Slovenija

FOTO: 'To je bil tudi napad na osebno varnost'

Ljubljana, 27. 06. 2010 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./T.Š./STA
Komentarji
195

Po lokalu Open so se nestrpneži znesli tudi nad hišo ministra Zalarja. Njegova žena je namreč sodila storilcem za lanski napad na lokal. Napade na lokal je najostreje obsodil tudi predsednik Türk.

Na novico, da so neznanci z molotovkami napadli ljubljanski lokal Open in ga popisali z žaljivimi grafiti, se je odzval tudi predsednik republike Danilo Türk.

V uradu predsednika so v sporočilu za javnost zapisali, da predsednik napade najostreje obsoja. Türk poudarja, da je vsakršno nasilje nesprejemljivo. Še posebej pa je nesprejemljivo v primerih, "ko izraža nestrpnost do ljudi druge rase, narodnosti, etnične pripadnosti, veroizpovedi, spolne usmerjenosti ali katere koli druge osebne okoliščine", so sporočili iz urada predsednika.

Predsednik Türk je nasilje najostreje obsodil.
Predsednik Türk je nasilje najostreje obsodil. FOTO: POP TV

Türk je kot posebej zaskrbljujoče izpostavil dejstvo, da so neznanci s sovražnimi gesli popisali tudi hišo sodnice, ki je sodila trem obtoženim lanskega napada na Cafe Open.

"Takšno dejanje nakazuje na poskus zastraševanja in maščevanja, ki je še posebej nevaren za normalno delovanje demokratične družbe in pravne države,“ je prepričan Türk.

Predsednik Türk zato poziva javnost in vse državljane, "naj odločno zavrnejo nasilje in hujskanje zoper drugačne ter prispevajo k jasnemu sporočilu, da takšnih dejanj v naši družbi ne bomo tolerirali“. Od policije pa pričakuje, da bo te primere nasilja preiskala in da bodo storilci zanje odgovarjali.

Napadi na lokal Open

Kot smo že včeraj poročali, so neznanci v petek ponoči lokal Open popisali s sovražnimi napisi. V preteklem tednu pa so dvakrat v zid lokala zalučali molotovko. Lastniki lokala so dogodke prijavili policiji.

Popisana hiša ministra Zalarja
Popisana hiša ministra Zalarja FOTO: Bralec
Kot smo neuradno izvedeli, se je enak sovražni grafit znašel tudi na hiši pravosodnega ministra Aleša Zalarja, čigar žena je sodila napadalcem na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča. O dogodku smo povprašali tudi policijo. Tiskovni predstavnik ljubljanske Policijske uprave Vinko Stojnšek sicer ni potrdil, da je bila poškodovana ministrova hiša. Je pa potrdil, da je bila policija včeraj ob 10.15 obveščena, da so z grafiti popisali stanovanjsko hišo v Ljubljani. Policija je opravila ogled kraja dogodka in še zbira obvestila. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo.

'To je bil tudi napad na osebno varnost'

Na dogodek se je odzval tudi minister Zalar. Po njegovih besedah ''to ni bil samo neprimeren način izražanja nestrpnosti do drugačnih, ampak je bil to tudi napad na občutek osebne varnosti moje družine''.

''Zgrožen sem nad takim ravnanjem, mislim pa, da Slovenija očitno doživlja otroške bolezni demokracije glede dejanske enakosti pred zakonom. Ne glede na spol, ne glede na raso, vero ali pa katero koli drugo osebno okoliščino, ki je prepovedano merilo razlikovanja med ljudmi,'' je še dejal minister.

"Upam, da Parada ponosa ne bo povod za trditev, da so homofobni izpadi naravna reakcija na nenaravno spolno usmerjenost,“ pa je zapisal minister Zalar na socialnem omrežju Facebook.

Policija je zagotovila, da bo v tednu Parade ponosa, ki se je začel včeraj, poskrbela za visoko stopnjo varovanja.

'Homofobne napade je treba vedno znova obsojati in tudi obsoditi'

Na zadnje napade so se odzvali tudi v Liberalni akademiji. Pravijo, da je treba na vztrajnost tistih, ki svoj prav v svoji nemoči nasilno dokazujejo nad istospolno usmerjenimi, nenehno opozarjati in jo obsojati.

Neznanci so z grafiti popisali ljubljanski lokal Open.
Neznanci so z grafiti popisali ljubljanski lokal Open. FOTO: narobe.si

''Nov letošnji homofobni napad z molotovkami in drugimi sredstvi na lokal Cafe Open, celo dvakrat v enem tednu, kot tudi napad na sodnico, ki je vodila primer lanskoletnega napada na isti lokal, pa žal daje slutiti, da v Sloveniji obstaja peščica ljudi, ki je pripravljena svojo homofobnost izražati nenehno, z nezmanjšano intenzivnostjo, sistematično in v duhu maščevanja. To pa je situacija, v kateri moramo biti še bolj odločni v naši obsodbi nasilja in netolerance, hkrati pa se vprašati tudi po vzrokih zanju,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

V Liberalni akademiji obsojajo novo akcijo in opozarjajo, da ima lahko kar nekaj otipljive povezave s tistimi, ki so pred meseci v nemajhnem številu protestirali ob razsodbi pred sodiščem trem napadalcem v lanskem napadu na Cafe Open. Ob tem pa še vse javnosti, od politične, strokovne do tiste najširše, pozivajo, naj sovražnim izgredom namenijo ustrezno pozornost in se do njih javno distancirajo.

Prav tako upajo, da bodo organi pregona enako uspešno vodili postopke kot ob lanskem fizičnem nasilju nad gejevskimi aktivisti. ''Z vidika frekvence takega nasilja in nestrpnosti se namreč zdi, da smo v Sloveniji degradirali in da ob začetku tradicionalne manifestacije Parade ponosa lahko vedno znova z vedno večjo verjetnostjo pričakujemo nove izraze sovraštva, kar je zaskrbljujoče,'' so še zapisali.

Spomnimo: Lani ob istem času je več zamaskiranih moških med literarnim večerom napadlo isti lokal in preteplo gejevskega aktivista Mitjo Blažiča. Sodišče je pozneje napadalce zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti obsodilo na leto in pol zapora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja