Slovenija

Kordež pričal uro in četrt: Imeli smo 100 tisočakov, banke so nam dale 300 milijonov evrov

Ljubljana, 11. 06. 2012 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je v procesu zaradi domnevne zlorabe položaja in ponareditve listin pričal Bine Kordež. Ponovil je, da ni kriv in dodal, da ni tajkun, ker nima ne denarja, ne ugleda, ne moči. Za nedolžna sta se izrekla tudi njegova nekdanja sodelavca.

Ker višje sodišče še ni odločilo o izločitvi nekaterih dokazov, je obramba zahtevala preložitev sojenja, a je sodišče prošnjo zavrnilo.

Nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež in njegovi sodelavci so na ljubljanskem okrožnem sodišču spet sedli na zatožno klop na glavni obravnavi zaradi domnevne zlorabe položaja in ponarejanja listin.

Še danes so imeli možnost priznati krivdo in si tako znižati kazen, a se to ni zgodilo. Kordež je namreč povedal, da se ne čuti krivega in napovedal dolg zagovor glede svojega delovanja v Merkurju. Po njegovem je bilo treba razčistiti širše okoliščine očitanega dejanja. Obramba med drugim trdi, da je Merkur z brezplačnim prenosom premoženja na Merfin le zapiral 100-milijonski dolg do ekipe Bineta Kordeža.

Bine Kordež in sodelavci trdijo, da so nedolžni, tožilstvo meni, da so dokazi proti njim zelo močni.
Bine Kordež in sodelavci trdijo, da so nedolžni, tožilstvo meni, da so dokazi proti njim zelo močni. FOTO: Kanal A

V več kot uro dolgem pričanju je Kordež dejal, da z nekdanjimi sodelavci v vodstvu Merkurja niso imeli nobenega naklepa, da bi storili očitano kaznivo dejanje, zato se tudi ne čuti krivega ponarejanja listin in oškodovanja Merkurja.

Po njegovih besedah so bili vsi posli Merkurja natančno in jasno razvidni, obtoženi pa se sedaj tudi ne skrivajo za "zarotami" ter ne zavlačujejo sojenja. Kordež se je vprašal, zakaj bi obtoženi ukradli 10 milijonov evrov, kot jim to očita obtožnica, če bi si ta sredstva lahko izplačali z dividendami.

"V Sloveniji praktično nihče ni sam imel toliko premoženja, da bi prevzel podjetje, zato so prevzemi podjetij temeljili na konceptu izplačil iz podjetij," je dejal Kordež. Prevzem Merkurja je bil po njegovih besedah izveden popolnoma transparentno, namenjen pa je bil omogočanju rasti družbe. "Resnično smo menili, da ne delamo nič narobe, drugače bi si namesto tega raje izplačali 30 milijonov dividend," je poudaril.

Za nedolžne so se izrekli tudi njegovi sodelavci

Poleg Kordeža so obtoženi še direktorica Merfina Marta Bertoncelj, član Kordeževe uprave Milan Jelovčan, direktor gradbenega podjetja Kongrad Oto Brglez in nekdanja Merkurjeva izvršna direktorica za finance Janja Krašovec. Prvi trije so se prav tako izrekli za nedolžne, Krašovčeva pa ni prišla na sodišče.

Bertoncljeva je poudarila, da se ne počuti krivo za očitana dejanja, saj je vseh 40 let svoje delovne dobe delala v dobro Merkurja. Za prevzem Merkurja je po njenih besedah najela posojilo, zato je zmotno mišljenje, da družbeniki Merfina v prevzem niso vložili lastnih sredstev. Poudarila je, da je pri tem popolnoma zaupala takratnemu vodstvu Merkurja, banke pa so pokazale velik interes za prevzem Merkurja. Dodala je, da nikoli ni imela namena kršiti zakonodaje.

Kordež je kranjsko sodišče tudi zaprosil za brezplačno pravno pomoč, ali je bila njegova prošnja odobrena, še ni znano. Že dlje trdi, da mu je ostalo le še malo premoženja. Pravi tudi, da ni tajkun, saj imajo ti denar, moč in ugled, on pa nima ničesar od naštetega.

Jelovčan je priznal, da je kot član uprave Merkurja sicer podpisal nekaj pogodb, s katerimi ni bil podrobno seznanjen, vendar pa se ne počuti krivega očitanih dejanj. Pojasnil je, da je vse pogodbe podpisoval s popolnim zaupanjem sodelavcem, pa tudi, da najbrž pogodb danes ne bi razumel, če bi jih prebral.

