Slovenija

Tudi po maratonski seji ostali vsak na svojem bregu

Ljubljana, 10. 07. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so obravnavali predlog rebalansa letošnjega proračuna, a koalicija in opozicija nista zbližali svojih stališč. Proračun ob občutno nižje ocenjenih prihodkih predvideva malenkost višje odhodke, proračunski primanjkljaj pa se tako povečuje za dobrih pol milijarde evrov, na nekaj več kot 1,5 milijarde evrov.

Poslanci so na maratonski seji obravnavali predlog rebalansa letošnjega proračuna. Premierka Alenka Bratušek je ob začetku razprave dejala, da je bil rebalans nujen, ker je bil "načrt prejšnje vlade popolnoma nerealen in ker so se gospodarske razmere na žalost še dodatno poslabšale". Po njenem mnenju je vlada izbrala nabor ukrepov, ki je najmanj slab.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Reuters
Rebalans proračuna z rekordnim primanjkljajem se bere kot vabilo trojki. Vlada pa vsak dan bolj uporablja besedo stabilizacija. Še pomnite SFRJ? predsednik SDS Janez Janša na Twitterju

Med osrednjimi točkami rebalansa je naštela to, da so morali najti za pokojnine 140 milijonov evrov, na kar je prejšnja vlada "pozabila", sicer bi se morale z julijem te znižati za šest odstotkov. Po njenih besedah so morali najti 122 milijonov evrov za obresti, kar je skoraj 20 odstotkov več od načrtov prejšnje vlade. "Za toliko se težko zmotiš," je menila.

"Plačujemo tudi rokohitrske ukrepe, ki ste jih kljub opozorilom sprejemali," je poudarila Bratušek in med tem naštela regres za javne uslužbence in pokojnine, ki so jih nezakonito odvzeli.

Med kritikami na predlog rebalansa je po njenih besedah največkrat slišati, da bi moralo biti varčevanje v javnem sektorju še radikalnejše. "Predloga, kje in za koliko, nisem slišala nobenega," je dejala in poudarila, da so zaposleni v javnem sektorju že nekaj let zapored nosili velik del bremena konsolidacije javnih financ.

Med ukrepi je naštela pomoč za gospodarstvo, saj so okrepili sredstva za povratne oblike pomoči v višini 700 milijonov evrov, ter sanacijo bank, pri čemer so nadaljevali zastavljeno delo prejšnje vlade, ker druge izbire niso imeli. "Takrat smo temu nasprotovali zato, ker nismo vedeli, ali bo ta rešitev res najcenejša. Niste vedeli povedati, koliko bo sploh stala," je povzela.

"Naredili smo nemogoče, kar nam priznavajo tudi v Bruslju. Operativno za zagon slabe banke ni bilo pripravljeno praktično nič. Danes je Družba za upravljanje terjatev bank pripravljena na prenos slabih terjatev. Problem je, da Evropa ne verjame našim ocenam glede stanja v naših bankah, ki jih dela Banka Slovenije. Za veliko večino prenosa pa potrebujemo soglasje Evropske komisije," je navedla premierka.

Ob koncu nastopa pred poslanci in poslankami je ocenila, da "če se prejšnji premier Janez Janša ne bi tako oklepal svojega položaja in zadnje tri mesece ne bi počel nič, bi bil proračunski primanjkljaj bistveno nižji". In sicer za 260 milijonov evrov ali 0,7 odstotka BDP; namesto 4,4 odstotka BDP bi ta primanjkljaj dosegal 3,7 odstotka BDP, je nanizala.

Seja DZ - 10
Seja DZ - 10 FOTO: Miro Majcen

Koalicija za, opozicija proti

Glasovanje o rebalansu proračuna bo v četrtek.

Iz predstavitev stališč poslanskih skupin izhaja, da bodo predlog podprli v koaliciji, proti pa bodo glasovali v opoziciji. Ta meni, da vlada z rebalansom deluje protirazvojno, očitki so leteli na premalo ambiciozne načrte črpanja sredstev EU.

V podobni smeri, kot so šla stališča strank, so šla razmišljanja poslancev. Opozicijske moti krčenje investicijskih sredstev, ki bi po njihovem mnenju lahko pospešila gospodarsko rast. Opozarjajo tudi, da vlada ne klesti tekoče porabe in da zvišuje davke ter duši gospodarstvo.

Prepričani so tudi, da se koalicija z rebalansom, ki povečuje primanjkljaj za dobrih 500 milijonov evrov, odmika od svojih zavez po uravnoteženju javnih financ. Opozorili so, da v Bruslju rebalans ni dobil zelene luči.

Opozicijski poslanci so sedanjo koalicijo tudi obtoževali, da je z opozicijskim delovanjem v lanskem letu in z rušenjem vlade Janeza Janše povzročila dodatno zaostrovanje razmer v državi.

V koaliciji pa so sedanjo opozicijo obtoževali, da so novonastale težje gospodarske razmere posledica njene zgrešene ekonomske in javnofinančne politike ter da je rebalans le popravljanje napak prejšnje koalicije.

Tudi iz koalicijskih vrst je bilo slišati zavedanje resnosti razmer in priznanje, da rebalans ni idealen, je pa nujen.

Varčevanje
Varčevanje FOTO: Thinkstock

Manj prihodkov, več odhodkov

Predlog proračuna ob občutno nižje ocenjenih prihodkih predvideva malenkost višje odhodke, proračunski primanjkljaj pa se tako povečuje za dobrih pol milijarde evrov na nekaj več kot 1,5 milijarde evrov.

Z rebalansom se za letos načrtovani proračunski prihodki znižujejo za 527 milijonov evrov, na slabih 8,1 milijarde evrov, odhodki pa se zvišujejo za 10,5 milijona evrov, na 9,6 milijarde evrov. Ob tem pa prihaja do številnih prerazporeditev med postavkami.

Kot ključna razloga za pripravo rebalansa vlada izpostavlja poslabšanje makroekonomskih napovedi glede na lansko jesen in pa dejstvo, da so bili nekateri odhodki načrtovani prenizko oziroma sploh niso bili predvideni.

Dodatna sredstva je treba z rebalansom kljub dogovoru s sindikati javnega sektorja zagotoviti za plače in pokojnine. Dodatna sredstva so potrebna še za servisiranje javnega dolga.

Glede na sprejeti proračun pa se zmanjšujejo sredstva za investicije, krči se tudi predvideno črpanje sredstev EU. Sredstvom se je morala odpovedati večina ministrstev, z izjemo finančnega in notranjega.

Vlada je pri predlogu rebalansa upoštevala tako višji DDV kot tudi že načrtovano uvedbo davka na loterijske srečke ter zvišanje sodnih taks in letne dajatve za motorna vozila.

Medtem ko v vladi in koaliciji opozarjajo, da gre pri rebalansu za nujno prilagoditev nerealno načrtovanega proračuna in za popravljanje nekaterih rokohitrskih ukrepov, ki jih je sprejela prejšnja koalicija, pa v opoziciji menijo, da vlada z rebalansom krši svoje zaveze glede znižanja javnofinančnega primanjkljaja ter deluje izrazito protirazvojno.

Dodatno bi utegnila razpravo začiniti ponedeljkova opozorila Evropske komisije in evroskupine Sloveniji. Slovenija mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, saj komisija meni, da je t. i. fiskalnega napora premalo in da bodo potrebni dodatni ukrepi.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1847)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robert Šuntajs
12. 07. 2013 18.30
-2
Prejšnja vlada ni predvidevala , da bo Bratuškova z Jankovičem in svojo ekipo zadolžila slovenijo s tako visoko obrestno mero. Logična posledica - priliv v državno blagajno bo za presežne obresti manjši kot bi bil sicer. Niti ni vedela , da bo zavlačevala z ukrepi , da bo s previsoko špekulacijsko ceno hotela prenesti slabe terjatve iz bank na družbo za upravljanje z njimi in s tem dobila blokado evropske komisije oz. ECB-ja. Verjetno tudi ni predvidevala , da bo nova vladna koalicija s svojo politiko , ki ščiti monopole , podpira mafijsko ozadje , tolerira iztekanje davkoplačevalskega denarja na prezadolžena državna podjetja in preko njih v žepe nenasitnih in grdih kapitalistov , izgubila zaupanje Evrope , tujih vlagateljev in bonitetnih ocen in nam s tem drastično podražila zadolževanje. Pa še in še... Ne razumem kako lahko kdo še naseda tej ženščini.... Najprej je rušila vlado , blokirala ukrepe za izhod Slovenije iz krize , skratka naredila vse , da Janševi vladi ne bi uspelo , sedaj pa jo zaradi tega kritizira , prelaga odgovornost in išče izgovore zakaj bomo bankrotirali. Kje je njen stik z realnostjo???
prpa24
11. 07. 2013 13.47
+0
Veseli me, da ste iz naslova novice umaknili tisto čivkanje bivšega premiera, kateri sploh ne sedi v parlamentu in se je umaknil iz njega, da mu ni potrebno poročati o svojem premoženju,,, Namesto, da bi priznal napake svoje vlade zaradi katerih je potreben rebalans proračuna, je spet pozival trojko, se posmehoval stabilizaciji in SFRJ,.. No vsaj umaknili ste ga iz naslova. O samem proračunu pa raje ne bi dajal komentarja. Nekaj je potrebno narediti zaradi napak (namernih ali iz neznanja, ni več važno) "načrtovanja" prejšnje vlade, nekaj zaradi poslabšanja razmer pri nas in v okolju,.. Težko pa je na pogorišču gospodarstva zagotoviti udobno spanje,.. Pred politiki je težka naloga, pred državljani pa dodatno zategovanje pasu. Edina rešitev bi bila dobra gospodarska politika, ki pa je v stanju kakršno je zelo težko uresničljiva. Še največ koristi bi bilo, če bi rebalans plana predvidel, da država ne bo vračala kreditov, ki so jih v njenem imenu dobili in potrošili "privatniki". Naj EU v njenih bankah, oazah izterja te dolgove in Slovenija bo veliko lažje dihala, normalno poslovala. A to je druga zgodba, ki jo rebalans ne predvideva. Rebalans sledi inerciji dela v politiki in ne obeta kakšni večjih sprememb,.. Verjamem pa, da bodo prerazporeditve sredstev bolj prijazne do ljudi, kakor bi jih sprejela prejšnja vlada, katere namen je bil razprodati Slovenijo in plen razdeliti v ozek krog njenih simpatizerjev ter Cerkve. Kaj se bo pokazalo iz sprejetega proračuna pa bomo videli. Napoveduje se vroča jesen. Najbolj zaskrbljujoče je, da so politiki s spremembami ustave ljudem onemogočili referendume, odločanje o finančnih zakonih (!!?),.. pripravljajo pa tudi kozmetične popravke volilne zakonodaje, ki bo zaščitil partitokracijo,.. omejil možnosti demokracije (tudi o odpoklicu poslancev niso želeli nič slišati,..). Upam, da bodo vsaj sodišča še delovala in poleg sodb, kazni zahtevala tudi vračanje neupravičenega premoženja (a tro je spet druga zgodba, ki je le posredno povezana s proračunom). Pohvala, da ste zamenjali naslov novice, čeprav je bil prvotni naslov objavljen preveč časa (plačana propaganda bivšega premiera?).
Miro Kopa
11. 07. 2013 13.56
-4
mi nismo nič krivi vse je Jaanša skuhal mi smo pošteni mi ne krademo in lažemo paJankovič je najbolj pošten dajmo ga izvolit banda kumunistična
24vohomurckov
11. 07. 2013 11.46
+1
....ruknili so svojega največjega sovražnika z oblasti,menda za to debelo colali,pa ni in ni boljših rezultatov,še slabše je.......pa je bil sovrag pekleenski vsega kriv!!
