Slovenija

'Posilstvo resolucije o totalitarizmu'

Ljubljana, 20. 10. 2009 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci SDS in SLS ter poslanec italijanske manjšine Batteli so napovedali obstrukcijo glasovanja o deklaraciji o evropski zavesti in totalitarizmu. Ker se ne strinjajo, da se z njo le seznanijo, DZ ni bil sklepčen, in zato niso glasovoli.

Poslanke in poslanci zaradi nesklepčnosti niso glasovali o deklaraciji o seznanitvi z resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Glasovanje so obstruirali poslanci SDS in SLS ter poslanec italijanske narodnosti Roberto Battelli, saj se ne strinjajo s tem, da se DZ z resolucijo zgolj seznani. Tako je v dvorani ostalo le 44 poslancev.

O resoluciji bodo v DZ po besedah predsednika Pavla Gantarja glasovali v četrtek v okviru glasovanj.

Še pred glasovanjem o deklaraciji je DZ ob obstrukciji SLS z 42 glasovi za in nobenim proti sprejel uskladitveno dopolnilo. Poslanci SDS so se glasovanja o njem vzdržali. Pred glasovanjem o dopolnilu je poslanec SDS France Cukjati napovedal, da se bodo poslanci SDS vzdržali glasovanja zato, ker je koalicija s spremembo njihovega predloga resolucije v deklaracijo ta predlog "izmaličila". Po njegovem je takšen način žaljiv in ponižujoč za vse žrtve totalitarizma. Tudi vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je pred glasovanjem o dopolnilu napovedal obstrukcijo. Kot je opozoril, je s spremembo resolucije v deklaraciji nastala zmešnjava. Sami pa pri tej zmešnjavi nočejo sodelovati, je poudaril.

Battelli pa je pojasnil, da je "to velika žalost, da se tako temo pripelje do take točke". Po njegovih besedah je to sramota in poniževanje "ene najbolj pomembnih in še perečih zadev evropske preteklosti in prihodnosti, ki ni v čast politiki v Sloveniji". Kot je pojasnil, je resolucija Evropskega parlamenta podlaga za razmišljanje in delovanje v smeri sprave znotraj evropskih držav in med evropskimi državami. "To bo ostalo v spominu kot velika napaka in zamujena priložnost za Slovenijo," je še opozoril Battelli.

Podpredsednik DZ Vasja Klavora je na začetku  razprave o deklaraciji določil, da bodo razpravljali samo o uskladitvenem dopolnilu. To določa, da se v preambuli predloga deklaracije številka 109 nadomesti s številko 110, je pojasnil. Omejitvi razprave zgolj na razpravo o uskladitvenem dopolnilu so nasprotovali v opoziciji, saj so bili prepričani, da bi morali danes razpravljati tudi o sami resoluciji oziroma deklaraciji.

Poslanci
Poslanci FOTO: Dz-rs.si

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je "zgrožen nad tem, kar se je zgodilo v DZ". Koalicija po njegovem mnenju z uskladitvenim dopolnilom želi potrditi dejstvo, da resolucija Evropskega parlamenta v Sloveniji ne velja. Ob tem je zatrdil, da je takšno ravnanje sramotno in nedopustno. Sam meni, da je treba v DZ sprejeti resolucijo, ne pa deklaracijo. "Takšno posilstvo nad resolucijo Evropskega parlamenta ni mogoče potrditi," je ocenil poslanec največje opozicijske stranke. "Slovenija je postala država, ki velja za mehki trebuh, kar zadeva odnos od človekovih pravic v preteklosti in sedanjosti," je še poudaril Jerovšek in zatrdil, da je Slovenija zaradi tega že deležna ustreznih reakcij s strani drugih držav.

Poslanec SD Miran Potrč pa je dejal, da imajo vsi evropski parlamenti svoje poslovnike in predsedujoče, in te tudi spoštujejo. "Samo pri nas se to vse redkeje dogaja," je zatrdil in pojasnil, da pri tem misli na poslance, kot so Jerovšek in drugi. Ob tem je poslanec največje koalicijske stranke poudaril, da bodo z zavrnitvijo dopolnila zavrnili tudi deklaracijo. S sprejetjem dopolnila bodo po njegovih besedah tudi v slovenskem parlamentu na ustrezen način končali obravnavo evropske resolucije.

Vodja poslancev SNS Zmago Jelinčič je dejal, da ne bodo podprli niti dopolnila niti deklaracije. Po njegovem mnenju je glavna značilnost evropske resolucije, da "popolnoma ignorira genocidno nasilje nad Slovenci s strani Italijanov, Avstrijcev, Hrvatov, Madžarov in jugoslovanskih oblasti po vojni".

Uskladitveno dopolnilo pa je v razpravi podprl poslanec LDS Anton Anderlič. Obenem je zatrdil, da je resolucija Evropskega parlamenta veljavna tudi za državljane in državljanke Slovenije. "Kako jo kdo dojema, pa je njegova stvar," je še dejal.

Kot je znano, je bila na septembrski seji DZ z dopolnilom, sprejetim na matičnem delovnem telesu, povzročena notranja neusklajenost, saj so koalicijske poslanske skupine predlog preimenovale iz resolucije v deklaracijo. Temu bi morala slediti tudi sprememba pravne podlage v preambuli, in sicer iz 109. na 110. člen poslovnika DZ. Prvotni predlog resolucije o podpori resolucije o evropskem totalitarizmu so sicer v DZ vložili poslanci SDS, z njo pa bi DZ izrazil podporo resoluciji Evropskega parlamenta in s tem "spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih režimov". Koalicijski poslanci pa so menili, da zadostuje le seznanitev z resolucijo, zato so jo preimenovali v deklaracijo o seznanitvi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krasinius
21. 10. 2009 14.38
Saj je mnenje zgodovinarjev enotno, precej žrtev komunajzarske zablode je po svetu, mar ne? Kdo bi temu oporekal, razen Potrč in Kučan seveda, oba krvnika
M-teorija
21. 10. 2009 13.30
ker noben politični organ ali politična stranka nima izključne pravice do razlage zgodovine in ker ti organi in stranke ne morejo trditi, da so objektivni, C. ker se uradnih političnih razlag zgodovinskih dejstev ne bi smelo vsiljevati z večinskimi odločitvami v parlamentih; ker parlament ne more sprejemati zakonodaje za preteklost, D. ker je osrednji cilj procesa evropskega združevanja zagotoviti, da se spoštujejo temeljne pravice in načela pravne države, in ker so bili s členoma 6 in 7 Pogodbe o Evropski uniji zagotovljeni primerni mehanizmi za uresničitev tega cilja, E. ker lahko napačne razlage zgodovine spodbujajo politike izključevanja in tako napeljujejo k sovraštvu in rasizmu, GLEDE NA DELE IZ RESOLUCIJE , BI BILO BOLJ SMISELNO, DA SE RESOLUCIJO SPREJME, ŠELE POTEM , KO ZGODOVINARJI OPRAVIJO "OBDUKCIJO"DOGAJANJ", RESOLUCIJO, KATERO NI OBVEZNO SPREJETI. OSNOVNI NAMEN RESOLUCIJE JE, DA NE RAZDVAJA NE NARODE, NE DRŽAVE, NE LJUDI, PREDVSEM PA DA SE ZGODOVINA NE PONOVI. GLEDE NA DOGODKE V PARLAMENTU PA SE DOGAJA RAVNO NASPROTNO.
Krasinius
21. 10. 2009 12.37
O krvavi rihti po vojni sploh ne mislim zgubljati besed. Dachauskih procesih, taboriščih, reformah, nacionalizaciji, nasploh bedi in enoumju, sunkovitem porastu alkoholizma in samomorov, ubojev, predvsem v družini, nazadovanje gospodarstva, nazadovanje medijev in kulture (ljudje kot je bil Plečnik so bili izključeni)
Krasinius
21. 10. 2009 12.33
Die_Gottesliebe, sploh ni nujno da je bil krvnik, mogoče je bil pa žrtev, mogoče je videl kako so mu prijatelja ... V vsakem primeru so se, večinoma verni Partizani, katoliki, borili za svobodo, mnogi od njih pa z zdravjem ali celo življenjem plačali. Vsak vojak trpi za posledicami in v sanjah srečuje svoje mrtve nasprotnike, to je povsem človeško, samo psihopati ne zmorejo kesanja, tisti ki jim nekaj manjka v glavi. Mi pa še danes ni jasno, kako je uspelo komunajzarjem s čistkami in ustrahovanjem, že med samo vojno podjarmiti partizanske borce in vzpostaviti totalitarni teror.
Marko Varga
21. 10. 2009 10.57
še bolj smešno pa je,da se šopirijo pri SDS-u v katerem so sami komunajzarji...
Marko Varga
21. 10. 2009 10.56
izdati državo in svoje ljudi za eno usrano klobaso je res sramotno dejanje in edino,ki si zasluži obsojanje.....