Brglez pa je pojasnil, da je ves čas deloval v dobro svojega gradbenega podjetja, ki se je večinoma ukvarjalo z gradnjo in odkupovanjem trgovskih centrov. Način prodaje trgovskega centra na Primskovem po njegovem mnenju ni bil sporen, saj je bil ta zaradi težkega finančnega okolja nujen za zagotavljanje dobička družbe. Na vprašanje tožilca je odgovoril, da v času prodaje omenjenega centra ni bil seznanjen z dejstvom, da je bil ta sprva že v lasti Merkurja. Preostalih obtoženih Brglez ni poznal, saj je sodeloval le s Kordežem, je še dodal.

Česa so obtoženi?

Tožilec Jože Kozina pa je še pred zagovori obtoženih spet predstavil obtožnico.

Obtoženci so položaj v Merkurju zlorabili, saj so potrebovali likvidnostna sredstva za izvedbo menedžerskega prevzema Merkurja, je poudaril tožilec. Merkur je po njegovih navedbah za trgovski center Primskovo nekaj let plačeval najemnino, nato pa se je uprava družbe med seboj dogovorila, da bo Merkur nakupno pravico za center brezplačno prepustil Merfinu.

Na prihodnjem naroku v sredo bo zaslišanih 13 prič, med drugim tudi nekdanja člana uprave Hypo Leasinga Andrej Potočnik in Aleksander Skubic.

Trgovski center Primskovo je bil nato prodan Merfinu za nekaj več kot 10 milijonov evrov, Merfin pa je le nekaj dni po tem to nepremičnino prodal družbi Kograd Igem za nekaj več kot 21 milijonov evrov. Ob prodaji je bilo po besedah tožilca dogovorjeno, da družba Kograd nepremičnino proda nazaj Merkurju, to pa je eden ključnih argumentov, da tožilstvo meni, da je bil posel navidezen, na podlagi česar naj bi družba Merkur za 10 milijonov evrov preplačala nepremičnino.

Tako kot so si stvar zamislili, so jo potem v juniju 2009 tudi izpeljali, je poudaril tožilec in dodal, da so obtoženi ponarejali listine, da bi prikrili svoje kaznivo in naklepno dejanje.

Kozina je po koncu naroka ocenil, da "ne bo mogoče zadrževati sojenja, saj ima svojo časovno dinamiko". Na vprašanje, koliko časa bo sojenje trajalo, pa je izrazil upanje, da bo jeseni že končano. Dejal je še, da "si nihče ni ničesar prilastil, vsi so delali samo v dobro družbe Merkur, posledice pa lahko vidite okrog sebe".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (399)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User416781
12. 06. 2012 14.43
+1
Osebno verjamem, da se je zavedal, da gre nekoliko čez mejo, vendar pa tudi nekako verjamem, kar govori, ker sem bil v tistem času tudi sam zaposlen v sistemih, ki so celoten posel financirali. Mogoče se ne boste strinjali z mano - namen oz. sama izvedba prevzema Merkurja je seveda bila nekoliko sporna (čeprav podobne prakse obstajajo tudi v tujini), ampak ne nezakonita. Verjamem, da je na koncu kratko potegnil ravno Kordež. Sprašujete se, kje je denar - denar je izpuhtel na borzi in ga ni več, hkrati pa je sedaj vse kriv ravno Kordež. Pravi krivci so banke, ki so ta kredit odobrile, razni Hypo in NLB. Hypo je že pred sodiščem, ostali pa še pridejo. In to so pravi krvci plus politika, ki je diktirala privatizacijo podjetij - menedžement je le sprejel ponujeno, kot bi še marsikdo drugi - sedaj pa mediji in ljudstvo išče grešne kozle. Žal je trenutna kriza prečrtala načrte. Mi govorimo o treh ali štirih tajkunih - menedžerskih prevzemov je bilo v Sloveniji čez 80 pod vsemi vladami, tako da tudi nobene vlade ni možno direktno obtožiti. Nobeden denimo ne govori o BTCju in g. Mermalu, pa še kar nekaj bi se jih našlo. Razlika je le v tem, da so ti ljudje prevzeme izplejali ob pravem času. In v bistvu je tudi prav tako, saj kar nekaj teh podjetij danes posluje solidno, enako bi bilo tudi s temi, o katerih ves čas govorimo. Pač želja je bila razumljiva - umik države iz določenih podjetij, žal pa noben ni predvidel krize. Kar sem želel povedat je - g. Kordež je bil ob "pravem času" na pravem mestu, vzel je ponujeno. Žal pa ni noben predvidel krize in tukaj se je zalomilo in je na koncu ostal brez vsega. Če krize ne bi bilo, tudi te debate ne bi nikoli bilo, ampak bi Merkur posloval normalno naprej, g. Kordež pa bil bil na managerjevi listi najbogatejših slovencev.
vsevid
12. 06. 2012 13.19
+5
ĆE NISI VEDEL KAKO SE GOSPODARI SI BIL ZAPOSLEN NA NAPAČNEM MESTU --KER SI OČITNO NEUMEN. ĆE PA SI VEDEL B KAJ DELAŠ SI PA ---KRIMINALEC NAJHUJŠE VRSTE IN SPADAŠ V ZAPOR
comment123
12. 06. 2012 12.37
+4
BREZ MILOSTI, PA DA NE BI SLUČAJNO OSTAL OSAMLJEN PRIMER , DA VIDIMO KOLIKO JIM JE DA SE GOSPODARSKI KRIMINAL POČISTI....
Majda Božnar
12. 06. 2012 12.17
+3
Le zakaj bi zapravljal zlato, ki ga ima v tujini, za zagovornika? Nekje nakradeno mora biti - samo hazarderjem denar izpuhti. Ampak gospod je pameten - pozna našo politiko in pravosodni sistem - nihče mu nič ne more!
cyklon
12. 06. 2012 13.47
+3
Za to ni treba biti extra pameten!! A zakaj?? Ker je zakonodaja explicitno napisana za primere takih ,kot je tale očalnik! A misliš,da je v vsem tem sam??
strel?ek
12. 06. 2012 11.22
+2
upam,da vse naše velike "domoljube"TAJKUNČKE,bom srečal v ljudski kuhinji,kje delijo hrano poštenima pri certifikatnem ropu države........
Tonček Balonček
12. 06. 2012 10.36
+3
Kordež, Krašovec in Tovšakova so bili predvideni za predavatelje na Fakulteti za poslovne študije nove Katoliške univerze v Ljubljani, ampak ta projekt je zaenkrat v mirovanju!
zmago56
12. 06. 2012 09.39
+2
Pri nas so vsi nedolžni: Bančni roparji niso krivi, ampak banke, ki tam dnar hranijo. Utajevalci davkov so prav tako nedolžni, krivi so zakoni ki davke predpisujejo. Za korupcijo so prav tako krivi zakoni, ker jo predpisujejo kot kaznivo dejanje. Še in še bi lahko našteval...... Skratka ukiniti vse zakone, pa tudi kaznivih dejanj ne bo, Preprosto po Slovensko, kar ni prepovedano je dovoljeno, z moralo pa naj se drugi tam v nedemokratičnih državah ukvarjajo.
bingo 1
12. 06. 2012 10.28
+5
Mal je čudno da vsi podobni tajkuni so domoljubi v državi z večje vsote milijonov evra kateri so dobivali od bank, samo zgleda za svoj dom kje živijo a jim ni mar za firme kje so delali z pridnim delavci kateri danes nekateri nimajo ni kruha ni mleka in upokojenci z 40 delovne dobi dobijo 300 in manj evrov na mesec,in kakor jih ni sram da živijo tukaj z pridnima------------bingo x Ljubljana---------
Jimi1
12. 06. 2012 08.47
+8
" Imeli smo 100 tisočakov, banke so nam dale 300 milijonov evrov" Banke so jim DALE, ne POSODILE ! Svojo krivdo je g.Kordež s tem stavkom že priznal, ne da bi se tega sploh zavedal..... Torej so banke "posvečenim" dajale oz razdeljevale denar in ne posojale ? A zato še ni bilo nobenega rubeža?
enxx
12. 06. 2012 09.09
+4
