Slovenija

Poslancem bi vzeli privilegij pri razpisu referenduma

Ljubljana, 22. 05. 2012 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Virant je predsednikom parlamentarnih strank poslal predlog sprememb, ki zadevajo referendum. Predlog predvideva, da lahko referendum zahteva samo 40.000 volivcev, ne pa tretjina poslancev in državni svet, kot velja zdaj.

Glasovanje o mandatarju - 10
Glasovanje o mandatarju - 10 FOTO: Blaž Garbajs

Politiki že nekaj časa iščejo način, kako bi v naši deželi vsaj nekoliko zmanjšali pravico do razpisa referenduma. Vsak referendum namreč davkoplačevalce stane okoli 4 milijone evrov, od osamosvojitve do današnjega dne pa smo jih imeli 22.

Predsednik Državnega zbora in Državljanske liste (DL) Gregor Virant je predsednikom parlamentarnih strank in poslanskim skupinam poslal delovno besedilo ustavnih sprememb, ki zadevajo referendum. Predlog predvideva, da lahko referendum zahteva samo 40.000 volivcev, ne pa tretjina poslancev in državni svet, kot velja zdaj. Še vedno pa tudi po tem predlogu velja ureditev, da lahko državni zbor o uveljavitvi zakona, ki ga je sprejel, razpiše referendum.

V ustavo bi zapisali prepoved referenduma o nujnih ukrepih, zakonih fiskalne narave in v primeru protiustavnih posledic. Za veljavnost referenduma pa predlog predvideva 40-odstotno udeležbo.

Trenutno so aktualni trije predlogi za spremembo ustave. Poleg referendumskega še vnos fiskalnega pravila v ustavo in ukinitev DS. Virant se zavzema, da bi vse tri aktualne predloge za spremembo ustave zaključili do parlamentarnih počitnic. DZ bi tako po njegovem mnenju o spremembi referendumske zakonodaje lahko odločal najprej pred parlamentarnimi počitnicami ali najpozneje jeseni.

Virant pričakuje, da se bodo predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin o predlogu pogovorili ob koncu tedna.

Navadni državljani bodo še vedno imeli pravico, da z zbranimi 40.000 podpisi zahtevajo referendum.
Navadni državljani bodo še vedno imeli pravico, da z zbranimi 40.000 podpisi zahtevajo referendum. FOTO: Damjan Žibert

Soglasje glede sprememb referendumskih pravil, glede fiskalnega pravila pa ne

Ustavna komisija DZ je sicer 9. maja z dvotretjinsko večino podprla predlog ustavnega zakona za vnos fiskalnega pravila v ustavo, ki ga je pripravila strokovna skupina. Predlog mora obravnavati še DZ, vendar pa potrebne dvotretjinske večine za vnos fiskalnega pravila v ustavo ta trenutek ni, so ugotovili 17. maja na sestanku predsednikov parlamentarnih strank.

Takrat se je tudi pokazalo, da je razmeroma velika stopnja soglasja glede sprememb referendumskih pravil. Predsedniki strank so se na srečanju strinjali, da se iz referendumskega odločanja izvzame zakone, ki neposredno vplivajo na izvrševanje proračuna. Na mizi je bil tudi predlog, da na referendum ne bi mogle nobene rešitve, ki bi lahko omejevale človekove pravice in svoboščine, čemur prav tako ni nihče nasprotoval. Zbrani so se strinjali tudi, da bi se lahko referendum o sprejetih zakonih razpisalo le na zahtevo 40.000 državljanov, medtem ko se lahko zdaj tudi na zahtevo poslancev ali državnega sveta.

Predlagatelji neuspešnega referenduma naj sami krijejo del stroškov

Problematični pa so predvsem referendumi z zelo nizko udeležbo, ki niso tako redki. Virant pravi, da so taki referendumi nesmiselni, zato je predlagal uvedbo kvoruma, glede katerega pa so mnenja deljena. Različni so tudi predlogi glede praga, ob kakšni volilni udeležbi bi bil referendum veljaven. Kot najvišji prag je bila predlagana 40-odstotna udeležba, Virant pa je celo mnenja, da bi moral predlagatelj v primeru neveljavnosti referenduma pokriti del nastalih stroškov. Toda do kvoruma so skeptične SDS, SLS in NSi, medtem ko Pozitivna Slovenija in Državljanska lista pa pri njem vztrajata.

V vladajoči SDS menijo, da je vredno razmisleka predvsem zaostrovanje pogojev za prag veljavnosti referendumskega odločanja. Če bo namreč kvorum previsok, bodo po njihovem prepričanju lahko referendum odločili tisti, ki jih javno odločanje ne zanima in se referenduma ne bi udeležili.

