanji za katere bi za par let spet potrebovali referendum za ukinitev takega zakona ker se bodo izvajali nečedni odnosi istospolni partnerjev do teh otrok stokrat več kot pri normalni starši--------ps boste videli in doživeli pod narekovaj--------bingo x Ljubljana------
Spetsnaz
12. 02. 2012 09.04
+3
Kolikor sem razumel, gay par ne more posvojit otroka razen, ce je eden iz para bioloski stars otroka. To je mozno ze sedaj, zakaj bi to spreminjal? A, potem nebo vec stric, temvec mama? Zato spreminjamo zakon in se kregamo? Osebno se mi zdi, da je v tem zakonu nekaj drugega podtaknjenega. Zaradi te malenkosti in teh nekaj gay parov, ki bi jim ta zakon nekaj malega mogoce spremenil pravni status se nebi zganjal taksen kraval.
Kakecnapalci
12. 02. 2012 10.03
+3
Kraval zganjajo nasprotniki, ki se na vse pretege trudijo, da se, tukaj te bom citiral:"
Kakecnapalci
12. 02. 2012 10.14
+2
Nekaj malega mogoče spremeni." Drugače pa kot omenjaš so posvojitve možne že po sedanji zakonodaji. Problem pa je ta da se družinska razmerja urejajo ločeno za homo in hetero pare, četudi so v isti identični situaciji. Zakaj imamo dva zakona za isto stvar? Oz. če sem še bolj točen, zakon o registraciji zunajzakonskih skupnosti, ne ureja družinskih razmerij, ampak razmerij med dvema homoseksualnima osebama. Podobno se vsak segment problematike, od dedovanja, do varstva podatkov, tretira v posebnem zakonu. Tako imaš situacijo ko neporočena moški in ženska imata družinski zakonik, neporočena moška pa vsebino zakonika razpršeno po številnih drugih zakonih. Diferencijacija na podlagi osebnih okoliščin pa je, za zdaj, še vedno protiustavna.
mark54
11. 02. 2012 23.04
+4
TUDI ZA zakon !!! Kar na bruhanje mi gre ko fobi govorijo da otrok mora imeti ljubečega očeta in mamo !!! Super se strinjam !!! Ampak kaj z tistimi otroki ki NIMAJO obeh staršev ? ali pa jih imajo vendar ne LJUBEČIH ?? kaj tisti nimajo nobenih PRAVIC !! Kaj ste čisto f.uknjeni ? takih otrok je na tisoče v SLO. Malo si ite pogledat po zavodih , bolnišnicah , sirotišnicah !!! Niti pogledat ga ne pridejo ! SVOJEGA OTROKA ! ne ljubeči OČE ne MATI ! Kaj z njimi ??? FARIZEJI. Pa še k maši hodite ? pa ne veste kaj je LJUBEZEN. Bruhal bom če bom še dolgo na to študiral. Kar groza me je od teh ki ne vidijo dalje od svojega NOSA !! .
temudzinkan
11. 02. 2012 19.16
+2
joj kok me mot da večina sploh ne pozna dobro zakonika in svojo nestrpnost do drugačnih skriva za bednimi izgovori...tak način razmišljanja nas pelje samo nazaj, ne pa naprej..in to v 21. st...
Maancy
11. 02. 2012 14.51
-4
Js Istospolnih ne poznam, nikjer na svetujih ne..?? Ali je to LDS - ovska in SD -jevska izmišljotina naj patentirajo to neumnost v Ameriki ko so tako pametni..
Kakecnapalci
12. 02. 2012 10.07
+1
Ne bi raje skrbela za nadaljevanje rodu kot zapravljala čas na forumih?
polikarbonatka
11. 02. 2012 11.56
+8
Določeni ljudje so polni d,da še svoje življenje niso sposobni živeti.Predsodki zaslepijo in prizadetemu odvzamejo možnost objektivnega razmišljanj Taki ljudje,sploh če so po naravi polni agresije,so nevarni za družbo in svobodo posameznika Ti niso zmožni razumeti da je v DZ,govora samo in izključno o otroku,večini se "večajo"pravice,ostalim ki nimajo niti osnovnih se te dodelijo.To je to in pika.Vse ostalo je mlatenje prazne slame,zavajanje,manipuliranje in poskus ponovno razdeliti ljudstvo.
sonas
11. 02. 2012 14.51
+0
predsokov je več vrst, kaj pa o tistih, ki imajo predsodke o tistih, ki drugače mislijo? a to pa gre???
LonerWalt
11. 02. 2012 15.58
+1
sonas
11. 02. 2012 18.07
+0
LonerWalt kaj ti ni jasno? kolk pameten pa nekdo mora biti? pametni so izključno tisti, ki so ZA zakonik? ostali pa smo zaostali, loleki, cerkveni,...? ampak pri nas je očitno le omejen nabor predsodkov, in to predsodkov, ki ste jih pač tebi enaki zbrali. a se motim?
LonerWalt
11. 02. 2012 19.12
+0
Tega ni nihče rekel, da smo mi, ki smo za zakonik pametni. Vi pa dokazujete, da ste vse to kar si napisal, ker niste podali še ničesar argumentiranega zakaj ste proti. Pač samo ste, zato ker je to nenaravno, nedružbeno, nehumano in take traparije. In večina vas sploh ne ve za kaj se gre v tem novem zakoniku, ampak sam neki svoje tupite. Tako da ja, motiš se.
sonas
12. 02. 2012 08.39
+1
bolj kot ti nihče ne tupi. v tem postu protestiram do nesprpnega in neprimernega odnosa do tistih, ki bomo glasovali drugače. a je res to sprejemljivo, da smo tarče verbalnih napadov? beri zgornji post? je res tako narobe če drugače mislim? vsi misliti isto... to mene spominja na nek drug režim, ko nisi smel misliti drugače?
Branko 007
11. 02. 2012 10.07
-4
škoda je samo ta da so v ta zakon hoteli vplesti tudi nekatere dobrine glede družine nikakor pa ne bom in nemorem podpirat da bi lahko dva moška posvojila otroka ja lepo vas prosim kako se bo počutil otrok ko ga bodo sošolci vprašali kje pa imaš mamico ali obratno ali ti nimaš očkota. zgleda da so ti predlagatorji istospolnega zakona še malo za našimi predniki opici podob. itd. da pa še to podpirajo ljudje z 7 stopnjo ali še višje pa je res zelo zelo žalostno.Dobro naj bodo skupaj če že hočejo biti vendar otroka nikakor ne smejo in ne morejo posvojiti ker pol bodo počasi še samo toti in one ja kdo bo pa otroke delo eproveta inkobator.ALI PA IMAMO V SLOVENIJI ŽE RES SAME GEJE IN LEJZ..
taurus90
11. 02. 2012 10.20
+1
sej dva moška ne bota mogla posvojit. ne bo mogoče s tem zakonikom. tko da lahko brez problema obkrožiš ZA :D
LonerWalt
11. 02. 2012 16.02
+2
Branko Lukačič če bi bil ti med tistimi s stopnjo izobrazbe 7 in še višje, bi vedel, da obstajajo raziskave, ki tvoje teorije ovržejo. Otroci, ki odraščajo v takih družinah niso nič bolj prizadeti v razvoju, kot vsi ostali otroci. Da pa obstajajo taki otroci, ki s prstom kažejo na drugačne in se iz njih norčujejo pa so za to odgovorni taki starši kot si ti, ki širijo svojo nestrpnost na otroka. Tako, da se zamisli malo kdo spada v kategorijo prednikov opic.
sonas
11. 02. 2012 18.09
+1
LonerWalt si kdaj slišal, da so raziskave nepopolne? odvisne so od naročnika in plačnika... :)
LonerWalt
11. 02. 2012 19.13
-1
Ni bila narejena samo ena raziskava. Če ne verjameš njim, poišči otroke, ki odraščajo v takih družinah. Se pa med homoseksualci dogaja veliko samomorov ravno na račun homofobe družbe, kar je zelo žalostno. Da je človeško življenje manj vredno od nekih zacemnetiranih prepričanj.
sonas
12. 02. 2012 08.47
+1
LOnerWalt a govoriš o poročilih IASP ali WHO o samomorih?
melanhonija
11. 02. 2012 10.03
+9
Nasprotniki zakonika se pravzaprav prepirajo za oslovo senco. Kot je Prašek že velikokrat povdaril, zakonik predvideva samo možnost posvojitve otroka biološkega partnerja v istospolni skupnosti. Nihče ni povdaril še nečesa, kar je tako ali tako samoumevno, namreč, da se mora s posvojitvijo strinjati tudi drugi biološki roditelj, če ga otrok seveda (še) ima, pa naj gre za posvitev v "tradicionalno" družino ali v družino istospolnih partnerjev. Seveda pa RKC, Ljudmilo Novak in njej podobne moti, da zvezo dveh istospolnih partnerjev priznavamo za družino. To je po njihovem mišljenju "greh" in "nenormalno", homoseksualnost pa bolezen, ki bi jo bilo treba zdraviti. Ker vedo, da bi tako stališče brez povezave s "pravicami otrok do matere in očeta" ne imelo dovolj podpore, so se "obesili" na člen o posvojitvah.
Maancy
11. 02. 2012 09.21
-9
To posvajanje dveh moških in dveh žensk..bi lahko okarakterizirali kot trgovino z belm blagom.. No toje samo moje mišljenje do katerega ima ustavno pravico..drugi pa razmislite..
Kakecnapalci
11. 02. 2012 12.55
+4
sonas
11. 02. 2012 08.06
-5
a je kdo včeraj gledal dokumentarec Google baby? a še kdo misli, da je to čista trgovina z belim blagom?
sonas
11. 02. 2012 18.10
ćemu minusi? a sedaj pa že trgovino z belim blagom zagovarjamo?
LonerWalt
11. 02. 2012 19.14
-1
Pomoje zato, ker mešaš to kar ne paše sem.
sonas
12. 02. 2012 08.47
+1
LonerWalt a si morda pogledal dokumentarec? Nisi ne :)
AsKeNi
10. 02. 2012 23.09
-6
Če si želijo otroka, nej si ga naredijo anee :D
Kakecnapalci
11. 02. 2012 12.57
+2
Saj si ga, če si homo še ne pomeni da ne moreš seksat s hetero. To že obstaja, neglede na to koliko nemogoče se ti zdi.
Adi Luka?i?
10. 02. 2012 21.23
-8
DESET KRAT PROTI !!!
Borut Pahor 1
10. 02. 2012 21.13
-13
ljudje so polni predsodkov na žalost je tako če bi šel na banko na šaltar pa zagledu na drugi strani okenca črnca bi ti blo čudno in enako je z homoseksualci mogoče kak posameznik sprejme družba pa ne
Borut Pahor 1
10. 02. 2012 21.09
-9
če bi bli oni edini k skrbijo za naš obstoj bi človeštvo že zdavni izumrlo
Borut Pahor 1
10. 02. 2012 21.08
-11
če je ta homoseksualnost tok naravna pa normalna kukr pravjo pol nej se pa ribajo dok po naravni poti ne dobijo naraščaja!!!