Kordež brez denarja?! A je boter Zlatko preveč provizije pobral? Reveža bo morala najbrž žena živet, pa še otroci bodo pomagali. Tudi brez leder hlač se da živet.
Samo.Jst
12. 06. 2012 08.32
+8
Saj, itak da ni ima oz. ni imel denarja! Nihče od tajkunov ga ni imel, sej v tem je štos vsega!!! Brez lastnih sredstev so si hoteli prisvojiti velika in uspešna podjetja, na način da bi se podjetje samo sebe plačalo! PROBLEM je v tem da SO dobili OGROMNA sredstva v obliki kreditov s strani bank, brez zavarovanja brez nič... pač na besedo in prijateljstvo! Poglejte Bavčarja - ista zgodba! Železničar/Mutnik/Politik/Tajkun... je potrebno biti astrofizik, da vidiš da je nekaj narobe?? Ne samo da jim je treba sodit in jih pozapret hudiče, treba je zapret oz. kazensko preganjat tistega, ki je podpisal kredit na strani bank!! Barabe ene! Buhuhu, nima denarja, nima ugleda, nima moči... če bi se mu izšlo, bi imel vse troje in bi se šopiril pred slovenčki, ki bi ga kovali v zvezde!!! V ZAPOR!!!
comment123
12. 06. 2012 12.29
+2
In bančniki, ki so neodgovorno ravnali morajo odgovarjati, zakaj je o tem vse tiho.Menim, da so zelo krivi za tajkunske zgodbe...
Uporabnik811241
12. 06. 2012 07.53
+4
Bine je samo ovinkaril po črti zakona tako kot je bilo pred tedni napisano za Jankota !! Torej po tem takem ni nič sporno lahko samo rečemo saj je pa oni ali tisti vzel več in se s tem tolažijo tisti ,ki tako hočejo !!!
Thor-1st
12. 06. 2012 07.53
+14
Pa ti pokvarjenci so izčrpavali podjetje Merkur, zato se ne čutijo nič krive?! Sprašujem se ali so duševni bolniki ali samo tako pokvarjeni?
Jimi1
12. 06. 2012 08.25
+9
Samo brezvestni lopovi na položajih so. Vedo, da jih politika ščiti !
resslovenka
12. 06. 2012 08.32
+6
Thor-1st
12. 06. 2012 07.46
+5
"Imeli smo 100 tisočakov, banke so nam dale 300 milijonov evrov". Krasno, potem pa naj denar vrnejo Merkurju. Kje je potemtakem teh 300 mio e, če je Merkur na kolenih, dragi Bine K.
I_LL_BE_BACK
12. 06. 2012 01.48
+13
Ivan Zidar se je isto delal nedolžnega revćka
cyklon
11. 06. 2012 22.30
+10
Slovenija gnije in trohni,da smrdi do Gvatemale!! Popolnoma nič se ni spremenilo,kljub novi vladi! Mi pa še vedno čakamo burek!!!
muci007
11. 06. 2012 21.40
+5
cyklon
11. 06. 2012 22.30
+10
Samo en teden kitajske zakonodaje nam manjka....potem bi bil red za vekov veke in do švicarske Slovenije. Človek ne more pridobiti posojila za nakup stanovanja,davčna ga terja za 50 neplačanih evrov,za katere te toži in v momentu ti blokirajo račun...v takih primerih pa banka na sto jurjev gotovine ali delnic,da tristo milijonov posojila v kešu,ki ga pokasira nekaj posameznikov ,plačamo pa mi!! Grdoba se pa sprehaja v tri tisočake vrednem "gvantu" !...Kot,da bi mu to kaj pomagalo!!!
resslovenka
12. 06. 2012 08.38
+4
Tako je bilo svoje čase tudi pri nas. Sedaj se pa tožarijo in morajo opeharjeni dokazovat naklep tistih, ki so jih opeharili. Pa tega normalen svet ni videl! Plačilna disciplina in nadzor nad finančnim poslovanjem sta izginila , ko se je pojavila tako zvana demokracija, ko so nad plačilni promet roke položile banke. Prej je imel lahko pravni subjekt en poslovni račun, danes jih ima lahko kolikor hočeš. Pa se lahko ribari v kalnem, kakor kdo želi..
187 bacJe
11. 06. 2012 21.14
+9
Sicer se moj komentar ne tiče direktno prispevka ampak vendarle. Če bomo hoteli spremembo bo najprej treba voliti nove ljudi. Za take za katere nismo nikoli slišali, ne v politiki ne v gospodarstvu, nikjer. Mladim in novim dajmo priložnost. Navsezadnje, najhuje kar se lahko zgodi da bodo oponašali svoje predhodnike.
187 bacJe
11. 06. 2012 22.00
+6
Se strinjam tudi jaz s teboj. Dokler bomo volili ene in iste face v parlament toliko časa bomo po forumih brali o babana republiki. Škoda res, Slovenija ima neverjeten potencial, lahko bi bili druga Švica ali pa jo celo prehiteli.
comment123
11. 06. 2012 20.33
+22
Gospod Kordež, dolgove je treba vrniti!!!!!!! Pa tudi odgovorni v bankah,ki so samo na telefonski poziv odobrili 300 mio, bi morali stopiti pred sodišče!!!
Jimi1
11. 06. 2012 21.07
+13
....po tem pa bi morali pred strelski vod stopiti !
Thor-1st
12. 06. 2012 07.49
+5
Te "bankirje" moramo sedaj dokapitalizirati skoraj vsako leto, OMG. Kje je tu odgovornost raznih "kramarjev"?
FAUSTOS1
11. 06. 2012 20.21
+9
SPOMIN- milič in taKRATNI PREMIER JANŠA STA DALA GOSPODU NAGRADO ZA MENANŽERA LETA-JANŠA JE DEJAL DA TAK NAĆIN PRAVILEN PRI PRIVATIZACIJI PODJETIJ
Thor-1st
12. 06. 2012 07.50
+2
Zakaj uporabljaš ženin priimek, piše se Hribar.
Irena Zvonka
11. 06. 2012 20.08
+12
ta obleka in čevlji pa niso ravno poceni.+bmw =ni mu hudega
Irena Zvonka
11. 06. 2012 20.16
+7
+ nova hiša(to je že bolj kot grad ne kot hiša)
olyca
11. 06. 2012 20.05
+4
Slovenija banana republika