V SD pa bi mejo veljavnosti raje videli pri 25-odstotni udeležbi na referendumu, možnost dogovora pa je po njihovem na tretjinski udeležbi. Prav tako bi še določili, da referendum ni dopusten, če bi bile lahko s tem prizadete človekove pravice ali temeljne svoboščine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vik Klas
23. 05. 2012 10.07
+1
Če bi hoteli imeti v Sloveniji Demokracijo,poslanci ne bi smeli biti strankarski,ampak samostojni, z vsake regije po 2,izvoljene direktno od ljudstva.Takrat bi lahko rekli da glasujejo po svoji vesti in bi odgovarjali za svoja dejanja.
Tonček Balonček
23. 05. 2012 09.18
Še leto nazaj so nas poštenjaki prepričevali, d aje referendum najvišja oblika demokracije in se zgledujmo po Švici! Kaj bo naslednji korak? Pred 20 leti so strankarski sistem kovali v nebo, zdaj bodo verjetno ugotovili, d aje to popolnoma brez zveze in škoda denarja ter časa! Kot za perdsedniak države in državni svet. Seveda, najcenejša in najučinkovitejša je diktaura ali prosvetlejna monarhija!
Coco100
23. 05. 2012 01.51
Očitno bodo še ukinjali in "popravljali" vse tisto, kar so sami do sedaj s pridom izkoriščali, vključno z selektivnimi informacijami, zato tudi naslednje: "Ukinjajo RTV Slovenija? Potem ko je dr. Rosvita Pesek zmanipulirala pogovor z dr. Petrom Kraljičem v poziv Slovencem, naj svoje prihranke čim prej spravijo na varno v tujino, je v istih Odmevih opravila še imeniten dvanajstminutni reklamni prispevek za novo državno televizijo, ki raste pod okriljem Telekoma Slovenije, oziroma njegove hčerinske družbe TS Media. Tako je samo okrepila bojazni poznavalcev slovenskega medijskega prostora, da aktualna oblasta pripravlja ukinitev RTV Slovenija. Janševi prišepetovalci so namreč že pred časom ugotovili, da bi bilo verjetno veliko laže postaviti novo televizijo - radio je pač le privesek, ki bo ukinjen kot stranska škoda ali pa ga bodo privatizirali, medijski mogotec Leo Oblak že ve, kaj bi z njim - kot se spopasti s silami kontinuitete, ki obvladujejo Televizijo Slovenija. Krizni časi so takim postopkom več kot naklonjeni, saj bodo ukinitev RTV Slovenija preprosto uvrstili v serijo velikopoteznih varčevalnih ukrepov vlade, s čimer bi nemara celo naleteli na odobravanje dela javnosti, saj bi bila sočasno ukinjena tudi zloglasna RTV-naročnina. Nam bodo pač pulili iz drugega naslova na bolj fin način. Fin je tudi scenarij za zveste, poslušne in vodljive "rosvite". Ob pravem času bodo prestopili k novi televiziji, z delovnim imenom Siol.tv, in tako sledili paradnim kadrom Rajku Geriču, Vinetu Beštru in Urošu Urbaniji. Nepotrebni ertevejevci, na čelu z nadzorniki Lenarta Šetinca in programskim svetom Jerneja Pikala, pa naj se znajdejo, kakor vedo in znajo. Uporabno tehniko in arhive lahko na novo državno televizijo preselijo tudi z dekretom, če bo potrebno, nepremičnine prodajo ali pa vanje naselijo kakšno od državnih služb. Podoben propad lahko pričakujejo tudi pri Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki jo vodi trenutni oblasti ne preveč všečni Bojan Veselinovič. Če jih ne bodo uspeli sprivatizirati ali pa priključiti TS Medii, jih bodo z enim od varčevalnih paketov preprosto ukinili." Slovenci, ZBUDIMO SE!!!! Dokler je še čas!!!!
tamar
22. 05. 2012 20.57
-1
Se ve, kdo je proti
tinetone
22. 05. 2012 19.43
+1
"...ne pa tretjina poslancev in državni svet, kot velja zdaj..." če bodo DS ukinili zakaj jim odvzemat pravico do referenduma?
AVE--JANSA
22. 05. 2012 19.28
+0
BRAVO JANEZ kdor naj bi šel na volitve naj bo slovenec in ne pingo
dajno
22. 05. 2012 18.17
+11
Zagotovit možnost referenduma tudi s pomočjo digitalnih potrdil! Če je dovolj dobro za obrazce na DURS, in bankah bo tudi za referendum!
Balki30
22. 05. 2012 17.54
-3
Problem je u tem ker so naši referendumi še vedno v hardveru.In to košta.Že za 40000 podpisov rabiš za mali avtobus folka da to sranje prenaša naokol u škatlah.Vprašanje dat na facebook pol ga bomo pa ali lajkali ali pa ne..hahaha