Kakecnapalci
11. 02. 2012 13.00
A si že kdaj slišal za seks med moškim in žensko? In kaj se zgodi če je moški homo in ženska hetero, al pa obratno. A se odbijeta stran al kaj, kako magnetno polje ki prepozna spolno usmerjenost hahahaha. So what, borute.
taurus90
10. 02. 2012 20.45
+13
dragi moji!!! Prosim, zavedite se, da otroci v istospolnih partnerstvih že obstaja. so tu, med nami, v sosednji hiši. tega dejstva se ne da spremenit. SO in OBSTAJAJO. je pa en problem- ti otroci so nezaščiteni.na papirju živijo v enostarševski družini. nimajo pravice dedovati po svojem neuradnem staršu, nimajo pravice prejemati pokojnino po svojem neuradnem staršu, ne morejo iti čez mejo s svojim neuradnim staršem. tukej so pravice, ki so tem otrokom odvzete. in ta zakonik te pravice daje otrokom ki živijo v istospolni družini. česa vas je strah za božjo voljo??????? kaj bojo otroci zgubil z družinskih zakonikom??? z družinskim zakonikom bodo zaščiteni!! še enkrat: česa vas je strah? kaj vam bodo istospolno usmerjeni nardil? kaj bojo nardil vašim otrokom? isto kot do zdaj: NIČ z družinskim zakonikom ne bomo spreminjal nobenih vrednot naše družbe. vrednote se spreminjajo počasi. z družinskim zakonikom bomo samo zakonsko uredili stvari, ki OBSTAJAJO.
bljak janša
10. 02. 2012 21.00
+7
rimokatoliki bi radi otroke brez tradicionalne ,družine, spravili v sirotišnice, kjer bi se lahko potem skupaj s črnokutarji seksualno izživljali nad njimi, potem pa bi jih brez boljše izobrazbe porabili za skoraj slabo plačana dela. svoje otroke pa bi za gayevski davkoplačevalski denar vzgajali v elitnih privatnih šolah za gospodarje sužnjev. to in samo to je njihov cilj in namen
upornik22
10. 02. 2012 21.08
-10
3krat proti, Iščete samo pravice,naprej dolžnost potem pravice iskat.
taurus90
10. 02. 2012 21.23
+12
in katere državljanske dolžnosti homoseksualci ne izpolnjujejo?
upornik22
10. 02. 2012 21.48
-5
to da sami ne naredite otroke po naravnem poti
taurus90
10. 02. 2012 22.26
+16
od kdaj pa je to državljanska dolžnost? to pomen, da se tud neplodni pari ne smejo poročit?
jnsfsf
11. 02. 2012 11.10
+3
tinmar - pusti upornika22, k sploh ne ve kaj piše. neki pametuje, potem ko mu daš kontra argument ali pa ga vprašaš naj razloži pa ali napiše bedarijo, ali sploh ne odpiše ali pa zaćne žalit pa zmerjat. toliko o njegovih "intelektualnih" intervencijah
upornik22
11. 02. 2012 12.53
-1
dovoljbo ti se briga zase,ker boš naredu več škode kot koristi.
LonerWalt
11. 02. 2012 16.06
+1
haha samo potrdil si dvolojbo komentar. Če te je strah, ne rabijo drugi zato trpet.
playback
10. 02. 2012 20.35
-8
DRUŽINA JE OSNOVNA CELICA DRUŽBE, KI JE POTREBNA ZA RAZVOJ ČLOVEŠTVA. LAHKO JE SKUPNOST MATERE IN OČETA, ČE PA TO NI MOGOČE PA SAMO MATERE ALI OČETA. SKUPNOST DVEH HOMOSEKSUALCEV ALI LEZBIJK PA NE MORE BITI DRUŽINA, KER NE SKRBI ZA RAZVOJ ČLOVEŠTVA.
taurus90
10. 02. 2012 20.47
+10
in kako ti imenuješ ''istospolne družine'', ki že obstajajo? in kako imenuješ te otroke, ki v taki ''družini'' živijo? pankrti? al mamo po novem kšn drug izraz? dej!!! dej ideje- kako jih bomo imenoval?