Slovenija

Poškodbe in kazni: previdno pri streljanju s karbidom in možnarji

Ljubljana, 29. 03. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker bodo v času velikonočnih praznikov številni streljali s karbidom ali možnarji, na policiji pozivajo k previdnosti. V nasprotnem primeru se kaj hitro lahko hudo poškodujemo, neupoštevanju predpisov pa lahko sledi tudi globa.

Karbid
Karbid FOTO: POP TV

Policisti pred velikonočnimi prazniki, ki jih nekateri izkoristijo tudi za streljanje s karbidom ali možnarji, opominjajo na nekaj pravil, ki jih je pri tovrstnem početju treba nujno upoštevati.

Kurišče mora biti urejeno, obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča pa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi. Kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 merov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov.

Policisti opozarjajo, da je treba zavarovati in nadzorovati kurišče ves čas kurjenja, po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter prekriti kurišče z negorljivim materialom.

Dodajajo pa še, da je treba ob povprečni hitrosti vetra, večji od 6 m/s, ali ob sunkih vetra močnejših od 10 m/s prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj.

Uporaba gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline, pa je prepovedana.

Pirotehnika zabava le redke

V velikonočnem času se običajno poveča tudi uporaba pirotehničnih izdelkov. Ti so večinoma v zabavo nekaj posameznikom, šrevilnim pa je ob njihovih učinkih neprijetno in pri njih celo vzbuja strah.

Uporaba tovrstnih izdelkov ima lahko tudi tragične posledice, opozarjajo policisti. Pride lahko do telesnih poškodb, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči in podobno. Poleg tega moti živali in onesnažuje okolje.

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih sicer prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok – najpogosteje so to petarde najrazličnejših oblik in moči. Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, opozarjajo policisti in dodajajo, da bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov.

Policisti pa posebej opozarjajo na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe, opozarjajo.

Kazen vas sicer lahko doleti tudi, če s pokanjem kršite javni red in mir. Velja, da mora biti ta zagotovljen med 22. in 6. uro. Globa znaša od 83,46 do 208,65 evra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ikoz
29. 03. 2013 23.24
-2
se dobro da se karbid dobi da ni prepovedan
Tonček Balonček
29. 03. 2013 12.15
+4
Ne razumem povezave Kristusovega vstajenja s pokanjem iz možnarjev. A mi lahko kdo to razloži podrobneje? V ečm je smisel tega početja?
Vesejli Poharc Timi Vivod
24. 04. 2014 14.06
smiseu tega je da se to naznani vsem ljudem da vejo tak vsaj pravijo
murkecc
29. 03. 2013 10.15
+1
Kakšno kuburo bomo pa že nafilal an.
luckyss
29. 03. 2013 09.14
+7
Naj mi nekdo razloži razliko med pokom petarde in karbida... (petarde so namreč prepovedane, pokanje s karbidom očitno ne). Torej lahko manijaki s karbidom pokajo vsak dan v letu od 6. do 22. ure ali kaj ?!
g.a.n.g.
29. 03. 2013 10.36
+0
TAKO JE TUDI PRAV ODKAR SE KOBRE 33 TEŽKO DOBI V TRGOVINAH,ŽE NEKAJ LET POKAMO ZA NOVO LETO NA KILE KARBITA. I LIKE IT.
siFBI
29. 03. 2013 08.55
-5
Zakaj se pa to počne? V čem je fora?
mali_Möderndorfer
29. 03. 2013 08.46
+24
pokalo bo je že vse parajt zdaj po južni grem po nafto mimigrede pa še v kmetijsko zadrugo po karbit. purfl je pa že nafilan v možnarje .na veliko soboto zgodaj se začne zato vsi tisti ki imate scrklane peseke zdaj je zad cajt da jih selite v kleti ali zaklonišča.naši psi so navajeni da ko pokne šibajo po pokro od kante in ga prinesejo nazaj na fronto.
bodirealen
29. 03. 2013 13.17
+1
ti si pravi.navijam za tebe in tvojo ekipo,da bote najglasnejši!