Terezinka
11. 07. 2013 12.01
+3
Tudi brez Travna in Slaka bomo izhajali. Če sta pa tako dobra naj svojo oddajo posnameta in jo prodata kdo da več. Trg je odprt tudi za njiju dva
24vohomurckov
11. 07. 2013 11.44
-1
...kak nikakvo vlado imamo v slovenijastanu! ....jih nič ni sram svoje nesposobnosti....se fprašam...pa to!?
prašek
11. 07. 2013 11.51
+1
Sram jih je povedati, kaj so dobili v proračunu !
Terezinka
11. 07. 2013 12.05
+4
Sram nič ne pomaga. Če v proračunu predvidi nekdo pred tabo neka sredstva za katera ni realne možnosti, jih pač ni in zato je proračunski prihodek manjši. To je nesporno, prihodki bodo manjši ker ni rasti BDPja. Če pa moraš plačati večje obresti, vračati nepravilno odvzete pokojnine, regrese, preveč zmanjšane plače, EU sredstva, ki so bila nepravilno porabljena, plačati razne odškodnine za slabe zakone...JE TO KAR JE
Miro Kopa
11. 07. 2013 13.59
+0
sram jih je povedat kako so nesposobni in da bodo še to kar je ostalo pokradli banda lopovska pa ko še gledam te lopovske obraze me res vse mine
Buena Vita
11. 07. 2013 14.53
-1
če bi imeli obraz in sram bi bili vsi tam kjer jim je mesto,ne v vladi,v zaporu,
iGURT
11. 07. 2013 11.38
+3
ena najhujših napak sprememba ustave glede ureditve zakonodajnega referenduma. Pri tej spremembi so sicer navajali, da jo zahtevajo v Bruslju, vendar pa se mi zdi, da je Bruselj samo dobrodošel alibi za to spremembo, glede katere sta se koalicija in opozicija združili in dejansko odpravili neposredno zakonodajno oblast ljudstva.
iGURT
11. 07. 2013 11.38
+4
Ta sprememba ustave je bila izvedena ekspresno hitro in brez javne razprave. Kot ustavni pravnik sem zgrožen, da je bila praktično čez noč spremenjena ureditev zakonodajnega referenduma, s katero je izničeno ustavno načelo drugega odstavka tretjega člena ustave, ki določa, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Iz te določbe izhaja, da se zakonodajna oblast izvaja posredno (izvaja jo državni zbor) in neposredno (izvaja jo ljudstvo z referendumom).
iGURT
11. 07. 2013 11.38
+2
Po tej spremembi pa ljudstvo dejansko ne bo moglo več izvajati zakonodajne oblasti z referendumom, ker je ta prepovedan o najpomembnejših zakonih.
iGURT
11. 07. 2013 11.39
+4
Zdaj referendum ostaja samo še formalna oblika brez vsebine. Če ljudstvo na referendumu ne more odločati o zakonih, ki zadevajo socialno državo, pomeni, da nima oblasti.
iGURT
11. 07. 2013 11.39
+2
Tako torej drugi odstavek tretjega člena ustave izgublja svoj smisel.
iGURT
11. 07. 2013 11.39
+4
Dan, ko je državni zbor spremenil Ustavo Republike Slovenije – to je 24. maj 2013 – v naši zgodovini ne bo zapisan z zlatimi črkami. S to spremembo se ne uresničujejo pričakovanja po plebiscitu o osamosvojitvi in sprejemu ustave leta 1991.
Terezinka
11. 07. 2013 12.07
+5
In ta sprememba je bila bistvena zahteva SDS, da sploh pri čim sodeluje
24vohomurckov
11. 07. 2013 11.20
+2
...ammm.....sejnine bodo tudi maratonske??
Gaja Bobek
11. 07. 2013 11.18
+3
pa evo, miljardo in pol znaša dolg RKC, zdaj pa nam bratušek nabija davke, da pokriva njihove lopovščine še vatikan je rekel adijo, država si pa ne upa, vsak mora svoje dolgove vrnit sam.
iGURT
11. 07. 2013 11.21
+5
za tisti Cerkveni puf se je prej ustanovila slaba banka, ideja prejšnih kot pa ti novi davki, v slabi banki se bo tista milijarda dvesto tisoč lepo skrila oziroma se bo skotalila na naša ramena
Terezinka
11. 07. 2013 12.09
+3
Za razliko od prejšnje zamisli Šušteršiča bo sedaj šla v "slabo banko" po trenutno ocenjeni vrednosti, ki jo predhodno potrdi Bruselj in ne po višini kredita. Razlika mora iti v slabitev banke
24vohomurckov
11. 07. 2013 11.12
+4
Čeprav je aktualna Darsova uprava lani vodila družbo le šest mesecev, srednjeročni obstoj Darsa pa je v celoti odvisen od države, so ji nadzorniki odobrili nagrado za uspešno poslovanje v lanskem letu. Skupaj bodo trije vodilni prejeli dobrih 12.000 evrov.
24vohomurckov
11. 07. 2013 11.10
+2
Priprave stranke na evropske volitve naj bi bile osrednja točka včerajšnje seje sveta Pozitivne Slovenije, ki pa jo je zasenčilo merjenje moči v vrhu stranke. V torek se je namreč predsednica vlade Alenka Bratušek na neformalnem sestanku sešla s poslanci Pozitivne Slovenije, srečanja pa se je udeležil tudi ustanovitelj in prvi predsednik te stranke Zoran Janković. Ob večerji so se pogovarjali o različnih aktualnih temah, ki so povezane z vlado in stranko, zaradi nasprotovanja Jankovića nekaterim vladnim potezam in njegovega poudarjanja premajhne moči, ki da jo ima v stranki, pa je bilo srečanje po besedah nekaterih naših sogovornikov iz vrst PS precej mučno.
prašek
11. 07. 2013 11.15
+2
Prispevek o PS ima malo drugačen naslov !!!!!!! Tu pa govorimo o nečem drugem. Nisi opazil ?
prašek
11. 07. 2013 11.15
+2
»Pozitivna Slovenija jeseni o novem (starem?) predsedniku stranke«
24vohomurckov
11. 07. 2013 11.21
+0
...seveda,prašek,seveda!! saj nisi neizkušen mladič....torej veš kako to poteka...kene!!?
Terezinka
11. 07. 2013 12.10
+2
Zato bodi točen in ne kekaj približno. Merjenje moči pa je res bilo in to je prav
24vohomurckov
11. 07. 2013 14.51
...si slišal,prašek??....stara mama kara dedka!!!
Miro Kopa
11. 07. 2013 10.51
-2
hehehe banda kumunistična mi ne krademo to delajo drugi za nas
iGURT
11. 07. 2013 11.19
+1
nak, nič več, so dobili nezaupnico, se spomniš ?
prašek
11. 07. 2013 11.27
+2
Khmmm, izgleda da so določeni izrazi dovoljeni samo eni politični opciji !
Miro Kopa
11. 07. 2013 10.49
+1
PS nič nismo krivi mi smo popolnoma nedolžni vse je Janša kriv tud to da sem se jaz rodila pa da sem tako butasta pa tudi to da se je zgodil udar v Egiptu
evergrin
11. 07. 2013 10.37
+6
"Tudi po maratonski seji ostali vsak na svojem bregu" Itak, da ostanejo vsak na svojem bregu. A se mogoče lahko sploh pogovarjaš trezno in objektivno s takimi poslanci kot jih ima v svojih vrstah OPOZICIJA...misija NEMOGOČE. Ga ni psihiatra, ki bi jim lahko pomagal..
seljakseljo
11. 07. 2013 09.43
+5
ne jim verjet to delajo ze 20 let..vsi se delajo nedolzne!!!!!!
seljakseljo
11. 07. 2013 09.45
+4
.rozlee....*
11. 07. 2013 10.10
+3
kameltrajbar
11. 07. 2013 10.26
+1
Pika Mika
11. 07. 2013 10.51
+5
Mene... :)))) Oblubm, da bom skromna... Sam enih 200 EUR/mesec za borovničke rabm... :)))))
sinhron
11. 07. 2013 09.32
+1
Sedanja opozicija se sedaj posipa s pepelom in kot je to običajna njihova praksa niso nič krivi oni so vse naredili prav drugi pa so to uničili , ker niso šli po njihovih stopinjah in še sreča da niso , ker bibili sedaj že v grškem scenariju ! Ta Vizjak pa sedaj pametuje , takrat , ko bi pa bilo treba pa ne zna !
askralj
11. 07. 2013 09.25
+3
Idite na morje... Teh par kaj vas je bilo v parlamentu še naj spoka pol vem da vsaj nekomu pomagajo ti davki in se tudi jaz malo spočijem...
lepota in zdravje
11. 07. 2013 09.07
+0
Bučki,še zavijali boste z očmi
iGURT
11. 07. 2013 08.55
+6
"če se prejšnji premier Janez Janša ne bi tako oklepal svojega položaja in zadnje tri mesece ne bi počel nič, bi bil proračunski primanjkljaj bistveno nižji"
iGURT
11. 07. 2013 08.55
+4
blokirani
11. 07. 2013 09.30
+3
Lenčica bi zbrala še 9 poslancev in vložila interpelacijo zoper Janšo. Zelo preprosto in hitro bi Janša letel.
Gaja Bobek
11. 07. 2013 11.15
+4
janša je moral v teh zadnjih zdihljajih še vse prjatle in žlahtnike uturit na položaje in službe v JU, pa hišo od rajkota legalizirat - protipravno, kdaj pa bojo te ukrepe odpravili in jo porušili, onemu revežu v bohinju so jo brez milosti
ivo55
11. 07. 2013 08.52
+4
Rebalans - upam, da je to zadnja večerja v škodo naroda!
boncesar
11. 07. 2013 08.41
+3
POČIL JE LONEC IN ZGODBE BO KONEC.
iGURT
11. 07. 2013 08.19
+4
VOY, mogoče pa lahko tvoji pomagajo za Eurobasket ?!
iGURT
11. 07. 2013 08.21
+4
Za avgustovsko balkansko pojedino v gostilni Deset v pol je devet svetnikov SDS za velike mešane plošče, prebranec, solate, bosansko slivovko, viski, viljamovko idr. plačalo 3000 evrov ----- lepo me veseli da SDS uživa v Balkanskih pojedinah za 3000 eur !!!