Tonček Balonček
21. 10. 2009 10.50
..je bil takoj po vojni na rehabilitaciji na Bledu, se ve kaj to pomeni... Kja to pomeni, tam je bilo po vojni veliko taboriščnikov, ki so se iz Nemčije vrnili težki po 30 kilogramov!
Herr Immergleich
21. 10. 2009 10.47
8JASMIN 21.10.2009, 07:23 1 NAJBOLJ PA JE ŽALOSTNO DA PRI PRAZNIKIH KJER SE DELI GULAŠ,OPIJANJA Z ALKOHOLOM MALIM OTROKOM KI BI MORALI BITI" VRTCU" NATIKAJO IZPOSOJENE PARTIZANSKE KAPE NA NJIHOVE MALE GLAVICE,TO JE TO KAR EU VIDI !!!!!!!!! UBOGA SLO KAJ NAS ŠE ČAKA !!!!!!!!!!!!!! 8JASMIN, ali veš kaj je glavna začimba "partizanskega" golaža??? Iz sinusov potegnjen izpljunek kuharja, občasno pa tudi njegov urin. Pač poklicna "šala" kuharjev.
pika poka ježek
21. 10. 2009 10.42
Die_Gottesliebe 21.10.2009, 10:28 - na svoj pedigre res ne moreš biti ponosen. Nemci se svojih nacističnih prednikov sramujejo, naši novokomunisti pa še vedno poveličujejo zločine svojih dedov. Ti si pač izjema.
xyxyz
21. 10. 2009 10.36
Die_Gottesliebe mislim, da lazes .
Uroš Palhartinger
21. 10. 2009 10.28
davril, moj stari oče je bil odlikovan partizan, pa do njega ne čutim nobenega ponosa... Zakaj? Za njegovo partizansko kariero sem izvedel šele na njegovem pogrebu. Njegova partizanska leta so bila namreč tabu tema... Kasneje sem izvedel, da je bil takoj po vojni na rehabilitaciji na Bledu, se ve kaj to pomeni... In nikoli ni jedel mesa, se tudi ve kaj to pomeni, čeprav ni bil vegetarjanec po prepričanju... Ti lahko pametuješ o ponosu očetov, ker imaš pač mirno vest, moj ded pa je bil morilec... Jaz sem pač potomec komunističnih morilcev, povsem enak potomcem nacističnih in fašističnih krvnikov...
porka.malorka
21. 10. 2009 10.14
Potrebno je obsoditi VSE totalitarne režime. Komunizem,fašizem,kapitalizem in tudi RKC. Ker konec koncev delujejo vsi te proti človeštvu za svoje izkrivljene ambicije.
darvil
21. 10. 2009 10.12
"protagonistični sprevržencem klerikalnega domobranstva vama v vednost; Slovenci smo vsaj v 95% potomci partizanov ,pripadnikov komunistične partije in svobodnega socializma . Ne glede na to kako smo danes porazdeljeni po stankah ,bomo enako tako znali ohraniti občutek za pravičnost in kategorično obračunati z izdajalci in potencialnimi zločinci če bo to potrebno, kot so to počeli naši ponosni očetje in matere
Marko Varga
21. 10. 2009 07.56
največji zagovorniki te izdajalske sramote našega naroda se sploh niso prebili v parlament,se pravi da narod ima nekaj v glavah..
8JASMIN
21. 10. 2009 07.51
Kar se pa tiče prisilnega glasovanja so pa levaki probali 5ali6 krat pa jim ni uspelo !!!!!!!!!!!! Tu se vidi da nekateri mislijo z svojo Glavo in niso niti prišli v DZ !!!!! Ker so zbali represij iz svoje strani če bi pritisnili proti svojim !!!!!!!!!!!!!!
Marko Varga
21. 10. 2009 07.41
ja verjetno bi bilo bolj poučno,da so otroke pripeljali v parlament,ko se je tam prebirala domobranska zaprisega..
8JASMIN
21. 10. 2009 07.23
NAJBOLJ PA JE ŽALOSTNO DA PRI PRAZNIKIH KJER SE DELI GULAŠ,OPIJANJA Z ALKOHOLOM MALIM OTROKOM KI BI MORALI BITI" VRTCU" NATIKAJO IZPOSOJENE PARTIZANSKE KAPE NA NJIHOVE MALE GLAVICE,TO JE TO KAR EU VIDI !!!!!!!!! UBOGA SLO KAJ NAS ŠE ČAKA !!!!!!!!!!!!!!
Marko Varga
21. 10. 2009 07.16
kakšna resolucija,tu se gre le za to,da se opraviči sramotno dejanje RKC in njenih vojščakov med 2.sv.vojno...
Buena Vita
21. 10. 2009 00.43
žalostno,toda resnično
Buena Vita
21. 10. 2009 00.43
pri nas v sloveniji komunisti slavijo samo zločince,za njih so zločinci bogovi